Arama

Saç Sağlığı ve Bakımı - Sayfa 3

Güncelleme: 13 Temmuz 2016 Gösterim: 134.590 Cevap: 29
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
19 Ocak 2012       Mesaj #21
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye


Sağlıklı Işıl Işıl Saçlar İçin Öneriler


Sponsorlu Bağlantılar
Göz kamaştıran uzun saçların sahibi olmak zor sanılsa da; doğru bakım ile ışıl ışıl bir görüntü elde etmek mümkün. Kuaförler, “Sağlıklı saçlar için şampuan ve kremlerin kalitesi çok önemli” diyor.. Dönem dönem kısa saç moda olsa da; omuzlardan aşağı şelale gibi akan uzun saçların saltanatı kolay kolay sarsılmaz. Saçlar uzadıkça bakım ihtiyacı artsa da pek çok kadın kendisine ‘ayrı bir hava katan’ uzun saçlarından vazgeçmez. Yıkaması ve kurutması bile zaman zaman “Kesip kurtulacağım” dedirten uzun saçların bakımı aslında sanıldığı kadar zor değil.

Doğru malzeme şart


Saç tasarımcıları, uzun saç bakımında en önemli iki unsurun şampuan ve maske olduğunu belirterek, şunları öneriyor:
Saçları ince telli olanlar hafif şampuanları seçmeli. Kalın telli saçların bakımı içinse yumuşatıcı içeren malzemeler kullanılmalı. Saçın rahat taranmasını sağlayan maskeler için de aynı mantıkla hareket edilmelidir.


Renk Değiştirmeyin


İnce telli uzun saçlar için maskeyi sadece saç uçlarına uygulamak gerekir. Kalın telli saçlar söz konusu olduğunda ise maske tüm baş üzerinde uygulanmalıdır.
Uzun saçlara kişisellik ve hareketlilik kazandırmak için renk kullanımı kaçınılmaz. Ancak uzmanlar ani renk değişimlerini önermiyor; saçın sağlığı için gölge ve röfle gibi ton üzerine tonlama yapmayı tavsiye ediyor.

Jöle ve spreyi fazla abartmayın


İs, kirlilik ve toz saçların düşmanıdır. Ayrıca zarar görüp döküldükten sonra, saç derisi açıkta kalır ve üstteki zararlı parçacıklar kolayca içine işler. Eğer saçlarda boya varsa saç derisinin sağlığına daha fazla özen gösterilmelidir.
Şekil vermek için yanlış ürünler kullanmayın. Birçok jöle, plastik bazlıdır ve saç üzerinde kalıntı bırakır. Kaliteli jöle seçimi bu nedenle çok önem taşır. Sprey ve jölelerin büyük kısmı saçları kurutan miktarda alkol içerirler.


Her yüze farklı kakül


Düz kakül, sadece yüzü mükemmel ve belirgin kadınlara yakışır. Genellikle oval şekilli yüze sahip olanlar dolgun kakül kullanabilir.
Burnu biraz büyük olan yüzlerde ise kakülün kaş hizasında olması daha uygundur ve çok net olmamalıdır. Eğer yüz köşeli ise bu tip kakülü kullanmamak daha iyi olur.
Çok simetrik bir yüz için yandan kakül yakışır. Eğer yüz üçgen, elmacık kemikleri çıkık ve alın da darsa; kısa kakül alnı geniş göstermek için çok uygundur.
Eğer yüz şekli üçgen ama alın geniş ve elmacık kemikleri belirgin değil ise, kısa bir kakül ve yüzün iki yanına doğru düşen saç tutamları idealdir.


Şampuanı iyi durulayın


Saçlarınızı lastik ile çoksıkı bağlamayın çünkü; bu uygulama saç derisinin zarar görmesi ve zaman içinde saçların kırılmasına neden olur.
Her yıkamada fazla miktarda şampuan kullanmayın. Şampuanı su ile karıştırıp sonra da çok iyi durulamalısınız.
Acele etmek uzun saçların düşmanıdır. Fön makinesini asla saçlarınıza çok fazla yaklaştırmayın ve makul bir ısıda çalıştırın.
Tarak ve fırçaları sık sıkyıkayın. Üzerinde kalan biri-kintiler (kepek, ölü hücreler)saçları matlaştırır ve kirletir.
Kuaförle olan randevunuzu asla geciktirmeyin. Kalın telli saçı olan kadınlar her iki ayda bir, ince tellilerise en fazla altı haftada bir düzenli kuaföre gitmelidir.

SAÇ TEMİZLİĞİ VE BAKIMI
Saçlar da baş derisinde bulunan kıl köklerinden uzayarak büyüyen kıllardır. Kıl köklerindeki bezlerden salgılanan maddeler yağlı yapıdadır.

Sağlıklı saçlara sahip olmak için düzenli biçimde yıkanmak gerekmektedir. Saçların fırçalanması dökülen saçlar, kir ve tozları uzaklaştırıcı işlev görmektedir. Normal bir saçın haftada en az bir ya da iki kez yıkanması gerekmektedir. Yağlı saçlar ise daha sık yıkanmalıdır. Saçlar temiz su ile iyice durulandıktan sonra kurutulmadan önce nazik bir biçimde taranmalıdır. Saçların kurulanmasında yumuşak bir havlu kullanılmalıdır. Kurulama işlemi de yumuşak olmalıdır. Eğer sert bir havlu kullanılır ya da çok şiddetli ovulursa saçların uçları çatallanabilir. Saçlar elektrikli kurutucularla kurutulabilir. Ancak kurutucunun saça çok yakın tutulmaması gerekmektedir. Bu durumda saçlı deri ve saçlar fazla sıcaktan olumsuz etkilenebilirler.

Saçların yıkanması için kullanılan sabunların ve şampuanların esasını kolay çözünebilir özellikteki yağ eritici bir madde oluşturur. Şampuanlara ayrıca koku, renk ve yoğunlaştırıcı maddeler eklenir. Bu ek maddeler saçlı deride tahrişe yol açabilirler. Piyasada bulunan şampuanlarda kullanılan bazı maddeler allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle şampuan seçiminde, niteliği bilinmeyen maddelerden kaçınılmalıdır.

Saç diplerinde kepek varsa, sık sık çok sıcak olmayan su ve sabunla yıkamak yararlı olabilir. Saçlar bol su ile iyice durulandıktan sonra da kepeklenme önlenemiyorsa bir sağlık kuruluşuna danışılmalıdır. Hekim önerisi dışında saçlar için yararlı olduğu ileri sürülen maddeler güvenli olmayabilirler. Saç temizliğinde kişisel olarak kullanılan fırça ve taraklar sık aralıklarla sıcak sabunlu su ile yıkanmalı ve durulanmalıdır. Sağlık yararı dışında saçların temizlik ve düzeni, insanlar arasındaki ilişkilerde ve kendini iyi hissetmede etkisi olan olumlu dış görünüş açısından da önemlidir.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 10 Temmuz 2017 16:07
Sen sadece aynasin...
SaglikON2 - avatarı
SaglikON2
Ziyaretçi
20 Şubat 2012       Mesaj #22
SaglikON2 - avatarı
Ziyaretçi
Genel sağlığımız bozulduğunda saç ilk sinyal veren yapıdır. Vücut için gerekli enerji, besin yoluyla yeterli oranda sağlanamadığında, vücut önce saça göndereceği besini keser. Saç vücudun barometresidir. Saç ile ilgili şikâyetler arttığında ilk araştırılması gereken yeterli besin alıp almadığı olmalıdır. Bu tanıyı en kolay tanımlayacak yöntem kan testidir.
İnsan vücudu sağlıklı işleyişi için gerekli olan enerjiyi ancak sağlıklı bir beslenme şekliyle sağlayabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Saç hücreleri özellikle kandan gelen protein ve oksijen yardımıyla çoğalıp saçı oluşturur. Özetle; saç kanla beslenir. İnsan saçı %90 oranında protein içeren, kopmaya, aşınmaya dayanıklı güçlü bir lif yapısıdır ve vücudun bir parçasıdır. Vücut için gerekli tüm besinler saç için de gereklidir, saç için özel bir beslenme şekli yoktur. Vücudumuz için gerekli enerji besin yoluyla yeterli oranda sağlanamadığında, vücut öncelikle hayati organları koruma altına alır ve en önce saça göndereceği besini keser. Dolayısıyla saçta hacimsel azalma, dönemsel yoğun dökülme, cansızlık ve kırılma yaşanır.

Anne Karnındaki Beslenme Bebeğin Saçını Da Etkiler


KIötü ve eksik beslenmek kişinin saç kalitesini daha anne karnındayken etkiler. Amerika’da Duke Üniversitesi’nde yapılan araştırmada hamile bir fareyi dört vitamin grubu -B-12, Folik Asit, Betaine, Choline- ile beslediklerinde bebek farenin tüy renginin değiştiği ve kahverengi tüylü yavrular doğduğu gözlemlenmiştir. Buna karşılık bu takviyelerin verilmediği hamile farenin sarı tüylü yavrular doğurduğu görülmüştür. Bu araştırma aslında ilk defa, annenin beslenme şeklinin anne karnındaki bebeğin saç gen yapısını etkilediğini ortaya koyuyor. Bu çalışma insanlar üzerinde yapılmamış olsa da bilim dünyasında beslenmenin insanın gen haritasını etkilediğine dair güçlü bir yargı oluşturuyor. Buradan hareketle kötü ve eksik beslenmenin kişinin saç kalitesini daha anne karnındayken etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Özetle, saçta besin eksikliğine bağlı kayıplar şu durumlarda sıklıkla görülür:
· Proteinden eksik beslenme
· Vejetaryen veya tek tip beslenme
· Hızlı kilo verdiren şok diyetler
· Demir eksikliğine bağlı kansızlık
· Çinko, folik asit, B-12, biotin eksikliği
· Yeme bozuklukları, anoreksia ve blumia

Saç Vücudun Barometresidir


Genel sağlığımız bozulduğunda saç ilk sinyal veren yapıdır. Saç vücudun barometresidir. Kişinin saçı ile ilgili şikâyetleri arttığında ilk araştırılması gereken saçın yeterli besin alıp almadığı olmalıdır. Bu nedenle kişinin öncelikle neden saç kaybettiği tanısının konulup, araştırılması gerekmektedir. Bu tanıyı en kolay tanımlayacak şey kişiden bir kan testi alınmasıdır. Bu durumda sıklıkla yapılan hata ezbere vitamin kullanımıdır. Ayrıca kişi neden saç kaybettiğini bilmeden çeşitli yöntemler denemekte sonuç alamadığında hayal kırıklığı yaşamaktadır. Bu aşamada en doğru adım saç sağlığı uzmanlarından danışmanlık almaktır. Besin kaybına bağlı saç kayıplarında profesyonel yaklaşım saç dökülmesini (şampuan veya losyonlarla) durdurmak/ maskelemek olmamalıdır, aksine bu sonucu yaratan temel sorunu tanımlamak gerekir. Saçta eksik olan temel sorun giderildiğinde saç sorunu çoğu zaman kendiliğinden iyileşecektir. Bu aşamada süreci hızlandırmak ve iyileşmeyi takviye etmek amaçlı ürünler önerilebilir.

Saç sağlığını desteklemek için faydası bilinen bazı besin kaynakları:

· Protein yönünden zengin “ kırmızı et” tüketimi saç için çok faydalıdır.
· B vitamin grupları, özellikle “Biotin” içeren tahıllı gıdalar, ciğer, yumurta, soya ve mayalı yiyecekler kırılgan saç yapısını desteklerler.
· Balık tüketmek, içinde Omega3 yağ asitleri, B12, Demir barındırması sebebiyle saçtaki parlaklığı sağlar ve saç derisini canlandırır.
· Baklagiller, iyi bir protein desteğidir. İçeriğinde demir, çinko ve biotin bulundurur.
· Fındık yüksek oranda selenyum, çinko ve faydalı yağ asitleri içeriği sebebiyle saç cilt sağlığı için faydalıdır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 11:17
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
6 Mart 2012       Mesaj #23
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık

SAÇ UZAMASI HAKKINDA.


*Bir saç teli, günde yaklasik olarak 0.3 mm, ayda 1 cm, yilda 12 cm uzar. Bellere kadar uzanan saçlar ise 80 - 90 cm kadardir ve ancak 7 yilda uzar.
*Saçlar islatilinca boylari %30 kadar uzar, kuruyunca yeniden eski boyuna döner.
*Uzama, yazın kışa, geceleri ise gündüze oranla daha hızlıdır.
*Kadınların saçı, erkeklere göre daha çabuk uzar.
*Vücudunuzdaki bazı hormonların salgısında ya da sağlık durumunuzda meydana gelen değişimler, beslenme tarzınız, kullandığınız bazı ilaçlar saçınızın uzama hızını etkiler. Bu nedenle saçın uzama hızı kişiden kişiye değişir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 11:20
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
SaglikON2 - avatarı
SaglikON2
Ziyaretçi
6 Mart 2012       Mesaj #24
SaglikON2 - avatarı
Ziyaretçi

Sağlıklı bir saça sahip olmak istiyorsunuz ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz.
İşte size sağlıklı saçın ‘5’sırrı:
1- Saçınızı ıslakken tarayın,
2- Maşa yerine bigudi ile şekillendirin,
3-Düzleştiricileri yerine fırça kullanın,
4- Saçınızı sık yıkayın ve bakım maskeleri uygulayın ve
5- Saçın doğal rengine yakın boyalar tercih edin
Normal tarama ve yıkama işlemlerinde saçta yıpranma en alt seviyededir. Ancak bazı işlemler saçın sağlam olan dış kılıfı zaman içinde yıpratır ve kırılgan olan içyapıdaki zincirler rahatlıkla kopar. Bu durumda saçta kopmaya ve kırılmaya bağlı kayıplar yaşanır. Saç temel yapısında protein ve su içermektedir. Bu baş elementleri eksilten işlemler saçta yıpranma yaratır.

Saçı fiziksel olarak zorlayan işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:


1. Saçı kuru iken fırçalama: Saç şekil değiştirmeyi içindeki hidrogen (su) bağlarının yer değiştirmesi suretiyle yapar. Saç esnekliği saç nemliyken artar.Saç kuruyken kendi boyunun 20%si oranında esner ve kırılır bu nedenle saç kuruyken taranmamalıdır. Saç nemliyken 50% oranına kadar esneyebilir. Saça nemliyken şekil verilmelidir. Saçın en büyük nem kaynağı sudur, bu nedenle saçımız yıkandıkça ihtiyacı olan nemi kazanır. Kazandığı nemi uzun süre koruyabilmesi için saç kremi ve bakım kremlerinin kullanımı faydalıdır.

2. Fön, düzleştirici, maşa saça yapılan sıcak işlemlerdir. Saçın sıcağa karşı direnci zaman içinde azalır. Bu nedenle bu işlemlerin sık uygulanması (hafta 2-3 kere) durumunda saçta kopma ve kırılmalar artar. Sıcak uygulamalar sonucu saç var olan nemini ve esnekliğini kaybeder. Bu durumunun sonucu olarak saç artık şekillendirme yapmadan doğal haliyle şekil verilemez hale gelir.

3. Perma, Defrize, Brezilya Fönü: Saç yapısını yüzeyden değil, içeride bulunan sülfür bağlarını kopartıp yeniden istenen şekilde ( düz/ kıvırcık) bağlama yöntemi ile saç şeklini uzun süreli değiştiren uygulamalardır. Bu uygulamalarda saça direncini veren temel zincirsi yapı hasar görebilmektedir. Bu nedenle bu işlemleri profesyonel kişilerin yapması ve saça yılda 1 defadan fazla uygulanmaması gerekmektedir. Bu zincirsi yapı fazla zorlandığında hasar görmekte ve bu hasar bakım yöntemleri ile onarılamamaktadır. Tek çözüm saçın işlemli yerden itibaren kesilmesidir. Aksi takdirde saç sürekli koparak saçın uzamasını engelleyecektir.

4. Krepe: Saçın uzama yönün aksine doğru taranarak saçın kabartılması yöntemidir. Bu yöntemde saçın dış yapısını oluşturan pul tabakanın dizilişinin tersi yönünde bir tarama gerçekleşir. Saç zaman içinden bu yöntemden zarar görür.

5. Keskin renk değişimleri: Sık aralıklarla saç boyası uygulaması ve saç rengini keskin şekilde değiştirmek (Siyah renkten sarıya dönmek, sarı saçı kızıl yapmak sonra siyah yapmak vb) güçlü ve saçı yıpratıcı kimyasal kullanımı gerektirdiği için saça zarar vermektedir. İdeal olan saçın kendi tonuna yakın renkler kullanmak ve ya keskin renk değişimlerini uzun aralıklarla yapmaktır. Saçında boya sebebiyle kurumadan şikâyet eden kişilerin ağırlıklı olarak dip boya kullanmaları, saçın tamamını 4-6 ayda bir boyamaları önerilmektedir. Boyalı saçlarda saç büyük oranda nemini kaybetmektedir. Bu nedenle bakım maskelerinin haftada 1-2 kullanımı faydalıdır.

6. Kaynak saçkullanımı: Saçın daha yoğun görünmesini sağlamak amacı ile saça ekleme yapılması yöntemidir. Saçı çekerek bir kuvvet uyguladığı için saçta kırılma yaratma riski vardır. Özellikle zayıf saç yapısı olan kişilerde uzun süreli kullanımlarda saçta kalıcı kayıp yaratma riski vardır.

7. Saçı sürekli çekerek çok sıkı toplamak: Bu işlemde saçı sürekli çekerek toplamak saçta ilk aşamada kırılma yaratacaktır. Daha ağırlıklı zencilerde görülen kopmaya bağlı saç kaybı bu sebeple oluşmaktadır. Bizde ise daha ağırlıklı kapalı bayanlarda bu tür saç kaybına rastlanmaktadır.
Saç normal koşullarda kopmaya ve aşınmaya dayanıklı bir lif yapısıdır. Ancak yapısal eksiklikler sonucu veya fiziksel zorlamalar sonucu saçımız incelebilir, kolaylıkla yıpranıp kopabilir ve kayıp yaşayabilir.

Saç ve Beslenme İlişkisi


Saçta yapısal eksiklikler ağırlıklı olarak besin eksikliği sebebiyle oluşur. Saçın yeterli oranda protein almaması sonucu saçta zayıflama incelme ve kolay kırılma yaşanır. Saç en ufak zorlamada kopar ve kırılır.
· Proteinden eksik beslenme, vejeteryan beslenme,
· Demir eksikliğine bağlı kansızlık,
· Çinko, folik asit, B-12, biotin eksikliği,
· Sağlıksız saç derisi, tıkanmış foliküller saçın sağlam yapısını bozar, saç canlılığını yitirir, matlaşır, şekil almaz hale gelir ve saçta incelmeler başlar.
Bunun yanısıra saça dışarıdan uygulanan şekillendirme yöntemleri saça fiziksel tehditoluşturabilir.Sık yapılan kimyasal işlemler ve şekillendirme işlemleri en sağlam saç yapısında dahi kırılma ve kopma yaratır.

Saçın sağlıklı olması ve korunması için yapılabilecekleri özetlemek gerekirse:

1. Saç ıslakken taranmalı ve şekillendirilmelidir.
2. Maşa kullanımını sık yapmak yerine, arada bigudi ile şekillendirme yapılabilir.
3. Düzleştiricileri her gün kullanmak yerine, saçı fırça ile şekillendirmek tercih edilebilir.
4. Saç daha sık yıkanmalı, yıkama sonrası saça nem ve protein veren bakım maskeleri kullanılmalıdır.
5. Saçın doğal rengine yakın boyalar tercih edilmelidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 11:24 Sebep: Sayfa düzeni.
SaglikON2 - avatarı
SaglikON2
Ziyaretçi
27 Mart 2012       Mesaj #25
SaglikON2 - avatarı
Ziyaretçi
Bahar mevsimiyle birlikte uyanışa geçen toprak ana, ruh ve bedene de canlılık getirince Aşk Tanrısı Eros’un oku, saplanacağı güzel kalbin sahibini bulmak için yaydan fırlar. Aşkın oku sizi tam 12’den sizi vurduğunda her şey çok güzeldir. Takii zaman geçip aşk ateşinin yerini ayrılığın köz ateşi alana kadar. İşte o zaman gözden yaşlar akar, kalpte derin bir sızı olur. Peki saçlar aşk acısından nasıl etkilenir? ‘Aşk acısı kelleştirir mi?

Bahar ve yaz aylarında artan güneş ışığı vücut kimyasını da değiştirir. İnsan vücudunda kışın yüksek düzeyde bulunan uyku hormonu ‘melatonin’ gün ışığıyla birlikte azalır, mutluluk hormonu ‘seratonin’ yükselir. Üremeyi artıran ‘Luteinizan Hormon’u ilkbahar aylarında 20 artar; bu da erkekte testosteronu yani erkeklik hormonunu artırır, kadında ise yumurtlamayı tetikler. Sonuç; Aşk Tanrısı Eros yayını eline alır ve okunu en doğru kişiye fırlatmak için harekete geçer.

Aşk Acısı Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?


Ani duygusal değişiklikler veya kayıplar, ayrılık, aşk acısı, ölüm, boşanma kişinin ruhsal hayatı için ne kadar travmatik ise saç için de fiziksel olarak o kadar olumsuzdur. Uzun süren zihinsel stres saç kaybını ısrarcı hale getirebilir. Bu tür kayıplarda kişi kendisini ne kadar kısa sürede toparlarsa saç kaybı da o oranda hızlı düzelecektir. Ancak yaşanan stresin uzun sürmesi durumunda saç kaybı ısrarcı hale gelip kişiyi endişelendirecek boyutlara gelebilir. Uzun süren stres saç kaybına genetik yatkınlığı olan kişilerde kalıcı saç kaybını hızlandıran tetikleyen faktör olarak da devreye girebilir. Aşk acısı da zihinsel stres kaynağı olduğu için üzüntüyle birlikte saç kayıpları yaşanabilir.


Stresi Yok Et, Saçı Geri Kazan!


Saçın geçici olarak dökülmesine “Telogen Effluvium” adı verilmektedir. Normal koşullarda bitkilerin yaprak ve çiçekleri gibi saçlar da belirli bir süre büyür, sonra büyümesi durur ve dökülür. Saçın %85’i büyüme evresindedir.
Saçın büyüme süresi erkekler için genellikle 1-3 yıl, kadınlar için ise 2-5 yıl olarak tanımlanabilir. Saç telleri aynı zamanda büyüyüp dökülmez. Her bir saç teli farklı sürelerde büyüme-dökülme evresi içindedir ve normal koşullarda günlük dökülmeye bağlı saçta hacimsel azalma veya kayıp gözlemlenmez. Ancak geçici dökülmelerde saçlar bir dış etken sebebiyle toplu halde büyüme evresini ani şekilde erken sonlandırıp, dökülme evresine geçer. Bu durum saçta yoğun dökülme görülmesine sebep olur. Saç tellerinin %50 ‘ye kadar olan kısmı bu durumdan etkilenip dökülebilmektedir.
Geçici saç kayıpları, sebep olan faktörün ortaya çıkmasından 6-12 hafta sonra meydana gelir, günlük 150 tel ve üstü sayılarda dökülebilir. Geçici saç kayıplarında saçın sadece bir bölgesinde kayıp yaşanmaz, homojen bir dağılım gösterir. Saçta genel bir seyrelme oluşur. Bu tür saç kayıpları normal koşullarda kendiliğinden düzelir. Sebep ortadan kalktığında veya düzeltildiğinde, saç eski kalitesinde geri gelmektedir.

Stres Kelleştiriyor!


Geçici saç kayıplarında temel etken genetik değildir. Bunun sebeplerinden biri stres faktörüdür. Stres günümüzde pek çok rahatsızlıkta tetikleyici rol üstlenmektedir. Bugün mide ülseri, kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı rahatsızlıklarında stres başrol oynamaktadır. Saç da yapısal olarak fiziksel ve duygusal stres faktörlerine kolaylıkla tepki vermektedir.


Bu tür saç kayıplarında diğer etken faktörler:

*Yüksek ateşle seyreden rahatsızlıklar
*Yüksek dozda antibiyotik kullanımı yapılan soğuk algınlığı, grip tipi rahatsızlıklar
*Geçirilen ameliyatlar
*Hormon-terapi ve anti-depresan tarzı ilaçların kullanılıp bırakılması
*Kısa sürede-şok diyetlerle veya hastalık sonucu- hızlı kilo kaybı
*Doğum sonrası – hormon seviyelerindeki ani değişimlere bağlı- saç kaybı

Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 11:39
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
30 Mart 2012       Mesaj #26
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Özellikle son birkaç yıldır, uzun saç modası fırtına gibi esmeye başladı. Uzun saçlara sahip olmak için birçok saç bakım ürünleri, saç bakım kremleri, saç uzatıcı serumlar, şampuanlar, yağlar ve daha birçok ürünü kozmetik dünyasında bulabilirsiniz. Doğal saç uzatma yöntemlerinin yanında birde hazır satılan bazen sentetik uzun saçlar yani peruklar, postişler bazen de gerçek insan saçından yapılma yine hazır uzun saçlar satıldığınız görüyoruz. Ancak ne postişler, ne çıt çıtlı saçlar, ne peruklar, ne de gerçek insan yapılmış olan uzun saçlar kendi uzun saçlarınızın yerini tutmuyor. Bu sebeple kısa zamanda hızla saç uzatmak için bir yöntemi sizlerle paylaşmak istedik.
  • Bir miktar su, sinemaki, badem yağı, bemiks ampul
  • Bu malzemelerden sinemaki ve badem yağını aktardan alıp, bemiks ampulude eczaneden oldukça cüzi bir fiyata satın alabilirsiniz
  • Bir çay bardağı suyu çaydanlığa koyun ve kaynatın
  • Kaynayan suyun içine bir tutam sinemaki otunu atın ve demlemesini bekleyin
  • Demeyen sinemaki otunu süzün ve sinemaki suyunun içine 1 yemek kaşığı badem yağı ve 1 ampül bemiks ekleyip karıştırıyorsunuz
  • Bu karışımı saç diplerinize parmak uçlarınızla kesinlikle tırnaklamadan masaj yaparak yediriyorsunuz
  • Yarım saat 45 dakika bekletip saçınızı yıkıyorsunuz
  • Haftada bir kez bu saç uzatıcı bakımı yapmanız yeterli olacaktır.
Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 11:42
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
13 Ağustos 2012       Mesaj #27
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Kırık Saçlarınızdan 'O' Sorumlu

Saçlarınız dökülüyor, kırılıyor ve mat görünüyorsa, tırnaklarınız kırılıyor ve burnunuzun etrafında egzama oluyorsa nedeni biotin vitamini eksikliği olabilir.
Özellikle aşırı çiğ yumurta ve sigara içenleri tehdit eden biotin eksikliğine karşı Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan’ın önerisi; bol bol süt içmek, karaciğer, ceviz, tahıllar, soya fasulyesi ve yumurta yemek yönünde.

Uzm. Dr. Gökhan Okan; biotin vitaminin önemi ve etkileri hakkında şunları söyledi: “Biotinin bu kadar popüler olmasının nedeni, saç ve tırnaklara kazandırmış olduğu olumlu etkidir. Karbonhidrat, protein metabolizmasında ve diğer vitaminlerin kullanımında gereklidir. Birçok enzimin yapısına girer. Bu enzimler, gıdaların vücuda yararlı hale getirilmesini sağlar. Saç dökülmesini ve beyazlamasını yavaşlatır, cilt sağlığı için gereklidir."


BEBEĞİNİZİN SAÇLARINI TAKİP EDİN


Biotin eksikliği doğumsal olabilir ya da sonradan gelişebilir. Doğumsal biotin eksikliğinin genetik olduğunu belirten Dr. Okan, “Bebeklerde saç dökülmesi, saçlarda kırılganlık, tırnaklarda soyulma, ekzematöz bulgular bulunurken; ileriki haftalarda nörolojik bozukluklar buna eklenir. Yeni doğanlarda eksiklik tespit edilip tedavinin hemen başlaması gerekir. Tedaviye geç başlamak şikayetlerin kalıcı olmasına yol açabilir" uyarısında bulundu.

