Arama

Vitaminler - P Vitamini (Rutin)

Güncelleme: 31 Mayıs 2016 Gösterim: 15.841 Cevap: 2
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
5 Şubat 2008       Mesaj #1
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR
Ad:  rutin1.jpg
Gösterim: 1497
Boyut:  16.4 KB
P Vitamini de denilmektedir. Doğada saf halde sarı renkte yaygın olarak bulunmaktadır. Suda çözünür ve C Vitaminine oldukça benzer özellikleri vardır. Genellikle ayni besinlerde bulunurlar. Hepsinin ortak özelliği flavan kökü üzerinde kurulu değişik kimyasal maddeler olmalarıdır. Sitrin, hesperidin, rutin, kateşin gibi bir çok çeşidi vardır. Meyvelerin suyundan ziyade posası olarak bilinen kısmında yer alır. Kılcal damar geçirgenliği üzerine olan etkisinden dolayı geçirgenliğin İngilizce karşılığı olan Permeability kelimesinin ilk harfini alarak P Vitamini olarak isimlendirilmiştir. Kılcal damarlar vücudumuzdaki dolaşım sisteminde atar damar (temiz kan) ve toplar damar (kirli kan) arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. Hücrelere atar damar ile getirilen oksijen, besin dokularda kullanıldıktan sonra ortaya çıkan karbondioksit ve diğer atık maddeler toplar damarlar ile uzaklaştırılır. Bu alışveriş ancak kılcal damarlar aracılığı ile yapılabilir. Bu da bu damarların dayanıklılığı ve geçirgenliği ile mümkün olmaktadır. İşte P Vitaminin etkisi de burada ortaya çıkar.
Emilimi de C Vitaminine benzer yöntemle ince barsaklardan olmakta, çok azı depolanabilmektedir. Fazlası idrar ve solunum ile atılmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

P Vitaminin Etkileri


Genellikle C Vitamini ile ortak çalışırlar. Benzer etkiler gösterirler.

  • C Vitamininin emilimini arttırır ve onu okside olmaktan korur. Dolayısı ile C Vitamininin etkili olduğu tüm konulara dolaylı yoldan katkı sağlar.
  • Kollajen doku denen destek yapının (vücuttaki hücrelerin hem bir arada tutunmasını hem de hücrelerin kendi zarlarının sağlamlığını sağlayan) sağlığı ve dayanıklılığına etkilidir.
  • En önemli etkisi kılcal damarların geçirgenliği ve yapısının korunması üzerine olan yararıdır. Kılcal damarların yırtılmasını ve kanamasını önler. Ayrıca bunların dayanıklılığı enfeksiyonlara karşı anlamlı bir koruyuculuk sağlar.
  • Alerjik olaylarda etkili histamin maddesinin salınışını azaltır.

P Vitamini Eksikliği


Belirtileri C Vitamini eksikliğine benzer. Ayrıca

  • Kılcal damar yırtılmaları ve kanamaları,
  • İnflamasyon denilen dokuların şişme ve kızararak ağrılı bir hal alması oluşur.

P Vitamini Fazlalığı


Vücutta anlamlı miktarda depolanmayıp fazlası atıldığı için herhangi bir zararlı etkisi gözlenmemiştir.

P Vitaminin Tedavide Kullanımı


Yıldızı son yıllarda parlamaktadır. Gerçi ilk varlığı anlaşılmasından bu yana yaklaşık 65 sene geçmiştir ama günümüzde etkileri daha anlaşılır ve incelenebilir olmuştur. Aşağıdaki kullanım konularında etkinliğini bilimsel olarak ortaya koyacak yeterli çalışma olmamasına karşın yine de;

  • Soğuk algınlığı gibi C Vitamini etkisinin arzu edildiği durumlarda,
  • Diş eti kanamaları, ciltte kolaylıkla oluşan morluklar, kanamalı sindirim sistemi ülserleri gibi kılcal damar sorunlarında,
  • Rutin denilen cinsi özellikle hemoroid, varis kanaması, ani düşükler, fazla adet kanaması (menoraji), doğum sonrası kanamaları, burun kanamaları, şeker hastalarının kolay oluşan kanamaları ve gebelik durumlarında,
  • Alerji, astım, eklem şişme ve iltihapları, şeker hastalığına bağlı göz sorunları ile radyasyonun zararlı etkilerini azaltmak için kullanılmaktadır.

P Vitaminin Gereksinimi


Günlük alınması gereken miktarlar için günümüzde kesin bir rakam yoktur. Ayrıca tek bir çeşit olmadıklarından hangisinin ne kadar gerekli olduğu da ayrı bir konudur. Rutin, hesperidin, quersetin gibi türleri daha faydalı görülmektedir. Her bir çeşidinden 50 şer mg veya hepsi bir arada olduğunda 125-250 mg. kadarı olumlu etkiler için yeterli görülmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 31 Mayıs 2016 14:17
Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
5 Şubat 2008       Mesaj #2
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Ad:  rutin2.jpg
Gösterim: 1253
Boyut:  19.1 KB

P vitamininin etkileri


Genellikle C vitamini ile ortak çalışırlar. Benzer etkiler gösterirler.
Sponsorlu Bağlantılar
C vitamininin emilimini artırır ve onu okside olmaktan (kayba uğramaktan) korur. Dolayısıyla C vitamininin etkili olduğu tüm konulara dolaylı yoldan katkı sağlar ve C vitamininin kullanımını artırır. Kollajen doku denen destek yapının sağlığı ve dayanıklılığı üzerine olumlu etkilidir.
P vitamini, kılcal damarların geçirgenliği ve yapısının korunmasında son derece etkilidir.
Kılcal damar geçirgenliği üzerine olan etkisinden dolayı, geçirgenliğin İngilizce karşılığı olan "Permeability" kelimesinin ilk harfini alarak P vitamini olarak isimlendirilmiştir. Hücrelere atardamar ile getirilen oksijen ve besin dokularda kullanıldıktan sonra ortaya çıkan karbondioksit ve diğer atık maddeler toplardamarlarla uzaklaştırılır.
Kılcal damarların geçirgenliği ve yapısının korunması üzerine son derece yararlıdır. Kılcal damarların yırtılmasını ve kanamasını önler. Ayrıca bunların dayanıklılığını sağlayarak enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlar.
Damarların geçirgenliğini artırarak arterosklerozdan (damarlarda plakların oluşması nedeniyle tıkanması) korur.
Alerjik olaylarda etkili alerjen madde olan histamin maddesinin salınışını azaltır.
Menopozda D vitamini ile birlikte alınan P vitaminin östrojen hormonuna benzer etki gösterebildiği için sıcak basması şikâyetlerini önleyebileceği belirtilmektedir.
P vitamininin vücutta depolanmayıp fazlası atıldığı için, fazla tüketiminin herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır.
P vitamini, varlığının anlaşılmasından bu yana 65 yıl geçmesine rağmen, etkileri günümüzde daha yeni yeni anlaşılmaya başlanan bir vitamindir. Biyoflavonoid olarak bilinen P vitamini, turunçgillere sarı ve turuncu rengini veren suda çözünen vitaminlerden biridir.
C vitaminine oldukça benzer özellikler taşır ve genellikle C vitaminiyle aynı besinlerde bulunur. Ortak özellikleri, flavon denilen vücut için oldukça yararlı öğeleri içermeleridir. Daha çok meyvelerin posasında bulunur.

Ne kadar P vitamini?


Günlük alınması gereken miktarlar için günümüzde kesin bir rakam yok. Rutin, hesperidin, quersetin gibi türleri daha faydalı görülüyor. Her bir çeşidinden 50'şer mg veya hepsi bir arada olduğunda 125 - 250 mg kadarı olumlu etkiler için yeterli görülmektedir.

Doğal kaynakları:


Turunçgil meyvelerinin beyaz derisi ve dilimleri, limon, portakal, greyfurt, domates, kayısı, kiraz, üzüm, kuşburnu, böğürtlen, yabanmersini, karabuğday, kuşüzümü, brokoli, marul, yeşilbiber, soğan, yeşil çay, kırmızı şarap, atkestanesi kabuğu, yerfıstığı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 31 Mayıs 2016 14:17 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
31 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Vitamin P RUTİN

Ad:  rutin.jpg
Gösterim: 1472
Boyut:  22.6 KB

(fr. rutine; lat. ruta, sedefotu’ndan). Sedefotunun (Ruta gravedens) yapraklannda, ayrıca daha başka birtakım bitkilerde (domates, karabuğday, kapari, gül) bulunan ve kılcal damarların geçirgenliği üzerinde P vitamini etkisi gösteren C27H30O16 formüllü glikozit.
Vitamin P narenciye biyoflavanoidleri, rutin ve hesperetin bileşimin oluşmaktadır. Her iki C vitamini P ihtiva eden bileşik olarak, aynı zamanda suda çözünür. C vitamini vitamin etkisini artırmak, oksidasyon ve hasarı önleyebilir. Morarma önlemek için kapiller duvarları güçlendirmek olabilir. Diş eti kanama önlenmesi ve tedavisine katkıda, şişme veya baş dönmesi tedavisi nedeniyle iç kulak hastalığı olur.
(Ayrıca rutin, kimyasal formülü olarak da bilinir: C27H30O16) P vitamini narenciye biyoflavanoidleri, rutin ve hesperetin bileşimidir. San kristaller, etanol ve aseton içinde çözülür. Bileşik Vitamin C genel olarak vitamin P içeren, suda çözünür aynı zamanda. C vitamini etkisi oksidasyonunu ve hasarı önleyebilir, C vitamini gelişmiş. Morarma önlemek için kapiller duvarları güçlendirmek olabilir. Diş etlerinde kanama önlenmesi ve tedavisine katkıda değil, aynı zamanda iç kulak hastalığı tedavisi ya da baş dönmesi nedeniyle şişlik yardımcı olur.

