Arama

Harry Potter ve Sırlar Odası - J. K. Rowling

Güncelleme: 29 Mayıs 2011 Gösterim: 10.437 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Mayıs 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Harry Potter ve Sırlar Odası (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
Ad:  Harry_Potter_ve_Sırlar_Odası_kitap_kapağı.jpg
Gösterim: 987
Boyut:  17.7 KB
Yazan: J. K. Rowling
Sponsorlu Bağlantılar

Kitap Hakkında
J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin ikinci kitabıdır. İngiltere'deki ilk basımı 2 Haziran 1999'de yapılmıştır. Yapı Kredi Yayınları'nın 2001'de yayınladığı eseri Türkçe'ye Sevin Okyay çevirmiştir.

Arka Kapak Yazısı
Dursley'ler o yaz öylesine çekilmez olmuşlardı ki, Harry bir an önce okulu Hogwarts'a geri dönmek için can atmaktadır. Eşyalarını toplarken ortaya çıkan ev cini Dobby ise onu uyarır: Hogwarts'a dönerse bir felaket olacaktır. Olur da: Sırlar Odası'nın açılmasıyla ortaya çıkan karanlık bir güç, Hogwarts'takileri taşa çevirmeye başlar. Harry, hayatını tehlikeye atarak, odanın elli yıllık ölümcül gizemini çözmeye çalışır.


Başlıca Karakterler
  • Harry Potter:31 Temmuz 1980'de doğan Harry Potter, 11 yıl merdiven altındaki küçük odada kendisinden nefret eden teyzesi, eniştesi ve domuza benzeyen kuzeniyle birlikte yaşadıktan sonra hayatı beyaz bir baykuşun getirdiği mektupla değişir. Harry’nin anne ve babası o daha bir yaşındayken Lord Voldemort tarafından öldürülmüşlerdir. Harry bu olaydan kurtulmuş ve teyzesiyle yaşamak zorunda kalmıştır. Bir gün etrafının büyücülerle çevrili olduğunu anlamakla kalmamış kendisinin de büyücü olduğunu keşfetmiştir. Hiç başvuru yapmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’ndan kabul edildiğini bildiren bir mektup almıştır. Eniştesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen okula baykuşu Hedwig’i de alıp gitmiştir. Harry Muggle denen gerçek insanların dünyasında önemsenmeyen ve bir pislikmiş gibi davranılan bir çocuk olmasına rağmen büyücülerin dünyasında sevilen küçük, sıska ve ailesini öldürenbüyücüden kurtulan çocuk olarak ünlenmiştir. Okula girmesiyle de hayatı oldukça maceralı, espirili, hayaletli ve şüpheli olaylarla dolmuştur.
  • Ronald Weasley: 1 Mart 1980'de doğan Ron, Harry Potter'ın en yakın arkadaşıdır.
  • Hermione Granger: Muggle doğumlu Hemione, Harry ve Ron'un en yakın arkadaşıdır. Kabul etmese de Ron'dan hoşlanmaktadır.
  • Albus Dumbledore: Albus Dumbledore, Lord Voldemort'un korktuğu yegane en büyük büyücüdür. 1944-1996 tarihleri arası Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nun müdürlüğünü yapmıştır.
  • Minerva McGonagall: Minerva McGonagall (d. 1925), Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda müdür yardımcısı, Gryffindor Binası Müdürü ve Biçimdeğiştirme öğretmenidir.
  • Rubeus Hagrid: Hagrid, yarı dev yarı insan olup Harry Potter ile arkadaşlarının yakın arkadaşıdır.
  • Severus "Sev" Snape: İksir öğretmeni Severus "Sev" Snape, Slytherin binasının başkanıdır.
  • Ginny Weasley: Ginevra "Ginny" Molly Weasley (11 Ağustos 1981), Ron Weasley'in kız kardeşidir ve Harry Potter'a ilk beş kitapta platonik olarak aşıktır. Sonra Hermione'nin önerileriyle kendi gibi olabilmeyi başarmış okulda popülerliği yakalamıştır. Altıncı kitapta da Harry Potter ona aşık olmuş ve çıkmaya başlamışlardır. Ayrıca 7. kitapta Harry ile Ginny öpüşürler, bunu gören Ron kızgınlıktan köpürür ve hem ona Voldemort tarafından kaçırılmasını istemediğini, hem de onunla öpüşüp ona umut verdiğini söyler. Ama Harry Ron'a Ginny ile görüşmeyeceklerini söyledikten sonra sakinleşir. Ginny serinin kitaplarında uzun, alev gibi kızıl saçları olan, açık kahverengi gözlere sahip olarak tanımlanmıştır. Weasley ailesi'nde nesillerdir doğan ilk kız çocuk olmasıdır. Ailesi safkan bir büyücü ailesidir. Fakat safkan, melez ya da muggle doğumlu olmayı önemsemezler. İyi Quidditch oyuncuları çıkarmış bir aileden gelir ve kendisi de bir Quidditch oyuncusudur. Gryffindor Quidditch takımının, 95-96 sezonundaki ilk maçından sonraki Arayıcısı'dır. 96-97 sezonunda ise Kovalayıcı olarak takımda yer almıştır. Kitapta söylediğine göre sayı yapmayı arayıcılığa tercih etmektedir. Fakat Snape Harry’yi cezaya bırakınca yine Arayıcı olarak oynamak zorunda kalmıştır. Bilindiği kadarı ile kendisine ait bir süpürgesi yok. Ginny kedileri sever, Crookshanks ile oldukça iyi anlaşır, kendisiyle oynaması için onu saklandığı yerden çıkmaya ikna edebilir. İyi bir rol yeteneğine sahiptir. Ayrıca Arnold isminde pembe-mor bir pembe pofuduk'a sahiptir. Öğrenci olarak büyük kardeşleri olan Fred, George ve Ron'dan daha iyidir. Dumbledore'un Ordusu'nun üyelerindendir ve gruba adını vermiştir. Zacharias Smith’e Yarasa-Umacı büyüsü yaparken Horace Slughorn tarafından görülünce onun favori öğrencilerinden oluşan Slug Kulübü'ne seçildi.
  • Dobby: Harry Potter'ın 2. sınaftayken, hayatını kurtarma girişimi sırasında tanıştığı ev cinidir. Dobby, Harry Potter tarafından özgür bırakılmadan önce Harry'nin okuldaki baş düşmanı Draco Malfoy'un ailesine hizmet edtmektedir. Harry Potter onun çok ağır koşullar altında çalıştırıldığını ve sürekli cezalandırıldığını bildiği için onu Lucius Malfoy'un hizmetinden çıkarmak için planlar yapar ve Lucius Malfoy'un ona giysi vermesini sağlayarak onu özgürlüğüne kavuşturur. Dobby'nin Harry Potter'a büyük bir bağlılığı vardır. Artık özgür bir ev cini olmasına karşın Harry Potter'a yardım etmek için elinden gelen çabayı gösterir. Fakat onun yardımları sadece felaketle sonuçlanır. Şapkalara ve çoraplara bayılır. 5. sınıfta Harry'e bir çift çorap hediye etmiştir. Hermione'nin ördüğü bütün şapkaları o almıştır. Harry'i tapar derecesinde seven bu ev cini D.O. toplantıları için ihtiyaç odasını bulmuştur. Son kitapta Harry ve arkadaşlarını Malfoy'ların malikanesinden buharlaştırırken Bellatrix Lestrange tarafından atılan bir bıçak ile öldürülür. Mezarını Harry elleri ile kürek kullanarak kazar ve taşına şöyle yazar: "Burada bir cin yatıyor: Dobby, özgür bir cin."
  • Gilderoy Lockhart: İlk olarak Harry Potter ve Sırlar Odası kitabında adı geçmiştir. Sarı dalgalı saçları, parlak mavi gözleri ve inci gibi dişleriyle çok yakışıklıdır. Harry'nin Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersine girmiştir. Kendini beğenen bir karakteri vardır. Harry Potter ve Sırlar Odası kitabında Sırlar Odası'nın girişinde Ron'un kırık asasıyla büyü yapmış, büyü geri tepmiş ve unutturma büyüsünü kendine yapmıştır. St. Mungo Sihirsel Hastalıklar ve Sakatlıklar Hastanesi'ne kaldırılmıştır. Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı kitabında tekrar adı geçmiştir. Lockhart, gözlerinin rengine tamı tamına uyan unutmabeni mavisi veya renkli giysiler giyen, ucu sivri büyücü şapkası kullanan, dalgalı saçlı, kibirli biridir. Konuşmazken bile o parlak dişlerini tek tek göstermeyi becerebilir. Bu gülümsemesiyle 'Cadı Gündemi'nin "En büyüleyici Tebessüm Ödülü"nü 5 kere kazanmıştır. İkinci yılın Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmenidir. Maceralarını kitaplara yazar, fakat bu maceralar başkalarının yaşadıklarıdır. Gilderoy, bu insanlara Hafıza Büyüsü yaparak onların hiçbir şey hatırlamamalarını sağlar. Maceralar da onun olur. Harry’nin akıl hocası olmak istemişse de Harry kabul etmemiştir. Bir gün Sırlar Odası'nı bulmak için Lockhart'dan yardım istenmiş, o da Ron ve Harry’ye numara yaptığını itiraf ettikten sonra hafızalarını temizlemek istemiş, bunun için Ron'un büyücü asasını kullanmış ve yanlışlıkla kendi hafızasını temizlemiştir. Olayların açığa çıkmasıyla Hogwarts'ı terk etmiştir. Son olarak, Harry Potter'ın Zümrüdüanka Yoldaşlığı kitabında büyücü hastanesi olan St. Mungo'da hafızasını kaybetmiş bir şekilde görülmüştür.
  • Vernon Dursley: Harry'nin eniştesidir.
  • Petunia Dursley: Harry'nin teyzesidir.

Kitap Özeti
Yaz tatilini Dursley’lerle birlikte geçirmek Harry için tam bir işkence olmuştur. Bu da yetmezmiş gibi en iyi arkadaşları Ron ve Hermione de Harry’i unutmuş gözükmektedir, çünkü onlara yazdığı hiç bir mektuba cevap alamamıştır.
Bir an önce Hogwarts’a geri dönmek için can atan Harry
eşyalarını toplarken bir gün odasında bir ev cini ile karşılaşır. Dobby isimli bu cin, Harry’i Hogwarts’a dönmemesi için uyarmaya gelmiştir. Ona göre Harry’i okulda ölümcül bir tehlike beklemektedir. Hogwarts'a dönerse bir felaket olacaktır. Olur da: Sırlar Odası'nın açılmasıyla ortaya çıkan karanlık bir güç, Hogwarts'takileri taşa çevirmeye başlar. Harry, hayatını tehlikeye atarak, odanın elli yıllık ölümcül gizemini çözmeye çalışır. Ve gerçekten başına gelmedik felaket kalmaz.
Harry, berbat Dursley’ler ile uzun bir yaz geçirmek yeterince kötü değilmiş gibi bir de Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda ikinci yılına başlamak için binmesi gereken treni kaçırır. Ron ile beraber okula ulaşmaları için tek aracın uçan bir araba olması ve onun da devasa bir söğüt ağacına çarpması Harry’nin başına geleceklerdir. Ancak tüm bu olanlar, Hogwarts’ın hayaletli koridorlarında o sonbahar olacaklarla karşılaştırıldığında çok önemsiz kalmaktadır.
Duvarlardan gelen ürpertici fısıltıları sadece Harry duymaktadır. Fakat olanlardan tek endişelenen Harry değildir, çünkü Hogwarts’da öğrenciler taşlaşmaya başlamıştır. Parıltılı, büyük ve esrarengiz kelimelerle duvarda açıkça duyurulur:
"Sırlar Odası açıldı. Varis'in düşmanları, kendinizi kollayın."
Fakat bu tam olarak ne demektir? Harry, Hermione ve Ron, -hayatlarını tehlikeye atmak dahil- bu 50 yıllık ölümcül görünümlü esrarı çözmek için büyüyle yapılacak herşeyi yapmışlardır. Harry Potter ve Ronald Weasley kızlar tuvaletindeki Sırlar Odası'nın girişini bulmuştur. Ne yazık ki Hermione onlara yardım edememektedir çünkü o Basilisk'in gözüne dolaylı yoldan baktığı için hastane kanadındadır. Harry ve Ron Sırlar Odası'na uzun bir tünelden geçerek iner.
Aşağı indiklerinde mağaranın tavanı çöker ve her yer taş altında kalır. Ron ile Gilderoy Lockhart taşların bir tarafında, Harry ise diğer tarafında kalır. Harry Ron'a taşları temizleyip yolu açmasını, o sırada da kendisinin Ginny'i kurtaracağını söyler. Harry oradan ayrılır ve karşısına üzerinde yılanlar olan büyük bir kapı çıkar. Harry, çatal dili konuşur ve kapı açılır. Oda uzunca bir odadır ve Harry, Ginny'nin yanına doğru koşar. O sırada karşısına Tom Riddle çıkar. Harry, ona Ginny'i kurtarmaları gerektiğini söyler. Tom ise Harry'i dinlemez, Ginny'nin güç kaybettikçe kendisinin güç kazandığını söyler ve Basilisk'i çağırır. Harry, Basilisk ile mücadele ederken Anka kuşu "Fawkes" gelir ve Basilisk'in gözlerini çıkarır. Ama Basilisk'in kulakları hala duyabiliyordur ve Harry'ye dişini saplayarak onu yaralar. Ama Dumbledore, Fawkes ile Harry'ye Seçmen Şapka'yı göndermiştir ve şapkanın içinde Gryffindor'un kılıcı vardır. Harry Basilisk'in üst çenesine kılıcı saplar ve yılan ölür. Tom, Harry'e kendisinin aslında Voldemort olduğunu ve Sırlar Odası'nı aslında Ginny Weasley'nin açtığını söyler. Harry yılanın dişini günceye saplar. Tom Riddle'ın güncesinden gelen geçmişteki görüntüsü yok olur ve Ginny kurtulur.

Yazar Hakkında (bak. J. K. Rowling)
J. K. Rowling, 31 Temmuz 1965'te Chipping Sodburry, İngiltere'de doğdu. Ailesiyle birlikte Bristol'e, daha sonra da Chepstow'a taşındı. Liseyi Wyedean Comprehensive'de okudu. Exeter Üniversitesi'nde, bir yıllık Fransa'da okuma da dahil olmak üzere, Fransızca ve klasik edebiyatlar okuduktan Londra'ya yerleşerek araştırmacı ve çift dilli bir sekreter olarak Amnesty International'de çalışmaya başladı.
Bu sırada, Rowling'in aklında bir büyücülük okulunda okuyan bir çocuğun hikayesi vardı. Rowling, 4 saat rötarlı bir Manchester-Londra tren yolculuğu sırasında bu hikaye üzerinde yoğunlaştı ve yolculuk sonunda "Harry Potter ve Felsefe Taşı" kitabının temel hikayesi ve karakterleri aklının bir köşesinde duruyordu. Rowling, öğle aralarında hikayeyi yazmaya başladı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Mayıs 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Harry Potter serisinin ikinci filmidir.
Ad:  Harry_Potter_Sırlar_Odası_film_afişi.jpg
Gösterim: 707
Boyut:  45.3 KB
Yönetmen: Chris Columbus
Senaryo yazarı:
J. K. Rowling (roman), Steve Kloves (senaryo)
Sponsorlu Bağlantılar
Oyuncular:

  • Daniel Radcliffe
  • Rupert Grint
  • Emma Watson
  • Tom Felton
Film müzikleri: John Williams
Yapım yılı, ülkesi:
15 Kasım 2002, A.B.D
Dağıtım şirketi:
Warner Brothers
Süre:
161 dakika
Dil: İngilizce
Bütçe:
100 milyon $

Oldukça zor bir sene atlatan Harry Potter Hogwarts'daki 2. yılına büyük bir sevinçle başlar. Fakat okulda taşlaşan öğrenciler yüzünden günah keçisi olmuştur. Aslında yaz tatilinde kendisine görünen ev cini Dobby'nin yaptıkları ve söyledikleri onu etkilemiştir. Çünkü Dobby, Harry Potter'ın büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacağını söylemiştir. Dobby, Harry ve arkadaşı Ron'un okul trenine binmesini bile engellemiştir.
Harry Quidditch takımının artık değişmez arayıcısı olmuştur. Zaman ilerledikçe en yakın arkadşlarından olan Hermione ve Ron'un kızkardeşi Ginny'nin taşlaşması onu tuvaletteki hayalet Mızmız Myrtle'e yönlendirir. Fakat bundan önce Harry'nin eline geçen bir gizemli günlük olayların büyümesine yol açar. Günlüğün sahibiyle günlükte esrarengiz konuşmalara imza atan Harry, kendisini yıllar önce Hagrid'in açmış olduğu Sırlar Odası'nda bulur. Sırlar Odası'nı son açan Tom Marvoldo Riddle ismiyle okul kayıtlarına geçen Lord Voldemort'tur. Karşılıklı düello sonucu Harry, Ankakuşu Flawkes'in de yardımıyla Sırlar Odası'ndan Ginny ile beraber çıkar. Okulda Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersleri iptal edilir. Dönem Gryffindor binasının galibitiyle sona erer.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

29 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat