Arama

Vitaminler - B1 Vitamini (Tiamin)

Güncelleme: 2 Haziran 2016 Gösterim: 27.521 Cevap: 5
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
5 Şubat 2008       Mesaj #1
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR
Tiamin adıyla bilinir. İlk keşfedilen B Vitaminidir. Vücutta karaciğer, kalp ve böbreklerde çok az depolandığı için günlük olarak alınması gereklidir. Fazla alındığında da idrarla atılır. Oldukça dayanıksızdır. Alkol, kafein, yiyecek katkıları, antibiyotik kullanımında etkisiz hale gelir. Fırında pişirilme işleminde suda pişirilmeye oranla daha az tahribata uğrar.

Sponsorlu Bağlantılar

B-1 Vitaminin Etkileri

Ad:  1.jpg
Gösterim: 2075
Boyut:  3.3 KB

Koenzim gibi hareket ederek vücutta önemli görevler yapar.
  • Başta glikoz olmak üzere Karbonhidrat metabolizmasında rol alarak enerji üretimine katılır. Bunu özellikle hücresel düzeyde gerçekleştirir.
  • Etanolün su ve karbondioksite dönüşümünü sağlar.
  • Yağ asitlerinin ve sterol denen maddelerin üretimine katılır. Bu yolla besinlerle alınan karbonhidratların gereğinde kullanılmak üzere yağa çevrilerek depolanmasını sağlar.
  • Sinir sisteminin işlemesine yardımcı olur. Bunu sinirsel iletide önemli görevi olan asetil kolin maddesinin üretimindeki rolü ile yapar.
  • Mide, kalp ve barsakların adalelerinin çalışmasına etkisi vardır.
  • Büyümeye etkilidir.
  • Zihin faaliyetlerine olumlu katkısı vardır. Özellikle öğrenme üzerine yararlıdır.
  • Damar duvarına yağların yapışmasını engelleyerek damar sertliği (=atheroskleroz) oluşumunu önler.
Ad:  2.jpg
Gösterim: 2107
Boyut:  4.4 KB

B-1 Vitaminin Eksikliği


Uzun yıllardır bu vitamin eksikliğinin bazı sorunlara yol açtığı bilinmektedir.
  • Ruhsal sorunlar, depresyon, sıkıntı, isteksizlik, gerginlik, konsantrasyon zorluğu,
  • Halsizlik, yorgunluk hali, kuvvetsizlik, adale ağrıları,
  • İştahsızlık, karın ağrısı, kabızlık gibi sindirim sorunları.
  • Dermansızlık, kalp ritminde yavaşlama ve göğüs ağrısı yakınmaları oluşur.
  • Eksiklik arttıkça kalp ritmi düzensizlikleri, ayaklarda iğne batması hissi, duyu kayıpları ile adalelerde hassaslaşma ve incelmeler ortaya çıkar.
  • Göz sinirinin etkilenmesi ile görme bozulur.
  • Beriberi hastalığına yol açar. 4 tipi vardır Bebeklik, yaş, kuru ve alkolik beriberi. Bebeklerde büyüme durur, ince tiz sesli bir ağlama ve kalp çarpıntıları meydana gelir. Yaş tipi ayak ve bacaklardan vücuda ilerleyen şişme (=ödem) ve kalp yetersizliği ile seyreder. Kuru tipi ise kilo kaybı, adalelerin incelmesi ve sinirlerin dejenere olmasına yol açar. Alkolik tipine Wernicke-Korsakof Sendromu da denilir. Beyin ile adaleleri tutarak yürüyememe, hafıza kaybı ve kişilik değişikliği yapar. Bu hastalık tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanır.

B-1 Vitaminin Fazlalığı

Ad:  3.jpg
Gösterim: 2108
Boyut:  3.2 KB

Vücutta önemli miktarda depolanamadığı için atılmaktadır ve toksik etkisi gözlenmemiştir. İğne şeklinde kullanıldığında ağrı ve ödem yapabilir.

B-1 Vitaminin Tedavide Kullanımı

  • Zona Hastalığında,
  • Şeker hastalarının duyusal kusurlarının (Neuropathy) tedavisinde,
  • Ameliyat sonrası ağrı giderilmesinde,
  • Alkolik kişilerde,
  • Kalp çalışmasının desteklenmesinde,
  • Araç tutmalarında,
  • Mide asidi üretimine etkisi nedeniyle değişik nedenlere bağlı bulantılarda ve sindirim şikayetlerinde,
  • Huzursuz, morali bozuk ve depresif ruh halinde, kullanılmaktadır.
Ad:  4.jpg
Gösterim: 2004
Boyut:  3.5 KB

B-1 Vitaminin Gereksinimi


Barsaklarda bulunan bakteriler tarafından da bir miktar üretilmektedir. Günlük gereksinim yaşa göre değişir. Erişkinler için 1,5 mg. Yeterlidir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 2 Haziran 2016 12:33
Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
LaDymm - avatarı
LaDymm
Ziyaretçi
11 Şubat 2008       Mesaj #2
LaDymm - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  vitb1.jpg
Gösterim: 2956
Boyut:  32.3 KB

Beyninizin daha iyi çalışması için B1 vitamini


Suda eriyen vitaminler arasında yer alan B1 vitamini vücutta depolanmaz ve kullanılmayan bölümü yemekten 3 saat sonra böbrekler yoluyla tamamen dışarı atılır. B vitamini günlük olarak ihtiyaç duyduğumuz vitaminler arasında gelir. Diğer B vitamini kompleksleri ile birlikte alındığında tek başına yapacağı etkiden daha fazla etki oluşturur.
Sponsorlu Bağlantılar