Gıda Kaynakları


Portakal, limon, kayısı, kiraz, meyve ve buğday gül vitamin P içerir. Turunçgiller, kayısı, hurma, kiraz, patlıcan, buğday, çay.

Özellikleri:


sarı veya yeşil iğne kristal veya toz. Genellikle 3 kristal su kaybı kristal suyu ,95-97 ℃ 2 moleküller molekülleri ve 110 ℃ de kurutulur içeren, 1.33kPa susuz altında 2h olur. 125 ℃, kahverengine döner 195-197 ℃ esnek plastik malzeme ,214-215 ℃ ayrışma, susuz higroskopik olur. Su içinde 1 g 8L çözünür, 200 ml kaynar su, 7 ml kaynar metanol. Piridin, formil ve etanol içinde çok az çözünen sodalı su, aseton içinde çözünür.
Ve etil asetat, su içinde pek çözünür, kloroform, eter, benzen, karbon disülfit, ve petrol eteri. Demir yeşil bir çözelti durumda. Işık degrade karanlık eylem altında, kokusuzdur.

Kırmızı biber (paprika) ve C vitamini ile limon suyu etkisi A., daha iyi olduğu için Vitamin P, artan kılcal geçirgenlik purpura tedavisindedir von-Szent-Gyrgyi (1936) öneki "P" nin "permeabili-Ty" (geçirgenlik) 'e göre vitamin P olarak da bilinen aktif bileşen (- Rutinozid 7) - Daha sonra o, kristalize limon ayrılan tangeretin (hesperitin) glikozitlerdir hesperidin (hesperidin) ve meşe kova deri keton (quercetin) glikozitler (3 - rutinosid) - rutin bir karışımı, bundan başka, aynı zamanda flavonoidler aynı etkiye sahip gördü. Bu etkiler çok vitamin rol oynamaya değil, o farmakoloji rolü daha, şimdi ayrı bir vitamindir, fakat bir vitamin benzeri bir madde olması değildir.

Açıkçası, bu gerçek vitamin ait değil, ama yine de genel olarak vitaminler içine sınıflandırılmıştır. P vitamini suda eriyen vitaminler, vücut kendini sentez edemez ve bu nedenle gıda alınması gerekir. Bu C vazgeçilmez bir malzemedir sindirim ve vitamin emilimi olduğunu. Bu, damar kırılganlığı azaltır C vitamini aktivitesini arttırmak vasküler geçirgenliği azaltmak, felç, retinal kanama, purpura ve diğer hastalıkların önlenmesi.

Tavsiye edilen günlük alıma


Önerilmez alımı belirlenir, ancak birçok beslenme her zaman C vitamini 500mg alarak tavsiye rağmen, birçok beslenme en az 100 miligram olmalıdır. Vitamin P ve vitamin C sinerjistik bir etkisi vardır.

Popülasyonları İhtiyaçları


  • Bebekler ve çocuklar genellikle bildirilen bilgilere göre, P vitamini, yetişkinler, özellikle meşgul, depresif yaşlı popülasyonda ruh ve vitamin P ek ihtiyacı gerekmez, vitamin P küresel genel bir eksikliği, ana nedeni diyet değildir makul bir sebep.
  • Menopozal kadınlarda (çekerken ve D vitamini), eğer vitamin P alımını menopoz kadınlara özgü sıcak basması rahatlatmak;
  • Genellikle fırçalarken diş etlerinin kanaması insan yeterli vitamin P tüketmek gerekir;
  • Çürük eğilimli insanlar multivitamin alımı P vitamini içeren C olmalıdır

Eksiklik


  • Kılcal kırılganlık.
  • Overekspresyonu
Yan etkilerini saptamak için henüz var, fakat genellikle çok yüksek dozlarda ishale neden olabilir olarak kabul edilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

14 Ağustos 2017 / JuNe Sağlıklı Yaşam
2 Haziran 2016 / JuNe Sağlıklı Yaşam
2 Haziran 2016 / JuNe Sağlıklı Yaşam
16 Mart 2017 / biruni Cevaplanmış
2 Haziran 2016 / ThinkerBeLL Sağlıklı Yaşam