Arama

Zamanda Yolculuk - Sayfa 3

Güncelleme: 16 Mart 2015 Gösterim: 36.867 Cevap: 22
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Nisan 2012       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı
Zamanda Yolculuk Sürekli Gerçekleşiyor mu?

Sponsorlu Bağlantılar
"Zamanda yolculuk" dediğimiz olguyu aslında sürekli olarak yapıyor olabilir miyiz? Fizik bilimi açısından geleceğe gitmek, imkansız değil ve hatta sürekli yaşanan bir olay. Peki ya geçmişe gitmek?

Örneğin atomik GPS saatleri, her gün 28 mikrosaniye ileri gidiyorlar. Massachusetts Institute of Technology'den profesör Seth Lloyd, dünyadaki saatlerin, uzaydaki uydularda bulunan saatlerden çok küçük bir miktar daha yavaş çalıştığını söylüyor. Bunun nedeni ise Einstein'ın görecelilik kanunlarından bir tanesiyle açıkladığı, hızlı giden nesnelerin zamanı daha yavaş tecrübe etmesi. GPS uyduları, 14.000 km/s ile yol alıyorlar ve bu, dünyadaki zamana göre, uydulardaki zamanın daha hızlı akmasına neden oluyor. Bir diğer etki ise, yer çekimine yakın olan saatlerin daha yavaş çalışması.

Ancak bilim adamlarına göre geçmişe gitmek, daha zor ve hatta imkansız gibi. Geçmişe gitmenin önüne ilk çıkan engel, sağduyularımız. Örneğin bir zaman yolcusu geçmişe giderek büyükbabasını öldürürse, kendi doğumunu da engellemiş mi olurdu?

Lloyd, yaptığı bir deneyde fotonları saniyenin birkaç milyarda biri kadar geri göndererek, eski kendisini öldürmesini sağlamaya çalışmış. Ancak deneyde fotonlar, kendileriyle karşı karşıya gelmeye yaklaştıkça deneyin başarı oranı düşmüş. Lloyd, durumu şöyle açıklıyor: "Zamanda geçmişe gittiğinizde, ne kadar denerseniz deneyin değiştirmek istediğiniz şeyi değiştiremiyorsunuz." Bu ise zaman yolcusu ne yaparsa yapsın, büyükbabanın yaşamaya devam ettiği anlamına geliyor.


Kaynak : CHİP / Massachusetts Institute of Technology (23 Nisan 2012,20.45)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Nisan 2012       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı
Kurt Deliğinden Geçmek Mümkün mü?

Sponsorlu Bağlantılar
Uzay zaman içinde kestirme yollar sağlayan ve uzay gemilerini bir anda evrenin öteki ucuna ulaştıran "kurt delikleri",bilimkurgunun standart malzemelerinden.Çoğumuzun üzerinde düşünmeyi bile gereksiz bulup gerçekmiş gibi kabul etme eğiliminde olduğumuz bu fantezi, yıllardır bilim adamlarını düşündürüyor. şimdiye kadar birçok bilim adamının ulaştığı yargı, bu kurt deliklerinin (teorik olarak) var olabileceği, ama uzay gemilerinin büyük olasılıkla bunların içinden geçemeyeceği merkezindeydi.

Ancak, şimdi bir grup bilim adamı, bir kurt deliğini geçilebilir kılmanın şaşırtıcı ölçüde kolay olduğunu ileri sürüyor. Yeni Zelanda’daki Victoria Üniversitesi’nden Matt Visser,bir seyahat acentesine koşup Andromeda’ya bilet ayırtmaya kalkabilecek acelecileri uyarıyor. "Ne bugünün ne de bugünden görülebilen geleceğin teknolojisiyle bir kurt deliği oluşturmak olanaksız" diyor. "Ancak, kurtdelikleri üzerinde çalışmak,bize az çok anlayabildiğimiz kuramları (genel görelilik ve kuantum mekaniği) alıp kafa kafaya vurdurarak,ortaya neyin çıktığını incelemek olanağı sağlıyor".

Genel görelilik insanların ya da kütlesi olan herhangi bir cismin ışıktan daha hızlı yol almasını yasaklıyorsa da, kurt delikleri uzay zamanda kestirme yollar anlamına geldiği için bu yasağın etrafından dolaşılabiliyor. Buna karşılık fizikçilerin çoğu, uzay zaman köprülerinden geçmenin ağır bir bedeli olduğu düşüncesindeydiler.Nedeni, genel göreliliğin kurt deliklerinin birer zaman makinesine dönüşmesine izin vermesi.

Böyle olunca da insanların zamanda geriye giderek, örneğin, kendilerini dünyaya getiren ana-babalarını öldürmelerine, yani fizikte asla kabul edilemeyecek paradokslara (çelişki) yol açabiliyor. Paradokslara izin verilmediğine göre, tıpkı karadeliklerin çevresinde bulunan ve içine düşüldüğünde art›k bir daha geriye çıkılamayan "olay ufku" gibi, kurt deliklerinin ağzında da içeri giren insanların bir daha çıkamayacakları bir olay ufku bulunduğu varsayılıyordu. Doğa, paradoksları önlemek için adeta bir tür "kozmik sansür" uyguluyordu.

