Arama

Engelli Aracı Alma Prosedürü

Güncelleme: 30 Haziran 2016 Gösterim: 7.424 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
8 Aralık 2014       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Engelli Aracı Alma Prosedürü

Sponsorlu Bağlantılar
Merhaba engelli veya ailesinde engelli kişi olupta engelli plakalı araç almayı düşünen arkadaşlara ön bilgi.

ÖTV vergisinden muaftır.
MTV vergisinden muaftır.
Aracın motor hacmi 1600cc yi Geçemez.

Aracın 5 yıl satışı yapılmamaktadır. Çeşitli nedenlerden dolayı satışı yapılırsa ÖTV ve MTV ödenmesi gerekir.

Yeni çıkan yasalara göre aracı 1. ve 2. derece yakınlar. Kendimden örnek verirsem Engelli kişi babam kullanabilecek kişiler ben,abim,kız kardeşim,annem,abimin eşi, benim,eşim.

Eskiden araçta özel tertibat olası şartı vardı buna istinaden aracın engelli kişinin durumuna göre otomatik vites veya manuel olması gerekiyordu. Şuanki yeni yasada aracta otomatik vites ve özel tertibat olması şartı yok ( Tabi aracı kullanacak kişi engelli kişi değilse )

Aracı kullanacak kişi 1. dereceden birisi ise bayiden hiçbir tertibat olmadan direk alabiliyorsunuz.

Bayi Aşaması
1. Aracı alacağınız bayi size vekalet örneği veriyor. Siz Herhangi bir noterden vekaleti yeniden yazdırıyorsunuz ve bayiye iş takibi için vekalet vermiş oluyorsunuz.

2. Bayi sizden arac sahibi olacak engelli kişinin hastane heyeti tarafından onaylanmış sağlık raporu. ( fotokopisi noter onaylı ) istiyor.

Bu aşamadan sonraki işlemleri bayi sizin verdiğiniz vekaleti kullanarak işlemleri takip ediyor ve bitiriyor. Size Aracı teslim almak kalıyor.

Araçı teslim alacak kişi araç sahibi değil 1. dereceden kişi ise araç sahibinin araç teslimi için imzalı yazısı ( Bayi Araç Teslime Verilmek Üzere ) Eğer bayi sorun çıkartmasın isterseniz noterden vekalet alabilirsiniz.

Bayiler Engelli Plaka lı Araç Satışı hakkında bilgi sahibidir. Telefon ile bilgi Alabilirsiniz.



Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
30 Haziran 2016       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  engelli-otomobili-nasil-alinir.jpg
Gösterim: 2792
Boyut:  16.8 KB
Engelli Aracı Nasıl Alınır?
Türkiye’de nüfusun yaklaşık olarak yüzde 15’ini oluşturan engelli vatandaşlar için anayasal bir takım uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalar, engelli vatandaşların görme, işitme, konuşma, zihinsel veya ortapedik sınıflandırılabilecek her ne engeli olursa olsun yaşam şartlarını iyileştirme ve geliştirme amaçlı ortaya konmuştur.
Sponsorlu Bağlantılar
Anayasamızın 61. maddesine istinaden devlet, engelli vatandaşların korunmaları ve toplum hayatında yer edinebilmelerini sağlayıcı tedbirler almakla, gerekli teşkilat ve tesislerin kurulmasıyla yükümlüdür.
Engelli vatandaşların yaşam kalitelerini korumak amaçlı alınan bu tedbirlerden biri de, özet tertibatlı araç kullanabilecek olan vatandaşların ya da motorlu araç kullanamamasına sebebiyet veren engeli olan vatandaşın akrabalarının araç alırken kullanabilecekleri avantajlardır.

Sağlanan bu avantajların amacı, sıkıntı yaşayan engellilerin maddi açıdan desteklenmesi ve bu vatandaşların iş ve sosyal hayata uyumlarının ve ulaşımlarının kolaylaştırılmasıdır.
Engelli vatandaşlar ister yurt içinde, isterse yurt dışından ithal olarak alacağı araçlarda vergisel fırsatlardan yararlanabilir. Bizzat kullanmak üzere motorlu araç alacak olan engelli vatandaşlardan araç için özel tüketim vergisi (ÖTV) alınmaz. Aynı şekilde yurtdışından ithal edilecek engelli aracı da ÖTV’den muaf tutulur. Engelli vatandaşın, sakatlığına dair sağlık raporu, aracın mevcut sakatlık ile kullanılabileceğine dair belge ve H sınıfı yani engelli sürücü belgesi ile başvurması yeterli olacaktır. Ama ne yazık ki bu araçlar için KDV’de bir indirim ya da muafiyet söz konusu değildir.
Eğer ki engelli vatandaşın satın alacağı özel tertibatlı aracın ithali söz konusu ise, bu araç gümrük vergilerinden de muaf tutulur. Bu muafiyetin geçerli olabilmesi için aracın, binek otomobili ise vatandaşın aracı kullanabilmesi için gerekli donanıma sahip olması ve silindir hacminin 1600 cc’ye kadar olması gerekmektedir. Minibüs ise, engellinin araca inip binmesini kolaylaştıracak tertibata sahip olması ve 2500 cc’ye kadar olması gerekir. Gümrük vergisinden muafiyet için vatandaşların, Ankara Naklihane ve Bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğü’ne gerekli belgelerle başvurması yeterlidir.

Sakatlık derecesi yüzde 90 ya da daha fazla olan engelli vatandaşlar da araçları için ÖTV ödemekten muaf tutulmuşlardır. Sakatlık dereceleri yüksek olduğundan H sınıfı ehliyete başvuramayacak olan vatandaşların, üçüncü dereceye kadar kan ve sihri yakınlarından biri veyahut noterce düzenlenen bir iş anlaşmasına bağlı olan sürücü, engelli vatandaşın yerine arabasını ÖTV vergisi olmadan satın alıp onun yerine kullanabilir. Bunun için gerekli sağlık raporunun, aracın teminatını yapacak olan otomobil bayiisine teslim etmesi yeterli olacaktır. Her iki durumda da ÖTV istisnasının süresi 5 yıldır. İstisnadan faydalanarak alınan araç 5 yıl içerisinde satılırsa, satış işlemleri sırasında vatandaşın ödenmeyen vergiyi devlete ödemesi gerekir. Eğer ki araç veraset yoluyla intikal edecekse ÖTV’nin tahsili yapılmaz.
Gerek bizzat, gerekse bir yakın tarafından kullanılan araçların motorlu taşıtlar vergisinde de muafiyet söz konusudur. Sakatlığın bildirildiği hastane raporuyla birlikte vatandaşların vergi dairelerine başvurmaları yeterlidir. Ayrıca engellilere ait araçlar, otopark konusunda da avantajlara sahiptirler. Engelli vatandaşlar belediyeye ait otoparklardan, İSPARK’lardan, ücretsiz olarak faydalanabilirler. Araçların plakaları sistemde kayıtlı olduğundan bu kişilerden ücret talep edilemeyecektir. Ayrıca engelli araçları, trafiğe engel teşkil edecek bir pozisyonda olmadıkça çekilemez. Engel teşkil etmesi durumunda da daha uygun bir bölgeye çekilme işlemi yapılır.

Toplumumuzda doğuştan veya sonradan meydana gelen kazalar sonucu zihinsel, bedensel, fiziksel olarak engelli yaşamak zorunda kalan birçok vatandaşımız bulunmaktadır. Türkiye’nin yaklaşık %15'ini engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır.

Engelli Otomobili Nasıl Alınır:

  • Şahsen kullanmak için alacakları otomobilden özel tüketim vergisi (ÖTV) alınmaz.
  • Yurt dışından ithal edilecekse araç özel tüketim vergisi (ÖTV) alınmaz.
  • Lakin bu araçlar için KDV ödenmemesi söz konusu değildir.
  • Engelli olan vatandaşın ne engeli olduğuna dair sağlık raporu ve aracı hangi sağlık engeline istinaden kullanacağını gösteren belge gerekmektedir.
  • H sınıfı yani engelli ehliyeti olması gerekiyor.
  • Biri asıl iki nüshası olmalıdır.
  • Tercih edilen bu özel tertibatı olan araç ithal edilecekse gümrük vergilerinden muaf olacaktır.
  • Bu muafiyetten faydalanmak için aracın gerekli donanıma sahip olup, silindir hacminin 1600 cc'ye kadar olması şarttır.
  • Engelli vatandaşların gümrük vergisinden muaf olmaları için Ankara Naklihane ve bedelsiz İthalat Gümrük Müdürlüğüne gerekli belgelerle başvurmaları yeterli olacaktır.
  • Engelli araç sahipleri otopark konusunda da avantajlıdırlar.
  • Belediyeye ait otoparklardan, bazı özel otoparklardan ücretsiz olarak faydalanabilirler.
  • Engelli araçları trafikte büyük bir engele sebebiyet vermedikçe çekilmezler.
  • Bu araçların aynı durumdaki bir başka engelliye devri veya ölümü sonucunda varislerine intikali durumunda bu araçlar Gümrük Vergisinden muaftır.
  • Devir işlemi ise sorumlu olduğu Gümrük Müdürlüğünün kararına bağlıdır.
  • Araç ülkemizden alınmışsa, ilgili vergi dairesinin de izni gerekmektedir.

Derlemedir...

🌘 🚀

Benzer Konular

12 Ekim 2009 / Mystic@L Spor
11 Ekim 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
7 Temmuz 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
12 Mart 2012 / AndThe_BlackSky Bilgisayar