B1 vitamininin yararları


Thiamin olarak da adlandırılan B1 vitamini, merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynar. B1 vitamini, kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde önemlidir.
B1 vitamininin karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında anahtar rolü vardır.
Diğer B vitaminleri gibi B1 vitamini de suda eriyen vitaminler sınıfındandır ve vücutta depolanmaz.
Vitamin B1 ya da Tiamin, diğer B grubu vitaminlerle birlikte vücudun, özellikle beynin, enerji üretiminimde gerekli bir vitamindir. Bu vitamin öncelikle şekerhastalığı, doku sertleşmesi, sinirsel hastalıklar önlenmesinde kullanılır ve yaşlı insanların zihinsel fonksiyonların sürdürebilmesine yardımcı olur. Merkezi sinir sistemi sağlığını korumakta önemli bir rol oynar. B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asidin üretiminde rol oynar. Ayrıca karbonhidratlardan enerji üretiminde, kalp ve sindirim sistemi kaslarının tonusunun korunmasında anahtar rolü vardır.

Hangi besinlerde bulunur?


Kuru fasulye, yumurta, bira mayası, bütün hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleri, B1 vitamini bakımından zengindir.
Süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler, B1 vitamini açısından çok zengin kaynaklar olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini girişini sağlayabilirler.
Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi bir çok besinde bol miktarda bulunur. Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması yada sterilize edilmesi çok önemli miktarda tiamin kaybına neden olur, bu nedenle pastörize olmuş sütte az bulunur. Kuru fasulye, yumurta, bütün hububatlar, kahverengi pirinç ve deniz ürünleri B1 kaynaklarıdır. Süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler B1 açısından çok zengin kaynaklar olmasalar da yüksek miktarlarda tüketildiklerinde yeterli B1 vitamini sağlayabilir. Besinler haricinde alınan ek vitamin preperatlarında B1 genellikle B2, B3, B6, pantetonik asid ve folik asit ile birlikte bulunur.

Günlük ihtiyacınız nedir?


Yaklaşık 1,5 mg dır.

Eksikliği nelere yol açar?


B1 vitamini eksikliği durumunda Wernicke-Korsakoff sendromu hastalığı görülür. Ciddi bir beyin hastalığı olan bu sendrom alkol kullanımı ve tiamin eksikliği birleşiminde görülür. Hafif dereceli tiamin eksikliği ise yorgunluk ve depresyon ile sonuçlanır. B1 düzeylerindeki yetersizlik ise gözlerde güçsüzlük, zihin bulanıklığı ve fiziksel koordinasyonda bozukluğa sebep olur. Ayrıca iştah azalması, sindirim bozukluğu, kabızlık, yorgunluk, başağrısı, sinir ve dolaşım sistemi hastalıkları, kas krampları, ödem gibi sorunlara yol açabilir.
B1 vitaminin uzun süre eksikliklerinde Beriberi adı verilen ve merkezi sinir sistemini yıkıcı ve bazen ölümcül derecede etkisi olan bir hastalık oluşabilir. Beriberi'ye beslenme düzeyleri yeterli olan ülkelerde pek rastlanmaz. Ancak uzun süreli alkolizm vakalarında bu hastalığa ratlanabilmektedir. B1 düzeylerini ağızdan alınan antibiotikler, sulfa grubu ilaçlar, antiasitler ve doğum kontrol hapları da etkileyebilir. Ayrıca karbonhidratı yüksek diyetle beslenen kişilerde B1 ihtiyacı artabilmektedir.
Çocuklardaki eksiklik Büyüme döneminde sinir sisteminin gelişimi ve hızlı metabolizma için B1 vitaminine ihtiyaç vardır. Özellikle gelişmiş ülkelerde besinlerin aşırı kaynatılması içindeki B1 vitamininin büyük ölçüde yitirilmesine neden olur. Eksikliğinde kusma, iştahsızlık, huzursuzluk, nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı, morarma, kalp yetmezliği, merkezi sinir sistemi bozuklukları, emziren annede sütteki thiamin eksikliğine bağlı olarak bebekte görülen kalp yetmezliği, ses kaybı, görme refleksi eksikliği ile karakterize infantil beriberi hastalığı görülebilir.
Son düzenleyen Safi; 30 Mayıs 2016 09:38
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

B1 VİTAMİNİ (TIAMIN)

Ad:  vb11.JPG
Gösterim: 3416
Boyut:  31.3 KB

Tiamin ilk bulunan B vitamini olduğu için B1 vitamini olarak isimlendirilmiştir. Ciddi tiamin eksikliği beriberi sendromuna yol açmaktadır. Beriberide nörolojik ve müsküler dejenerasyon, sıvı birikimi, kan basıncı yüksekliği, yürüme zorluğu ve kalp rahatsızlığı gelişebilir.
Beriberi Asyada sıktır. Daha çok gemicilerde ve mahkûmlarda rastlanmaktadır. 1890’lerin öncesinde nedeni bilinmiyordu. 1873’de Hollandalı bir denizci doktor, Avrupalı tayfalarda, doğu Hindistandan gelen tayfalara göre daha az beriberi saptandığını fark etmiş. Tayfaların yediği pirinç miktarı azaldıkça daha az beriberi saptanmış. Doktorlar, beriberiye pirinçteki bir toksin ya da enfeksiyon ajanının yol açtığını düşünmüşler. Japon denizci doktoru olan Takaki,ilk defa beriberinin beslenme bozukluğuna bağlı geliştiğini söylemiştir. Çünkü Japon denizcilere ek et, yağsız süt ve meyve verildiği zaman beriberi sıklığında azalma olduğunu fark etmiş. Ancak beriberideki diyetin rolünü açık olarak ilk defa Christian Eijkman 1890’da bildirmiştir.
Eijkman, kümes hayvanlarına pirinç yedirildiğinde beriberi benzeri semptomlar geliştiğini fark etmiştir. Pirinç kaldırılınca beriberi tedavi edilebilmiştir. Bu ilişkiden yola çıkarak yeşil bezelye, yeşil fasulye ve etin kümes hayvanlarındaki beriberiyi önlediğini görmüş ve gıda maddelerinin beriberiden korumayı sağladığını göstermiştir. 1911’de Casimir Frunk, pirinci ayrıştırarak beriberiye neyin yol açtığını araştırmıştır. Sonunda bir vitamin bulmuştur. Ancak 1926’da tiamin tam izole edilebilmiş ve antiberiberi vitamini olarak gösterilmiştir. Günümüzde pirinç, tiamin ve öğütülürken kaybettiği besin maddelerince zenginleştiriliyor. Ancak beriberi Asya’da özellikle total kalorisinin %80’ni pirinçten alan kişilerde hala sık gözükmektedir. Beriberi ve diğer birçok beslenme bozuklukları tam tahıl tüketimi sağlanarak önlenebilinir.
Tam tahıllar kompleks karbonhidratların, minerallerin, diyetsel lif ve B vitaminlerinin temel kaynaklarından biridir. Tam tahılların protein içeriği ve kalitesi rafine edilmiş buğdaydan daha fazladır. Tam tahıldan zengin diyet kanser, kalp hastalığı, diyabet, varis, kolon kanseri, inflamatuar barsak hastalığı, hemoroid ve divertikülite karşı koruyuculuk sağlamaktadır.

BESİN KAYNAKLARI


Tiaminden zengin besinler; soya fasulyesi, ayçiçeği çekirdeği, yer fıstığıdır. Tam tahıllar ve kuruyemişler de iyi birer tiamin kaynağıdır. Tiamin alokole, sülfata ve kahve ve siyah çayda olan tanene çok duyarlıdır. Bu bileşikler, tiamini parçalayıp etkisiz hale getirir. Tiamin ayrıca çiğ balık ve kabuklu deniz ürünlerindeki bir faktöre de duyarlıdır.
Ad:  vb12.JPG
Gösterim: 2357
Boyut:  36.7 KB

EKSİKLİK SEMPTOM ve BULGULARI


Ciddi tiamin eksikliği beriberi hastalığına neden olur. Alkolikler dışında ciddi tiamin eksikliğine pek rastlanmasa da özellikle yaşlı insanlar 1.5 mg/gün’den az tiamin alırlar. Ilımlı eksiklikte yorgunluk, depresyon, ayakta karıncalaşma ve uyuşma ve kabızlık gelişir. Alkoliklerde tiamin eksikliği, ciddi bir nörolojik sorun olan; Werniki-Korsakof Sendorumuna yol açabilir.

GÜNLÜK ÖNERİLEN DOZ


Ad:  vb13.JPG
Gösterim: 2362
Boyut:  48.7 KB
Faydalı Etkileri : Tiamin enerji üretimi, karbonhidrat metabolizması, sinir hücrelerinin fonksiyonu için gerekli olan tiamin pirofosfataz enziminin kofaktörüdür.

TEMEL KULLANIM ALANLARI


Tiaminin temel kullanım alanı özellikle diyabet, Krohn hastalığı ve Mültıpl Sklerozu olanlarda tiamin eksikliği oluşmasını önlemektir. Ayrıca, yaşlılarda ve Alzheimer hastalığı olanlarda zihinsel fonksiyon bozukluklarını önleme ve tedavi etmekte kullanılır. Fetinoin alan epileptik hastalarda da kullanılır.
Tiamin beyinde enerji üretimi için mutlak gereklidir. Tiamin eksikliğinde, mental fonksiyonlarda bozulma ve ciddi eksiklikte ise psikoz gelişir. Psikiatri servisine yatırılanların % 30’dan fazlasında tiamin eksikliği saptanmıştır.
Tiamin beyinde farmakolojik etkileri de vardır. Hafızada görevli asetilkolin gibi nörotransimitterleri taklit eder. Alzheimer hastalarında, beynin çeşitli bölgelerinde asetilkolin aktivitesinde ciddi azalma ortaya çıkar. Tiamin beyinde asetilkolinin etkisini hem arttırır hem de taklit eder. Bu etki; Alzheimer hastalarına ve yaşa bağlı mental fonksiyonları bozulanlara 3-8 g/gün tiamin verilmesinin mental fonksiyonları düzelttiğini gösteren klinik çalışmaları açıklıyor.
Fenitoin alan epilepsi hastalarında da tiamin desteği ile mental fonksiyonlarda düzelme görülüyor. Bir çalışmada, dört yıldan fazla süredir fenitoin alan 72 epilepsi hastası dört gruba ayrıldı. Bir gruba sadece plasebo, diğer gruba 5 mg folik asit, diğerine 50 mg tiamin ve son gruba da, her iki vitamin de verildi. Çalışma altı ay sonra sonuçlandırıldı. Sonuçlara göre tiamin IQ testlerinde mental fonksiyonları düzeltirken, folik asit etkisiz bulundu.

DOZ ARALIĞI


Genelde 50-100 mg/gün tiamin alımı uygun ve güvenilirdir. Alzheimer hastaları veya yaşa bağlı mental bozukluk gelişenlerde önerilen doz ise, 3-8 g/gün’dür.
Tiamine bağlı toksisite bildirilmemiştir.

ETKİLEŞİMİ


Magnezyum, tiaminin aktif formuna dönüşümü için gereklidir. Alkol, fenitoin ve bazı ilaçlar tiamini inhibe ederler.

kaynak: Ankalab
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Tiamin

  • B1 vitamini, Aneurine, antiberiberik vitamin gibi isimlerle bilinir.
  • İlk ke fedilen B vitaminidir.
  • Suda eriyen bir vitamindir.
  • Vücutta depolanmaz.
  • Günlük ihtiyaç duyduğumuz vitaminler arasındadır.
  • Beslenme bozukluklarına bağlı olarak yeterli miktarda alınmadığında bazı hastalıklara sebep olur.
  • Çeşitli enzimlere koenzim olarak görev yaparlar.

Tiaminin Kimyasal Formülü


Thiazoldeki N +1 yüklüdür, bu N atomu thiaminin katıldığı kimyasal reaksiyonlarda elektron kaynağı olarak kullanılır.
Ad:  vb14.JPG
Gösterim: 2907
Boyut:  41.0 KB

Thiaminin Biyokimyasal ve Nörofizyolojik Rolü


  • Thiaminin aktif formu olan thiaminpirofosfat (TPP), birçok metabolik reaksiyonda koenzim olarak rol oynamaktadır. İki önemli oksidatif dekarboksilasyon olan piruvatın asetil CoA’ya ve alfa ketoglutaratın süksinil CoA’ya dönüşümünde TPP’a koenzim olarak ihtiyaç duyulmaktadır.
  • TPP’ın koenzim olarak kullanıldığı bir diğer reaksiyon ise transketolaz reaksiyonudur. Transketolaz sonucunda RNA sentezi için riboz, yağ asidi sentezi için NADPH elde edilmektedir.
Ad:  vb15.JPG
Gösterim: 2510
Boyut:  35.9 KB
  • NADPH’in indirgen gücünden faydalanılması ile membran lipidlerinin oksidasyonu önlenerek membran stabilizasyonu sağlanmaktadır.
  • Lösin, izolösin ve valin gibi esansiyel aminoasitlerin metabolizmasında rol oynamaktadır.
  • Ayrıca asetilkolin sentezi için gerekli olduğu kadar sinir hücrelerinin membranlarından sodyum iyonlarının geçişini de sağlamaktadır.
  • Thiamin eksikliğinde, membranların osmotik gradientlerini koruyamadıkları ve intra-ekstra sellüler ödem geliştiğinin gözlendiği belirtilmiştir.
  • Hastalarda periventriküler bölgede kan-beyin bariyerindeki defektin büyük olasılıkla thiamin eksikliğinin sonucu olan glukoz ve oksidatif metabolizmadaki bozukluğa bağlı gelşitiği bildirilmitir. Hastalara thiamin verilmesiyle ödemin azaldığı ve onarım değişikliklerinin başladığı gözlenmiştir.
  • Merkezi sinir sistemi enerji ihtiyacını karbonhidrat metabolizmasından karşıladığı için thiamin eksikliğinde en çok etkilenen vücut bölümlerinden biri de merkezi sinir sistemidir.
    Ad:  vb16.JPG
Gösterim: 2178
Boyut:  41.5 KB
  • Nöronlarda kromatoliz görülmesi riski yükselir.
  • Aynı zamanda, thiamin eksikliği nöron aksonlarını saran miyelintabakasının a ınmasına ve yok olmasına neden olabilir. Bu ise ciddi nörolojik hastalıklara ve bozukluklara neden olabilir.
Merkezi sinir sistemi ile beraber karbonhidrat metabolizmasıyla enerji ihtiyacını kar ılayan diğer bir yapı da kalptir. Thiamin
eksikliği ile beraber gelen karbonhidrat metabolizmasındaki düşü ve sorunlar kalp kasını zayıflatır ve bu zamanla ciddi kardiyovasküler sorunlar yaratabilir.Bunların dışında thiamin hastalığı sindirim sistemi bozukluklara neden olabilir.

Besin kaynakları


Ye il sebzeler, balık, et, meyve ve sütte, baklagillerde ve özellikle bezelyede bulunur. Yemek pişirme durumunda ısı 100
derecenin üzerine çıkarsa vitamin özelliğini yitirir. Soğuktave dondurularak saklanan yiyecekler B1 vitamini yönünden kayba uğramazlar.
Sebzelerin pişirilmesi, sütün kaynatılması ve sterilize edilmesi çok miktarda thiamin kaybına yol açar.
Ad:  vb17.JPG
Gösterim: 2171
Boyut:  41.9 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
30 Mayıs 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Tiamin

Ad:  vb19.JPG
Gösterim: 2020
Boyut:  11.0 KB

bir diğer ismiyle B1 vitamini, kimyasal formülü C12H17ClN4OS olan renksiz bir bileşiktir.
"Thio-vitamine" ("sülfür- içeren vitamin") anlamına gelmekte olup suda çözülebilen B kompleks vitaminlerinden birisidir.
Ad:  vb18.JPG
Gösterim: 2167
Boyut:  24.4 KB

Tarihçesi


  • İlk keşfedilen B vitaminidir.
  • 1926 yılında saf olarak elde edildi.
  • 1890 yılında Hollandalı hekim Eijkman, yıkanmış beyazlatılmış pirinçle tavukları beslediğinde, tavukların bacaklarında felçler, başlarında kasılmalar gördü.
  • Sonra bu tavukları tesadüfi olarak kabuklu pirinçle beslemek zorunda kaldı ve bu hastalıkların yok olduğunu hayretle gördü.
  • Uzak Doğudaki beriberi hastalığının sebebini kabuğu soyulmuş pirinçlerin çok yenmesine bağladı.
  • Pirincin kabuğunda beriberi hastalığını tedavi eden maddenin olduğunu söyledi.
  • Bundan sonra, bu madde elde edilmeye çalışıldı. 1936 yılında suni olarak elde edildi. 

Ne İşe Yarar?


  • Karbonhidrat metabolizması için çok önemlidir. Tiamin pirofosfat (TPP) tiyaminin aktif şeklidir ve pirüvat dehidrogenaz, a-keto-glutarat dehidrogenaz, transketolaz enzimlerine koenzimdir.
  • Pirüvat dehidrogenaz ve a-keto-glutat dehidrogenaz karbonhidrat metabolizması için gerekliyken, transketolaz pentoz fosfat yolunda aktivite gösteren bir enzimdir. 

B-1 Vitaminin Gereksinimi


Ad:  vb120.JPG
Gösterim: 2108
Boyut:  29.2 KB


B1 Vitamin Tiyamin Eksikliği


Bı Vitamin eksikliğinin ilk belirtileri, vücudun halsizlik ve kırıklık yansıtan iştah kaybı (anoreksiya denir).Sinir sistemini dengesizlik, özellikle baldır kaslarında yanma ağrı, sindirimsel hazımsızlık veya kabızlık ve kas ağrısı neden olabilir. Bacaklarda iğnelenme “duyumları veya uyuşma, içerir.
Tiamin eksikliği, eritrosit içinde transketolase[(enzimdir tiaminin işe yarar koenzim haline getirir yani Tiamin pirofosfat (TPP) ] aktivitesini ölçerek test edilebilir.

B1 Vitamin Eksikliği Belirtileri


Yapılan araştırmalarda Uzun yıllardır B1 Vitaminin eksikliğinin bazı sorunlara yol açtığı bilinmektedir.
  • Bı vitamini eksikliğinde ,ruhsal sorun, depresyon, sıkılma, isteksizlik, gerginlik, konsantrasyon bozukluğu,
  • Halsizlik, yorgunluk hali, kuvvetsizlik, adale ağrıları,
  • Yeme isteği azalması , mide ağrısı, kabızlık gibi sindirim sorunları.
  • Dermansızlık, kalp ritminde yavaşlama ve göğüs ağrısı yakınmaları oluşur.
  • Eksiklik arttıkça kalp ritmi düzensizlikleri, ayaklarda iğne batması hissi, duyu kayıpları ile adalelerde hassaslaşma ve incelmeler ortaya çıkar.
  • Göz sinirinin etkilenmesi ile görmede bozukluk.
  • Beriberi hastalığına yol açar. 4 tipi vardır.
Bebeklik, yaş, kuru ve alkolik beriberi. Bebeklerde büyüme durur, ince tiz sesli bir ağlama ve kalp çarpıntıları meydana gelir. Yaş tipi ayak ve bacaklardan vücuda ilerleyen şişme (=ödem) ve kalp yetersizliği ile seyreder.
Kuru tipi ise kilo kaybı, adalelerin incelmesi ve sinirlerin dejenere olmasına yol açar. Alkolik tipine VVernicke- Korsakof Sendromu da denilir. Beyin ile adaleleri tutarak yürüyememe, hafıza kaybı ve kişilik değişikliği yapar. Bu hastalık tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanır.

