Arama

Konya hakkında geniş bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 13 Şubat 2012 Gösterim: 18.098 Cevap: 22
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
29 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
konyanı iklimi yer şekli tarihi ekonomisi geçmişte yapılan calışmar nüfus ve yerleşme gecmişte nüfus yerleşme
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
konyanın nüfus ve yerşme
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Aralık 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Konya, Konya ilinin (Yunanca; Ikonion (Ἰκόνιον), Latince; Iconium) merkezi şehridir. Trafik plaka numarası 42'dir. 1975'te kurulan Konya Belediyesi, 1984'te çıkarılan 3030 sayılı yasa gereğince "Büyükşehir" statüsüne kavuşmuş olup 1989'dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir.
Tarihi geçmişi [değiştir]
Sponsorlu Bağlantılar

Etli ekmeği ve fırın kebabı ve sac arası meşhurdur. Ayrıca mevlana müzesini de görmeniz gerekir.



Tarih öncesi dönem [değiştir]

Konya, Türkiye'deki en eski yerleşim birimlerinden biridir. [kaynak belirtilmeli] Konya'da yerleşimin Prehistorik (Tarih öncesi) çağdan başladığı görülmektedir. Konya'nın merkezinde yer alan ve aynı zamanda bir höyük olan, Anadolu Selçuklu sultanı II. Alaeddin Keykubad'a nisbetle Alaeddin Tepesi adı verilen suni tepe ve çevresinde yapılan araştırmalar sonucu, Prehistorik çağ içinde gerek Neolitik (Cilalı Taş Devri) ve Kalkolitik ve gerekse Erken Bronz Çağlarına ait kültürel bulgulara rastlanmıştır.
Yine Prehistorik çağa ait höyüklerden, merkeze 15 km mesafede yer alan ve Konya'nın bugünkü merkez Harmancık mahallesinde yer alan Karahöyük ve Konya Ovası üzerinde, bulunmuş en eski ve en gelişmiş Neolitik devir yerleşim merkezi olan Çatalhöyük bulunmaktadır.

Roma dönemi [değiştir]

Anadolu ve Suriye toprakarında büyük bir imparatorluk kuran Hititler Konya'ya da hakim olmuşlardır. Hititler'den sonra Frigler'in egemenliğine giren Konya (Kavania) daha sonra Lidyalılar, Persler ve Büyük İskender'in istilalarına uğramıştır. Sonraları Anadolu'da Roma hakimiyeti sağlanınca Konya İconium olarak varlığını korumuştur.
Önemini Roma ve Bizans dönemleri boyunca korumuş olan şehir, Hristiyanlığın ilk yıllarında dini bir merkez hüviyeti de kazanmıştır. Aziz Paul Anadoludaki dini seyahatleri sırasında Konya'ya da uğramıştır.

Selçuklu dönemi [değiştir]

İslamiyetin doğuşuyla beraber Doğu Roma İmparatorluğu aleyhine büyüyen İslam Devleti, İstanbul'u hedef alan harekatları sırasında Konya üzerine de akınlar düzenlemişlerdir. Anadolu'da ve Konya çevresinde ilk İslami oluşumlar bu devirde ortaya çıkmıştır.
1071 senesinde Malazgirt Ovası'nda yapılan Malazgirt Savaşı'ndan önce Anadolu üzerine keşif harekatları düzenleyen ve Anadolu'yu tanıyan Büyük Selçuklular, bu savaş sonucu Anadolu'nun büyük bir kısmı ile beraber Konya'yı da, ele geçirmişler ve bölgedeki uzun Bizans hakimiyetine son vermişlerdir.
Süleyman Şah 1076 tarihinde Konya'yı Anadolu Selçukluları'nın başkenti yapmış, bilahare başkent 1080 tarihinde İznik'e nakledilmiştir. İlk haçlı seferi sırasında İznik şehri tekrar Bizans'ın eline geçmiş, sultan I. Kılıçarslan da 1097 tarihinde başşehri tekrar Konya'ya taşımıştır. Bu tarihten 1277 tarihine kadar Konya aralıksız Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olmuştur.

Beylikler dönemi [değiştir]

Karamanoğlu Mehmet Bey Konya'yı 1277 yılında beyliğine katmış ve Anadolu Selçuklu Devleti'ne son vermiştir. Konya şehri Karamanoğulları topraklarına katmış ve beyliğinin başkenti yapmıştır. tam 16 kez Osmanoğulları ve Karamanoğluları arasında el değiştirmiştir.

Osmanlı dönemi [değiştir]

Şehir 1442 tarihinde Osmanlı eğemenliğine geçmiştir. Sultan II. Murad Konya'yı zaptederek Karamanoğlu hakimiyetine son vermiştir.

Cumhuriyet dönemi [değiştir]


Cumhuriyet döneminde Konya, eski önemini korumuştur. Ülkenin yüzölçümü bakımından en büyük ili olan Konya bu özelliğini hala sürdürmektedir.

Coğrafi özellikleri


39.000 km2'lik yüzölçümü ile Türkiye'nin en geniş ili olan ve Orta Anadolu yaylası üzerinde Ankara, Aksaray, Niğde, İçel, Karaman, Antalya, Isparta, Afyon ve Eskişehir illeri ile komşu olan Konya, 36° 22' ve 39° 08' kuzey paralelleri ile 31° 14' ve 34° 05' doğu meridyenleri arasında yer alır.

Nüfus yapısı [değiştir]

Konya ilinin nüfusu, 2008 Yılı Genel Nüfus Sayımı kesin sonuçlarına göre 1.959.082 kişidir. Bu rakamlara göre Konya; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana'dan sonra en kalabalık nüfusa sahip 6. ildir. Nüfusun 1.412.343 kişisi şehirlerde yaşarken, 546.739 kişisi bucak ve köylerde yaşamaktadır. Şehirde yaşayanların oranı %59, köyde yaşayanların oranı %41'dir. Yine aynı nüfus sayımı sonucuna göre, il merkezi nüfusu 967.055, ilin nüfus yoğunluğu ise km2 başına 57 kişidir.......

Ulaşım [değiştir]

Ulaşım kolaydır.Ankaraya 3 ,Eskişehire 5,İstanbula 9, Adanaya4 saat uzaklıktadır.Ayrıca yapılmakta olan hızlı trenlerle bu saatler daha kısa olacaktır

Konya kültürü [değiştir]

Konya, etliekmeği ile ünlüdür.Fırın kebabı da meşhurdur. Sac arası denilen bir tür hamur işi yiyecek ve düğün pilavı da yeme içme kültüründe özel bir yer tutar. Genel itibarla Konya mutfağı et yemekleri ve hamur işleri ile meşhurdur.

Eğitim imkanları [değiştir]

Konya'da, Selçuk Üniversitesi eğitim vermektedir. Ayrıca Konya Ticaret Odası'nın kurduğu Eğitim ve Sağlık Vakfı'nca, 'Karatay Üniversitesi' adıyla yeni bir üniversite oluşturma çalışmaları devam etmektedir. Bu yeni üniversitenin temeli, 12 Kasım 2008 tarihinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katılımıyla atılmıştır.

Sportif faaliyetler [değiştir]

Türkiye Süper Ligi'nde mücadele eden Konyaspor, Konya şehrini temsil etmektedir. Ayrıca Selçuk Üniversitesi'nin basketbol takımı olan 'Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi' de Beko Basketbol Ligi'nde Konya'yı temsil etmektedir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Şubat 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
konyanın nüfus ve yerşme
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mart 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
MERHABA,
Bana
Konya hangi özellikleriyle tanınıyor?
Konyada yetişen tarım ürünleri nelerdir?
Konyada tarihi eser varmıdır?nelerdir?
Konyaya ait tanınmış ürünler?
Bu soruların cevabı lazım lütfen biliyorsanız cevap yazın.
Şimdiden teşekkürler...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mart 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Teşekkürler BLUE BLOOD ama benim tam olarak aradığım
Konya hangi özellikleriyle tanınıyor?
Konyada yetişen tarım ürünleri nelerdir?
Konyada tarihi eser varmıdır?nelerdir?
Konyaya ait tanınmış ürünler?
Bu ödev yarına gidecek lütfen bilen varsa yardım etsin...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ocak 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
konya hangi özellikleriyle ünlüdür??
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ocak 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
konya coğrafi bölgeleri ile ünlüdür
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Ocak 2011       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
konyanı geçmişte yaptığı ekonomik faaliyetleri söyler misiniz
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Ocak 2011       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hiçbirşey bulamadım boşuna başlik atmışsınız
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Ocak 2011       Mesaj #10
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

hiçbirşey bulamadım boşuna başlik atmışsınız

Ayrıntılı bilgi için linke tıklayınız lütfen =) Konya
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

11 Haziran 2016 / adsız Cevaplanmış
18 Mart 2009 / fırat123 Soru-Cevap
2 Mayıs 2011 / muratyasar Soru-Cevap
5 Şubat 2009 / Alienzer Soru-Cevap
22 Nisan 2014 / iremnur Cevaplanmış