Arama

Parafin Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları Hakkında

Güncelleme: 27 Kasım 2019 Gösterim: 7.524 Cevap: 2
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
19 Aralık 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi

parafin

Ad:  parafin.JPG
Gösterim: 19
Boyut:  17.8 KB

erime noktaları 48°C ile 66°C arasında değişen, düz zincirli katı hidrokarbonların oluşturduğu renksiz ya da beyaz renkli, yarı saydam sert mum. İlk kez 1867’de petrolden çıkarılan bu ürün şamdan mumu, mumlu kâğıt, cila, kozmetik ve elektrik yalıtkanlarının üretiminde, çiçeklerden uçucu yağ özütlenmesinde, merhemlerde ve su geçirgenliğini önlemek üzere tahta malzemelerin kaplanmasında kullanılır. Ayrıca, tutuşmayı kolaylaştırdığından kibrit yapımında da yararlanılır.
Sponsorlu Bağlantılar

Petrolün hızla soğutulması sonucu kolayca dibe çöken parafin süzülerek ayrılır. Daha sonra, renk giderme, ayrımsal damıtma ve yeniden kristallendirme işlemleriyle temizlenerek arıtılır. Yapay parafin ise, havagazının hidrokarbonlara dönüştürüldüğü Fischer-Tropsch tepkimesinin yan ürünü olarak II. Dünya Savaşı’ndan sonra üretilmeye başladı.

Petrol kökenli parafine göre daha sert, daha saf, daha beyaz ve nitelikleri daha üstün olan bu yapay ürün bazı bitkisel mumların yerine kullanılır ya da petrol parafininin niteliğinin düzeltilmesinde yararlanılır. Yapay parafin yükseltgendiğinde, molekül ağırlığı yüksek, açık sarı renkli sert bir muma dönüşür.

Boraks, sodyum hidroksit, morfolin ve trietanolamin gibi organik ve inorganik alkalilerin sulu çözeltileriyle sabunlaşabilir. Döşemelerin kaplanmasında, dokuma ve kâğıtların su geçirgenliğinin önlenmesinde, sepicilikte, yağlayıcı ve pas önleyici olarak bazı metal işlerinde kullanılır.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 27 Kasım 2019 19:43
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Parafin Mumu


Parafin mumu, petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum çeşididir. Parafin mumu ilk defa 1829 yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından; daha sonra bütümlü tabakalardan; 1867'den sonra da petrolden elde edildi. 1947'de de sentetik parafin mumu yapıldı. Beyaz, yarı saydam bir katıdır. 50-60°C arasında ergiyerek renksiz bir sıvıya dönüşür. Aydınlatma mumu, mumlu kâğıt ve cilâ yapımında kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar

Özellikleri
Petrolün bir yan ürünüdür. Ayrıca ham petrolün, parafininin giderilmesi gerekir. Ham petrolün rafinasyonunda yan ürün olarak elde edilen yağlı parafin önce sıcakta eritilir, sonra da soğutularak yalnız parafinin donması sağlanır ve donan posa şeklindeki parafin yağlı kısımlarından süzülerek ayrılır. Bugün modern olarak çalışan parafin imalathaneleri de, yukardaki esasa dayanarak parafin mumunu üretir. Yeni metodlara göre yapılan parafin mumları % 20 kadar yağ ihtiva eder. Bazı durumlarda yağ miktarı % 3'e kadar düşürülür. Daha ileri saflaştırma ile renk, koku ve tadı daha iyileştirilir. Saflaştırma işleminde sülfat asidi ve kil kullanılır. Parafin mumları, Poennsylvania ham petrolü gibi parafin esaslı petrol türlerinden elde edilir. Ham parafin mumunun erime noktası 37 ile 48 °C tam rafine edilmiş parafin mumunun ergime noktası ise, 48 ile 66 °C arasında değişir. Erime noktası yüksek olan parafin mumu çoğunlukla 26-30 karbonlu alkanlardır. Sentetik parafin mumu, İkinci Dünya Savaşından sonra Fischer-Tropsch tekniğiyle elde edildi. Bu metodda ham madde kömürdür. Kömürden elde edilen karbon monoksit ve H2 karışımından manyetik demirin katalitik etkisiyle hidrokarbonlara dönüşür. Elde edilen ürünlerden bir kısmı parafin mumudur. Bunlar çok beyaz olup, petrolden yapılan parafin mumlarından daha serttir. 50-55 karbon bulunduran sentetik parafinlerin molekül ağırlığı ortalama 750 civarındadır.

Kullanım Alanları

Bazı özelliklerden dolayı petrolden yapılan mumların yerine kullanılır. Parafine batırılmış veya parafinle kaplanmış kâğıt ve karton, sıvı ve katı yiyeceklerin saklanmasında kullanılır. Çünkü parafin mumları reaksiyona girmez. Çeşitli sanayi dallarında kimyevi ve elektriki yalıtma maddesi olarak kullanılır. Tekstilde, eczacılıkta, kozmetik sanayiinde plastik, patlayıcı madde ve elektrik malzemelerinin imalinde, bağcılıkta aşı yerlerinin izolasyonunda kullanılır. Mum imalatında balmumunun yerini almıştır.

MsXLabs.org & MORPA

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 27 Kasım 2019 18:35
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Kasım 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PARAFİN
a. (fr. paraffine\ lat. az tepkin anlamında parum affinis’ten). Org. kim.
1. ALKAN’ın eşanlamlısı.
2. Doğada ya da petrolün damıtma artıklarında bulunan alkanların oluşturduğu karışım.

—Petrokim. Parafin giderme, bir yağın içindeki parafini ayırma.

—ANSİKL. Parafin doğada ozokerit adı altında bulunur, ama gerçekte ham petrolün işlenmesi sırasında üretilir; çünkü parafin giderme, petrol arıtımının temel bir işlemidir; işlem sırasında parafin, çözücü ve soğuğun etkisiyle katılaşarak bir filtre Üzerinde toplanır. Böylece yağlı vaks denen yağlı bir parafin elde edilir; ancak yeniden terletme ya da kristalleştirme yoluyla yağı giderilir; oleum (dumanlı sülfürik asit) ve renk giderici toprakla işlenerek ya da katalitik hidrojenleme yoluyla arılaştırılır.

Acılaştırılmış parafin sıvı durumda renksiz, katılaştığında tatsız, kokusuz, sert ve kırılgan, beyaz bir maddedir. Temel olarak molekül kütlesi yüksek, parafinsel doymuş hidrokarbonlardan oluşur. Molekül kütlesi 300-400 arasında değişir. Erime noktası 32-73°C, ama genellikle 48-62°C arasında bulunur. Bileşimindeki yağ oranı genel olarak % 0,5'ten azdır. Daha az saf olan ticari nitelikteki pulsu parafinin yağ oranı % 1,5-3 arasında değişir.

Mum yapımı, parafinin en eski kullanım alanıdır; bununla birlikte yansız olması, suda çözünmemesi, kimyasal etkenlere karşı iyi bir direnç göstermesi nedeniyle değişik alanlarda kullanılır. Parafin emdirilmiş ya da parafinle kaplanmış kâğıt ve karton çeşitli besin maddeleri ile ev eşyalarının paketlenmesinde ve taşınmasında işe yarar. Parafin ayrıca tekstil, eczacılık, kozmetik ürünleri, elektrik, vb. sanayilerde yaygın olarak kullanılır.

—Eczc. Tedavide kullanılan parafin beyaz, kokusuz ve tatsızdır Katı olup 38 ve 62°C arasında erir Kargabüken özütü hazırlanmasında kullanılır. Yalnız başına ya da başka sıvı yağlarla ya da yağlı maddelerle birlikte, yanık ve yaraların pansumanında yararlanılır. Volkanik çamurlarla karışımı, sıcak uygulama şeklinde antiromatizmal etkilidir. Burun ve kulaklardaki biçim bozukluklarını düzeltmek için yerel olarak şırınga edilmesi parafinom tehlikesi yaratabilir.

—Petrokim. Yüksek kaliteli yağlama yağları, parafinli ham petrollerden, yani akma noktaları genellikle çok yüksek olan distilatlardan üretilir. Bu yağlayıcılar kışın - 10°C ya da -15°C sıcaklıklarda akışkan halde kalmak zorunda olduğundan kullanılan distilatlardan parafinin özütlenmesi gerekir En yaygın yöntem, çözücüyle parafin gidermedir: çözücü olarak kullanılan propan ya da metiletilketon, parafin kristallerinin yapısını, oluşma sıcaklığını, biçimini ve hızını değiştirir.

Böylece süzme işlemi, yavaş dönen bez kaplı tamburlar üzerinde kolaylıkla uygulanır. Çözücü, parafini giderilmiş yağdan buharlaştırılır ve geri kazanılıp yeniden kullanılabilir; bu arada yağlı parafin ya da yağlı vaks, yeniden kristalleştirme işlemiyle arılaştırılabilir.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 27 Kasım 2019 18:17
Hızlı Cevap
Mesaj:

Benzer Konular

28 Ekim 2013 / nötrino Kimya
6 Mart 2017 / Mira Kimya
10 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Kimya
18 Ocak 2013 / _Yağmur_ Kimya
3 Ekim 2012 / _Yağmur_ Kimya