Arama

Medya Haber - Sayfa 74

Güncelleme: 13 Ekim 2017 Gösterim: 661.680 Cevap: 1.864
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
21 Ağustos 2007       Mesaj #731
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
Törene Başbakan Erdoğan da katılacak
20 BİN ÖĞRETMENİN ATAMASI YARIN
Sponsorlu Bağlantılar

ogretmen atamalari

ANKARA
- Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yapacağı 10 bini kadrolu, 10 bini sözleşmeli 20 bin öğretmenin ataması, yarın bakanlığın Başöğretmen Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Atama törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.
Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere ilk atama biçimiyle 28 alandan 9 bin 300 ilk atama, açıktan atama ve açıktan ilk atama biçimiyle 27 alandan 250, kurumlar arası ilk atama ve kurumlar arası yeniden atama biçimiyle 25 alandan 100, beden eğitimi alanına milli sporcu olanlardan sınavsız 350 olmak üzere toplam 10 bin kadroya atama yapılacak.
Yoğun ihtiyaç bulunan 17 alandan toplam 10 bin kontenjana sözleşmeli öğretmenlik için de başvuru alınacak.
Atamalar, yarın MEB Başöğretmen Salonu'nda saat 10.00'da gerçekleştirilecek.
Başvuruya ilişkin bilgiler MEB'in ''http://personel.meb.gov.tr'' internet adresinde yayınlanacak olan ''2007-2 Öğretmenlik İçin Başvuru ve Atama Kılavuzu''nda yer alacak.

a.a.

Dark-Line - avatarı
Dark-Line
Ziyaretçi
21 Ağustos 2007       Mesaj #732
Dark-Line - avatarı
Ziyaretçi
Erdoğan'ın çeteleri anlatırken dili sürçtü

Sponsorlu Bağlantılar
ANKARA Milliyet

Başbakan, çetelerle mücadeleyi anlatırken dili sürçtü. Erdoğan, şunları söyledi:
"Çeteler ciddi vurgun yedi. Çeteler, bürokrasi, asker, meclis, polis, siyasetin içine sızmış. Yargı içine s....mış (hemen sızmış diye düzeltti). Bunların nerelerde neler yaptıkları ortaya çıkarıldı. Bu konularla ilgili yargı süreci başladı. Eğer biz yere sağlam basarsak, bu çetelerden, mafyalardan ülkemizi temizleriz." Başbakan Erdoğan önceki gece Kanal D'deki progranda, 'ılımlı İslam' yakıştırmalarının çok çirkin olduğunu belirtti ve "Bu bir defa dinimize saygısızlıktır, hakarettir. İslam'ın ılımlısı ılımsızı falan olmaz, İslam İslam'dır o kadar" dedi.

BsM - avatarı
BsM
Ziyaretçi
22 Ağustos 2007       Mesaj #733
BsM - avatarı
Ziyaretçi
Çin’de bir anne-baba, yeni doğan çocuklarına @ ismini verdi.

Medya Haber

Alfabe'si olmayan, bunun yerine harfleri temsil eden binlerce şekilden oluşan Çince'de, bebeklere alışılmadık isimler konulmak istenmesi, internet kullanımının da yaygınlaşmasıyla son zamanlarda sık sık gündeme geliyor. Türkiye'de ve pek çok ülkede "et" olarak telafuz edilen @ işareti, Çin'de de genel olarak bu şekilde telafuz edilirken, bazı yerlerde "ai ta (sev onu)" şeklinde okunuyor.

Çin Dil Komisyonu Başkanı Li Yumign, bebeğin babasının, dünyanın her yerinde e-mail adreslerinde kullanılan @ işaretinin, Çince'deki anlamından dolayı bebeğine takmak istediğini söyledi. Bebeğe böyle bir ismin takılması talebinin henüz kabul edilmediğini, konunun tartışıldığını söyleyen Li, "Çince'ye uygun isimler takılmadığı yada artık kullanılmayan, eski isimler seçtikleri için yaklaşık 60 milyon Çinli, bilgisayar ortamında kendi isimlerini kullanamıyor. Hiçbir yazılım isimleri kabul etmediği gibi, isimleri ilk kez görenler de okumakta zorlanıyor" dedi.

Çin'de bu yılın başında yürürlüğe giren bir yasayla birlikte, yabancı dillere ait kelimeler, Arap rakamları ve Çin kültürüne ait olmayan ifadelerin isim olarak kullanılması yasaklanmıştı. Yetkililer, Çin kültürüne zarar vereceği gerekçesiyle batı dillerinden isimler seçilmesine ise kesinlikle müsaade etmiyor.

Çin'in eski başbakanlarından Zhu Rongji'nin ismi, Çin'de çok nadir görülen 'rong' karakterinden dolayı, gazete ve televizyon haberlerinde her defasında farklı yazılıyor, "Başbakanın ismi yüzünden editörlerin başlarına ağrılar giriyor" şeklinde esprilere neden oluyordu.
Dark-Line - avatarı
Dark-Line
Ziyaretçi
22 Ağustos 2007       Mesaj #734
Dark-Line - avatarı
Ziyaretçi
Memurlara zamlı maaş gündemde

Yetkili memur sendikalarıyla Kamu İşveren Kurulu, bugün toplu görüşmelerin üçüncü turunda bir araya gelecek. Görüşmede, maaş zamlarının gündeme gelmesi bekleniyor.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in başkanlık edeceği Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı saat 10.00'da başlayacak.
Toplantıya, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, yetkili sendikaların genel başkanları ile Kamu İşveren Kurulu üyeleri katılacak.
Toplantıda, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Enerji-Sen, Türk Tarım Orman-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk İmar-Sen ve Memur-Sen'e bağlı Diyanet-Sen yöneticileri hizmet kollarına ilişkin sunum yapacak.
Toplu görüşmelerin birinci turu sonunda, konfederasyonların taleplerini değerlendirmek amacıyla 'mali ve sosyal haklarla' ilgili olarak kurulan komisyonun çalışmasını tamamlanması ve raporunu sunması durumunda, memur maaşlarına yapılacak zamların da toplantıda gündeme geleceği belirtiliyor.
Süreç nasıl işliyor?
Yasaya göre, 15 Ağustos'ta başlayan ve 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve dört öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.
Kurulun beş gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.
BsM - avatarı
BsM
Ziyaretçi
24 Ağustos 2007       Mesaj #735
BsM - avatarı
Ziyaretçi
Ev hanımları manava gitmeden domatesin iyisini, karpuzun irisini, salatanın tazesini ekrandan seçiyor. Konya'da, teknolojinin imkanlarını kullanan manav, hazırladığı web sitesi sayesinde dükkanındaki meyve ve sebzeyi canlı yayın ile internette yayınlıyor.

1042399SmallPicture

Konya'nın merkez Selçuklu ilçesinde işyeri bulunan manav Yusuf Çiloğlu, teknolojik gelişmelerden istifade etmek amacıyla bir ilki gerçekleştirdi. Bu uygulamadan memnun olan müşteriler, manava yerleştirilen kameralar sayesinde gerçekleştirilen canlı yayınla manavda bulunan ürünler ve fiyatlar hakkında bilgi sahibi olabiliyor.

Hazırlattığı "www.minihalkonya.com" adresli web sitesi sayesinde müşterilerine internet üzerinden de hizmet veren Yusuf Çiloğlu, müşteri memnuniyetini artırmak için internet üzerinden gelen tüm siparişleri en kısa zamanda yerlerine ulaştırıyor.
Sitede, "manav hakkında, ürünler, galeri ve iletişim" gibi linklerin yanı sıra meyve-sebze sergilerinin fotoğrafları bulunuyor. Sitede yer alan ürünler ve fiyatlar düzenli olarak her gün güncelleniyor. 24 saat aralıksız müşterilerine hizmet veren manav 4 kamerayla tüm gün izleniyor. İçeriye ve dışarıya konulan kameralar sadece güvenliği sağlamak için kullanılmıyor. İnternet üzerinden gerçekleştirilen canlı yayın imkanı sayesinde müşteriler, manava yeni gelen ürünler ve fiyatlar hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Her mevsim sebze ve meyvenin bulunduğu manavda, kredi kartıyla alışveriş de yapılabiliyor.

Hızla ilerleyen teknoloji karşısında kendisinin de bir şeyler yapması gerektiğine inanan manav Yusuf Çiloğlu, "Biz de bu teknolojiden istifade edip kullanmak istedik. Genelde internet bağlantısı olan müşterilerimiz var. Bu hizmetin bize fayda getireceğini ve hizmet açısından müşterilerimizi memnun edeceğini düşünerek böyle bir şey yaptık. Müşterilerimiz bu ürünleri görmek istediğinde, canlı yayın linkini tıklıyor ve ürünlerimizi görebiliyor. İstedikleri varsa sitemize yazıyorlar. Biz de gelen siparişleri en yakın zamanda kendilerine ulaştırıyoruz" dedi.

Manava gelen müşteriler ise bu uygulamadan oldukça memnun olduklarını belirtiyor. Sürekli alışveriş yaptıkları manavın böyle bir uygulamayla kendilerini rahatlattığını söyleyen müşteriler, manava gidemedikleri zamanlarda internetten verdikleri siparişlerin kısa sürede ellerine ulaştığını söylediler. Gurbetçi bir vatandaş da yurt dışında buna benzer uygulamaları gördüklerinde imrendiklerini belirterek, Konya'da böyle bir uygulamanın kendisini şaşırttığını kaydetti.
Dark-Line - avatarı
Dark-Line
Ziyaretçi
25 Ağustos 2007       Mesaj #736
Dark-Line - avatarı
Ziyaretçi
Tayin olduktan 15 gün sonra şehit düştü

Ahmet KAYA- Mehmet BULUT/GAZİANTEP, (DHA)

ŞIRNAK’ın Uludere İlçesi Uzungeçit Beldesi'nde 10 teröristin öldürüldüğü çatışmada şehit düşen iki uzman çavuştan 29 yaşındaki Ali Çiftçi’nin ölüm haberi Gaziantep’teki ailesinin evine ateş düşürdü. 2 aylık evli Çiftçi’nin 15 gün önce Şırnak’taki yeni birliğine tayin edildiği ortaya çıktı.
Dün öğleden sonra birliğiyle çıktığı operasyonda karşılaşılan bir grup PKK'lı teröristin açtığı ilk ateşte şehit düşen iki uzman çavuştan Ali Çiftçi, iki aylık eşi Elif Çiftçi ve Gaziantep'te oturan annesi Ülger Çiftçi ile 10 gün önce daha önce görev yaptığı Kırklareli'den yeni görev yeri olan Şırnak'a giderek tuttuğu eve yerleşti. Geliniyle birlikte yeni evlerini yerleştirmeye çalışan Ülger Çiftçi, oğlunun şehit haberini alınca fenalaştı, hastaneye kaldırıldı. 4 erkek çocuk sahibi olan Arif Çiftçi ise, oturduğu Gaziantep Cumhuriyet Mahallesi'ndeki evinde acı haberi aldı. Metin olmaya çalışan baba Çiftçi, “Allah rahmet eylesin. Söylenecek bir şey yok'' diye konuştu.
Şehit babasını evinde ziyaret eden 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli Kurmay Albay Fikret Bayır, “Dün Şırnak kırsalında sabah başlayan ve gün boyu devam eden operasyonda iki şehit verdik. teröristlerden de çok sayıda ölen var. Bu sizin için bir gurur kaynağıdır. Sizler artık Türk Milleti’ne mal olmuş bir ailesiniz. O, düne kadar sizin evladınızdı. Ama, artık hepimizin şehidi'' dedi.
Şehit Uzman Çavuş Ali Çiftçi’nin yarın doğum yeri olan Gaziantep’in Yavuzeli İlçesi’nde düzenlenecek törenin ardından toprağa verileceği belirtildi.
BsM - avatarı
BsM
Ziyaretçi
30 Ağustos 2007       Mesaj #737
BsM - avatarı
Ziyaretçi
İş dünyasının en çok rağbet ettiği restoranlardan biri olan Papermoon’un cirosu ile dikkat çekiyor.

Medya Haber

Önceki gün açıklanan İSO 500 listesine göre, Türkiye’nin en büyük şirketlerinin yarattığı toplam katma değer 75.3 milyar YTL oldu. 500 büyük kuruluşun toplam satışları cari fiyatlarla yüzde 21.7, sabit fiyatlarla yüzde 10.9 arttı. Yani 500 büyük kuruluşun performansı Papermoon’un performansına yetişemedi.

Patronların buluşma noktası olarak bilinen, Sunset ile birlikte İstanbul’un en gözde restoranları arasında ilk sırada gösterilen Papermoon’un 2006 yılı cirosu belli oldu. Akkök Grubu’nun 2006 faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre Papermoon 2006 yılını 6 milyon dolar ciro ile tamamladı. Papermoon kriz yılı 2001’i sadece 632 bin dolarlık ciro ile kapatmıştı. 2005 yılında gerçekleşen ciro ise 4.3 milyon dolardı. Böylece Akmerkez Lokantacılık’ın işlettiği Papermoon bir yılda cirosunu dolar bazında yüzde 40’a yakın artırmış oldu.

Papermoon bu performansı ile büyüme açısından Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşunun ortalama hızını da Türk ekonomisinin genel büyümesini de sollamış oldu.

Türkiye’den de iyi

İSO’nun önceki gün açıklanan 500 listesine göre, 2006 yılında 500 büyük sanayi kuruluşunda yaratılan katma değer 75.3 milyar YTL olarak belirlendi. Bu değer Türkiye GSMH’sinin yüzde 13.1’ini oluşturdu. Türkiye sanayi sektörü katma değerinin yüzde 51.2’si 500 büyük kuruluş tarafından yaratıldı. Toplam satış geliri ise 500 büyük sanayi kuruluşunda cari fiyatlarla yüzde 21.7, sabit fiyatlarla ise yüzde 10.9 oldu. Bu rakamlarla kıyaslandığında Papermoon’un 500 büyük sanayi kuruluşundan çok daha yüksek bir performans sergilediği dikkati çekti. Papermoon’un dolar bazındaki yüzde 40’a varan ciro artışı, Türkiye’nin genel ekonomisindeki başarıdan da daha büyük bir performansı ifade ediyor. Türkiye’nin gayri safi milli hasılası 2005 yılında 360 milyar dolardan 2006 yılında 399.7 milyar dolara çıktı. Yani dolar bazında Türkiye yüzde 11 büyüdü. Papermoon dolar bazındaki yüzde 39.5’lik artışı ile Türkiye’nin genel büyümesinin de önüne geçti.

Papermoon’un 2006 yılı Eylül ayında açılan Ankara şubesinin de desteği ile Akmerkez Lokantacılık’ın 2007 yılı cirosunun 10 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor.

Papermoon Akmerkez’de 75 kişilik ekip, 400 metrekarelik alanda 102 kişiye aynı anda hizmet verebiliyor. Buna göre her bir sandalyenin yıllık cirosu yaklaşık 59 bin dolar oldu. Akmerkez Papermoon’un günlük cirosunun ise YTL cinsinden 21 bin YTL’yi geçtiği gözlendi. Bir pizzanın yaklaşık 32 YTL’den satıldığı Papermoon’un cirosunun yüzde 70’i civarında kâr rakamına ulaştığı tahmin ediliyor.

Akkök Grubu’nun genel olarak cirosu 2006 yılında yüzde 10 civarında büyüyerek 1 milyar dolardan 1 milyar 122 milyon dolara çıktı. Buna göre Papermoon, grubun en iyi performans gösteren şirketleri arasında yer aldı.

Grubun kimya alanında Aksa, enerji alanında Akenerji, tekstil alanında Ak-Al, Aksu ve gayrimenkul alanında Akmerkez gibi yatırımları bulunuyor.
BsM - avatarı
BsM
Ziyaretçi
1 Eylül 2007       Mesaj #738
BsM - avatarı
Ziyaretçi
Çizgi film kahramanı Örümcek Adam gerçek oluyor.

