Arama

Sanat Akımları - Neoklasizm

Güncelleme: 15 Ekim 2013 Gösterim: 53.406 Cevap: 2
AeraCura - avatarı
AeraCura
Ziyaretçi
17 Eylül 2008       Mesaj #1
AeraCura - avatarı
Ziyaretçi
Neoklasizm

Sponsorlu Bağlantılar
18. yüzyılda Barok ve Rokoko'ya tepki olarak çıkmış olan Avrupa sanat akımıdır. Antik Yunan ve Roma eserlerinin konu ve stillerini kullanır. Antik dünyanın tarihsel sembollerinin yeniden canlandırılması isteği Neo-Klasik diriltmeciliği ortaya çıkarmıştır. Özellikle 16. ve 17. yüzyılların klasik örnekleri model alınmıştır.
18. yüzyılın ilk yarısından itibaren Avrupa sanatında belirgin bir değişim gözlenir. Barok anlayışa ve rokoko sanatın aşırı taşkın süslemeleri ile sembolik tavrına tepki olarak doğan bu sanat anlayışının amacı Barok öncesi dönemin saf kabul ettikleri sanat anlayışına dönmektir. Antik devir hayranlığının sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Bu akıma mensup sanatçılar için önemli olan çizgi ve form olup renkler ve ışık etkileri bütünüyle bir çizgi ve form bileşkesine bağlıdır. Antik form anlayışı her şeye hakimdir. Neo-klasik anlayışı Fransız ihtilali ile çakışan bir ölçüde de Napolyon devrinin sanat anlayışı ölmüştür.
"Sanatın en arı kaynakları önümüze açılmaktadır. Bu kaynaklardan nasibini alabilenlere ne mutlu. Bizler için büyük olabilmenin taklit edilemez düzeye gelebilmenin tek yolu eskileri taklit etmektir" diyen Werke in der Malerei und Bildhauedrei Klasik Yunan heykeltıraşlığının soylu sadeliği ve huzur veren büyüklüğü telkin ettiği tezini savunmuştur. Bu aynı zamanda, Neo - Klasizm'in de kuralıdır. Neo - Klasik Stil'in kurucuları mevkiinde olan resim sanatçılarının örnek olarak gözleri önünde ancak, yunan vazoları üzerindeki resimlerle Pompei ve Hercılanum'da ortaya çıkarılan ikinci derecede önemli fresklerdir. Buna göre; resim sanatçıları Neo - klasik kavramını zihinlerinde yaratmak zorunda idiler. O zamanki toplum, artık Fetes Galantes'lerin kır eğlencelerini konu edinmiş bulunan eserleri beğenmez olmuştu. İhtilâl fikri neo - klasik sanatın konu ve ifadelerinde yerini bulmalıydı. Yeni sanat ilkesi; sanatın herkes tarafından kolaylıkla anlaşılır olmasını, beşeri ideali, ruh yüceliğini güçlendirmesini ve yaşatmasını istiyordu. Resimde en geniş ölçüde açıklık elde edebilmek için desene büyük önem veriliyor; renk, boya ikinci plâna düşüyor ve ancak tuvalin konusunu anlatan deseni daha belirgin hale getirmek için kullanılıyordu. Konular genelde eski Yunan ve Roma ozanlarının, tarihçilerinin eserlerinden aktarılmıştır. Eski heykeltıraşlıktan esinlenerek, doğayı ya düzelterek ya da idealleştirerek ifade etmişlerdir. Aynı zamanda harekete önem vermişlerdir. Onlara göre gerçek resim sanatçısı tarihsel konuları değişik boyutlardaki tuvallerine aktaran sanatçılar olabilmekte idi.

Neo-Klasik Akımının Öncüleri
  • Jacques Louis David (1748-1825) Fransız
  • Jean Pomuste Dominique Ingres (1780-1867) Fransız
  • Marie - Guillemine Benoist (1768-1826) Fransız
  • Anne Louis Girodet de Roucy Trioson (1767-1824) Fransız
  • Adélaide Labille - Guiard (1749-1803) Fransız
  • Antonio Cannova (1757-1822)
  • Andrea Appiani (1754-1817) Italyan
  • Johan Gottfri Schadow (1764-1860)
  • Anselm Feuerbach (1829-1880) Alman
  • Angelica Kaufman (1741-1807) Isviçre
  • Nicolai Abildgaard (1743-1809) Danimarka
  • Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853) Danimarka
  • James Barry (1741-1806) Irlanda
  • Karl Briullov (1799-1852) Rus

AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
21 Haziran 2013       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Sanat Akımları - Neoklasizm

Sponsorlu Bağlantılar
Neoklasisizm
Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdır. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönem olan Barok Sanatı’na ve aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıdır.


Neoklasisizm’e genel bakış


1700’li yıllarda yapılan arkeolojik kazıların bu akıma önemli etkisi olduğu kabul edilmektedir. Bu kazıların önemli olanlarından bazıları Pompei’de yer almaktadır. Ayrıca James Stuart ve Nicholas Revett’in öncülük ettikleri Atina harabelerinin rölövesinin çıkarılması da bu hususta önemli aşamalardan birisi olarak kabul edilir. Bu akım ilk olarak İtalya’nın Roma şehrinde başladı, ardından barok ve rokoko akımlarının yaygın olarak bulunduğu Almanya gibi ülkelere sıçradı.

Vikipedi, özgür ansiklopedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
15 Ekim 2013       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Neoklasisizm
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
20. yüzyıl başlarında simgeciliğe (sembolizm) tepki olarak gelişen ve klasik beğeniyi, klasik üslubu canlandırmayı amaçlayan edebiyat çığırı.
Neo-klasik deyimi de, genel olarak klasik nitelikler taşıyan yapıtlar için kullanılır. Yunan asıllı Fransız şair Jean Moréas'ın eski Yunan ve Roma çizgisindeki güzellik anlayışını işleyen şiirleri neo-klasisizmin örneğidir. Türk edebiyatında Yahya Kemal Beyatlı'nın şiiri, estetik açıdan divan şiirine bağlı yanlarıyla neo-klasisizm olarak görülmüştür.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

10 Kasım 2012 / Misafir Sanat
9 Mayıs 2012 / ThinkerBeLL Sanat
15 Eylül 2007 / Misafir Sanat
28 Ekim 2009 / ThinkerBeLL Sanat
15 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat