Arama

Harry Potter ve Ateş Kadehi - J. K. Rowling

Güncelleme: 22 Temmuz 2011 Gösterim: 3.773 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Temmuz 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Harry Potter ve Ateş Kadehi (Harry Potter and the Goblet of Fire)
Ad:  Harry_Potter_ve_Ateş_Kadehi_kitap.jpg
Gösterim: 475
Boyut:  16.6 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Yazan: J. K. Rowling

Kitap Hakkında

J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin dördüncü kitabıdır. İlk olarak 8 Temmuz 2000'de basılmıştır. Kitabın filmi 18 Kasım 2005'te vizyona girmiştir. Yapı Kredi Yayınlarının yayınladığı eseri Türkçe'ye Sevin Okyay ve Kutlukhan Kutlu çevirmiştir.

Arka Kapak Yazısı

Büyücülük okulunda dördüncü sınıfa geçen Harry, yaz tatilinde Dursley’lerden izin koparıp arkadaşlarıyla birlikte Quidditch Dünya Kupası finalini izlemeye gider. Bu yıl Hogwarts’taki en büyük yenilik ise, Üçbüyücü Turnuvası’dır. Üç rakip büyücülük okulunun katılımıyla gerçekleşen bu etkinlik yüz yıldan beri ilk kez düzenlenmektedir. Harry, istemediği halde, yaşı bile tutmadığı halde, kendini bu Turnava’nın içinde bulur. Oysa onun tek istediği, büyücülük standartları içinde olabildiğince “normal” bir yaşam sürmek, yeni büyüler öğrenerek kendini geliştirmek, Cho’yla ilgili hayaller kurmak, Ron ve Hermione’yle hoşça vakit geçirmektir. Ancak, alnındaki yara izinin ikide bir acıması, korkunç olayların yaklaşmakta olduğunun habercisidir.

Başlıca Karakterler
  • Harry Potter:31 Temmuz 1980'de doğan Harry Potter, 11 yıl merdiven altındaki küçük odada kendisinden nefret eden teyzesi, eniştesi ve domuza benzeyen kuzeniyle birlikte yaşadıktan sonra hayatı beyaz bir baykuşun getirdiği mektupla değişir. Harry’nin anne ve babası o daha bir yaşındayken Lord Voldemort tarafından öldürülmüşlerdir. Harry bu olaydan kurtulmuş ve teyzesiyle yaşamak zorunda kalmıştır. Bir gün etrafının büyücülerle çevrili olduğunu anlamakla kalmamış kendisinin de büyücü olduğunu keşfetmiştir. Hiç başvuru yapmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’ndan kabul edildiğini bildiren bir mektup almıştır. Eniştesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen okula baykuşu Hedwig’i de alıp gitmiştir. Harry Muggle denen gerçek insanların dünyasında önemsenmeyen ve bir pislikmiş gibi davranılan bir çocuk olmasına rağmen büyücülerin dünyasında sevilen küçük, sıska ve ailesini öldürenbüyücüden kurtulan çocuk olarak ünlenmiştir. Okula girmesiyle de hayatı oldukça maceralı, espirili, hayaletli ve şüpheli olaylarla dolmuştur.
  • Ronald Weasley: 1 Mart 1980'de doğan Ron, Harry Potter'ın en yakın arkadaşıdır.
  • Hermione Granger: Muggle doğumlu Hemione, Harry ve Ron'un en yakın arkadaşıdır. Kabul etmese de Ron'dan hoşlanmaktadır.
  • Albus Dumbledore: Albus Dumbledore, Lord Voldemort'un korktuğu yegane en büyük büyücüdür. 1944-1996 tarihleri arası Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nun müdürlüğünü yapmıştır.
  • Minerva McGonagall: Minerva McGonagall (d. 1925), Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda müdür yardımcısı, Gryffindor Binası Müdürü ve Biçimdeğiştirme öğretmenidir.
  • Rubeus Hagrid: Hagrid, yarı dev yarı insan olup Harry Potter ile arkadaşlarının yakın arkadaşıdır.
  • Severus "Sev" Snape: İksir öğretmeni Severus "Sev" Snape, Slytherin binasının başkanıdır.
  • Ginny Weasley: Ginevra "Ginny" Molly Weasley, Ron Weasley'in kız kardeşidir ve Harry Potter'a aşıktır.
  • Peter Pettigrew: Harry Potter'ın babası James Potter'ın en yakın arkadaşlarından biridir. Potter'ların yerini Lord Voldemort'a anlatmış, James ve Lily'nin ölümüne sebep olmuştur. Harry Potter'ın en yakın arkadaşı Ron Weasley'in evcil hayvanı Scabbers olarak yaşamış ve böylece saklanmayı başarmıştır.
  • Cornelius Oswald Fudge: Cornelius Fudge, 1988'le 1996 arasında İngiliz Sihir Bakanlığı'nda Sihir Bakanı olarak görev yapmıştır.
  • Vernon Dursley: Harry'nin eniştesidir.
  • Petunia Dursley: Harry'nin teyzesidir.
  • Victor Krum: Durmstrang Büyücülük Okulu öğrencisidir. Dünyanın en ünlü Quidditch arayıcılarındandır. Hermione Granger'dan hoşlanmaktadır.
  • Cedric Diggory: Ateş Kadehi`nde Üç Büyücü Turnuvası'na katılmış bir Hogwarts öğrencisidir. Lord Voldemort tarafından öldürülmüştür.
  • Cho Chang: Harry Potter'in platonik ergenlik aşkıdır. Aynı zamanda Ravenclaw'ın Quidditch takımında Arayıcı pozisyonunda oynar. Cedric Diggory'nin kız arkadaşıdır.
  • Fleur Delacour: Fransa'da bulunan Beauxbatons Sihir Akademisi öğrencisidir. Okulunu Üçbüyücü Turnuvası'nda temsil etmiştir. Büyükannesi ise bir Veela'dır.
  • Alastor Moody: Alastor Moody'e enellikle Deli Göz Moody denir, bir seherbazdır. Onun sayesinde Azkaban'da boş hücre kalmadığı söylenir. 1994 yılında Hogwarts'ın müdürü Albus Dumbledore tarafından Hogwarts'a Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersi öğretmenliği için çağrılır. Çok zekidir. Tek gözü ve tek bacağı yoktur. Gözü yerine sihirli bir takma göz, bacağı yerine de demirden protez bacak kullanır. Harry Potter'ı çok korur. Ona çok yararı dokunmuştur.
  • Bartemius Crouch, Sr.: Percy Weasley'in patronluğunu yapmıştır. Oğlu Barty Crouch Junior ölüm yiyenlere katıldığı için, oğlunu Azkaban'a göndermiştir. Daha sonra oğlu tarafından öldürülmüştür.
  • Barty Crouch Junior: Ölüm Yiyen'dir. Deligöz Moody'nin yerine geçerek Lord Voldemort için Harry Potter'ı Üç Büyücü Turnuvası'na katılmasını sağlayarak tuzağa düşürmüştür. Annesinin biçimine dönüşerek Azkaban'dan kaçırmıştır. Annesi ise Azkaban'da oğlunun kılığındayken 1 yıl sonra ölmüştür. Babasını öldürmüştür. Ruhu Ruh Emiciler tarafından etkisiz hale getirilmiştir.
Kitap Özeti
Harry, yaz tatilinin bir kısmını Dursley'lerde geçirdikten sonra arkadaşı Ron'un daveti üzerine yaz tatilinin geri kalanını kovukta geçirmeye karar verir. Kovukta geçirdiği bir kaç mutlu günün ardından Weasley ailesi ile birlikte (Molly hariç) Quidditch Dünya Kupasını izlemeye gider. Ölüm yiyenlerin muggle'ları terörize ettiği ve Voldemort'un kara işaretinin yapıldığı tantanalı bir gecenin ardından Harry Hogwarts'a geri döner.
Hogwarts bu yıl önemli bir büyücülük turnuvasına ev sahipliği yapmaktadır. 19. yüzyılın basından beri düzenlenmeyen Üçbüyücü turnuvası Dumbledore'un çabaları sonucunda Hogwarts'da düzenlenir. Ateş kadehi denen sihirli bir nesnenin her okuldan seçtiği bir şampiyon okulunu hayatı pahasına turnuvada temsil etmek zorundadır. Hogwarts'ı Cedric Diggory'nin, Beauxbatons'u Fleur Delacour'un, Durmstrang'i Victor Krum'un temsil ettiği yarışmaya, Harry de Deli Göz Moody kılığındaki Barty Crouch Jr.'ın yaptığı şaşırtma büyüsü yüzünden katılmak zorunda kalır.
Üç görevden oluşan turnuvayı Harry, Barty Crouch Jr.'ın yardımı sayesinde kazanır ama, anahtar (portkey) haline getirilen şampiyonluk kupasına dokunduğu zaman, kendini Cedric'le beraber Lord Voldemort'un tuzak kurduğu Little Hangleton mezarlığında bulur. Lord Voldemort'la düelloya giren Harry, asaların kardeş olması durumunda ortaya çıkan Priori Incantatem sayesinde hayatta kalmayı başarır ve Cedric Diggory'in cesediyle beraber Hogwarts'a döner.
Harry trenle eve dönerken turnuvadan kazandığı galleonları Fred ve George'a hediye eder ve 6. kitapta bahsedilen Weasley Büyücü Şakaları dükkanının kurulmasına önayak olur.

