Kırım savaşı
Osmanlı devleti ve müttefikleri İngiltere, Fransa ve Piemonte ile Rusya arasında yapılan savaş
(1853 - 1856).
Savaşın çıkış nedeni
“Kutsal yerler” sorunu olarak görünürse de asıl, neden Rusya'nın “Şark meselesi"nde izlediği politikadır. Rusya, Osmanlı devletini yıkmak, başka devletlerle paylaşmak ya da onu himayesine almak yolundaki politikasında din öğesinden de yararlanmaya çalışmıştı. Özellikle İngiltere’ye yaptığı bölüşme teklifinin reddedilmesinden sonra bu politikasına hız verdi.
Osmanlı devletinin paylaşılması konusunda İngiltere ile anlaşamayan çar, osmanlı ortodokslarını himayesine âlmak düşüncesiyle prens Menşikov’u olağanüstü elçi olarak İstanbul’a gönderdi. İstanbul’a bir savaş gemisiyle gelen Menşikov'u ortodokslar bir fatih gibi karşıladılar (28 şubat 1853).
İstanbul’a gelişinden on gün sonra (10 mart 1853) padişah tarafından kabul edilen Menşikov 16 martta ilk sözlü notasını 22 martta "Kutsal yerler” sorununun rus siyasetine göre çözülmesini öngören bir sözleşme taslağını, 19 nisanda'ikinci ve 5 mayısta da üçüncü sözlü notasını verdi. Son notası bir ültimatom niteliğinde ve 5 gün süreli idi. Buna göre Osmanlı devleti ile Rusya arasında bir ittifak antlaşması imzalanacak ve osmanlı uyruklu bütün Ortodoksların himayesi rus çarına bırakılacaktı. Menşikov, İstanbul’daki Rumlar’ın tavsiyesiyle Hariciye nazırlığına Mustafa Reşit Paşa'nın gelmesini sağladı. Oysa Reşit Paşa daha çok İngiltere ve Fransa yanlısıydı. İngiliz ve transız elçilerinin desteğini alan Reşit Paşa, 17 mayısta devlet adamları ve ulemadan oluşan 46 kişilik mecliste rus isteklerinin reddedilmesini sağladı. Rusya bunu ilişkilerin kesilmesi için sebep saydı ve Menşikov İstanbul’u terk etti (21 mayıs).
Rusya, 21 mayısta BabIâli’ye bir nota vererek, Menşikov’un 5 mayısta verdiği ültimatomun kabulünü, aksi halde Memle- keteyn’i (Eflak-Boğdan) işgal edeceğini bildirdi. Bu sırada İngiliz ve transız donanmaları da Çanakkale açıklarına geldi (25 haziran 1853). Rus ordusu 3 temmuz 1853'te Eflak-Boğdan’a girdi. Bu durum, Fransa ve İngiltere'den başka, Avusturya ve Prusya’yı da telaşlandırdı. Rusya’yı protesto eden Avusturya ve Prusya, Fransa ve İngiltere ile birlikte Viyana’da bir konferans toplayarak sorunu barış yoluyla çözmeyi denediler. Kutsal yerler sorununa Viyana kongresi’nin getirdiği çözümü (Viyana notası) Rusya, kabul ettiyse de Osmanlı devleti reddetti. BabIâli’de 26 eylülde toplanan olağanüstü mecliste savaş kararı alındı ve 4 ekim 1853’te Rusya'ya savaş ilan edildi.
Serdarıekrem ve Rumeli ordusu komutanı Ömer Paşa, 14 ekim 1853’te rus başkomutanı general Gorçakov'a bir ültimatom vererek 15 gün içinde Eflak-Boğdan’ın boşaltılmasını istedi. Bu ültimatomun reddi üzerine Kalafat’ı işgal ederek tahkim etti (27 ekim), ardından Ruslar'ı Oltaçina'da yenilgiye uğrattı (5 kasım). Bu arada Çanakkale'de bulunan İngiliz ve transız donanmaları BabIâli’nin gördüğü lüzum üzerine İstanbul’a geldiler (2 kasım). Doğu cephesinde ise Ahıska’ya kadar ilerleyen Abdülkerim Nadir Paşa burada Ruslar'a yenilerek geri çekilmek zorunda kaldı (26 kasım). Ruslar, Patrona Osman Paşa komutasındaki 12 gemilik türk filosunu Sinop'ta bir bayram sabahı baskına uğratıp batırdılar ve kenti topa tuttular (30 kasım).
Sinop baskını, Boğazlar’ın rus tehdidi altında olduğunu gösterdi ve İngiltere ile Fransa'nın harekete geçmesine neden oldu. Bu iki devlet 27 şubat 1854'te Rusya’ ya bir ültimatom vererek Eflak ve Boğdan’ı boşaltmasını istediler. Bu istekleri reddedilince İstanbul’da Osmanlı devleti ile bir ittifak antlaşması imzaladılar (2 mart 1854). 23 martta rus orduları Tuna’yı geçerek Dobruca’yı istilaya başladı, 27 martta da Fransa ve İngiltere Rusya'ya savaş ilan etti. 31 martta, Saint-Arnaud ve lord Raglan komutasındaki ilk müttefik birlikleri Gelibolu'ya ulaştılar. 22 nisanda Odessa müttefik donanması tarafından topa tutuldu. 15 mayısta Ruslar, Silistra'yı (Silistre) kuşattılar, 24 mayısta müttefik birlikleri Türkler’e yardım etmek üzere Varna'ya çıktı. Bu arada Avusturya da Eflak-Boğdan'ı boşaltması için Rusya’yı zorlamaya başladı. Avusturya ile Osmanlı devleti arasında 14 haziranda imzalanan Boyacıköy sözleşmesi’ne göre, Avusturya, Eflak-Boğdan’daki rus işgalinin kalkmasına yardım edecek, barış antlaşması imzalanıncaya kadar koruyacak ve sonra boşaltacaktı.
