Arama

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa

Güncelleme: 18 Aralık 2016 Gösterim: 6.256 Cevap: 2
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
25 Kasım 2006       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa

Ad:  Merzifonlu Kara Mustafa Paşa1.jpg
Gösterim: 4508
Boyut:  42.3 KB

(d. 1634, Merzifon - ö. 25 Aralık 1683, Belgrad),
Sponsorlu Bağlantılar
Osmanlı sadrazamı.

II. Viyana Kuşatmasında uğradığı başarısızlık Osmanlı Devleti’ nin çöküş döneminin başlangıcı olmuştur.
Babası Sipahi Oruç Bey’in 1638 Bağdat Kuşatması’nda şehit olması üzerine kendisini evlat edinen Köprülü Mehmed Paşa’yla İstanbul’a gitti. Medrese öğrenimi gördü. 1654’te Köprülü Mehmed Paşa’nın kızı Saliha Hatun’la evlendi. Silahdarlık, telhis- çilik ve mirahor-ı sani (ikinci mirahorluk) gibi görevlerde bulundu.

1658’de mirahor-ı evvel oldu. 1660’ta iki tuğla Silistre beylerbeyliğine, 1661’de de vezirlikle Diyarbakır beylerbeyliğine getirildi. Aynı yıl kayınbiraderi Fazıl Ahmed Paşa sadrazam olunca, o da kaptanıderya oldu. Bu görevi sırasında sadaret kaymakamlığı yaptı. 1666’da kaptanıderyalıktan alınarak kubbealtı vezirliğine getirildi. Aynı yıl başlayan Girit seferi sırasında yeniden sadaret kaymakamlığına atandı ve bu görevi kısa aralıklarla 1676’ya değin sürdürdü. 1671’de Kamaniçe seferine katıldı.

Fazıl Ahmed Paşa’nın ölümü üzerine Kasım 1676’da sadrazamlığa getirildi. Kazak hatmanı Doroşenko’nun Ruslara teslim ettiği Çehri Kalesi’ni 1678’de geri alarak yıktırdı. 1680’de Rusya’ya ikinci bir sefer düzenlediyse de yapılan barış önerisini kabul ederek Rusların eskiden olduğu gibi Kırım hanlarına yıllık vergi vermesini öngören bir antlaşma imzaladı (1681). Kazandığı askeri başarılarla önemli bir güce sahip olurken, büyük bir servet de edindi.

Nisan 1683’te Avusturya’ya karşı başlatılan seferde orduya komuta eden Kara Mustafa Paşa, Temmuz 1683’te Viyana önlerine vardı. Budin beylerbeyi Koca İbrahim Paşa’nın, önce Viyana gerisinde kalan kalelerin alınması yolundaki önerisine uymayarak Viyana’yı kuşattı. İki ay süren kuşatma bir sonuç vermediği gibi, Hıristiyan dünyasına, Polonya kralı III. Jan Sobieski komutasında büyük bir ordu toplamak için zaman da kazandırdı. Tuna’yı geçen Jan Sobieski ile yaptığı savaşta yenilgiye uğrayan Kara Mustafa Paşa Yanıkkale’ye çekilmek zorunda kaldı (12 Eylül 1683).

Gönderdiği Kara Mehmed Paşa komutasındaki kuvvetler Sobieski’ye ağır bir darbe indirdiyse de, Estergon’un (Esztergom) OsmanlIların elinden çıkmasını önleyemedi. Bozgun haberi üzerine Kara Mustafa Paşa’ya önce teselli edici bir ferman gönderen IV. Mehmed, 15 Aralık 1683’te onu görevden aldı; kısa bir süre sonra da rakiplerinin etkisi altında kalarak öldürttü.
kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Aralık 2016 06:58
Biyografi Konusu: Merzifonlu Kara Mustafa Paşa nereli hayatı kimdir.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Aralık 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  Merzifonlu Kara Mustafa Paşa2.jpg
Gösterim: 847
Boyut:  56.5 KB

MERZİFONLU KARA MUSTAFA PAŞA,


türk sadrazam
Sponsorlu Bağlantılar
(Merzifon 1634 - Belgrad 1683).