Yazar (bak. J. K. Rowling)
J. K. Rowling, 31 Temmuz 1965'te Chipping Sodburry, İngiltere'de doğdu. Ailesiyle birlikte Bristol'e, daha sonra da Chepstow'a taşındı. Liseyi Wyedean Comprehensive'de okudu. Exeter Üniversitesi'nde, bir yıllık Fransa'da okuma da dahil olmak üzere, Fransızca ve klasik edebiyatlar okuduktan Londra'ya yerleşerek araştırmacı ve çift dilli bir sekreter olarak Amnesty International'de çalışmaya başladı.
Bu sırada, Rowling'in aklında bir büyücülük okulunda okuyan bir çocuğun hikayesi vardı. Rowling, 4 saat rötarlı bir Manchester-Londra tren yolculuğu sırasında bu hikaye üzerinde yoğunlaştı ve yolculuk sonunda "Harry Potter ve Felsefe Taşı" kitabının temel hikayesi ve karakterleri aklının bir köşesinde duruyordu. Rowling, öğle aralarında hikayeyi kağıda dökmeye başladı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Temmuz 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Harry Potter ve Ateş Kadehi, J. K. Rowling’in popüler roman dizisi Harry Potter'ın aynı adı taşıyan dördüncü kitabından uyarlanan film.
Ad:  Harry_potter_ve_ateş_kadehi_film_posteri.jpg
Gösterim: 438
Boyut:  75.2 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Özgün ad: Harry Potter and the Goblet of Fire
Yönetmen: Mike Newell
Yapımcı: David Heyman, David Barron
Senaryo yazarı: J. K. Rowling (roman), Steve Kloves (senaryo)
Oyuncular:
  • Daniel Radcliffe
  • Rupert Grint
  • Emma Watson
  • Tom Felton
Görüntü yönetmeni: Roger Pratt
Kurgu:
Mick Audsley
Film müzikleri:
Patrick Doyle, John Williams
Dağıtım şirketi:
Warner Brothers
Süre: 157 dk.
Dil:
İngilizce
Bütçe:
150 milyon $
Gösterim tarihi:
18 Kasım 2005 (Amerika Birleşik Devletleri)
Önceki film:
Azkaban Tutsağı
Devam filmi: Zümrüdüanka Yoldaşlığı

Konusu
Harry, prestijli Üçbüyücü Turnuvası’na katılmak üzere seçilmiştir. Bu heyecan verici uluslararası yarışma, Harry’yi Hogwarts’ın yanı sıra, Avrupa’daki iki rakip büyücülük okulunun da daha büyük ve deneyimli öğrencileriyle karşı karşıya getirecektir. Bu arada, Harry’nin ezeli düşmanı kötü kalpli Lord Voldemort’un destekçileri, Quidditch Dünya Kupası’nda Karanlık İşaretlerini gökyüzüne ateşle işleyerek, hem Voldemort’un gücüne kavuşmasının işaretini verir, hem de büyücülük âleminde bir korku dalgası yayarlar. Okulda ilk günde yeni karınlık sanatlara karşı savunma öğretmeni olan emekli seherbaz (karabüyücü yakalayan) deligöz lakaplı Alastor Moddy'i görür. Bu arada üç büyücü turnuvasına seçildiğini öğrenir. Çok yorucu görevlerden sonra Harry, en son görevde Voldemort'la karşılaşır ve Cedric ölür. Harry Moddy'nin aslında gerçek Moddy olmadığını ve bir ölüm yiyen olduğunu öğrenir. Harry'i de öldürmeye çalışan ölüm yiyeni Dumbledoor durdurur ve ona veritaserum verir. Gerçekleri öğrenen Dumbledoor bakanı çağırır ve ona olanları anlatır. Ama bakanın yanındaki ruh emici, ölüm yiyenin ruhunu emer. Ondan sonra Harry'e kimse inanmaz, Voldemort'un döndüğü konusunda...

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

29 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
29 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat