Arama

Joseph Goebbels

Güncelleme: 20 Şubat 2017 Gösterim: 10.428 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
27 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!

Goebbels, (Paul) Joseph

Ad:  Joseph Goebbels1.jpg
Gösterim: 1159
Boyut:  49.9 KB

(d. 29 Ekim 1897, Rheydt - ö. 1 Mayıs 1945, Berlin, Almanya),
Sponsorlu Bağlantılar
Alman Nazi yönetiminin propaganda bakanı.

Alman halkına Nazi rejimini olumlu biçimde tanıtmaktan sorumlu tutulur.
Katolik bir fabrika kâtibinin beş çocuğundan üçüncüsüydü. Lise ve yükseköğrenimini ailesinin desteğiyle tamamladı. Ayağındaki bir sakatlıktan ötürü I. Dünya Savaşı sırasında askerlikten muaf tutuldu; sonradan düşmanları bu ayağı, şeytanın çatal tırnaklı ayağına benzeteceklerdi. Çocukluğunda geçirdiği bir hastalıktan kaynaklandığı sanılan bu sakatlık kişiliğinin biçimlenmesinde etkili oldu.

Goebbels, 1922’de Heidelberg Üniversitesinde Alman filolojisi dalında doktorasını tamamladıktan sonra edebiyat, tiyatro ve gazetecilikle uğraştı. O sıralar henüz siyasal etkinliklere girmemekle birlikte çağdaşlarının çoğu gibi, savaştaki yenilgiyle birlikte daha da ateşlenen milliyetçi duygularla doluydu. Üniversite yıllarında bir arkadaşının aracılığıyla sosyalist ve komünist düşüncelerle de tanıştı. Sonraki özentili davranışlarına karşın, gençliğindeki burjuva karşıtı tavrını hep korudu. Antisemitizmi de sonradan benimsedi; okuldayken en değer verdiği öğretmenleri ve nişanlısının ailesinin bir tarafı Yahudiydi. Bu noktada politikaya atılmaya karar verse pek çok seçeneği olabilirdi, ama hangi partiye katılacağını bir rastlantı belirledi.

1924 sonbaharında bir grup Nasyonal Sosyalistle arkadaşlık kurdu. Yetenekli bir hatip olduğundan, kısa sürede Nazi Partisi'nin (NSDAP; Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi) Elberfeld bölge yöneticisi ve 15 günde bir yayımlanan Nasyonal Sosyalist bir derginin yayın yönetmeni oldu. Kasım 1926’da Hitler tarafından Berlin bölge şefliğine atandı. Nazi Partisi, Bavyera’da kurulup gelişmişti ve o zamana değin Berlin’de gerçek anlamda bir parti örgütlenmesi yoktu. Goebbels yeni görevini, NSDAP’nin antikapitalist “sol kanat” temsilcisi Gregor Strasser ile “sağ kanat” önderi Hitler arasındaki çatışmada yaptığı tercihe borçluydu; kendi inançlarına ters düşmek pahasına, Hitler’in tarafını tutmuştu.

Cesur bir kişiliği olan Goebbels, Ocak 1933’te Hitler’in iktidarı ele geçirmesine değin Berlin’de Nazüerin güçlenip tutunmalarını sağladı. 1928’de Hitler, hitabet ve propaganda gücünü kanıtlamış olan bu parlak gazeteciye (Goebbels önce Der Angriff in, 1940’tan 1945’e değin de Das Reich'ın yayın yönetmeniydi) tüm Almanya için NSDAP’ nin propaganda müdürlüğü görevini verdi. Goebbels, Hitler’in kişiliği çevresinde Führer mitini yaratmaya ve kitlelerin Nazizme yönelmelerinde etkili olan parti kutlamalarıyla gösterileri kurumlaştırmaya başladı. Bir yandan da, oldukça yüklü konuşma programıyla Nazizm propagandasını yayıyordu.

“İktidara el konması”nm ardından ulusal propaganda mekanizmasını da eline geçirdi. Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı onun için kuruldu. Ayrıca Goebbels, yeni oluşturulan “Kültür Odası”nın başkanı oldu. Artık, propagandanın dışında dolaylı olarak basın, radyo, tiyatro, sinema, edebiyat, müzik ve güzel sanatları da denetleme gücü vardı. Ama aslında dış propaganda, basın, tiyatro ve edebiyat üzerindeki denetimi kısıtlıydı ve bunun için, öteki kamu görevlileriyle pek hoş olmayan hukuksal mücadelelere girmeyi göze alması gerekiyordu. Ayrıca müzik ve güzel sanatları bir düzene sokmaya da pek istekli görünmüyordu. Gücünü, liselerde olduğu gibi başka alanlara yaymakta da pek başarılı olamadı.

Goebbels’in kültür politikası liberal sayılabilirdi, ama aşırı milliyetçilerin isteklerini de dikkate almak zorundaydı. Propaganda mesajları bile, kesintisiz ajitasyonun dinleyicinin algılama gücünü dumura uğratmaktan başka işe yaramayacağı gerekçesiyle sınırlandırılmıştı. Oysa Goebbels’e kalsa, işlerlik dogmatizmden, işbitiricilik ilkelerden önce gelirdi.

Goebbels 1931’de üst sınıftan bir kadınla evlenmiş ve ondan altı çocuğu olmuştu. Ama 1937-38 yıllarında Çekoslovak bir film yıldızıyla ilişki kurması evliliğini olduğu kadar mesleğini ve siyasal yaşamını da tehlikeye attı; bu dönemde etkisi azaldı. Zafer zamanında propagandacılara pek gerek duyulmadığı için II. Dünya Savaşı’nın başlaması da (Goebbels savaşı onaylamıyordu), konumunda önemli bir değişiklik yaratmadı. Stalingrad (bugün Volgograd) ve Afrika’daki yenilgiler savaşın gidişatını değiştirince Goebbels’in şansı açıldı; yenilginin üstesinden gelme konusunda parlak bir propaganda ustası olduğunu kanıtladı.

Goebbels’in, içinde bulunulan durumu farklı yansıtarak gerçekleri çarpıttığını söylemek yanlış olur. Tersine, kişisel olarak yürüttüğü ve anında basın ve radyo aracılığıyla yayımlanan propagandasının temel dayanağı, tarihsel koşutluklar kurma, karşılaştırmalara gitme, tarihin sözde kaçınılmaz yasalarından dem vurma, hatta son koz olarak mucizeler yaratacak gizli silahlardan söz etme yoluyla umutları sürekli artırmak üzerine kuruluydu. Öteki önde gelen Nazilerin korunak ve sığınaklarına çekilmelerinden çok sonra bile Goebbels, sürekli halkın önüne çıkarak, bir kez daha kişisel cesaretini göstermiş oldu. Bu yıllarda halkın önünde yaptığı konuşmalar, o zamana değin genelde olumsuz olan imajının düzelmesini sağladı. Çalışmaları özellikle Alman cephesindeki savunma çabalarının yoğunlaşmasında etkili oldu: Goebbels, topyekûn savaşı savunmaya başladı ve birkaç yanlış ataktan sonra, 20 Temmuz 1944’te Hitler’e yapılan suikast girişimi, ona bu amacını gerçekleştirme olanağı sağladı. 25 Ağustos’ta, “Tam Yetkili Topyekûn Savaş Sorumlusu” oldu; ama kendisinin de kısa bir süre sonra yakınarak itiraf edeceği gibi, artık çok geçti.

Goebbels, son ana değin Hitler’in yanından ayrılmayan tek Nazi önderiydi. 1 Mayıs 1945’te Berlin’de Hitler’in kuşatma altındaki sığınağında çocuklarını da öldürerek karısı ile birlikte intihar etti. Bu, yetenekli sahne yönetmeninin, en kanlı değilse bile, en dehşetli ve son gösterisiydi. Bir gün önce, Hitler kendi arzusuyla onu Reich şansölyesi ilan etmişti. Böylelikle Goebbels bir günlüğüne ve birkaç metrekarelik bir alanda bile olsa, Otto von Bismarck’ın son halefi oldu.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 20 Şubat 2017 23:40
Biyografi Konusu: Joseph Goebbels nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Eylül 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Joseph Goebbels2.jpg
Gösterim: 620
Boyut:  42.2 KB

Joseph Goebbels


Doğum: 1897, Rheytd
Sponsorlu Bağlantılar
Ölüm: 1945, Berlin
Alman politikacı.

Ayağının sakatlığı yüzünden I. Dünya Savaşı sırasında askerî hizmete alınmadı. 1921'de Heidelberg Üniversitesi'nden felsefe doktorası aldı. 1922'de Adolf Hitler'in Nasyonal Sosyalist (Nazi) Partisi'ne katıldı. Rhineland'da Fransız kuvvetleri tarafından kovuluncaya kadar örgütsel çalışmalar yaptı. 1926 Ekimi'nde Berlin "Gauleiter"i (bölgesel lider) oldu. 1927'de Nazi Partisi'nin temel yayın organı "Der Angriff"i (Hücum) kurdu. 1930'da bu yayın, günlük bir gazete hâline geldi. 1928'de Reichstag'a (Alman Parlamentosu) seçildi. Aynı yıl Nazi propaganda örgütünün başına getirildi.

1933'te Hitler'in iktidara gelişiyle birlikte halk eğitim ve propaganda bakanı oldu. Alman kabinesindeki en genç bakandı. Alman basınını hükümetin sözcüsü hâline getirdi. Müzik, edebiyat, resim, radyo ve tiyatroda bütün "akortsuz" sesleri bastırdı. II. Dünya Savaşı yıllarında Hitler'in en yakın çalışma arkadaşıydı. Savaşın sonunda altı çocuğu ve karısıyla birlikte intihar etti.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 20 Şubat 2017 23:41
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Joseph Goebbels
Ad:  Joseph Goebbels.jpg
Gösterim: 674
Boyut:  20.4 KB

Paul Joseph Goebbels
(29 Ekim 1897 Rheydt (bugün Mönchengladbach) - 1 Mayıs 1945 Berlin)
1933 ilâ 1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacıdır.

Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, sert antisemitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi.

Goebbels 1921 yılında Heidelberg Üniversitesi'nde 18. yüzyıl romantik draması üzerine yazdığı tezle felsefe doktorasını tamamladıktan sonra, önce gazeteci daha sonra da banka memuru ve borsacı olarak çalıştı. Ayrıca roman ve oyunlar da yazdı ancak yazdıkları yayın evleri tarafından beğenilmedi. Goebbels Nazi Partisi'yle ilk defa 1923 yılında tanıştı ve ertesi yıl partiye üye oldu. Kısa zamanda yeteneği ve zekâsıyla parti içinde hızla yükselen biri oldu. Partinin Berlin bölge liderliğine atandı. Bu görevi sırasında propaganda yeteneklerini sonuna kadar kullandı. Nazi gazeteleri ve SA'nın yardımlarıyla yerel sosyalist ve komünist partilerle mücadele etti. 1928 yılında partide hızla yükselmiş ve en göze çarpan üyelerden biri olmuştu.
1933 yılında Nazilerin iktidara gelemelerinin ardından propaganda bakanı oldu. İlk işlerinden biri Yahudiler ve Nazi karşıtı yazarlar tarafından yazılmış tüm kitapları Berlin'in Bebelplatz meydanında yaktırmak oldu. Sonrasında giderek Almanya'daki bütün haber kaynakları üzerinde tam kontrol sağladı.

Savaşın ilk ve en istekli savunucularından olan Goebbels Alman halkını büyük ölçekli bir askeri çatışmaya hazırlamak için elinden gelen her şeyi yaptı. İkinci Dünya Savaşı sırasında diğer Nazi liderleri ile değişen ittifaklar kurarak gücünü ve nüfuzunu artırdı. 1943 yılı sonlarında savaşın Almanya aleyhine dönmesinden sonra propagandalarını artırdı. Goebbels son ana kadar Hitler ile Berlin'de kaldı. Hitler'in intihar etmesinin ardından bir günlüğüne de olsa Üçüncü Reich'ın Şansölyeliğini yaptı. Son saatlerinde karısı Magda Goebbels önce altı çocuğunu zehirleyerek öldürdü. Kısa süre sonra Goebbels önce karısını sonra da kendisini vurdu.

Bugün bazı üniversitelerde, (iletişim bölümü) öğrencilere Goebbels'in ses kayıtları dinlettirilir. Ve hemen her görüşteki insan, onun bu alandaki dehasını kabul etmiştir.
Son düzenleyen Safi; 20 Şubat 2017 23:17
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Şubat 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

GOEBBELS (Joseph Paul)

Ad:  Joseph Goebbels3.jpg
Gösterim: 686
Boyut:  53.2 KB

alman siyaset adamı
(Rheydt 1897 - Berlin 1945)

Doğuştan sakattı, kendini edebiyat incelemelerine ve gazeteciliğe verdi; polemik yeteneğiyle dikkati çekti. 1922'de Gregor Strasser, Goebbels'i nasyonal-sosyalizm saflarına kazandırdı ve onu sekreteri yaptı. 1926'da Berlin'de parti il başkanlığına atanınca, başkenti nasyonal-sosyalizme çekmeyi başardı ve Der Angriff dergisini yönetti (1927-1933). 1928’de partisinin propaganda şefliğine getirildi, Hitler tarafından alman halkı üzerinde siyasal ve psikolojik eylem yürütmekle görevlendirildi.

Bu amaçla 1933'te Bilgilendirme ve Propaganda (Volksaufklârung und Propaganda) bakanlığına getirildi ve ölünceye kadar bu görevde kaldı. 1938’de sinagogların yakılması ve yahudi evlerinin yağma edilmesi hareketini yönetti. Hitler'e tam anlamıyla bağlı kalarak propagandayı özellikle basına ve radyoya dayalı gerçek bir etkileme tekniği durumuna getirdi. Temmuz 1944’te tüm savaşın yönetimiyle görevlendirildi. Yurttaşlarının moralini gizli ve bilinmedik silahlar üzerine coşturucu haberler yayarak yükseltmeye çalıştı. Vasiyetamesinde kendisini Reich şansölyeliğit seçen Führer'e sonuna kadar bağlı İdi. Berlin'deki son çatışmalar sırasında jtün ailesiyle birlikte zehir içerek intihar etti.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

7 Eylül 2009 / Misafir Basın/Magazin ww
13 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
15 Aralık 2015 / Harry Kewell Spor ww
15 Haziran 2010 / Breath Edebiyat ww
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Spor ww