Kırım savaşı’nın Tuna boylarında geçen birinci evresinin en önemli olayı sayılan ve Ruslar’a ağır kayıplara mal olan Silistre kuşatması 25 haziran 1854’te kaldırıldı. (SİLİSTRE SAVUNMASI.) Ömer Paşa’nın yıpranmamış kuvvetlerinden çekinen Ruslar, Eflak’ı boşaltarak Boğdan'a çekildiler. Ruslar'ı Yerköyü’nde (Giurgiu) yenen (8 temmuz) Ömer Paşa Bükreş'e girdi (6 ağustos). Bu tarihe kadar, türk kuvvetleri Ruslarla tek başına mücadele etmiş, Varna'ya kadar gelen müttefikler herhangi bir savaşa katılmamışlardı. Fransızlar’ın Dob- ruca'ya gönderdiği birliklerse, kolera nedeniyle geri çekilmişlerdi. Müttefikler, bu arada Baltık yönünde başlattıkları bir şaşırtma harekâtı sonucu Bomarsund kalesini (16 ağustos) ele geçirdiler ve Kronştadt'ı ablukaya aldılar.
Müttefikler, Tuna boylarından atılan Rusya’yı barışa zorlamak için savaşı Kırım’a taşımaya karar verdiler. 59 000 kişilik bir müttefik kuvveti (7 000’i türk) Eupatoria' ya (Gözleve) çıktı (14-18 eylül) ve onları Alma’da durdurmakla görevli Menşikov' un kuvvetlerini yendikten (20 eylül) sonra Sivastopol’a doğru ilerlemeye başladı. Belbek ve Çernaya’yı aşan ve müstahkem kentin kuzeyindeki savunma hatlarını gereğinden çok önemseyen müttefik kuvvetleri, Sivastopol’ü kuşattılar ve kentin G.’in- de Kırım yaylasına ordugâh kurdular. 29 eylülde koleradan ölen Saint-Arnaud’nun yerini alan Canrobert'in oyalanmasından yararlanan Ruslar savunmalarını düzenleme olanağı buldular. Menşikov müttefik güçleri Balaklava (25 ekim) ve inkerman' da (5 kasım) dağıtmaya çalıştıysa da başarılı olamadı ve 1854-55 kışı boyunca süren kuşatma faaliyetlerini engelleyemedi. Komuta görevinden alınan transız general Canrobert'in yerine 16 mayıs 1855'te Pelissier getirilirken, Simpson da 28 haziranda koleradan ölen İngiliz komutan lord Raglan’ın yerini aldı.
26 ocakta İngiltere ve Fransa, 15 martta da Osmanlı devleti ile ittifak antlaşması imzalayan Piemonte devleti de 15 000 kişilik bir kuvveti Kırım'a gönderdi. Şubat başlarında Kırım’a gelen Ömer Paşa, 17 şubatta Gözleve'de Ruslar’ı ağır bir yenilgiye uğrattı 1855 baharında yeniden askeri harekâta başlayan müttefikler Yeşiltümsek ve Aktabya'yı (7 haziran) ele geçirdiler. Ruslar’ın gönderdiği kurtarma ordusu Traktir'de yenildi (16 ağustos). 8 eylülde Malakoff tabyalarına yapılan başarılı saldırı, Sivastopol’ un düşmesiyle sonuçlandı. Kinburn ve Oçakov’un (ekim) ele geçirilmesinden sonra savaş görünüşte sona erdi. Ruslar’ ın tek başarısı kafkas cephesinde şartlı olarak teslim olan Kars’ı almaları oldu (28 kasım). Ateşkes 1 nisan 1856'da ilan edildi.
Türkler’in Tuna, Kırım, Kafkas ve Anadolu cephelerinde dövüştüğü bu savaşa Kırım savaşı denmesi kesin sonucun orada alınması ve müttefiklerin yalnız Kırım’da savaşmaları dolayısıyladır. 25 mart 1856’da da Paris'te başlayan kongre, 30 mart 1856’da, Rusya'nın yenilgisini onaylayan barış antlaşmasıyla sonuçlandı. (PARİS ANTLAŞMASI.) Kırım savaşı’nın en önemli özellikleri, ateş gücünün yüksekliği, telgrafın ve cerrahide anestezinin kullanılmaya başlamasıydı. Siyasal düzeyde ise, İngiltere Ruslar'ın Boğazlar'a ilerleyişini durdururken, Napolyon dönemi Fransası da 1815 antlaşmalarının utancından kurtularak büyük bir prestij elde etti. Tuna'dan uzaklaştırılan Rusya, Balkanlar' da yayılma olanağını büyük ölçüde yitirirken Karadeniz’den de kovuldu.
Osmanlı imparatorluğu'nun ise en önemli kazancı Rusya’nın Karadeniz'deki askeri varlığının son bulmasıydı. Paris antlaşması'nın OsmanlI devletini Avrupa büyük devletleri arasına sokan ve toprak bütünlüğünü garanti eden hükümlerinin ise fiili bir değeri olmadığı yakın gelecekte anlaşıldı. Antlaşmanın Eflak, Boğdan ve Sırbistan ile ilgili hükümleri ile OsmanlI devletinin bu topraklar üzerindeki egemenliği de son derece zayıfladı. Ayrıca Kırım savaşı, OsmanlI devletinin ilk kez dışarıya borçlanmasına yol açtı. Piemonte ise savaşa katılmakla, İtalya’nın birliği sorununu Avrupa gündemine getirme olanağını elde etti.
Kaynak: Büyük Larousse