Arama

pH Değeri

Güncelleme: 29 Haziran 2012 Gösterim: 10.188 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
pH Değeri
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Bazı maddelerin pH değerleri
Ad:  ph.PNG
Gösterim: 5220
Boyut:  12.4 KB
pH bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir. Açılımı "Power of Hydrogen" dir (Hidrojenin Gücü).
pH teriminde p; eksi logaritmanın matematiksel sembolünden ve H ise hidrojenin kimyasal formülünden türetilmişlerdir. 0'dan 14'e kadar olan bir skalada ölçülür.
pH tanımı, hidrojen konsantrasyonunun eksi logaritması olarak verilebilir:
pH = −log[H+]
pH hidrojen iyonun aktivitesi cinsinden bir asit veya bazın derecesini ifade etme yoluyla ihtiyaç duyulan kantitatif (niceliksel) bilgiyi sağlar.
Bir maddenin pH değeri hidrojen iyonu [H+] ile hidroksil iyonunun [OH−] derişimlerinin oranına direk bağlıdır:
  • Eğer H+ derişimi OH− derişiminden fazla ise çözelti asidik; yani pH değeri 7'den düşüktür.
  • Eğer OH− derişimi H+ derişiminden fazla ise maddemiz bazik; yani pH değeri 7'den büyüktür.
  • Eğer OH− ve H+ iyonlarından eşit miktarlarda mevcutsa, madde 7 pH değerine sahip olmak üzere nötrdür.
Asit ve bazlar herbiri serbest hidrojen ve hidroksil iyonlarına sahiptirler. Belli koşullarda ve belli bir çözeltide hidrojen ve hidroksil iyonlarının ilişkileri sabit olduğu için, birini tesbit etmek diğerini bilmek ile mümkündür. Bu anlamda, pH, tanımsal açıdan hidrojen iyonu aktivitesinin seçici bir ölçümü olsa da, hem alkalinlik hem de asitliğin bir ölçüsüdür. pH logaritmik bir fonksiyon olması açısından, pH değerindeki bir birimlik değişim hidrojen iyon derişimindeki on-katlık değişime karşılık gelir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
pH ÖLÇÜMÜ

Sponsorlu Bağlantılar


Yaklaşık bir pH belirlemesi, pH seviyesi değiştikçe değişik renk alan pH kağıtları veya göstergeleri ile elde edilebilir. Bu tip göstergelerin doğruluklarında sınırlamalar mevcuttur, ve renkli veya koyu örneklerde doğru olarak sonuç elde etmek zorlaşabilir.

Daha doğru pH ölçümleri bir pH metre ile elde edilebilir. pH ölçümü üç parçadan oluşur: pH ölçüm elektrodu, referans elektrodu, ve yüksek empedans girişli bir cihaz. pH elektrodu, ölçülen çözeltinin pH’ına göre voltaj veren bir pil gibi düşünülebilir. pH ölçüm elektrodu hidrojen iyonuna hassas bir cam haznedir. Haznenin içinde ve dışındaki bağıl hidrojen konsantrasyon değişimine göre farklı milivolt çıkışı verir.

Referans elektrodu çıkışı hidrojen iyonu aktivitesi ile değişmez. pH elektodunun iç direnci çok yüksektir. pH değişimine göre ortaya çıkan voltaj değişimini ölçmede zorluk çıkarır. pH metrenin giriş empedansı ve kaçak dirençler önemli faktörler haline gelir. pH metre temel olarak yüksek empedanslı bir yükseltici olup anlık elektrod voltajlarını ölçüp sonuçları analog veya dijital bir göstergede pH birimi cinsinden gösterir. Bazı hallerde, özel kullanım alanları veya iyon-seçici ya da Oksidasyon-İndirgeme Potansiyeli (ORP) elektrodlar için voltaj da okunabilir.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
29 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
pH Değeri
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Sulu bir çözeltinin asitlik ölçüsü. pH değeri, pH=log10[H+] olarak tanımlanır. Buradaki [H+], çözeltideki hidrojen iyonlarının termodinamik aktifliği olup seyreltik çözeltiler için hidrojen iyonunun mol/litre cinsinden derişimidir. Saf suyun pH değeri 7'dir, yani her litresi 10-7 mol hidrojen iyonu içerir. Asidik çözeltilerin pH değeri 7'den küçük, bazik çözeltilerinkiyse 7'den büyüktür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

21 Nisan 2015 / GÖK-TÜRK Bilgisayar
26 Şubat 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
4 Şubat 2013 / Eloooo1905 Soru-Cevap
23 Haziran 2011 / Daisy-BT X-Sözlük