Arama

Dünyada ve Türkiye'de Ekonomi Gündemi, Güncel Haberler - Sayfa 67

Güncelleme: 15 Ağustos 2018 Gösterim: 230.042 Cevap: 685
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Ocak 2013       Mesaj #661
Avatarı yok
Yasaklı
İsviçre Bankaları Artık Altın İstemiyor

Sponsorlu Bağlantılar
İsviçre bankaları bilançoları şiştiği gerekçesiyle fiziki altın hesabı açma yönünde gelen taleplerin önüne geçmek istiyor.Altınları İsviçre bankalarında koruma geleneği sona erebilir. Güvenlik nedeniyle yurtdışı yatırımlarının ilk tercihi olan ülkede bankalar kasalarında aşırı derece fazla altın olduğu gerekçesiyle dünyanın farklı bölgelerinden gelen altın saklama taleplerine sıcak bakmamaya başladı. Financial Times gazetesinin konuya yakın kaynaklar ve müşterilere dayandırarak verdiği bilgiye göre, fiziki altın piyasasının en önemli iki bankası olan UBS ve Credit Suisse, değerli madeni saklamak için aldıkları ücretleri artırdı.Bankalar bu şekilde aralarında diğer bankalar, fon yöneticileri ve bireysel yatırımcıların da olduğu büyük müşterilerinden altınlarını kendi kasalarına aktarmasını istiyor.

Sermaye Artırma Zorunluluğu Etkiledi

Aksi takdirde müşterilerin altınları bu iki bankanın kendi bilançosu altına kaydedildiğinde, bankalar sermaye rezervlerini artırmak zorunda kalıyor. Küresel bankacılık sektöründeki sermaye artırma baskısı UBS ve Credit Suisse’de de fazlasıyla hissediliyor. Bu yüzden iki banka Basel III uygulamaları öncesinde bilançolarını şişiren altın varlıklarının önüne geçmek istiyor. Konuya yakın kaynaklar altın hesaplarını tutma ücretlerinin artırılmasının sadece başlangıç olduğunu, bankaların bilançolarını düşürmek için daha farklı adımlar da atacağını söyledi.


Kaynak: Financial Times / CNBC-E (30 Ocak 2013,08:39)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Mart 2013       Mesaj #662
Avatarı yok
Yasaklı
İran En Büyük Müşterisini Kaybediyor

Sponsorlu Bağlantılar
Nükleer programından dolayı ABD ve diğer Batılı ülkelerin ağır yaptırımlar uyguladığı İran en büyük müşterilerinden birini kaybediyor. Hindistan, İran'dan petrol ithalatına son vermeye hazırlanıyor.İran'ın ikinci büyük petrol alıcısı olan Hindistan, Tahran'ın dışarıya sattığı petrolün şu an yaklaşık dörtte birini satın alıyor. İran ile Hindistan arasında bu alandaki ticaret yaklaşık 10 milyar dolar. Batının yaptırımları nedeniyle Hindistan geçtiğimiz yıl İran'dan aldığı petrol miktarını azaltmıştı.Hindistan'ın en çok petrol ithal ettiği ülkeler sıralamasında iran, ikinci sıradan dördüncü sıraya gerilemişti. Şimdi ise, Hindistan İran'dan petrol ithalatını tamamen durdurmaya hazırlanıyor.


Kaynak: Ntvmsnbc (09 Mart 2013,10:27)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Nisan 2013       Mesaj #663
Avatarı yok
Yasaklı
İran, Petrol Gelirlerini Tahsil Edemiyor

Başkent Tahran'da düzenlenen petrol ve gaz ticareti fuarına katılan İran Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Ahmed Kalabani, ülkenin petrolde 4 milyar dolarlık alacağı olduğunu ancak ambargo nedeniyle tahsil edemediklerini kaydetti.Petrol ve gaz ticareti fuarına katılan İran Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Ahmed Kalabani fuarda, alacağı tahsil etmenin başka yolları da bulunduğunu dile getirerek, "Müşterilerimiz ambargo nedeniyle peşin para veremiyorlarsa en azından ilaç, gıda ya da barter şeklinde de olabilir" dedi.

Geçtiğimiz Aralık ayında İran Ekonomi Bakanı Şemseddin Hüseyni, Tahran yönetiminin, uluslararası ambargolardan dolayı petrol gelirlerinin yüzde 50'sini kaybettiğini açıklamıştı.Öte yandan Avrupa Birliği, tartışmalı nükleer faaliyetleri dolayısı ile 2012 yılının temmuz ayında İran'a petrol dahil bir dizi yaptırım uygulamaya başlamıştı. Gelirinin büyük kısmını petrolden elde eden İran'ın sert yaptırımlarla karşılaşması, üretimi de düşürmesine neden oluyor.


'Avrupa Almıyor, Üretimi Düşürdük'

İran Petrol Bakanı Rüstem Kasımi de önceki gün yaptığı açıklamada, İran'ın 2012'de petrol üretimini azalttığını doğrulamış, "Avrupa ülkeleri artık bizden petrol almıyor. Doğal olarak biz de üretimimizi düşürdük" demişti.2011'de Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) listesinde ikinci sırada bulunan İran, şu anda dördüncü sıraya gerilemiş durumda!


Kaynak: Ntvmsnbc / AA (22 Nisan 2013,11:20)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mayıs 2013       Mesaj #664
Avatarı yok
Yasaklı
Roubini: İki Yıla Büyük Çöküş Gelebilir!

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, önümüzdeki iki yılda küresel borsalarda büyük bir çöküşe hazırlanılması gerektiğini söyledi.Başta ABD olmak üzere küresel borsalarda rekorlar yaşanırken ünlü ekonomist Nouriel Roubini’den iki yıla kadar borsalarda büyük bir çöküş yaşanacağı ve kriz tahmini geldi.Roubini şu anda piyasalardaki rallinin etkisiyle riskli varlıklara olan yatırımların çok arttığını ve bunun sonucunun önümüzdeki iki yıllık süreçte çöküş olabileceğini ifade etti.Las Vegas’ta özel bir toplantıda konuşan Roubini, ABD’de ekonomik verilerin zayıf olduğu ve Wall Street ile reel ekonomi arasında büyük bir algı farkı olduğunu söyledi.

Kaynak: Ntvmsnbc / CNBCE (08 Mayıs 2013,09:06)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Mayıs 2013       Mesaj #665
Avatarı yok
Yasaklı
Motorine Yapılan Zam

130510benzinhlarge

Akaryakıt dağıtım şirketleri, motorin satış fiyatında litrede 6-7 kuruş artışa gitti.

Petrol fiyatlarındaki artış akaryakıt ürünlerine zam olarak yansıdı.Yapılan 6-7 kuruşluk artışla, Ankara'da motorinin litre fiyatı 4,06-4,09, İstanbul'da 4,06-4,08 ve İzmir'de 4,04-4,07 liraya yükseldi.Akaryakıt ürünlerinin perakende satış fiyatları, dağıtım şirketlerinin maliyetine ve rekabet şartlarına, illere ve söz konusu şirketlere göre litrede birkaç kuruş farklılık gösterebiliyor.


Kaynak: Ntvmsnbc - Ajanslar (10 Mayıs 2013,10:15)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Mayıs 2013       Mesaj #666
Avatarı yok
Yasaklı
Altın Neden Düşüyor?

Altın fiyatları Nisan ortasındaki büyük düşüşün ardından toparlanmaya başlamıştı. Ancak son dönemde yeniden hızlı değer kaybı sürecine girdi.Uzmanlar dolar endeksindeki yükselişin altın fiyatlarındaki düşüşün temel nedeni olduğunu söylüyor.Dolar endeksi, yani doların diğer para birimleri karşısındaki değerini belirlen endeks iki günde neredeyse yüzde 2 değerlendi.Doların değerlenmesi her zaman için altının değer kaybetmesine neden olur. Çünkü bu şekilde altın dolar cinsinden satın alması zor bir varlık haline gelir.


Kaynak: Ntvmsnbc / CNBCE (13 Mayıs 2013, 09:47)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Mayıs 2013       Mesaj #667
Avatarı yok
Yasaklı
Avrupa’daki Uçurum Büyüyor

Avrupa Birliği'nin iki ağır topu Almanya ile Fransa arasındaki bölünmüşlük ve farklılaşma hızla artıyor.Avrupa’da borç kriziyle mücadele sırasında en sıkı iki müttefik olarak çalışan ve ülkelerin kurtarılmasına en büyük katkıları sağlayan kıtanın en büyük iki ekonomisi Almanya ile Fransa'nın, birbirlerinden giderek uzaklaşması dikkat çekiyor.Hem Avrupa Birliği'ne bakış, hem de ekonomik göstergelerde yaşanan bu uzaklaşma, Almanya'nın Avrupa'daki en önemli ortağını kaybetmesi anlamına geliyor.

60 Yıllık Bağlar Kopuyor

Bu bölünmüşlüğün, Avrupa'yı 60 yıldır bir arada tutan bağları kopardığı belirtiliyor.Washington’da bulunan bir araştırma merkezinin anketine göre, Fransa'da AB’ye olumlu bakanların oranı geçen yıl yüzde 60 iken, bu yıl yüzde 41'e geriledi. 19 puanlık düşüş, anket yapılan AB ülkeleri arasındaki en büyük gerileme oldu.

Almanya'da ise halkın yüzde 60'ının AB’ye olumlu baktığı ortaya çıktı.İki ülke arasında ekonomik göstergelerde de ciddi bir bölünmüşlük var. Fransa'da hükümet harcamalarının milli gelire oranı yüzde 56'ya yükselirken, Almanya'da bu oran yüzde 45.İşsizlik Fransa'da yüzde 11'e çıkarken, Almanya'da sadece yüzde 5,4.Fransa'nın ticaret açığı 2012'de 87 milyar 700 milyon dolarla tarihi zirveye yaklaşırken, Almanya'nın ticaret fazlası 246 milyon dolarla rekora yaklaştı.



Kaynak: Ntvmsnbc / CNBCE (15 Mayıs 2013,08:23)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Mayıs 2013       Mesaj #668
Avatarı yok
Yasaklı
Benzine Bir Haftada İkinci Zam

Ham petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak benzin fiyatlarına litre başına 10 kuruş zam yapıldı.Benzinin litre fiyatına bir hafta içinde ikinci defa zam yapılmış oldu.Akaryakıt dağıtım şirketleri benzin satış fiyatlarını litrede 10 kuruş artırdı.Yapılan fiyat değişikliğiyle Ankara, İstanbul ve İzmir'de litresi 4,62-4,63 lira arasında satılan 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatları 4,72-4,73 liraya çıktı. Motorin fiyatları ise değişmedi.

En Son 6 Kuruş Zam Yapılmıştı

Akaryakıt ürünlerinin perakende satış fiyatları, dağıtım şirketlerinin maliyetine ve rekabet şartlarına, illere ve söz konusu şirketlere göre litrede birkaç kuruş farklılık gösterebiliyor.Benzine en son zam 14 Mayıs'ta yapılmış, bu tarihteki zamla benzin fiyatları 6 kuruş artmıştı.


Kaynak: Ntvmsnbc - Ajanslar (22 Mayıs 2013,09:18)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mayıs 2013       Mesaj #669
Avatarı yok
Yasaklı
Türkiye Yaşam Kalitesinde Sonuncu!

