Arama

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı - J. K. Rowling

Güncelleme: 22 Temmuz 2011 Gösterim: 4.381 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Temmuz 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Harry Potter ve Azkaban Tutsağı (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
Ad:  180px-HarryAzkaban.jpg
Gösterim: 448
Boyut:  13.9 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Yazan: J. K. Rowling

Kitap Hakkında

J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin üçüncü kitabıdır. İngiltere'deki ilk basımı 8 Temmuz 1999'da yapılmıştır. Kitabın filmi 31 Mayıs 2004'te vizyona girmiştir. Yapı Kredi Yayınları'nın 1 Mayıs 2001'de yayınladığı eseri Türkçe'ye Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu çevirmiştir.

Arka Kapak Yazısı
Sirius Black adında azılı bir katil, tüyler ürpetici Azkaban kalesinde tam on iki yıl boyunca tutsak kalmıştır. Tek lanetle on üç kişiyi birden öldüren Black'in, Karanlık Lord Voldemort'un hizmetkarı olduğuna kesin gözüyle bakılmaktadır. Bir yolunu bulup Azkaban'dan kaçan Black'in peşinde olduğu bir tek kişi vardır: Harry Potter. Harry, büyücülük okulunun sihirli duvarları arasındayken, arkadaşları ve öğretmenleriyle birlikteyken bile güvende değildir. çünkü aralarında bir hain olabilir.
Okuldaki üçüncü yılında Harry'yi, yeni bir Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni, ilk kez alacağı Kehanet dersi, heyecanlı Quidditch maçları ve büyücülük köyü Hogsmeade bekliyor. Ama Harry'nin öncelikle Sirius Black'in elinden kurtulması gerek. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı, beklenmedik gelişmelerle her sayfasında okuru biraz daha şaşırtan, biraz daha heyecanlandıran bir kitap.

Başlıca Karakterler
  • Harry Potter:31 Temmuz 1980'de doğan Harry Potter, 11 yıl merdiven altındaki küçük odada kendisinden nefret eden teyzesi, eniştesi ve domuza benzeyen kuzeniyle birlikte yaşadıktan sonra hayatı beyaz bir baykuşun getirdiği mektupla değişir. Harry’nin anne ve babası o daha bir yaşındayken Lord Voldemort tarafından öldürülmüşlerdir. Harry bu olaydan kurtulmuş ve teyzesiyle yaşamak zorunda kalmıştır. Bir gün etrafının büyücülerle çevrili olduğunu anlamakla kalmamış kendisinin de büyücü olduğunu keşfetmiştir. Hiç başvuru yapmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’ndan kabul edildiğini bildiren bir mektup almıştır. Eniştesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen okula baykuşu Hedwig’i de alıp gitmiştir. Harry Muggle denen gerçek insanların dünyasında önemsenmeyen ve bir pislikmiş gibi davranılan bir çocuk olmasına rağmen büyücülerin dünyasında sevilen küçük, sıska ve ailesini öldürenbüyücüden kurtulan çocuk olarak ünlenmiştir. Okula girmesiyle de hayatı oldukça maceralı, espirili, hayaletli ve şüpheli olaylarla dolmuştur.
  • Ronald Weasley: 1 Mart 1980'de doğan Ron, Harry Potter'ın en yakın arkadaşıdır.
  • Hermione Granger: Muggle doğumlu Hemione, Harry ve Ron'un en yakın arkadaşıdır. Kabul etmese de Ron'dan hoşlanmaktadır.
  • Albus Dumbledore: Albus Dumbledore, Lord Voldemort'un korktuğu yegane en büyük büyücüdür. 1944-1996 tarihleri arası Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nun müdürlüğünü yapmıştır.
  • Minerva McGonagall: Minerva McGonagall (d. 1925), Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda müdür yardımcısı, Gryffindor Binası Müdürü ve Biçimdeğiştirme öğretmenidir.
  • Rubeus Hagrid: Hagrid, yarı dev yarı insan olup Harry Potter ile arkadaşlarının yakın arkadaşıdır.
  • Severus "Sev" Snape: İksir öğretmeni Severus "Sev" Snape, Slytherin binasının başkanıdır.
  • Ginny Weasley: Ginevra "Ginny" Molly Weasley, Ron Weasley'in kız kardeşidir ve Harry Potter'a aşıktır.
  • Remus Lupin: Harry Potter'ın babasının en iyi arkadaşlarından biridir. Fenrir Greyback tarafından küçükken ısırılıp bir kurtadam olmuştur. Harry üçüncü sınıftayken onun Karanlık Sanatlara Karşı Savunma hocalığını yapmıştır.
  • Sirius Black: Harry Potter'ın vaftiz babası olan Sirius Black, Black ailesinin son torunudur. Sirius Black, Harry Potter'ın babası James Potter 'ın en yakın arkadaşlarından birisidir. Animagus'tur. Takma adı Padfoot, yani Patiayak'tır. Aile üyelerinin tümü Slytherin binasında olmasına rağmen sadece o Gryffindor binasına seçilmiştir. İşlemediği bir suç yüzünden Azkaban'a götürülmüş, fakat kaçmayı başarmıştır.
  • Peter Pettigrew: Harry Potter'ın babası James Potter'ın en yakın arkadaşlarından biridir. Aynı zamanda fareye dönüşebilen bir animagustur. Bu yüzden lakabı Kılkuyruk'tur. Çocukluk döneminde James Potter ve Sirius Black'e hayran olan Pettigrew, Harry'i Lord Voldemort'tan korumak için Albus Dumbledore'un yaptığı Fidelius büyüsünün sır tutucusu olarak seçilmiştir. Peter gidip Potter'larin yerini Lord Voldemort'a anlatmış, James ve Lily'nin ölümüne sebep olmuştur. Sirius Black olanları öğrendiğinde Pettigrew'ı bir caddede kıstırmış, bunun üzerine Pettigrew caddenin büyük bir kısmını havaya uçurmuş ve fareye dönüşmeden önce bir parmağını kopartıp kanalizasyona kaçmıştır. Bu olayın ardından yıllarca Harry Potter'ın en yakın arkadaşı Ron Weasley'in evcil hayvanı Scabbers olarak yaşamış ve böylece saklanmayı başarmıştır.
  • Cornelius Oswald Fudge: Cornelius Fudge, 1988'le 1996 arasında İngiliz Sihir Bakanlığı'nda Sihir Bakanı olarak görev yapmıştır.
  • Vernon Dursley: Harry'nin eniştesidir.
  • Petunia Dursley: Harry'nin teyzesidir.
  • Ruh Emiciler: Ruh Emiciler doğaları gereği kötü ve korku veren yaratıklardır, bunun nedeni ise ruhlarının olmamasıdır. İnsanların mutlulukları ve umutlarıyla beslenirler. Eskiden Azkaban Hapishanesi'nin gardiyanlarıydılar fakat Voldemort'un dönüşünden kısa bir süre sonra ona katıldılar. Bu yaratıklardan korunmanın tek yolu Patronus büyüsüdür. Büyü bir çeşit mutluluk kalkanıdır ve yapmak oldukça zordur. Ayrıca Ruh Emiciler Mugglelar tarafından görülemezler fakat hissedilebilirler. Üremeleri yoğun bir sise ve soğuğa neden olur.
    Ruh emici saldırılarından sonra bir parça çikolata iyileşmeyi kolaylaştırır. Saldırıda alınan hasar kişinin geçmişte yaşadıkları veya ruh hali(Ruh emiciler mutlulukla beslendikleri için mutsuz birinde etkisi az olur) ile bağlantılıdır. Ruh emiciler, insanların bütün ruhunu emdikten sonra, son öpücük ile ruhlarının son parçasını da içine çeker. Ruh Emici öpücüğüne maruz kalan bir kişi ölmekten beter olur. Ruhu emilir ve bedeni ruhsuz bir şekilde kalır.
Kitap Özeti
Harry Potter serinin üçüncü bölümünde yazın gördüğü köpek sayesinde kafası fazla karışmış halde okula başlar. Özellikle Sihir Bakanı'nın kendisi hakkında söylediği şeyler onun bir çıkmazda olduğunu göstermiştir. Okulda devamlı gördüğü Ruh Emiciler ve Ron'un faresindeki gariplikler her şeyin başlangıcıdır. Azkaban Hapishanesi'nden nasıl olduysa kaçan ve tek lanetle 13 kişiyi birden öldüren Sirius Black, Lord Voldemort'un hizmetkarı sanılmaktadır.
Sirius Black, Ron Weasley'nin faresini ele geçirmeye çalışmak için Hogwarts'a gelir. Fakat o bir Animagus'tur,
animagus hali köpektir. Kendi gibi olan Prof. Remus Lupin ile Bağıran Baraka'da buluşan, peşlerinden Harry ve arkadaşlarını getiren Sirius, Scabbers'in aslında bir animagus olduğunu söyler. Scabbers 12 yıl önce Sirius Black'ın karıştığı olayda öldü sayılan ve Lord Voldemort'un asıl hizmetkarı olan Kılkuyruk lakaplı Peter Pettigrew'dir. Sirius olan biten her şeyi anlatır ve Peter, sahibinden kurtularak asıl sahibi Lord Voldemort'a gider. Sirius vaftiz babası olduğunu Harry'e söyler.
Olay Prof. Lupin'in okuldan atılmasıyla son bulur.


Yazar Hakkında (bak. J. K. Rowling)
J. K. Rowling, 31 Temmuz 1965'te Chipping Sodburry, İngiltere'de doğdu. Ailesiyle birlikte Bristol'e, daha sonra da Chepstow'a taşındı. Liseyi Wyedean Comprehensive'de okudu. Exeter Üniversitesi'nde, bir yıllık Fransa'da okuma da dahil olmak üzere, Fransızca ve klasik edebiyatlar okuduktan Londra'ya yerleşerek araştırmacı ve çift dilli bir sekreter olarak Amnesty International'de çalışmaya başladı.
Bu sırada, Rowling'in aklında bir büyücülük okulunda okuyan bir çocuğun hikayesi vardı. Rowling, 4 saat rötarlı bir Manchester-Londra tren yolculuğu sırasında bu hikaye üzerinde yoğunlaştı ve yolculuk sonunda "Harry Potter ve Felsefe Taşı" kitabının temel hikayesi ve karakterleri aklının bir köşesinde duruyordu. Rowling, öğle aralarında hikayeyi yazmaya başladı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Temmuz 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Harry Potter ve Azkaban Tutsağı, Harry Potter serisinin üçüncü kitabından uyarlanan film.
Filmin oyuncu kadrosu Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Richard Griffiths, Gary Oldman, Alan Rickman, Fiona Shaw, Maggie Smith, Timothy Spall, David Thewlis, Emma Thompson, Julie Walters'dır.
Sponsorlu Bağlantılar
Filmin yönetmeni Alfonso Cuarón, senaristi Steve Kloves’dur.
Ad:  406px-Harry_Potter_and_the_Prisoner_of_Azkaban_poster.jpg
Gösterim: 392
Boyut:  63.4 KB

Yönetmen: Alfonso Cuarón
Senaryo yazarı: J.K. Rowling (roman), Steve Kloves (senaryo)
Oyuncular:
  • Daniel Radcliffe
  • Rupert Grint
  • Emma Watson
  • Tom Felton
Film müzikleri: John Williams
Yapım yılı, ülkesi:
4 Haziran 2004, A.B.D
Dağıtım şirketi:
Warner Brothers
Süre:
142 dakika
Dil:
İngilizce
Bütçe: 130 milyon $
Diğer adlar:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Önceki film:
Sırlar Odası
Devam filmi
: Ateş Kadehi

Konusu

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı'ında, Harry, ünlü büyücü hapishanesi Azkaban'dan kaçan katil Sirius Black'in hedefidir. Azkaban'ın bekçiliğini yapan korkunç Ruh Emiciler, Black'in peşindedirler. Tehlikelere rağmen Harry Hogwarts'a geri döner fakat velisinin izni olmadığı için Hogwarts yakınlarındaki Hogsmeade'e -büyücü kasabası- gidemez. Fred ve George Weasley Harry'e Hogwarts'ın içindeki ve dışındaki gizli geçitleri ve insanların nerelerde olduklarını gösteren Çapulcu Haritası adında sihirli bir harita verirler. Harry görünmezlik pelerinin giyerek gizli bir tünelden geçip Hogsmeade'e varır.
Harry'ye yeni yılda, bir Quidditch maçında parçalanan Nimbus 2000'in yerine bir Ateşoku hediye edilir. Harry, Sirius Black'in kendi vaftiz babası ve babasının da en iyi arkadaşı olduğunu öğrenir. Ayrıca Sirius Black Potter'ların sır tutucusudur. Harry, Sirius'un anne ve babasının yerini Voldemort'a söylediğini ve ailesinin arkadaşı olan Peter Pettigrew'la birlikte 12 muggle öldürdüğünü düşünür. Bu nedenle ondan intikam alma planları yapar. Fakat gerçek sır tutucunun Peter Pettigrew olduğu ve sırrı Voldemort'a onun söylediği anlaşılır. Böylece Sirius aklanır.

Filmin Özeti
Kötü Marge hala gece havada süzülmeye başladığında, Harry Hogwarts'daki 3. yılında neler olacağını düşünmeye başlar. "Hızır Otobüs"le yaptığı yorucu yolculuk onu Diagon Yolu'na getirir ve burada hapisane kaçkını Sirius Black'in kendisi için geldiğini öğrenir. Böylece yeni okul dönemi başlar. Hogwarts'ta Harry ve arkadaşları bir Hipogrif'e yaklaşmanın hassas sanatını, şekil değiştiren böcürtleri, hatta zamanda nasıl geriye gidileceğini ve patronus büyüsünü öğrenirler.
Lanete hizmet eden bir kişi kale duvarlarının içinde gizlenirken, ruh emiciler okulun üzerinde dolaşıp Harry'yi tehdit etmektedir ve Harry tüm bunlara karşı koymak zorunda kalır. Alfonso Cuarón'un yönettiği ve J.K Rowling'in 3. kitabından uyarlanan bu harikulade büyücü, kahkaha, heyecan ve sadece Harry Potter macerasında bulabileceğiniz nefes kesen süprizler havada süzülüyor.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

29 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
29 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat