Arama

Asitlerin Yapısı ve Özellikleri

Güncelleme: 11 Kasım 2008 Gösterim: 22.836 Cevap: 1
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
21 Şubat 2007       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Sulu çözeltilerinde (H+)verebilen bileşiklere asit adı verilir.Günlük yaşantımızda kullandığımız turşu, salça, sirke, yoğurt, kola, elma, limon ve süt gibi besin maddelerinin yapısında bir miktar asit bulunur. Bazı önemli asitlerin adları ve kimyasal formülleri şöyledir.

Sponsorlu Bağlantılar
Asidin adı - kimyasal formülü
Hidroklorik asit - HCI
Nitrik asit - HNO3
Sülfürik asit - H2SO4
Asetik asit - CH3COOH
Formik asit - HCOOH
Fosforik asit - H3PO4
Karbonik asit - H2CO3

Asitlerin bazı özelliklerini aşağıdaki deneylerle anlatmaya çalışalım

Deney
Asitlerin elektrik akımını iletmesi

Araç ve gereçler: Sülfürik asit, su, 2 adet bakır elektrot, bağlantı kabloları, beherglas, 1,5 voltluk ampul, duy ve güç kaynağı.

Deneyin yapılışı: Beherglasa 100 ml su koyunuz suyun üzerine yavaş ve dikkatli davranarak 10cm3 kadar sülfürik asit dökünüz. Bir cam çubukla karıştırarak çözelti haline getiriniz. 2 tane bakır elektrotu birbirlerine temas etmeyecek şekilde çözeltiye batırınız. Bağlantı kablolarını bağlayarak deney düzeneğini meydana getiriniz güç kaynağını açarak deneyi gözleyiniz.

Gözlem ve sorular: Ampul yanıyor mu? Güç kaynağının voltajını arttırarak deneyiniz. Elektrotları çözeltiden çıkartarak deneyi sürdürünüz. Ampulün yanıp yanmadığını gözleyiniz.

Sonuç: Elektrotlar, çözeltiden çıkarıldığı zaman devredeki ampul yanmamaktadır. Çözelti içinde iken yanmaktadır. Bu olay, asit çözeltilerinin elektrik akımını ilettiğini gösterir.

Asitlerin Genel Özellikleri
1. Sulu çözeltilerinde (H+) iyonu verir.
2. Mavi turnusol kağıdını etki ederek kırmızıya dönüştürür.
3. Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir.
4. Seyreltik çözeltilerinin tadı ekşidir. Örneğin:elmada malik asit, limonda sitrik asit... gibi.
5. Metallere etki ederek hidrojen gazı çıkarırlar. Metallere etki ederek onların yapılarını bozar.
6. Maddeler üzerinde yakıcı etkileri vardır. Örneğin ;karıncada formik asit bulunur. Karınca ısırdığı zaman yakıcı etki yapar.

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Kasım 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Renksiz, ağır, yağsı bir sıvı olan nitrik asit çok güçlü bir asittir . İS 9. yüzyıldan beri bilinen nitrik asit eskiden, Şili güherçilesi denen ve daha çok Şili, Peru ve Bolivya'daki çöllerde bulunan sodyum nitratın sülfürik asit ile birlikte ısıtıl­ması yoluyla elde edilirdi. I. Dünya Savaşı sırasında, patlayıcı madde yapmak için çok miktarda nitrik asite gereksinim doğmuştu, ama başlıca sodyum nitrat üreticisi olan Şili ile Almanya'nın ilişkileri kötüydü. Bunun üzerine Alman kimyacı Fritz Haber, havadaki azottan amonyak elde etme­nin, sonra da bunu yüksek sıcaklıkta, havada­ki oksijenle birleştirerek nitrik asit üretmenin yolunu buldu. Wilhelm Ostwald adındaki bir başka kimyacı da, bu yöntemi sanayi ölçeğin­de uygulayabilmek için gerekli buluşları ger­çekleştirdi.
Deri üzerine döküldüğünde ciddi yanıklara yol açan nitrik asit, yalnızca bitkisel ve hayvansal maddeleri değil, altın, platin, tantal ve titan dışındaki bütün metalleri de aşındırır, yani yenime uğratır. Bu sayılan metaller bile, nitrik asit ile hidroklorik asitin karışımından oluşan ve simyacıların "kral suyu" dedikleri bileşikten etkilenirler. Bu özelliği nedeniyle nitrik asitten, bakır levhaların belirli kesimle­rinin "dağlanarak" oymabaskı levhaların ha­zırlanmasında ve metallerle metal cevherlerinin saflık derecesinin belir­lenmesinde yararlanılır.
Sponsorlu Bağlantılar
Üretilen nitrik asitin yaklaşık yarısı patlayı­cı madde yapımında tüketilir Nitrik asit ayrıca kimyasal gübre, plas­tik, fotoğraf filmi ve boyarmadde yapımında da kullanılır.
Nemli havada elektrik boşalması olduğun­da az miktarda nitrik asit oluşur; bu nedenle, sağanak yağışlı havalarda, şimşek çaktığında, yağmur damlacıklarında çok seyreltik halde nitrik asit oluşur. Bu seyreltik asit toprakta emilir ve parçalanarak nitrat denen tuzları oluşturur. Nitratlar bitkiler için büyük önem taşır



MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

11 Kasım 2015 / Misafir Cevaplanmış
6 Haziran 2016 / virtuecat Tıp Bilimleri
26 Ekim 2018 / virtuecat Biyoloji
15 Mart 2018 / NihLe Biyoloji
7 Mayıs 2017 / Morrigan Kimya