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü Kaliteli Yaşam Anketi'nde, 34 ülke arasında sonuncu sırada yer alarak sınıfta kaldı.Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Kaliteli Yaşam Endeksi’ni yayımladı.OECD, endeksi hazırlarken ülkeleri konut, gelir, iş imkanları, toplum, eğitim, çevre, şeffaflık, sağlık, hayat memnuniyeti, güvenlik ve iş, özel hayat dengesi kriterlerinde değerlendirdi.Endeksin hazırlanmasında kullanılan 11 kriterin tamamı göz önüne alındığında Türkiye, Brezilya, Şili ve Meksika'nın ardından sonuncu oldu. Listenin en üst sırasında ise Avustralya yer aldı.

'Çaba Sarf Ediyor Ancak Geride Kaldı'

OECD, Türkiye’nin son 20 yılda vatandaşlarının yaşam kalitelerini yükseltmek için oldukça dikkat çeken bir çaba sarf ettiğine dikkat çekerken birçok başlıkta diğer ülkelerin gerisinde kaldığını belirtti.Türkiye’nin yıllık hanehalkı gelirinin OECD ortalaması olan yıllık 23 bin 47 doların altında kaldığı vurgulandı.

İşsizliğin Önemi

İşsizliğin de kaliteli yaşam için büyük önem taşıdığına dikkat çekilen raporda, Türkiye’de yaşları 15 ile 64 arasında olan kişilerin yüzde 48’inin paralı bir işi olduğu ve bunun OECD ortalaması olan yüzde 66’sının altında kaldığı ifade edildi.Türkiye’de erkek nüfusunun yüzde 69’unun, kadın nüfusunun ise yüzde 28’inin paralı bir işi olduğuna dikkat çekilirken, Türk insanlarının yılda 1877 saat çalıştığı açıklandı. OECD ortalaması ise yılda 1776 saat.Türkiye’de uzun mesaili işlerde çalışan kesim nüfusun yüzde 46’sına denk gelirken OECD’de bu ortalama yüzde 9.Erkeklerin yüzde 50’si uzun mesai yaparken, kadınlar da bu oran yüzde 35.


Kaynak: Ntvmsnbc / CNBCE (28 Mayıs 2013,10:16)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Temmuz 2013       Mesaj #670
Avatarı yok
Yasaklı
IMF ABD’yi Uyardı, Kesintiler Yine de Devrede

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, ABD’yi federal bütçe kesintileri konusunda uyardı. ABD’de ise kesintiler başladı. Savunma sanayi çalışanları artık haftada bir gün zorunlu izne çıkacak.Uluslararası Para Fonu (IMF) ABD’yi makul mali planlar konusunda uyardı.IMF Başkanı Christine Lagarde, ABD’nin küresel ekonomideki ağırlığını dikkate alması gerektiği ve bu yüzden federal bütçe kesintilerinin uygunsuz bir önlem olduğunu söyledi.Washington Mart ayında aldığı bir kararla ülke genelinde bütçe kesintilerine gitmeye karar verdi. Bu yerel yönetimlerin yaptığı harcamaları kesmesi ya da bütçelerini küçültmesi anlamına geliyor.

Uzmanlar bu durumda uçuş kontrol uzmanlarının çalışma sürelerinin azalmasından, ABD Donanması’ndaki uçakların azaltılması ve de çiftçilere verilen desteğin azaltılması kadar pek çok önlemin gündeme gelebileceğine işaret ediyor.Fransa’da düzenlenen bir konferansta konuşan Lagarde, “ABD’deki bütçe kesintileri kesinlikle uygunsuz görünüyor. Çünkü bu kesintiler orta ve uzun vadeli büyümeyi destekleyen teşviklerin sonlanması anlamına geliyor” dedi. Lagarde geçen ay gerçekleşen bir toplantıda da ABD’yi bütçe kesintileri konusunda benzer şekilde uyarmıştı.

Kaynak: BBC / CNBCE (09 Temmuz 2013, 09:16)

Benzer Konular

1 Haziran 2007 / virtuecat Ekonomi
27 Ekim 2015 / Misafir Soru-Cevap
18 Ağustos 2013 / Hi-LaL Meslekler
13 Haziran 2008 / Bia Turizm