Arama

Toprak Alkali Metaller (Alkalinler)

Güncelleme: 27 Eylül 2016 Gösterim: 33.838 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ocak 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Toprak Alkali Metaller (Alkalinler)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  alkalin.PNG
Gösterim: 2000
Boyut:  3.5 KB
Alkalinler ya da Toprak Alkali Metaller, periyodik tablonun baştan ikinci grubunda (dikey sırasında) yer alan elementlerdir.
Sıklıkla beyaz renkli olup, yumuşak ve işlenebilir yapıdadırlar. Alkali metallerden daha az tepken (tepkimelere girmeye eğilimli) karakterde olmalarının yanında, erime ve kaynama sıcaklıkları da daha yüksektir. İyonlaşma enerjileri de alkali metallerden daha yüksektir. Toprak elementleri ismi, bu gruptaki elementlerin toprakta bulunan oksitlerinin, eski kimyabilimciler tarafından ayrı birer element olarak düşünülmesinden gelir.

Bu grup 6 element içerir:


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Toprak Alkali Metaller
Sponsorlu Bağlantılar

Periyodik sistemin IIA grubundaki berilyum, magnezyum, kalsiyum, stronsiyum, baryum ve radyum elementlerinin ortak adı.

Bazılarının bileşikleri toprakta bulunduğu ve hidroksitleri kuvvetli baz (alkali) olduğu için bu adla anılırlar. Donuk renkli, bileşiklerinde +2 değerlikli, aktif metallerdir. Alkali metallerden daha az aktif olup aktiflikleri, hidroksitlerinin suda çözünürlüğüyle ve grup içinde de atom sayısıyla birlikte artar. Karbonatları ve ilk ikisininkiler dışında sülfatları suda çözünmez.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Eylül 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Toprak alkali metaller periyodik cetvelin ikinci sütununda yer alan iki değerlikli elektropozitif elementlerdir; atomların dış katmanında iki elektron bulunur. Çok sert olmayan bu katı cisimler, kızıl derecede erir, yoğunlukları da düşüktür. Alkali metaller kadar olmasa da (alkalilerden değerlikleriyle ayrılırlar) büyük ölçüde, elektropozitiftirler; ayrıca halojenlerle ve oksijenle kolayca birleşmelerinin yanı sıra indirgendirler ve suyu bozundururlar. Az çözünen hidroksitleri kuvvetli bazları oluşturur; çoğunlukla alkali tuzlardan daha az çözünen tuzları ise renksizdir; yeter ki anyonları renkli olmasın.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

2 Şubat 2017 / Misafir Kimya
29 Kasım 2010 / Misafir Cevaplanmış
25 Nisan 2011 / Daisy-BT X-Sözlük