Erişkinlerde görülen biotin eksikliğinin çok sayıda nedenle gelişebileceğini vurgulayan Okan, biotin eksikliğine yol açan faktörleri şöyle özetledi: “Çiğ yumurta tüketmek en önemli nedendir çünkü çiğ yumurtada bulunan bir madde biotinin emilimini bozar. Yanık hastaları, epilepsi ilaçları kullanan hastalar, gebeler, uzun süreli antibiyotik tedavisi alanlar, yoğun alkol tüketenler ve lohusalar biotin eksikliği açısından riskli kişilerdir. Yapılan çalışmalarda yoğun sigara içen kadınlarda biotin yıkımının arttığı saptanmıştır.”


BİR DAMLA KANLA BELİRLENEBİLİR


Biotin eksikliği düşünülen vakaLlarda klinik bulgular öncelik taşıyor. Tanıyı koymanın en etkili yolu ise kanla yapılan biotin testi. Erken teşhis ve etkili tedaviye vurgu yapan Dr. Okan, “Biotin tabletleri tedavi edicidir. Tedaviye yüksek dozlarla başlanmalı, kandaki biotin değeri normale dönene kadar devam edilmelidir. Tedaviden alınacak yanıtın hemen olmayacağı hastalara bildirilmelidir. Yakınmalar genellikle 3-5 hafta sonra azalmaya başlar, 3-4 ay gibi sürede de ortadan kalkar. Lohusalık döneminde biotin tabletleri kullanılabilir. Alınacak biotin dozu hastanın yaşı ve eksikliğin derecesine göre değişir” dedi.
Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 11:43
Sen sadece aynasin...
_SoNBaHaR_ - avatarı
_SoNBaHaR_
VIP ButterfLy EffeCt
25 Kasım 2012       Mesaj #28
_SoNBaHaR_ - avatarı
VIP ButterfLy EffeCt

Saçlarınızın İhtiyacı Vitaminler ve Besinler


Saçlarımız, yağlanır, kepeklenir, kurur, matlaşır, yıpranır, cansızlaşır ve dökülür. Yani Saçlarınızın Sağlığı bozulmuştur. Bu gibi sorunları yaşadığımızda, beynimiz hep saçlarımız ile meşguldur. Neden ve Ne Yapabilirim sorularına cevap arar dururuz.
Saç sağlığınızın bozulması, beslenmeniz ile alakalı olup, vücudunuzda bazı gerekli vitaminlerin eksikliğinden olabileceği aklınıza geldi mi? Saçlarınızın sağlıklı olmasını istiyor iseniz, onlara gerekli vitaminlerle destek verin.
Saçlar için gerekli ana vitaminler B grubu vitaminleridir. A, E , C vitaminleri de bu konuda önem taşıyorlar.

B2 Vitamini


Vücudunuzda B 2 vitamini eksikse, bunu çok kolay anlayabilirsiniz. Saç kökleri çok çabuk yağlanıyor, uçları ise kuru kalıyorsa bu, B2 eksikliğinin bir belirtisidir. Bu vitamini sayesinde bizim saçlarımız sağlıklı bir görünüme sahiptir. B2 vitamininin kaynağı süt ürünleri, et, karaciğer ve ekmektir.

B3 Vitamini
Saçlarda gerekli miktarda B 3 vitamini yoksa, saçlar erken beyazlamaya başlar. Bu vitamin saçlardaki pigmetlerin oluşumundan sorumludur. Ayrıca saçların uzamasında da etkin rol oynar. B3 vitamini önemli ölçüde sığır eti ve karaciğerde,ayrıca bira mayası içinde, balık, fıstık ve bütün tahıllarda bulunur.

B5 Vitamini


Pantotenik Asit olarak da bilinmektedir. Vitaminin vücutta az olması saç folikülü hücrelerinin yeteri kadar beslenmemesine neden olu. Eksikliği durumunda saç dökülmelerine neden olabilir. Bu vitamin yiyeceklerde bol miktarda bulunur. Bu vitaminin kaynağı tavuk eti, karaciğer, kepek, yumurta sarısı, tahıllar, fıstık, brokoli, bira mayasıdır.

B6 Vitamini
Saç derisi kuruluğu ve kaşıntı probleminiz varsa bu b 6 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Sevmediğimiz kepek oluşumunda da B6 yetersizliğinin önemli rolü vardır. B6 vitamini eksikliğini tavuk, balık, karaciğer, böbrek, yumurta, sebze, soya fasulyesi, muz, fındık, patates, lahana, kepekli tahıl ürünleri tüketerek giderebilirsiniz.

B9 Vitamini


Saç uzamasında etkili bir vitamin olarak bilinmektedir. Sebzeler, peynir, balık, gıda mayası yeterli miktarlarda B9 vitamini içerir.

B10 Vitamini


Bu vitamin saçın doğal renginin korunmasına ve beyazlamaya karşı mücadelede görev alır. Süt ürünleri, pirinç, patates, balık, fındık, yumurta sarısı ve bira mayası tüketerek B10 vitamini eksikliği telafi edebilirsiniz.

B12 Vitamini


İçerdiği koblattan dolayı kobalamin olarak da bilinir. Bu vitamin hücre bölünmelerinin hızlı gerçekleşmesi, dolayısı ile saçların sağlıklı olmaları için gereklidir. Düzensiz saç dökülmeleri, kafa derisi kuruluğu ve kaşıntı bu vitamin eksikliği nedeni ile ortaya çıkabilir. B12 vitamini hayvansal ürünlerde – et, deniz ürünleri, süt ürünleri, yumurta sarısında bulunur.

