Arama

Polimer Kimyası - Sayfa 2

Güncelleme: 15 Kasım 2017 Gösterim: 22.474 Cevap: 11
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Eylül 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Kendini Onarabilen Kauçuk Üretildi!


Uzun zamandır kendini onaran malzemeler üzerine araştırmalar yapan bilim insanları söz konusu çalışmalar doğrultusunda kendini onarabilen hidrojeller üretmişti. Üretilen ilgili malzemelerdeki kimyasal bağların, kırıldıktan sonra yeniden oluşması içerdiği su molekülleri aracılığıyla mümkün hale gelebiliyordu. Kauçuk gibi kuru nitelikli malzemeleri kendini onarır bir duruma getirmek ise çok daha zor bir işlem gerektiriyor. Çünkü kauçukta malzemeyi bir arada tutan güçlü kimyasal bağlar bir kez kırıldığında bir daha yeniden oluşma olanağı yoktur.
Sponsorlu Bağlantılar

Kendini onarabilme bağlamında kauçuğun amaçlanan konuma getirilebilmesi için malzemeyi oluşturan polimer zincirleri arasındaki bağların geri dönüşümlü bir hale getirilmesi gerekir. Araştırmacılar bu amaçla bir tür “moleküler ip” geliştirdi ve polimer moleküllerini bu iplerle birbirine bağladı. Sonuçta ortaya sağlam, transparan ve kendini onaran bir malzeme çıkmış oldu.

Normal kauçuğa aşırı kuvvet uygulandığında kauçuk kopma noktasına gelir. Geliştirilen yeni malzeme esnetildiği zaman da çatlaklar oluşuyor. Ancak bu çatlaklar, araştırmacıların geliştirdiği moleküler iplerle birbirine bağlı bir konumda. İpler, uygulanan gerilimin dağılmasına olanak sağlıyor ve bu şekilde kopmaların önüne geçiliyor. Malzemeye uygulanan kuvvet ortadan kalktığında da ilgili malzeme yeniden orijinal haline geri dönüyor.

Üretilen malzemenin ileride çeşitli teknolojilerde kullanılabileceği umuluyor. Kendini onaran kauçuk ile araba tekerlekleri üretimi bu duruma örnek olarak verilebilir. İlgili malzemeyle üretilen böyle bir tekerlekte herhangi bir kesik oluştuğunda, tekerleğin hemen değiştirilmesi gerekmeyeceği gibi söz konusu malzeme, araç hareket halindeyken bile kendini onarabilir ve böylece olası hasarların önüne geçilebilir.


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Kasım 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Hastalıklı Dokulara Yönelik Polimer Nano Bileşke Üretildi!


İnsandaki hastalıklı doku bölgelerini aydınlatarak, kanserli hücrelerin ve diğer doku zararlarının takibine imkan verebilen polimer nano-bileşke geliştirildi. Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, "yarı-iletken polimer nano parçaçıklar (YPN)" adını verdikleri bileşkenin geleneksel tıbbi görüntüleme teknikleriyle tespit edilemeyen küçük dokulardaki bozulmaları aydınlatarak görünür bir duruma getirdiğini belirtti.
Sponsorlu Bağlantılar

Güneş ışığından, kızıl ötesine yakın tayftaki ışıklardan ve hatta cep telefonu ekranlarından enerji alıp depolayabilen YPN'lerin vücuda enjekte edildiğinde zarar gören dokuları uzun süre "kor gibi" aydınlattığı belirtildi. Araştırmacılar fareler üzerine yaptıkları deneylerde yöntemin mevcut tıbbi görüntüleme tekniklerine oranla 20 ila 120 kat daha hassas sonuçlar verdiğini tespit etti.

İlgili nano-bileşkenin, enjekte edildiği dokudaki hasarlı bölgeyi 6 dakikalık bir süre içerisinde güçlü şekilde aydınlattığı, 6 dakikalık zaman sürecinden sonra ise parlama şiddetinin yarı ayrıya azalarak devam ettiği gözlendi. Bileşkelerin eksi 20 derecede muhafaza edilmesi halinde ise kor halini bir aya kadar koruyabildiği belirlendi. Bunun yanında ağır metal iyonları içerdiği için hücrelerin zehirlenmesine yol açabilen mevcut tıbbi görüntüleme solüsyonlarının aksine yeni bileşkelerin biyolojik olarak yok olabilen, zehirli olmayan organik parçacıklardan oluştuğu bildirildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature Biotechnology (13 Kasım 2017)


Benzer Konular

10 Şubat 2007 / Misafir Kimya
6 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Kimya
20 Ocak 2014 / Misafir Cevaplanmış
9 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük