Arama

Alkolizm (Alkol Bağımlılığı). Alkolün zararları. - Sayfa 2

Güncelleme: 8 Ekim 2016 Gösterim: 67.248 Cevap: 14
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Nisan 2011       Mesaj #11
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alkolizm
Alkollü içkilerin sürekli ve çok kullanılmasından ileri gelen hastalık.
Sponsorlu Bağlantılar

Alkolizm etkisi altındaki insanlarda özellikle sindirim bozuklukları, iştahsızlık, bulantı, mide yanması, sinir bozuklukları, parmakların titremesi, baldırlarda kramp, karabasan (korkunç hayvanlar) ve organların bozulması gibi olumsuzluklar başgösterir. Organların bozulması, midede gastrit, ülser ve kanser olasılığı ve karaciğerde siroz biçiminde belirir. Sinir dokularının bozulması, reflekslerin gevşemesine ve giderek yok olmasına yol açar. Bunu ruhsal bozukluklar izler. En belirgin ruhsal bozukluklar, her şeye karşı aşırı isteksizlik ve halusinasyon görme biçimindedir. Bu belirtilere görüş (ambliyopi), böbrek (nefrit), kalp (miyokardi), cinsellik (iktidarsızlık) bozukluklarının eklendiği de çok sık görülmüştür. Bir hastalık sürecinde, aşırı içki yüzünden durum birden ağırlaşabilir ya da "delirium tremens" denen aşırı düzensizlikler belirir.

Alkoliklerde kimi hastalıklar, örneğin zatürree, çok tehlikeli olabilir ve kolaylıkla vereme yol açar. Ölüm genellikle bir delirium tremens sırasında, enfeksiyon ya da karaciğer büyümesi, kalp yorgunluğu gibi organik aksaklıklar sonucu olur. Alkoliklerin genellikle zaman ve çevre duygularını kaybettikleri, korkunç hayaller içinde çırpındıkları kriz anlarında, gördükleri hayallerden kurtulmak için kendilerini tehlikeli biçimlerde yaraladıkları görülür. Bu kriz durumu üç-yedi gün sürer ve tedaviyi gerektirir.

Tedavi sonrası, alkolik genellikle eski durumuna döner. Eğer hastaneye kaldırılmaz ve tedavi edilmezse, kriz ölümle sonuçlanabilir. Fiziksel etkenler, alkolizmin önemli bir bölümünü oluşturur ve bu gibi durumlarda ruhsal olduğu kadar ilâç tedavisi de uygulanır. İç salgı bezlerinin, hormonların, metabolizmanın ve beslenme rejimlerinin alkolizm üzerindeki etkileri de araştırılmaktadır. Alkolizm kurbanlarının bir arada oturup konuştukları grup tedavisiyle yararlı sonuçlara ulaşılmıştır.

Ülkemizde alkolizmle savaşan kurum Yeşilay'dır. Ayrıca 1980'den sonra Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) adlı bir bölüm açılarak bu konuda hizmet vermeye başladı.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Ekim 2016 22:38
Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
3 Eylül 2011       Mesaj #12
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi
Bağımlılığının Tipleri (Alkol ve Madde Bağımlılığı)

Sponsorlu Bağlantılar
Psikolojik bağımlılık safhasında kişi ruhsal ya da bedensel bir sıkıntıyı gidermek için olağandışı, aşırı alkol alma durumundadır. Bırakıldığı zaman kesilme belirtisi görülmez. Bunun bir ileri aşamasında kişide aşırı alkol alma sonucu gastrit, polinevrit, karaciğer yağlanması gibi bedensel bozukluklar çıkmaya başlar ve bunlar fiziksel bir bağımlılığın ortaya çıktığının belirtileridir. Daha ileri aşamada istemli denetim ortadan kalkar, içme isteği durdurulamaz bir hal alır.


Bedensel bozukluklar gelişir ve alkol bırakıldığı zaman kesilme belirtileri ortaya çıkar. Bu alkole ruhsal ve fiziksel yönden bağımlılık oluştuğunun bir delili olarak karşımıza çıkar. Artık en ileri safhada kişi alkole susamış gibidir. Aşırı bir istek ve tutku ile alkol armaya başlar. Bulunca su gibi içerler. Günler, haftalar bazen de aylarca süren bu dönemleri daha sonra hatırlamayabilir. Bu son safha kişinin psikososyal yıkımının en üst düzeyde olduğu ve alkolün kişiyi adeta esir ettiği safhadır. Şiddetle tedaviye ihtiyacı olduğu bir dönemdir. çünkü alkole bağlı ölümler ve zehirlenmeler ve kalıcı bozukluklar bu safhada oluşur.

Alkole bağlı psikiyatrik ve bedensel hastalıklar çok ağır seyreden hastalıklardır. Deliryum tremens denilen bir tablo vardır ki alkolün kesilmesinden sonraki 48 saat içinde ortaya çıkan bilinç bozukluğudur. Bilinç bozukluğu çevrede olan bitenin farkında olma düzeyinin azalması şeklinde görülür. Hasta gün içinde açılıp kapanmalar gösterebilir. Bu dönemde eğer gerekli tıbbi müdahale yapılmazsa ani kalp ve solunum durmalarına bağlı ölümler ve kalıcı bunamaya giden şiddetli bozukluklar görülebilmektedir.

Uzun vadede alkol paranoyası, alkole bağlı bunama, depresyon, kaygı bozuklukları, uyku bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, iktidarsızlık, felç, karaciğer ve pankreas hastalıkları, beyincik hastalıkları, ağız boşluğu, yemek borusu, kalın barsak, karaciğer ve pankreası tutan kanserler sık görülen hastalıklardandır.

tıp dergilerinden alınmıştır

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Ekim 2016 22:38
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Mart 2016       Mesaj #13
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alkolün Ekonomik Zararları

Alkolün insana ve topluma vermiş olduğu zararlardan biri de ekonomik zararlardır.

Alkolün ekonomik zararlarını bir kaç açıdan ele almak gerekir: kişinin uğradığı maddi kayıp, aile ekonomisine verdiği zararlar ve ülke ekonomisine verdiği zararlar.

Alkol kullanımı ciddi bir maddi harcama gerektiren bir konudur. Bu nedenle, alkol kullanan kişiler gelirlerinin önemli bir kısmını alkole vermektedirler. Bu da, alkol alan kişilerin genellikle diğer harcamalarını kısmalarına neden olmakta ve yaşam standartlarını düşürmektedir.

Ayrıca, pek çok aile reisi alkol kullandığı için ailesine yapacağı harcamayı alkole yatırmakta ve ailesinin ihtiyaçlarını yeterince karşılayamamaktadır. Bunun sonucu olarak da, aile içi huzursuzluklar artmaktadır.

Alkolün ülke ekonomisine de ciddi zararları vardır. Çünkü, alkol kullanan kişilerin iş verimleri düşmekte ve alkol kullanımının neden olduğu iş kazaları sonucu da ciddi maddi zararlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, ciddi sağlık sorunlarına neden olan alkol iş gücü kaybını ve sağlık harcamalarını daha da arttırmaktadır. Bunun dışında, ithal içkiler de ülke ekonomisinin döviz kaybına neden olmaktadır.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Mart 2016       Mesaj #14
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Alkolün Ekonomik Zararı


Alkolü elde etmek için maddi kaynak gereklidir.Alkol zamanla bağımlılık yaptığı için alkol tüketimi artmaktadır.Dolayısıyla maddi olarakta artış göstermektedir.

Bedensel ve ruhsal hastalıkların yanında, kişiler arası ilişkilerin bozulmasında, aile içi sorunların artmasında, çocuklar üzerinde yaptığı olumsuz etkilerle toplumsal sefalet ve önemli ekonomik kayıplarda yasal sorun ve intihar olaylarının büyük çoğunluğunda, trafik ve iş kazalarında alkol başta gelen bir sorumlu durumundadır. Buna göre alkolün zararları şu başlıklar altında toplanabilir.

A. Fiziki Zararları:

Alkol vücutta bir çok organa zarar vermekle beraber en çok beyinde tahribata neden olmaktadır. Beyne ilk etkisi yorum ve düşünceyi kontrol eden bölgeyi yavaşlatmasıdır. Böylece kişinin hatırlama, anlama, karar verme gibi normal akli görevlerini yürütmesine engel olur. Birey rahatlamadan dolayı önce kendini serbest ve neşeli hisseder. Ayrıca beyinde adale kontrol merkezine de zarar verdiği için kol ve bacak koordinasyonu bozulur

Alkoliklerin bedensel hastalıklarının çoğu karaciğerle ilgilidir. Bu hastalıklar sarılık, siroz ve safra kesesinin iltihaplanması olarak kendini gösterir.. Fazla miktarda kullanılan alkol gastrit, ülser, pankreas yetmezliği, pankreatik kanserler, kan basıncında yükselme, karaciğer enzimlerinde yükselme, karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır

B. Toplumsal Zararları:

Alkolün etkileri sadece kişinin kendisiyle sınırlı kalmamakta, ailesi, toplumsal ve iş çevresi davranışlarından zarar görmekte ve onlar da bu hastalığın daha fazla zarar vermesini engellemek için yardımcı olmaya çalışmaktadır. Mutsuz evlilikler, yıkılan yuvalar, terk etmeler, boşanmalar, düzensiz aileler, boşta kalan çocuklar hepsi bu bedelin birer parçasıdır. Alkolün yarattığı sorunları çözmeye yardımcı olan kurumların masrafları milyarlarca lirayı bulmaktadır. Konuyu derinlemesine incelediğimizde:

İçkili Sürücüler :
Ölüm ve yaralanmalara neden olan trafik kazalarının %66`sı alkol kullanımından kaynaklanmaktadır. Bu kazalarda yaralı ve muhtemelen sakat kalmış kişileri, doğan hasarın yarattığı ekonomik yük, gelir kaybı, tıbbi masrafları ve sigorta masraflarını da unutmamak gerekir.

Alkol ve Suç :
Bazı kişilerde alkol, ayıkken düşünemeyecekleri şekilde kırıcı davranışlarda bulunmalarına sebep olur. Ölme nedeni olan intiharların yarısı ve cinayetlerin 1/3`ü alkolle ilgilidir.

Sanayiye Olan Maliyeti
:
Alkol bağımlısı olan bir kişinin topluma yaptığı en büyük kötülük, insan gücü kaybına yol açmasıdır. Alkolik kişi veriminin düşmesi sonucunda kendisinden bekleneni veremez. Ayrıca mesai arkadaşlarıyla sürtüşmelere ve iş verenler ile olumsuz ilişkilere sebebiyet vermektedir.

Ulusal Zararı :

Alkol bağımlılığının ulusal zararı ise alkol bağımlısı kişiler için yapılan tedavi masraflarından, motorlu araç kazalarında, çalışma süresi kaybından doğmaktadır. Ayrıca işlediği suçlar nedeniyle ceza evlerini, hastalıklar nedeniyle hastaneleri doldurarak üretici durumdan tüketici duruma geçerler
Son düzenleyen Safi; 8 Ekim 2016 22:39
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Mart 2016       Mesaj #15
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alkol Bağımlısı Nasıl Anlaşılır? (Alkol bağımlısını tanıma)
Çok sık sarhoş olan, yaşanan sorunlar nedeni ile doktora giden, ağır biyolojik belirtiler nedeni ile hastaneye başvuran alkol bağımlıları tüm alkol bağımlılarının küçük bir bölümünü oluşturur. Hekimin içme sorununu erken tanıması önemlidir. Hekim fiziksel muayene ve laboratuar testleri olarak şu bulguları ve belirtileri elde ederse bir alkol sorunu olduğunu düşünebilir ve bu yönde öykü derinleştirilebilir.
  • Arkus senilis
  • Kırmızı burun
  • Palmar eritem
  • Parmaklarda sigara yanıkları
  • KC de ağrısız büyüme
  • Ciddi üst abdominal bölge ağrıları (pankreatite bağlı olarak)
  • Kol ve bacaklarda zayıflama, kuvvet ve duyu azalması
  • Laboraratuar bulguları olarak GGT( gamma glutamyl transpeptidase ) da yükselme, MCV ( mean corpusculer volume ) de düşme, trigliserid, ürik asid ve üre de yükselme (Gelder 1996)
Alkolün Etkileri
Alkol bedenin bütün hücrelerini, fakat en çok beyin hücrelerini etkiler. Bu nedenle etkileri önce davranışlarda belli olur. Öte yandan ilk yıkıldığı yer olan karaciğer hücrelerinde de bazı değişikliklere yol açarak kan lipid seviyesinin artmasına neden olmaktadır. Pankreas üzerine olumsuz etkileri ile şeker metabolizmasında bozukluğa da neden olmaktadır. Sindirim sistemi hücrelerine olan olumsuz etkileri ile vitamin ve besin değeri olan maddelerin emilimine engel olmaktadır. Beyin hücrelerini etkileyerek bellek bozukluğu, uyku bozukluğu, dürtü kontrolünde zafiyet gibi birçok soruna neden olmaktadır. Oluşan bu bozuklukların büyük bir kısmı alkol kesildikten sonra düzelme olasılığı olan bozukluklardır.

Alkol Yoksunluğu
Sık ve yoğun miktarda alkol alımı aniden kesildiğinde yoksunluk belirtiler ortaya çıkmaktadır. Terleme, nabızda artış, titreme, terleme, huzursuzluk, yerinde duramama, uykusuzluk, sinirlilik, tahammülsüzlük, geçici halüsinasyonlar, bulantı ve kusma alkol yoksunluğunun belirtileridir. Kimi zaman özellikle eşlik eden dahili ve nörolojik hastalıklar olduğunda konvülziyonlar da gözlemlenebilir.

Alkol Entoksikasyonu
Alkol alındığı miktar ile ilgili farkı etkiler ortaya çıkarır. Aşağıdaki tabloda alınan miktar ve gelişen klinik tablo ile ilgili bilgiler mevcut 20-30 mg/dL yavaşlamış motor performas ve azalmış düşünme yeteneği 30-80 mg/dL motor ve bilişsel sorunlarda artma 80-200 mg/dL koordinasyon ve yargı hatalarında artma 200-300 mg/dL nistagmus, belirgi konuşma bozukluğu ve alkolik bilinç kararması (blackout) >300 mg/dL hayati bulgularda bozulmalar ve ölüm riski

Alkol Bağımlılığı Tedavisi

Alkol kullanım bozukluğu olan kişilerde tedavi profesyonel bir yardım ile sağlanır. Bu yardımın ise şu yönleri vardır:
  1. İlk bölüm bir süredir alınan alkolü kesme tedavisidir. Bu dönemde alkolün kesilmesi sonucu olağan yolsunluk belirtilerinin ortadan kalmasına yardımcı olan ilaç kullanımı ve diğer tıbbi müdahaleleri içerir.
  2. Rehabilitasyon dönemi: Bu dönemde kişi artık alkol yoksunluğundan kurtulmuştur. Yaşamdaki normal işlevlere dönebilme ve alkolsüz yaşama uyum sağlama bakımından hastaya bilgi ve beceriler kazandırılmaya çalışılır. Bunun için terapötik girişimlerden yararlanılır.
  3. Relapsı önleme: Tedavi modellerinde göre değişmekle birlikte AA( Adsız Alkolikler) nın 12 basamak temeli üzerinde kurulu önleme programlarıdır.Bu programlar Bu aşamada aynı zamanda ilaç tedavilerin yeri vardır (Chick1994). Kullanılan ilaçlar ya alkol arama isteğini azaltmaya ya da alkol arama davranışını söndürmeye yöneliktir.
Alkol bağımlılığında tedavi iki şekilde yapılır: hastaneye yatmadan ayaktan yürütülen tedavi programları veya tedavinin ilk aşaması hstanede yatarak, sonra ayaktan yürütülen tedavi programları şeklinde. Alkol bağımlılığında birçok hastanın hastaneye yatmadan, ayaktan yürütülen tedavi programlarında başarılı olduğu gözlenmiştir. Ayaktan tedaviler, kişiyi ev ve sosyal yaşamından uzaklaşmadan, işini ve sosyal görevlerini aksatmadan yürüttükleri için önemlidir. Fakat çoğu zaman bizim hastaları yatırarak tedavi etmek durumunda kaldığımız da bir gerçektir. Eğer:
  1. Hastanın ayaktan tedavi ve izlem tedavisine yanıt öyküsü iyi değil ve ayaktan tedavi birçok kez başarısızlıkla sonuçlanmış ise
  2. Hastanın öyküsünde deliryum tremens veya hastanede yatırılarak tedavi görmeyi gerektirecek diğer yaşamı tehdit eden yoksunluk durumları var ise
  3. Hastanın öyküsünde ayaktan tedavi süresince içmeyi devam ettiği takdirde yaşamını tehdit edebilecek eşlik eden genel tıbbi bir durumu var ise
  4. Eşlik eden diğer ruhsal hastalıklar var ve bu hastalığa bağlı aktif belirtiler gösteriyor ise
  5. Hasta, daha az kısıtlayıcı bir ortamda bırakıldığında kendine veya başkalarına zarar verme riski taşıyor ise
  6. Aynı anda başka bir madde kötüye kullanımı da varsa
  7. Yeterli sosyal desteği yok, hasta tek başına ikamet ediyorsa
Hasta hastaneye yatırılarak tedaviye başlanmalıdır.

Alkol Entoksikasyonunda Tedavi
Alkol entoksikasyonunda hastanın kan basıncı, solunumu, ateşi çok yakından takip edilebilmesi için gerekli önlemler alınır. Tıbbi durumu ayıntılı bir şekilde gözden geçirilir. Alkol seviyesi bakılır ve entoksikasyonun ne derecede olduğu tespit edilir. Alkol entoksikasyonunda çok sık görülen kan şeker düzeyinin düşmesi varsa tespit edilir ve gerekli müdahalesi yapılır. Hastalara mutlaka tiamin takviyesi yapılmalıdır. Eğer hastaların saldırganlığı, etrafa zarar verme ve aşırı öfke hali söz konusu ise nöroleptik ilaç takviyesi yapılır. Tıbbi durumunun ciddiyeti, beraberinde başka bir madde kullanım öyküsünün varlığı veya şiddetli entoksikasyon durumu söz konusu olduğunda zaman zaman yoğun bakım takibi bile gerektirebilir.

Alkol Yoksunluğunda Tedavi
Alkol yoksunluğunun tedavisi ortalama 1-2 hafta kadar sürer. Hastanın fiziksel bulguları iyi değerlendirilip gerekli önlemler alınır. Yoksunluk döneminde çoğu zaman vücudun sıvı eksikliği olur, buna yönelik uygun sıvı takviyesi yapılır. Özellikle tiamin ve folik asit içeren polivitamin takviyesi yapılır. Proteinden zengin ve bol mineralli besinlerle yeterli derecede beslenmesi ve hastanın dinlenmesi sağlanır. Hastanın yoksunluk belirtilerinin şiddetine göre benzodiazepin türevi merkezi sinir sistemini baskılayan ilaçlar başlanır ve yoksunluk belirtilerin gerilemesi göz önünde bulundurularak yavaş yavaş azaltılarak kesilir.

Alkol yoksunluğunda kullanılan ilaçlar:

  • Benzodiazepinler
  • Antiepileptikler
  • Nöroleptikler
  • Adrenerjik agonist ve antagonistler
Nüksü önlemeye yönelik tedavide kullanılan ilaçlar:
  • Acamprosate
  • Naltreksone
  • Bromocriptine
  • Serotonin geri alım inhibitörü grubu antidepresan ilaçlar
  • Buspiron
  • Disülfiram
Nüksü önlemeye yönelik kullanılan Non-farmakolojik yaklaşımlar
  • Alan G. Marlatt ve Judith Gordon’un geliştirdiği nüks önleme terapisi
  • Davranışçı terapiler
  • Adsız Alkolikler
  • Evlilik ve Aile terapileri
  • EMDR
  • Neurobeofeedback
  • İnsular tTMU
İlaç tedavilerinin yanı sıra yapılan terapiler (bireysel, grup, aileye müdahale, davranışçı yöntemler vs ) , ilaç tedavileri ve destek grubunun (AA) yardımlarının hepsinin amacı kişinin alkolsüz bir yaşama uyum yapabilmesini sağlamaya yöneliktir.

Son düzenleyen Safi; 8 Ekim 2016 22:39
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

9 Mart 2016 / bakitemel Cevaplanmış
20 Eylül 2016 / Misafir Cevaplanmış
9 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
9 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış
9 Mart 2016 / jmnstk123 Cevaplanmış