BC vitamini


Folik asit olarak da bilinir. Folik asit yeni hücre üretimi açısından önemlidir. Vitamin saçlarn uzamasında önmeli bir etkiye sahiptir. Sebzeler, karaciğer, bira mayasında bulunur.

C vitamini


Bu vitaminin görevi saç köklerine kan taşıyan kılcal damarların çalışmalarını desteklemektir. Bu sayede kafa derisinin kan dolaşımını artırır ve saç kaybının önlenmesini sağlar,saç köklerini güçlendirir. Turunçgiller, lahana, maydanoz, kuşburnu meyveleri C vitamini deposudur.

A Vitamini – Retinol


Kuru ve kırılgan saçların tedavisinde A vitamini yararlıdır. Bu vitamin zarar görmüş saç yapısını geri yükleyip, saçlara esneklik kazandırılmasında yardımcıdır. A vitamini kaynakları – balık, tereyağı, yumurta sarısı, karaciğer, kayısı, böğürtlen, havuç olarak bilinmektedir.

E Vitamini


E vitamini kanda oksijen taşıma sürecine dahil olduğundan, dolaşımını artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olan insanların saçları da sağlıklı olur. E vitamini eksikliği saç gelişimi olumsuz etkileyip, saç dökülmesine neden olabilir. Fındık, ayçiçeği yağı, kuruyemişlerde bulunur.
Beslenmenize dikkat ederek saçınızın sağlıklı yapısını koruyabilir ve saç ve deri hastalıklarına yakalanmazsınız.

VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİĞİNİN SAÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ


Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir.
Bir saçın ortalama ömrü 2-7 yıl arasındadır.Ömrünü tamamlamış saç kendiliğinden veya dış etkilerle (tarama, şampuanla yıkama, fırçalama, saça şekil verme çalışmaları) dökülür. Bunun yerine yeni saç çıkar. Günde ortalama 100 adet saçın dökülmesi normal karşılanır. Yeni doğan bebekte, hamilelikte ve mevsim değişikliği dönemlerinde görülen, saç dökülmeleri, kısmen olağan saç dökülmesi sayılabilir
Saç sağlığı, sağlıklı bir beslenmeye bağlıdır. Vitamin ve mineral yönünden yetersiz beslenme saçları zayıflatır.
C (turunçgiller), E (bitkisel sıvı yağlar) ve B (buğday, pirinç) grubu vitaminler, silikon, selenyum ve çinko da saç sağlığı için temel vitaminlerdir.

B12 Vitamini eksikliği; vitamin B12 eksikliği pernizyöz anemi dediğimiz bir çeşit kansızlık hastalığı yapar ve bu hastalık esnasında saçlarda grileşme ve seyrelme görülür.

Demir eksikliği; anemi ile birlikte veya yalnızca Fe eksikliği (anemi olmasa da) saçta kalite bozukluğu yapabilir. Saç dökülmesi ve saçın mat ince ve gevrek olması söz konusu olabilir.

A Vitamini Fazlalığı; sadece saçta değil tüm vücut kıllarında incelme ve seyrelme yapabilir.

Bakır eksikliği; saç bozukluğu yapar. Beyinsel bozukluk kolay kırılan saçlar, damar bozuklukları kemik değişiklikleri yapar.

Biotin yetersizliği; nadiren rastlanan bir durumdur. Ancak aşırı oranda çiğ yumurta yenirse fazlalığına bağlı olarak saç dökülmesi oluşur.

Çinko eksikliği iz (eser) elementler; demir, çinko, bakır, selenyum ve mangenez gibi elementler bazı organ ve dokularda yüksek yoğunlukta bulunan, bağışıklık sisteminde önemli rolü olan elementlerdir. Bu elementlerin bağışıklık sistemi yanında bir diğer önemlı görevleri protein yapımıyla ilgili olan sistemlerde rol oynamalarıdır. Saç da proteinden oluşan bir yapıda olduğu için bu elementlerin eksikliğinde saç dökülmesi olabilir.

Esansiyel yağ asitleri; vücudun sentez edemediği ancak beslenme yoluyla alınabilen yağ asitleridir. Bunların eksikliğinde saç dökülmesi meydana gelir.
Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 11:47
..Aşk Hiç Biter mi?...
Gülgeceler - avatarı
Gülgeceler
Ziyaretçi
27 Şubat 2013       Mesaj #29
Gülgeceler - avatarı
Ziyaretçi
10 gr. entele otunu aktardan bulabilirsiniz, 2 bardak su ve 2 bardak sirkenin içinde kaynatıyorsunuz, su yarıya inene kadar kaynayacak ve bu suyu soğuyunca banyodan en az 1.5-2 önce evvel saç diplerine masaj yaparak sürüyorsunuz. Saçlar çok çabuk uzuyor..

Bu da diğer formul:


Gerekli Malzemeler: 1. 5-10 gr. civarında Entele Otu,
2. Badem Yağı (küçük şişelerde oluyor),
3. Bepanthene (eczanelerde satılır küçük cam tüplerde)

Yapılışı:


Saçlarınızı iyice yıkayın. Entele’yi bir cezvede su yarıya inene kadar kaynatın (su= cezvenin 4/3) demi tohumlardan süzdürün. Biraz ılıklaşınca badem yağını ve bepanthene’i kalan suyla
iyice karıştırın. Daha sonra karışımı masaj şeklinde saç diplerine kadar uygulayın (iyice). Akabinde kafanıza naylon poşet geçirip üzerine saç kurutma makinesini 10-15 Dk. tutun. Biraz bekledikten sonra naylonu çıkartıp. Saçlarınızı yıkayın. Ayrıca seyrek bölgeler yeniden canlanır.


Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 11:56
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
13 Temmuz 2016       Mesaj #30
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Sarı Saç Bakımı

Ad:  sarı saç.jpg
Gösterim: 578
Boyut:  44.5 KB

Erkeklerinde kadınlarında beğendiği, çok özen gösterdiği sarı saçlar, orjinal sarışın olmayanların ulaşmaları için mutlaka özen göstermeleri ve emek harcamaları gereken bir konu olarak göze çarpıyor. Bu nedenle saçların sarıya boyanmasından korunmasına, sabrı saç bakımı başta olmak üzere, saçlara yapılan balyajdan röfleye, hatta gölgeleme işlemine kadar ışıltılı sarı saçlara sahip olmak görüldüğü üzere çok da kolay değildir. Bunun bir sebebi de saçların sarı tonunun yakalanması için saçların pigmentsiz hale getirilerek beyaz tonlarına doğru çekiliyor olmasıdır. Bu sayede de saçlar gücünü kaybedip, kırılmalar başta olmak üzere birçok problemle karşılaşılabilir. Bu problemlere bir de yazın bolca girilen tuzlu su, maruz kalınan güneş ışığı gibi dış faktörler eklendiğinde sarı saç bakımı daha çok önem kazanmaktadır.

Sarı saçlı olmanın elbette ki artıları vardır. Ancak eksili tarafları da bulunmaktadır. Çünkü sarı saçlar, her zaman için düzen ve makyaj ister. Ek olarak sarı saçların bakımı da özen gerektiren bir durumdur.
Saçın sarı renge boyanması sırasında kimyasal saç rengi açıcıları kullanıldığı için saç artık daha kolay kırılır ve yıpranır. Bu durumu önlemek için saç tellerini nemlendirmek ve sarı saç rengine uygun bakımın yapılması gerekir. Biz de size bu konuda yardımcı olabilmek için sarı saç bakımı konusunda neler yapılması gerektiğini araştırdık.

Neler Yapılmalı ?
  • Saçın kuruyup yıpranmaması için nemlendirilmesi gerekir. Bu nedenle nemlendirici özelliğe sahip bir şampuan kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Saçınızı her şampuanlamanızın ardından saça uygun olan bir saç bakım kremini kullanın.
  • Saçı dinlendirmek de çok önemlidir. Bunun için saça saç bakım kürleri uygulayabilirsiniz.
  • Sarı saçlar, güneşten daha fazla etkilenmektedir. Bu da kolay yıpranmaya sebep olur. Bu durumda yapmanız gereken güneşli günlerde saçlarınızı saç bakım kremleri ile beslemek olmalıdır.
  • Sarı saçları tarama da özen gösterilmesi gereken bir konudur. Saçlar taranmadan önce, tarak veya fırça nemlendirilmelidir. Saçlar, kuru halde iken asla taranmamalıdır. Aksi takdirde saçlar kırılıp dökülebilir.
  • Sarı saçların yıpranmasını ortadan kaldırmak ve saçı nemlendirmek için zeytinyağı uygulayabilirsiniz. Bu uygulamada zeytinyağını saçınıza sürüp bir havluyla saçınızı sarmanız ve birkaç saat beklemeniz gerekir. Ardından saçınızı yıkayabilirisiniz.
  • Eğer sarı saçların ucunda kırılmalar var ise saçların uçlarından aldırmak gerekir. Bu şekilde saçlar uçlardan alınıp kırıklar ortadan kaldırıldığında saçınız daha çabuk uzayacaktır ve daha bakımlı görünecektir.
Sarı saç bakımı ile ilgili olarak sizler için birkaç önerimiz daha olacak. Sarı renge sahip saçlarınızı saç bakım maskeleri ile daha bakımlı ve hoş bir görünüme kavuşturabilirsiniz.

Sarı Saçlar İçin Saç Bakım Maskeleri
  • Zeytinyağı maskesi: Bir kâse içerisinde yarım çay bardağı kadar zeytinyağı ve balı, bir çay kaşığı kadar da tarçını iyice karıştırın. Bu karışımı saç diplerinize güzelce yedirerek sürün. 20 dakika bekleyin ve sonrasında şampuan ile yıkayın. Haftada 2 kez uyguladığınız takdirde sarı saçlarınızın daha canlı ve parlak göründüğünü gözlemleyebilirsiniz.
  • Badem yağı maskesi: Bir tane muzu çatal yardımı ile ezerek püre haline getirin. Sonra üzerine badem yağını ekleyin ve karıştırın. Oluşturduğunuz karışımı saçlarınıza iyice yedirin ve 30 dakika bekleyip saçınızı temizleyin. Bu maske, yıpranan sarı saçlarınızın yeniden canlanmasını sağlayacaktır. Badem yağı maskesini haftada bir kez düzenli bir şekilde uyguladığınızda daha iyi sonuçlar alacaksınız.
  • Biberiye yağı maskesi: 2 tatlı kaşığı biberiye yağı ile yarım fincan zeytinyağını iyice karıştırın ve saç derinize masaj hareketleri ile uygulayın. 15 dakika bekleyin ve ardından saçınızı şampuanlayın. Durulamayı ılık su ile yapın. Bu saç maskesi de sarı saçların sağlıklı olarak uzamasına ve saçın nemlenmesine imkan sağlayacaktır.
Derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 13 Temmuz 2016 15:52

Benzer Konular

6 Ekim 2014 / GÜLGECELER Moda
1 Temmuz 2016 / ahmetseydi Sağlıklı Yaşam
24 Temmuz 2014 / AriThmetiCs Taslak Konular
22 Ağustos 2013 / Misafir Sağlıklı Yaşam
9 Temmuz 2016 / neslihanyare Sağlıklı Yaşam