B1 vitamini eksikliğden dolayı oluşan hastalıklar


  • Bı Vitamin eksikliği olan gıdalar, düşük gelirli insanların (örneğin, değirmenden geçirilmiş pirinç veya parlatılmış) beslenme tarzları ve Açlık Bölgesindeki emziren Annelerin yetersiz tiamin alışından dolayı anne sütüyle beslenen bebeklerde çocuksu beriberi yani beriberi hastalığı oluşur.
  • Bı Vitamin Eksikliği ana sebebi Alkol tüketimi olup , Sanayileşmiş ülkelerde ise tiamin eksikliği birincil nedeni kahve ve çay aşırı tüketimi ile bu içecekler idrar söktürdüğünden böbrekleri hareketlendirerek mevcut Bı Vitaminini vücuttan atar ve risk taşıyan grup olarak bilinir.
  • Kronik stres, kronik ishal, kronik ateş ve sigara Bı vitamini ihtiyacını arttırmak gereken özel durumlardır. Bu sağlık sorunları olan bireyler diğer bireylere karşı 5-10 kez olağan miktarda Bı vitamini tiamin alması gerekebilir.
  • Bı Vitamin eksikliğinde, Oksijenli enerji sistemi ile uzun enerji üretiminde hücrelerin bazı amino asitlerin ve pirüvik asidin kullanılması azalırken, yağ kullanımı artar.Yağı enerjide kullanan sistem yüksek maksimum seviyede enerji tüketip vücut fonksiyonları tamamlanmadan biten bir hali alarak bitkin dengesiz korunmasız hale dönüşerek dışardan gelen tüm saldırılara açık olarak yavaş yavaş hücre ölümleriyle sorunlar başlar.
  • Bı Vitamin eksikliğinde görülen sorunların ve bozuklukların ana nedeni de budur.
  • Bı Vitamin eksikliğinde Ruhsal Hastalıklar başlar.İştahsızlık, Depresyon, Yorgunluk, Sindirim rahatsızlıkları, Kas ve sinir rahatsızlıkları, Merkezi sinir sistemi enerji ihtiyacını karbonhidrat metabolizmasından karşıladığı için tiyamin eksikliğinde en çok etkilenen vücut bölümlerinden biri de merkezi sinir sistemidir. Nöronlarda kromatoliz (kromatoliz nedir? :sinir hücresi hasarında hücre gövdesinde meydana gelen ilk değişikliktir.) görülmesi riski yükselir. Aynı zamanda, tiyamin eksikliği nöron aksonlarını. Sinir hücresi ya da nöron sinir sisteminin temel fonksiyonel birimidir.Kısa uzantıları dendrit, uzun uzantıları akson olarak adlandırılan sinir sistemini oluşturan hücrelerdir. Akson ve dendrit sinir uçları hücreleridir.) saran miyelin in yok etmeye sebep olur.(Miyelin, sinir liflerinin çoğunu çevreleyen hücredir, sinir uyarılarının/iletilerinin vücudun diğer bölümlerine geçişini hızlandırır. Miyelin kaybı bu uyarıları yavaşlatır ve hatta durdurabilir. Bu da birçok belirtiye yol açabilir)
  • Merkezi sinir sistemimizin doğru çalışması için gereken anahtar bir vitamindir. Uygun Bı Vitamin I Tiyamin alınması beyin fonksiyonlarında düzelmeye neden olur.
  • Yetersiz Bı Vitamin eksikliğinde alınması gözlerde zayıflamaya, duşuncesel karmaşaya ve fiziksel fonksiyonlarda uyum bozukluğuna neden olur.
  • Amerika Birleşik Devletleri Tiamin eksikliği en sık kötüye alkol (alkolizm) kişilerde görülmektedir. Bir çok alkol vücudun gıdalardan tiamin emmek için zor hale getirir. Alkolizm ile bu farkı telafi etmek için normalden daha yüksek miktarda tiamin almadığınız sürece, vücudun hastalığa sürüklenmesini önleyemessiniz. Aslında, alkolizm, kalp hastalığı ve Bı vitamini eksikliği arasındaki bağlantı kadar güçlü beriberi kalp hastalığı olarak adlandırılan spesifik bir hastalık, araştırmacılar tarafından resmen tespit edilmiştir. Bu Bı vitamini eksikliği durum genellikle konjestif kalp yetmezliğine yol açar. Kronik alkoliklerde sıradan tiamin gereksinimi 10-100 kat gerekebilir.
  • Bı vitamini Yetersizlik halinde , büyüme durur, gözlerde vaskülarizasyon başlar,korneadaki bu damarlanma sonuçta katarakta kadar gidebilir. Dil iltihabı, ağız kenarlarında ve ciltte kuruma ayrıca çatlaklar görülebilir.
  • Bı Vitamin Tiamin eksikliği, eritrosit içinde transketolase aktivitesini ölçerek test edilebilir.

B1 Vitamini ve Beriberi


Bı Vitaminin eksikliğinde , yeterli tiamin almamanın neden olduğu hastalık beriberidir. Belirtiler, şişlik, karıncalanma veya
yanma hissi nistagmus denilen eller ve ayaklar, konfüzyon, solunum sorunları nedeniyle sıvının akciğerlere ve kontrolsüz göz hareketleri içerir. Bı vitamini ile güçlendirilmiş tahıl ve ekmek gibi yiyecekleri, çünkü gelişmiş dünyada insanlar genellikle sakın beriberi almak.

Bı Vitamini ve VVernicke-Korsakoff sendromu


VVernicke-Korsakoff sendromu, tiamin eksikliğinin yol açtığı bir beyin hastalığıdır. VVernicke-Korsakoff aslında iki bozuklukları: VVernicke hastalığı, merkezi ve periferik sinir sistemi sinir hasarı içerir. Genellikle alkolizm nedeniyle yetersiz beslenme ile kaynaklanır. Korsakoff sendromu, hafıza problemleri ve sinir hasarı ile karakterizedir. Yüksek dozlarda tiamin, kas koordinasyonu ve karışıklık geliştirilmesi, ancak nadiren hafıza kaybını artırır.

B1 Vitamini ve Katarakt


İnsanlar beslenmesinde , bol protein ve vitamin A, Bı, B2, ve B3 veya niasin, besin ögelerikullandığında katarakt gelişmesi çok az bir olalısılıktır. Özellikle Bı, B2, B9 veya folik asit ve B12 , vitamin C, E ve B kompleks vitaminleri almak gözünüzü katarakt olmaktan koruyabilir. Ama B vitaminleri ve katarakt hakkında Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bı Vitamini ve Alzheimer hastalığı


VVernicke-Korsakoff sendromu demans, Bı Vitamin eksikliği nedeni olabilir. Bu yüzden araştırmacılar, Alzheimer hastalığının Bı Vitamin tiamin yardımcı olabilir spekülasyonlar var.Alzheimer hastalığı için bir tedavi olarak önerilen B 1 Vitamini daha fazla araştırma gereklidir.

Bı Vitamini ve Kalp yetmezliği


Kalp yetmezliği olan birçok kişi, aşırı sıvı vücuttan atılmasına yardımcı olan diüretik (su hapları), çünkü Tiamin kalp yetmezliği ile ilişkili olabilir. Ancak diüretikler, aynı zamanda vücudun çok fazla tiyamin atılımına neden olabilir. Birkaç küçük çalışma tiamin takviyeleri alarak bu durumu düzeltebiliriz.Düzenli olarak alınan bir multivitamin,kesinlikle yeterli tiamin vermelidir.

Bı Vitamini Gıda Kaynakları

Ad:  vb121.JPG
Gösterim: 2172
Boyut:  30.6 KB

Bı Vitamin I Tiyamin aşağıdaki besinlerde bulunur:
  • Süttozu
  • Yumurta
  • Zenginleştirilmiş ekmek ve un
  • Yağsız et
  • Bakliyat
  • Kabuklu yemişler ve tohumlar
  • Organ etleri
  • Bezelye
  • Kepekli tahıllar
Süt ürünleri, meyve ve sebze de Bı Vitamini - tiamin çok yüksek değildir, fakat büyük miktarlarda alınırsa, bu önemli bir kaynak haline gelmektedir.Kuru bira mayası, hububat, kuruyemiş (fındık, fıstık, ceviz) ve baklagillerde (fasulye, nohut, bakla, mercimek ) bol olarak bulunur. Tereyağı ve bitkisel yağda bulunmaz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 2 Haziran 2016 23:43
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Haziran 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Bı Vitamini ( Tiamin )


B grubu vitaminleri arasında ilk bulunandır. Tiamin; suda eriyen, sinir ve sindirim sistemi sağlığında, karbonhidrat metabolizmasında önemli rolü olan bir vitamindir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda bulunur.
Tiamin ince bağırsak mukozasında, karaciğerde ve başka dokularda fosfatla birleşerek tiamin pirofosfat (TPP) oluşur ve vücutta TPP şeklinde kullanılır. Tiaminin aktif şekil olan (TPP), çeşitli enzimatik reaksiyonlarda aldehit grubunun transferinde görev yapan bir koenzimdir.
Ad:  b11.JPG
Gösterim: 1942
Boyut:  18.1 KB
Ad:  b12.JPG
Gösterim: 2357
Boyut:  31.8 KB

B1 Vitamininin Özellikleri


  • Tiamin suda erir, pişme suyuna geçer.
  • Tiamin bitkilerde serbest hâlde, hayvansal dokularda ise TPP şeklinde veya proteinlere bağlı olarak bulunur.
  • Tiamin, asidik ortamda tuz hâlinde, alkali ortamda ise serbest hâlde bulunur.
  • Işık ve oksijenden az etkilenir. Asit ortama dayanıklıdır.
  • Kükürtdioksit, haşlama işlemi ve alkali ortam bu vitaminin bozulmasına yol açar.
  • Yüksek sıcaklık molekülde parçalanmaya neden olur. Bu parçalanma sulu ısıda, ve alkali çözeltide yüksek, kuru ısıda daha düşük olur.
  • Tuz hâlindeki tiamin pişirme sırasında bozulmaz. Ancak karbonat ilave edildiğinde oluşan alkali ortamda serbest tiamin ayrılır ve pişme sırasında parçalanır.
  • Alkol, kafein, yiyecek katkıları, antibiyotik kullanımında etkisiz hâle gelir.
  • Bazı yükseltgenlerle mavi floresanslı sarı bir pigment olan tiyokroma yükseltgenir. 

Bı Vitamininin Vücuttaki Görevleri


  • TPP 24 kadar enzim için koenzimdir, Özellikle karbohidrat metabolizmasında, görevli koenzimdir.
  1. TPP O2 li solunumun glikoliz evresinde pirüvik asidin CoA ya çevrilmesi için gereklidir.
  2. Tiamin eksikliğinde glikozun oksidatif yıkımı bozulur. Glikoz pirüvat ve laktat düzeyine parçalanır. Bu durumda dokuların özellikle sinir ve beyin hücrelerinin O2 tüketimi azalır. Bu hücrelerde laktik asit birikimi olur ve zarar görürler.
  3. Tiamin O2 li solunumun sitrik asit (krebs) çemberinde, lösin, izolösini valin gibi amino asitlerin metabolizmasında da etkilidir.
  • Yağ asitlerinin ve sterol denen maddelerin üretimine katılır, bu yolla besinlerle alınan karbohidratların gerektiğinde kullanılmak üzere yağa çevrilerek depolanmasını sağlar.
  • Sinirsel iletide önemli görevi olan asetil kolin adlı bir maddenin üretilmesindeki rolü ile sinir sisteminin işlemesinde yardımcı olur.
  • Mide, kalp ve bağırsak kaslarının çalışmasına etkisi vardır. Kas tonosu ve iştah üzerinde etkilidir.
  • Büyüme ve zihin faaliyetleri üzerinde olumlu etkisi vardır. Özellikle öğrenme üzerine yararlıdır.
  • Damar duvarına yağların yapışmasını engelleyerek damar sertliği ( ateroskleroz ) oluşumunu önler.

B1 Vitamini Kaynakları


  • İnsanlar tiamin ihtiyaçlarını besinlerle dışarıdan, koyun ve sığır gibi bazı geviş getiren hayvanlar rumenlerinde (midelerinin ilk bölümünde), atlar ise kalın bağırsaklarında yaşayan bakteriler tarafından sentez edilen tiamin ile bu vitamini karşılayabilirler. Köpek, kedi, kanatlılar ve insanda, bağırsaklarda oluşan tiamin yetersizdir.
  • B1 vitamininin bitkisel kaynakları; tahıllar, kuru baklagiller, ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, yeşil sebzeler ve bira mayası, hayvansal kaynakları ise et, sakatatlar (karaciğer, kalp, beyin ve böbrekler), yumurta ve süttür.
  • Özellikle tahılların kabuk kısımlarında yer alır. Tahıl taneleri öğütülürken kepek ve embriyon kısımları ayrıldığından beyaz unda Bı vitamini bulunmaz. Ancak bulgurda durum farklıdır. Buğday bulgur yapılmadan önce kaynatılır. Kaynama sırasında tiamin bulgurun iç kısmına emilir. Dolayısıyla bulgur tiamin yönünden zengindir.
  • İnsan vücudunda bağırsakta yaşayan bakteriler tarafından da B1 vitamini sentezlenir.
  • Tereyağı, bitkisel yağlar ve damıtık alkollü içkilerde tiamin hiç yoktur. Rafine şeker, saflaştırılmış unlar ve bu unlarla yapılan yiyeceklerde de B1 vitamini hemen hiç kalmamıştır.
Ad:  b13.JPG
Gösterim: 2223
Boyut:  70.0 KB

Gıda Hazırlama Ve Pişirme İşlemlerinin B1 Vitaminine Etkisi


  • Sebzelerin pişirilmesi, önemli miktarda tiamin kaybına neden olur.
  • Fırında beyaz ekmek yapımında yaklaşık %20 tiamin kaybı meydana gelir.
  • Süt işlemelerinde ise:
  1. Pastorizasyon % 3-20
  2. Sterilizasyon % 30-50
  3. Püskürtmeli kurutma % 10
  • Tahıllarda öğütme sırasında da kayıplar oluşur.
  1. Tahıllarda depolanma sırasında da kayıplar meydana gelir. Bu kayıplar daha çok neme bağlıdır. 5 aylık depolama sonunda,
  2. Normal atmosfer koşullarında % 12,
  3. %17 nemli bir ortamda % 30 tiamin kaybolurken,
  4. % 6’lık nem ortamında ise hiç kayıp görülmemiştir.

Gıdalarda Tamin Kaybını Önleme Yolları


  • Makarna, sebze, kuru baklagil haşlama suları dökülmemeli,
  • B1 vitaminince zengin olan gıdalarda SO2 katkı maddesi olarak kullanılmamalı,
  • Kuru baklagilleri pişirirken soda, karbonat eklenmemeli,
  • Mayalı hamur işleri, beyaz un yerine tam buğday unu ve bulgur tercih edilmeli,
  • Ekmek, et vb. ince dilimler hâlinde, kuru ısıda kızartılmamalı, fırında pişirilme işleminde, suda pişirilmeye oranla daha az tahribata uğrar.
  1. Tamburlu kurutma % 20-30 tiamin kaybı olur.
  • Et ürünlerindeki pişirme sırasındaki kayıplar kesimin büyüklüğüne, yağ içeriğine bağlıdır.
  1. Kaynatma % 15-40
  2. Kızartma % 40-50
  3. Fırında pişirme % 30-60
  4. Konserve yapma %50-75

Gereksinimi, yetersizliği ve fazlalığında görülen bozukluklar


Bı vitamininin en zengin kaynakları; bira mayası, kuru baklagiller, organ etleri, tahıllar, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlardır. Ancak rafine edilmiş bitkisel yağlarda, tahıl taneleri öğütülürken kepek ve embriyon kısımları ayrıldığından beyaz unda , B1 vitamini bulunmaz.
Yetişkinler için günlük harcanan her 1000 kalori enerji için 0.4mg tiamin yeterlidir. Ancak alkol, çay kahve tüketimi, büyüme dönemi, gebelik, emziklilik, stres, fiziksel aktivitenin fazla olması, ilaç kullanımı vb ihtiyacı artırır. Tam buğday unundan yapılmış 100 g ekmek günlük ihtiyacın 1/3’ini karşılamaktadır.
Yetersizliğinde yorgunluk, nedeni açıklanamayan ağrı sinir ve sindirim sistemi hastalıkları, kaslarda zayıflık, ruhsal dengesizlikler, ödem, eklemlerde şişme ve ağrılar görülür. İleri derecede yetersizliğin yol açtığı bu hastalığa “beriberi”denir. Hastalık tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanır. Beriberi hastalığı, beslenmesi özellikle kabuksuz pirince dayalı Uzak doğu ülkelerinde yaşayan bireylerde görülür. Günümüzde tiamin yetersizliği azalmıştır.
Besinlerde zararlı olacak miktarda tiamin yoktur. Ancak damardan aşırı verildiğinde toksik etki yapar.

kaynak: Gıda Teknolojisi
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

14 Ağustos 2017 / JuNe Sağlıklı Yaşam
2 Haziran 2016 / JuNe Sağlıklı Yaşam
16 Mart 2017 / biruni Cevaplanmış
31 Mayıs 2016 / JuNe Sağlıklı Yaşam
2 Haziran 2016 / ThinkerBeLL Sağlıklı Yaşam