Medya Haber

İtalyan bilimadamları, insanların yakın gelecekte ünlü çizgi roman kahramanı Örümcek Adam gibi duvarlara tırmanması ve çatılardan aşağı sarkabilmesine olanak tanıyabilecek bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı.

İtalya’nın Torino kentindeki Politeknik Üniversitesi’nden bilimadamlarının yaptığı çalışmada, örümcek ve kertenkelelerin dik yüzeylere nasıl tutunduğu üzerinden yola çıkıldı.

Hem kertenkeleler, hem de örümceklerin dik yüzeylere tutunmasını ayaklarındaki küçük kıllar sağlıyor.Bu milyarlarca küçük kılın sağladığı yapışkanlık sayesinde kertenkeleler duvarlara tırmanıp, cilalı cam yüzeylerden bile aşağı doğru sarkabiliyor.

Araştırmacılar, aynı yolla yetişkin bir insanın vücut ağırlığının desteklenmesi için gereken yapışkanlık düzeyinin nasıl yaratılabileceği üzerine çalıştı. Fizik Dergisi’nde yayınlanan çalışmada kertenkelelerdeki kılların yerine, ’karbon nanotüpleri’ adı verilen içleri oyuk, küçük malzemenin kullanılabileceği belirtildi. Bu malzemelerle kaplı ayakkabı ya da eldivenler sayesinde insanların bir gün örümcek adam gibi, birinden diğerine atlayarak gökdelenler arasında dolaşabileceği kaydedildi.
Dark-Line - avatarı
Dark-Line
Ziyaretçi
1 Eylül 2007       Mesaj #739
Dark-Line - avatarı
Ziyaretçi
"PKK'ya terörist diyemeyiz"

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un sözlerine karşılık "PKK'yı terör örgütü kabul etsinler diyorlar. Biz birileri istiyor diye öyle bir açıklama yapmayız" dedi.
Ben askerim, teröristleri muhatap almam" sözlerini ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 30 Ağustos resepsiyonuna davet edilmeyen DTP'lilere ilişkin "Önce onlar PKK'nın terör örgütü olduğunu kabul etsinler" açıklamasını değerlendirdi.
Türk şöyle konuştu: "PKK'yı terör örgütü kabul etsinler diyorlar. Biz birileri istiyor diye öyle bir açıklama yapmayız. Biz çözümü şiddette, silahta aramıyoruz. Çatışmanın bitmesi gerekir diyoruz. Medeni biçimde sorunlar çözülmeli diyoruz. İnkar, ötekileştirici, dışlayıcı mantık olursa biz karşısındayız. Genelkurmay Başkanlığı ile polemiğe girmek istemiyoruz. Şiddetin, kanın durması için çaba gösteriyoruz."

MHP'DEN TEPKİ
DTP Milletvekili Ahmet Türk’ün 30 Ağustos resepsiyonuna davet edilmemeleri nedeniyle yaptığı açıklamalara MHP’den tepki geldi. MHP Milletvekili Deniz Bölükbaşı yaptığı açıklamada, Türk’ün, “PKK, İmralı ve Barzani ağzıyla'' konuştuğunu söyledi.
Bölükbaşı, “DTP'nin siyasi misyonunun ne olduğunu, sözleri ve fiilleriyle göstermektedir. Meclis kürsüsünü PKK’nın siyasi eylem platformu haline getirecekleri görülmektedir'' dedi.
Bölükbaşı, DTP’lilerin ettikleri milletvekili yeminine aykırı davrandıklarını vurgulayarak, “Buna devam ederlerse demokratik zeminde hak ettikleri ağır mukabeleyi göreceklerdir'' diye konuştu.
kambis - avatarı
kambis
Ziyaretçi
2 Eylül 2007       Mesaj #740
kambis - avatarı
Ziyaretçi
Sonbahar Kabusunuz Olmasın


Çeviren: Gülşah Balaban


Ağustos’un ortasından Kasım’ın başına kadar süren sonbahar mevsimi, aynı zamanda pek çok kişinin mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) nedeniyle rahatsız olduğu bir dönemdir.

Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi (AAAAI), hapşırma, burun akıntısı, gözlerde şişlik ve kaşıntı gibi semptomların, kişinin iş veya okuldaki normal fonksiyonlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Akademi, ayrıca mevsimsel alerjilerin uyku problemlerine, ve dolayısıyla gün içinde yorgunluğa ve konsantrasyon zayıflığına neden olduğunu belirtiyor.

AAAAI’nın mevsimsel alerjilerden korunmak için bazı önerileri:

• Özellikle yol kenarları, nehir kenarları, boş araziler, ve ağaçlık bölgeler gibi alerjiye neden olabilen otların yetiştiği bölgelerden uzak durun.

• Bu mevsimde bulunduğunuz mekanın pencerelerini kapalı tutmaya özen gösterin, böylece polenlerin yaşadığınız ortamlara girmesini önlemiş olursunuz. Ayrıca havayı temizleyen, kurutan ve ısıtan klima kullanabilirsiniz.

• Arabanızın camlarını kapatın.

• Polenlerin fazla olduğu dönemlerde, dışarıda daha az zaman geçirmeye dikkat edin.

• Dışarıda vakit geçirdikten sonra, duş alarak cildinizdeki ve saçınızdaki polenlerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

• Sonbaharda diğer alerjenleri de minimal düzeye indirmeye çalışmalısınız. Saman nezlesi genellikle pek çok alerjenin biraraya gelmesinin bir sonucu ortaya çıkar.

• Yaşadığınız bölgede sonbahar mevsimi başlamadan 10-14 gün öncesinde alerji ilaçları kullanmaya başlamalısınız.

27.08.2007 13:55:00

Sigara İçmek Bulaşıcı


Editör: Ozan Vural


Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul Buğdaycı, “Sigara içme davranışının bulaşıcı olduğunu ve çocuklara daha çok anne ve babalar ile sevilen ve örnek alınan kişilerden bulaştığını” söyledi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Resul Buğdaycı, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında çoğunlukla birinci sırada gelen sigaranın, Türkiye’de de aynı konumda yer aldığını belirtti.

Sigara içme davranışının bulaşıcı olduğunu savunan Buğdaycı, “Bu, çocuklara daha çok anne ve babalar ya da sevilen ve örnek alınan kişilerden bulaşıyor” dedi. Ebeveynlerde “Yaptığımı yapma, söylediğimi yap” anlayışının hakim olduğuna işaret eden Buğdaycı, iletişimin yüzde 60’ının sözsüz beden hareketleriyle, yüzde 30’unun ses tonu ve vurgulamalarla, yüzde 10’unun da sözle gerçekleştirildiğinin unutulmaması gerektiğini bildirdi.

Çocuklara sigara aldırmanın kötü bir mesaj olduğunun altını çizen Buğdaycı, sigara kullanımıyla mücadelede eğitimin önemine değinerek, şunları kaydetti:

“Okullardaki sigaranın zararlarına ilişkin eğitim, yıllarca lise ve üniversite gençliğine verilmeye çalışıldı. Ancak bunun etkili olmadığı anlaşıldı. Çünkü, sigaraya başlama yaşı daha erken. Lise ve üniversitede eğitim gören gençler artık tiryaki durumunda. Bu nedenle verilecek eğitimi, daha aşağı yaşlara çekmek durumundayız. Şu anda dünyada önerilen ideal sigaraya karşı eğitim yaşı 13-14’tür. Yani ilköğretim 6. ve 7. sınıfları kapsıyor. Türkiye’de bu eğitim ilköğretim 4 ve 5. sınıflarda başlamalıdır ve diğer sınıflarda devam etmelidir.”

HASTA YANINDA SİGARA İÇEN HEKİMLERİN ORANI YÜZDE 56,8

Buğdaycı, yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 43,5 oranında sigara içtiğini, erkeklerde bu oranın yüzde 62,5 ve kadınlarda yüzde 24,3’e ulaştığını, hekimlerde yüzde 55 seviyesinde bulunduğunu belirtti.

Hasta yanında sigara içen hekim oranının yüzde 56,8, ebe ve hemşireler de ise yüzde 50,8 olduğunu ifade eden Buğdaycı, açıklamasına şöyle devam etti:

“Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ı, tüm kanserlerin yüzde 30’u, felçlerin yüzde 25’i ve kronik bronşitlerin yüzde 80’i sigaraya bağlıdır. Ayrıca, damar sertliği, damar tıkanıklıkları sigara içenlerde sık görülen hastalıklardır. Puro ve pipo tütünlerinin dumanı ağızdan emilebilir. Bu yüzden dudak ve ağız kanserleri daha çok görülür. Ayrıca, ağızda çiğnenen tütünler de dudak ve ağız kanserine neden olurlar.”

25.08.2007 17:34:00

Çocuğunuzun Dişlerini Nasıl Koruyacaksınız?


Editör: Ozan Vural


Diş bakımı eğitimi çocukluktan itibaren başlar. Erken yaşta alınan tedbirler dişlerimizin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Özge Sönmez, ebeveynlere, çocukların diş sağlığı konusunda dikkat etmeleri noktalar konusunda bilgi verdi.

Süt dişleri, bebekliğin 6. ayından itibaren çıkmaya başlar ve 3 yaşına kadar tamamlanır. Çocuklarda 20 adet süt dişi vardır. Süt dişleri, bebeklik döneminde ebeveynler tarafından temizlenmeli, daha sonraları ise çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. Süt dişlerinin sağlıklı olması en az sürekli dişler kadar önemlidir. Süt dişlerinin nasıl olsa düşecekleri düşünülüp oluşan çürüklerin tedavi ettirilmemesi bu dişlerin vaktinden önce kaybedilmesine yol açabilir. Bu da daimi dişlerin diziliminin bozulmasına ve ortodontik tedaviye gereksinime neden olabilir.Tedavisi mümkün olmayıp çekilmesi gereken süt dişlerinin yerine yer tutucu adı verilen apareylerin yapılması ile ileride oluşabilecek ortodontik bozukluklar önlenebilir. Tedavi edilmeyip uzun süre ağızda kalan süt dişlerinin kök ucunda oluşabilecek iltihap, çocuğun genel sağlığını etkileyebileceği gibi süt dişinin altında bulunan daimi dişe de zarar verebilir.

Çocuklarda diş çürüklerini en aza indirmek için şunlar önerilebilir:

• Çocuklara günde iki kez diş fırçalama alışkanlığı edindirilmeli.
• Aşırı şeker tüketimi önlenmeli, şekerli yiyecekler yemek aralarında değil, yemekten hemen sonra verilmeli.
• Özellikle emzik ya da biberon şeker, bal, ve reçel gibi gıdalara batırılmamalı, gece uykuda biberonla verilen süte bal, şeker konulmamalıdır.

Çürük oluşumunu engellemek amaçlı koruyucu diş hekimliği yöntemlerden birisi Fissure Sealant uygulmasıdır. Fissür örtücü genellikle 6 yaşından itibaren çıkan daimi büyük azı ve daha sonra süren küçük azı dişlere uygulanır. Fissür örtücü yapılacak dişte dolgu veya çürük olmaması gerekir.

Diğer bir yöntem de topikal florür uygulanmasıdır.Florür çürüğe karşı direnç artıran bir maddedir.Yüzeyel florür uygulaması sistemik kullanıma göre daha etkilidir.

Bunların dışında önemli bir nokta, çocuğun erken yaşlardan itibaren diş hekimine götürülerek ortamı tanımasının sağlanması ve diş hekiminden korkmamasının sağlanmasıdır.

Düzenli aralıklarla yapılacak diş hekimi ziyaretleri sağlıklı dişlere sahip olmanın önemli bir şartıdır.


27.08.2007 11:38:00


realge den alıntı

Benzer Konular

28 Ekim 2016 / ThinkerBeLL İletişim Bilimleri
20 Ekim 2015 / Jumong Genel Mesajlar
24 Ekim 2008 / CrasHofCinneT Bilgisayar
18 Kasım 2010 / ThinkerBeLL X-Sözlük
21 Şubat 2010 / ThinkerBeLL Bilim ww