Arama

Abdülkadir Töre

Güncelleme: 1 Nisan 2017 Gösterim: 2.343 Cevap: 1
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Ağustos 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  bestekar_Abdulkadir_Tore.jpg
Gösterim: 422
Boyut:  9.3 KB
TÖRE (Abdülkadir). Türk besteci (Kaşgar 1873 - İstanbul 1946) İstanbul'a elçilikle 1873'te gelen ve Doğu Türkistan devletinin Türkiye’ye bağlanması işlemlerini tamamlayan Seyit Yakup Han'ın oğlu.

Sponsorlu Bağlantılar
Annesi tarafından İstanbul'a getirildi. Davutpaşa idadisi'ni bitirdi. Mülkiye mektebi'nde iki yıl okudu, bitiremeden ayrıldı. Hariciye nezareti kalemi'nden emekli oldu Kanuni Halit Bey'den kanun ve müzik dersleri aldı. Tatyos Efendi den keman, Kirkor Efendiden de ney çalmasını öğrendi. Darûlelhan'ın açılmasına yardımcı oldu. Evinde Gülşeni musiki adlı bir okul açtı. Birçok öğrenci yetiştirdi. 200'den fazla bestesi olduğu söylenir. Usuli talimi keman adlı bir yapıtı yayımlandı (1913).

Tanınmış besteleri:

  • Bir peri sîmâyt gördüm dilfikâr oldum yine (hüseyni şarkı, ağır aksak),
  • Ettiklerinin hangi birini yâd edeyim ben (şevkefza şarkı, senginsemai).


Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen perlina; 1 Nisan 2017 12:00
Biyografi Konusu: Abdülkadir Töre nereli hayatı kimdir.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
1 Nisan 2017       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Abdülkadir Töre

(d. 1873, Kaşgar - ö. 27 Ağustos 1946, İstanbul), 20. yüzyılın en önemli Türk müziği kuramcılarından ve bestecilerinden.
Doğu Türkistanlı Seyyid Yakub Han’ın oğluydu. İstanbul’da Mekteb-i Mülkiye’de (bugün Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi) iki yıl okuduktan sonra öğrenimini yarıda bıraktı. Çeşitli devlet memurluklarında bulundu.
Sponsorlu Bağlantılar

On iki yaşında kanun dersleri alarak müzik eğitimine başladı. Daha sonra kemana yöneldi. 1913’te Usul-i Tâ’lim-i Keman adlı bir keman metodu yayımladı. Dönemin tanınmış müzikçilerinden dinsel ve dindışı yapıtlar meşk etti. Çok zengin bir nota koleksiyonu oluşturdu. Dârü’l-Elhan’da müzik kuramı öğretmenliği yaptı. Ayrıca 1918-27 arasında Cerrahpaşa’daki evinde açtığı Gülşen-i Musiki adlı özel okulda da öğrenci yetiştirdi. Türk müziği kuramı üzerine çalışmalarını sağlığında bir kitapta bir araya getiremedi. Nota koleksiyonuyla notlarını öğrencisi Ekrem Karadeniz’e bıraktı. Karadeniz’in basıma hazırladığı bu notlar, onun da ölümünden sonra 1983’te Türk Musikisinin Nazariye ve Esasları adıyla yayımlandı. Abdülkadir Töre besteci olarak güçlü yapıtlar yaratmışsa da bunlar yaygınlık kazanamamıştır. En tanınmış yapıtı “Gönül çeşm-i nigârın müptelâsı” dizesiyle başlayan bestenigâr şarkıdır.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

20 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor tr
18 Ekim 2007 / ELwinG Sosyoloji
1 Nisan 2017 / Misafir X-Sözlük
5 Aralık 2006 / virtuecat Taslak Konular
2 Temmuz 2010 / Misafir Müzik tr