Arama

Töre Nedir?

Güncelleme: 1 Nisan 2017 Gösterim: 5.255 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ocak 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
63142 turk devletlerinde yazili olmayan hukuk kurallari nelerdir tore

Töre

, Türk kabile toplumunun gelenek ve göreneklerinin bütünü; dar anlamda yazıya geçmemiş toplumsal davranış kuralları.
Sponsorlu Bağlantılar

Eski Türk dillerinde “törü” ve “törö” gibi biçimlerine de rastlanan “töre” sözcüğünün, eski totemci inanç ve örgütlenmeleri belirten ve bugünkü Altay-Yenisey şamanist Türklerinde olduğu gibi köken anlamına gelen “töz” sözcüğüyle aynı köke dayandığı sanılmaktadır. Altaylılarda her kabilenin bir “aru töz”ü vardır; bu çoğunlukla büyük ata sayılan dağın, hayvanın ya da efsanevi kişinin ya da bir şamanın (kam) adını taşır. Gene Altaylılarda “töre” sözcüğü kavim, belirli bir soya bağlı topluluk; “töremek” sözcüğü ise yaratılmak, bir kandaşlıktan gelmek anlamını taşır. Teleüt ve başka lehçelerde “töröl” sözcüğü kabile, akraba, köken; Uygur ve Çağatay lehçeleri ile öteki lehçelerde “tür” sözcüğü cins, giyim, renk; Yakutçada da “törüt” sözcüğü doğurmak, köken gibi anlamlar taşır.

Töre kavramının doğuşunda Türklerin en eski toplumsal örgütlenme biçimi olan ana- erkilliğin ve anasoyluluğun izleri belirgindir. Ama çobanlık ve fetih-yağma ekonomisi çerçevesinde kabilelerin büyüyüp güçlenmesi, katmanlaşması ve federasyonlar oluşturmaya yönelmesi sonucunda “töre” sözcüğü de “el” ya da “il” ve “han” ya da “kağan” sözcükleriyle birlikte, onları bütünleyecek biçimde kullanılmaya başlamıştır. Göktürk yazıtlarında “el” ve “töre”nin bırakılmasıyla tutsaklığa düşülmesinin öyküsü anlatılır. Kandaş toplum düzeninde yönetimin siyasallaşması zamanla kağanların töreyi düzenleme çabasıyla sonuçlanacaktır. Uygurların Manici inanç sisteminde “töre” sözcüğü artık kural anlamında kullanılır; Budacı inanç sistemlerinde de bu anlamla karşılaşılır.

Orhun Yazıtları’nda “törü” gene gelenek, örgütlenme düzeni ve yazısız yasa anlamlarında kullanılır, ama kavramın kökenini belirten “türemek” sözcüğüne de rastlanır. Bu yazıtlardaki “törün” sözcüğü ise günümüz Türkçesindeki tören anlamını taşır. Türkçedeki “töre”nin Moğolcada aldığı “töre/döre” biçiminin zamanla devlet örgütlenmesinin etkisiyle siyasal bir terime dönüşerek bu yeni anlamıyla çeşitli evrelerde Türkçeyi etkilediği anlaşılmaktadır.

Kutadgu Bilig'de “töre” sözcüğü yasa ve düzen anlamında çok sık geçerse de sözcüğün “tör” biçimindeki kökü de gene kutlu yer, mekânın başköşesi gibi anlamlarda kullanılır. Çağataycada “töre” geniş anlamda gelenek ve yasayı, dar anlamda ise Cengiz Han yasasını belirtir. İslama geçiş sürecinde yer yer ve bir süre için “töre” İslam şeriatını adlandırmak amacıyla da kullanılmıştır. Anadolu Selçuklu toplumunda ve Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde “töre” teriminin kullanımında hem Oğuz-Türkmen geleneğinin, hem de Moğol- İlhanlı kullanımının etkisi vardır. Günümüzde Anadolu’da “töre” sözcüğünün Türk gelenek ve göreneklerini belirtmek amacıyla kullanılması ise temelde Oğuz geleneğinden kaynaklanır. Sözcük “töre” ve “törö” biçimlerinde günümüzde Kuzeydoğu Asya dil gruplarında, gene “töre” ve “döre” biçimlerinde ise Güneydoğu Asya dil gruplarında yaşamaktadır.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Ağustos 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TÖRE a. Bir toplumda benimsenmiş toplumsal alışkanlıklar, uygulamalar bütünü: Törelerine bağlı bir toplum. Törelere saygı göstermek.

Sponsorlu Bağlantılar
—Ed. Töre roman, komedisi, bir dönemin törelerini betimleyen yapıt.

—Fels. Töreler bilimi, Durkheim ve Lövy -Bruhl'e göre, her toplumun kendine özgü ahlaki inançlarını inceleyen bilim dalı.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
31 Mart 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Töre

; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar. Özellikle halk ağzında hukuk veya mahkeme anlamlarında da kullanılır.

Töre sözcüğü Eski Türkçede türetilmek, yaratılmak ve düzenlenmek anlamlarına gelen törü- fiilinden gelir. Türkçedeki en eski yazılı örneğine 735 yılında törü şeklinde (“kanun, örf, düzen” anlamında) rastlanır. Moğolcada özellikle “Cengiz Han kanunları” anlamında töre şeklinde kullanılan sözcük, Moğolcanın etkisiyle 13. yüzyılda ‘törü’den ‘töre’ye dönüşmüş olabilir.

NOT: Bu bilgi, Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Sayın Prof. Dr. Gülçin Çandarlıoğlu’nun Genel Türk Tarihi Ansiklopedisi’nin 2. cildinde yer alan “Uygur Devletleri Tarihi ve Kültürü” kitabından alıntılanmıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 1 Nisan 2017 10:22
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
31 Mart 2017       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Töre

sözcüğü Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü’nde “(~ Moğ töre kanun, devlet, özellikle Cengiz Han kanunu ) ~ Tü törü [viii, viii+ Uy, xi] gelenek, örf, kanun, düzen, nizam < Tü törü- düzene girmek, ıslah edilmek, düzelmek " (Nihai kökeni Türkçe olmakla birlikte -e biçimi muhtemelen Moğolcadan alınmıştır.) şeklinde incelenmiştir.

Türkiye Türkçesine töre sözcüğü iki farklı dilden geçmiştir. Birincisi, İbranice’den “töre, tora” Türkçeye yazılmasına bile gerek olmayan kesin kural, kanun anlamında; ikincisi, Moğalca’dan “devlet” anlamına gelen devletin kanunları gibi geçerli olan “tör” sözcüğüdür.

Türk Dil Kurumu’nun Türkçe Sözlüğü’nde ise töre:
1 . Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin,
kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların
bütünü, âdet:
2 . Bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleri, adap. olarak tanımlanmaktadır.
Töre kavramı ve yapısı kültürün içerisine o kadar yerleşmiştir ki bu alana ait “töre
bilimi” ifadesi bile gelişmiştir.

Töre bilimi: Yarar, iyi, kötü vb. sorunları inceleyen, töre ile ilgili bir davranış
yasası geliştirilen, neyin uğrunda savaşılmaya değer, yaşama neyin anlam kazandırdığı, hangi davranışın iyi ve hangisinin kötü olduğu gibi sorunları kendine konu edinen bilim, ahlak bilimi, ilmi ahlak, ahlakiyat, etik.
meb.gov.tr
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
1 Nisan 2017       Mesaj #5
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi

Töre

>Köken Türkçe

1. Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet: “Töre anlayışları bu bilinçlilikleriyle pekişmiştir.” -N. Cumalı. 2. Bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleri, adap.

Kaynak >> TDK
Son düzenleyen perlina; 31 Mart 2017 21:56
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
1 Nisan 2017       Mesaj #6
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Töre Romanı

, bir toplumdaki töreleri, değer yargılarını ve ahlak anlayışını ayrıntılı gözlemlerle yansıtan roman.

Bu romanlarda öyküye yön veren, toplumsal kural ve uzlaşımlardır. Kişiler de belirli toplumsal ölçütlere ya da ideal davranış kalıplarına uyup uymadıklarına ya da ne ölçüde uyduklarına bakılarak birbirinden ayrılır. Bazı töre romanları toplumun yalnızca sınırlı bir kesimini ele alır. Örneğin Jane Austen’ın romanları, temel insani tutkuları ya da geniş çaplı toplumsal ve siyasal sorunları göz ardı ederek 19. yüzyılda İngiltere’deki toprak sahiplerinin aile ilişkileri üzerinde yoğunlaşır. Balzac ise romanlarında Paris ve taşradaki yaşam ya da özel ve kamusal yaşam gibi çok çeşitli alanları ele alarak 19. yüzyıl toplumunu bütün karmaşıklığıyla yansıtır.
19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyılda töre romanının en iyi örneklerini Henry James, Evelyn Waugh, Edith Wharton ve John Marquand vermiştir.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

20 Kasım 2014 / _EKSELANS_ Spor tr
18 Ekim 2007 / ELwinG Sosyoloji
5 Aralık 2006 / virtuecat Taslak Konular
2 Temmuz 2010 / Misafir Müzik tr
1 Nisan 2017 / Safi Müzik tr