Ancak California Teknoloji Enstitüsü’nden kuramsal fizikçi Kip Thorne ve öğrencileri, 1998 yılında bu olay ufkunu ortadan kaldıracak bir yol buldular. Kurt deliğinin boğazına bir parça "egzotik madde",yani aynı hacimdeki boş uzayın enerjisinden daha az enerji taşıyan madde konduğunda, uzay yolcusu olay ufkunu ortadan kaldırıp kurt deliğinden geçebiliyordu.Kuantum mekaniği kuralları, zaten bu egzotik maddenin boş zannedilen uzayda mini ölçeklerde her an ortaya çıkıp yok olmasını gerektiriyor.

Ne var ki, bu kuantum dozların,mikro ölçekli olmayan kurt deliklerindeki olay ufkunu kaldırmaya yetmeyeceği düşünülüyordu. Ancak, Vissner ve ekip arkadaşları, Physical Review Letters dergisinin Haziran sayısında,son derece simetrik bir kurt deliğini incelediler ve karmaşık bir matematikle,olay ufkunu yok etmek için ne kadar egzotik madde gerektiğini hesapladılar.

Sonuçta, şimdiye kadar inanılanın tersine kuantum ölçekte bir egzotik maddenin bile, kurt deliğini içinden geçilir yapabileceğini gösterdiler.Ancak, öteki kurt deliği teorisyenleri Vissner’in hesaplarına biraz ihtiyatla bakılması gerektiği görüşündeler. Örneğin, NASA’nın Pasadena Jet Fiziği Laboratuvarı’nda görevli Türk fizikçi Ulvi Yurtsever, "Ben olsam, az bir egzotik maddeyle olay ufkunun işini bitirebileceğim iddiasında bulunmadan önce iyice düşünürdüm" diyor. Yurtsever’e göre denklemler büyük miktarda egzotik maddenin, biraz daha az normal maddeyle etkisizleştirilmesine izin veriyor". şimdilik, Vissner ve arkadaşları dahil hiç kimse, kurt deliklerinin beratını almak için patent bürosuna koşturmuyorlar. Ancak, yoğunlaşan çalışmalar, kurtdelikleri için uzay zaman tünelinin ucunda nihayet ışık göründüğünü gösteriyor.



Kaynak : Science ( 06 Haziran 2003)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Mart 2015       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı
Zamanda Yolculuk Mümkün mü?

İngiltere'de Birmingham Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı 'zamanda yolculuk mümkün mü?' sorusunun yanıtını arıyor.Ancak araştırmanın düş kırıklığına uğratıcı yanı gizli bir zaman makinesi, ışınlayıcı yapılıyor olmaması.Fakat araştırma kapsamında bazı "büyük fikirler" inceleniyor. Zira, konu zaman olunca, fizik, felsefe ve gerçekliğin niteliği konusunda sorular gündeme geliyor.Projeye, Birmingham Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Nikk Effingham ve fizik felsefesi uzmanı Alastair Wilson öncülük ediyor.

Dede Paradoksu

Dr. Effingham, zaman yolculuğu ihtimalinin ölçülemeyecek kadar küçük olduğunu, ama imkansız olmadığını söylüyor.Uluslararası araştırma kapsamında meyve sineklerinin zamanı nasıl algıladığı gibi sorulara yanıt aranıyor. Amaç insanlardaki dejeneratif hastalıklarda önemli bir sorun olan zaman algısı ve zaman dizgesini daha iyi anlamak.

Proje "dede paradoksu" gibi klasik argümanlara eğilecek. Buna göre eğer bir kişi geçmişe giderse, dedesini öldürebilir ve o kişinin doğması imkansız olur. Bu kişiler doğmazsa geçmişe de gidemez ve zaman yolculuğu imkansız hale gelir.Ancak felsefecilerin buna karşı argümanları var. Geçmişe yolculuk edenlerin dedelerini asla öldüremeyeceğini, silahın tutukluk yapması ya da yanlış kişinin vurulması gibi hep bir şeyler olacağını ve zaman çizgisinin devam edeceğini söylüyorlar.

Bir başka teori de zaman yolcusunun yaptığı değişikliklerin, arkalarında bıraktıkları orijinal dünyayı değiştirmek yerine paralel evrende bir olaylar zinciri oluşturması.Bu çoklu evren teorisine dayanıyor. Buna göre biz gerçekliğin yalnızca bir versiyonunu yaşıyoruz. Paralel evrenlerde sonsuz sayıda başka olasılıklar söz konusu.
Zaman yolcusunun orijinal zaman çizgisini etkilemeden başka dünyalardaki olayları tetikleyecek değişiklikler yapabileceği belirtiliyor. Bu farklı olasılıkların farklı sonuçlarına odaklanan Sliding Doors (Rastlantının Böylesi) filminin felsefi versiyonu gibi.

Dr Wilson, zaman yolculuğunu incelemenin fiziğin temel meselelerine yanıt aramanın bir yolu olduğunu söylüyor.Bu, zamanı geçen saatleri ve günleri bir ölçme yolu olarak değil, daha çok uzay gibi bir boyut olarak düşünmek anlamına geliyor.Dr Wilson, "Bu zaman konsepti için yolculuğa çıkmak, sizi başka yerlere götürecek bir kabinin içine girmek gibi bir şey değil" diyor.Wilson bunun yerine, fizikçilerin "kapalı zamansı eğri" olarak tanımladığı, bir kişiyi yolculuğa çıkaracak ama olduğu yere getirecek bir portalın mümkün olabileceğini belirtiyor.

Kaynak: BBC (14 Mart 2015)

Benzer Konular

5 Temmuz 2014 / nötrino Uzay Bilimleri
27 Haziran 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
22 Nisan 2012 / HeliX Taslak Konular