Köprülü Mehmet Paşa'nın manevi oğlu ve damadı. Silistre, Diyarbakır beylerbeyliklerinde bulundu. Fazıl Ahmet Paşa'nın sadrazamlığı döneminde kaptanıderyalığa getirildi (1661-1666) Fazıl Ahmet Paşa'nın Uyvar (1663-1665) ve Girit seferleri (1666-1670) sırasında sadaret kaymakamlığı yaptı. Lehistan seferine (1672) katıldı ve Kamaniçe (Kaminiec, Kamenets-Podolskiy) kalesinin fethinde büyük yararlık gösterdi; Lehistan'la barış görüşmelerini yönetti, ikinci Lehistan seferi sırasında da orduda bulundu.

Kazak kalelerinden Taman'ı aldı (1674) Fazıl Ahmet Paşa'nın ölümü (1676) üzerine sadrazamlığa getirildi. OsmanlI devletine ihanet eden kazak hetmanı Doroşenko'nun Ruslar’a terk ettiği Çehrin kalesini bir ay süren bir kuşatmadan sonra geri aldı (1678) ve Ruslar'ı Özi ırmağına kadar kovaladı. Osmanlı himayesini talep eden macar soylusu imre Tökoli'yi Orta Macar kralı olarak tanıdı. Budin beylerbeyi İbrahim Paşa'yı imre Tökoli'ye yardımla görevlendirdi ve Orta Macar krallığı lehine Avusturya'ya siyasi baskıya girişti. Büyük bir ordunun başında Avusturya üzerine sefere çıkan Mustafa Paşa'nın düşman kalelerini ardında bırakarak doğrudan Viyana'yı kuşatması (temmuz 1683), Avrupa'da heyecan yarattı.

Ancak, Polonya kralı Jan Sobieski’nin komuta ettiği kurtarma ordusuna Almandağı’nda (Kahlenberg) yenildi (eylül 1683) ve bozgun halinde Budin'e, ardından Belgrada çekildi. Belgrad'da ertesi yıl yapacağı seferin hazırlıktan ile uğraşırken Mehmet IV' ün fermanı ile boğularak idam edildi. Zeki, cesur ve hırslı bir devlet adamı olan Mustafa Paşa, İstanbul'un çeşitli semtlerinde, Merzifon, Cidde incesu'da (Kayseri yakınında) cami, medrese han, çarşı, kervansaray, medrese, çeşme yaptırdı.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Aralık 2016 06:58
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Aralık 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
1634 yılında Merzifon'un Marınca köyünde doğdu. Babası'nın yakın arkadaşı Köprülü Mehmed Paşa tarafından korunup yetiştirildi. Medrese eğitimi gördü. Klasik kültürle beslenerek, üstün zekası ve yetenekleri sayesinde hızla yükseldi. Köprülü Mehmed Paşa'ya damat oldu.

Uzun seferler için İstanbul'dan uzaklaşan Fazıl Ahmed Paşa'ya yıllarca sadaret kaymakamı olarak vekalet etti. 1676 yılında Fazıl Ahmed Paşa'nın ölümü üzerine, 41 yaşında iken sadrazamlığa getirildi. En büyük hayali Kanuni devrinin güç ve itibarını Osmanlı Devleti'ne yeniden kazandırmak olan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, hayatını bu amaca adadı. Osmanlı-Rus Savaşı'nda padişahla birlikte sefere katıldı.

Zamansız giriştiği ve sorumluluğunu tek başına yüklendiği İkinci Viyana Kuşatması büyük bir bozgunla sonuçlandı. Bu bozgundan sonra idam edildi, Belgrad'da gömüldü. İstanbul içinde ve dışında yaptırdığı birçok hayır eseri vardır. Kendisinden sonra da ailesinden bir çok devlet adamı yetişti.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

10 Eylül 2015 / Hi-LaL Siyaset tr
11 Mart 2012 / Kral_Aslan Siyaset tr
25 Kasım 2006 / Kral_Aslan Siyaset tr
8 Haziran 2015 / Safi Asker tr
12 Haziran 2015 / Safi Siyaset tr