Arama

Çiğ et yemenin zararı var mı?

Güncelleme: 28 Aralık 2012 Gösterim: 5.236 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkadaşlar ilk gördüğüm foruma yazmak istedim.Mangal yapıyorduk tam etleri küçük parçalara ayırdık kaşla göz arasında kardeşim sucukların 2 kücük parçasını cig cig migdeye indirmis bunun bir zararı varmıdır?
Sponsorlu Bağlantılar
sade - avatarı
sade
VIP hazan
27 Aralık 2012       Mesaj #2
sade - avatarı
VIP hazan
Çiğ etin zararları
s
Sponsorlu Bağlantılar
kuvvzehirler s İnsan için en tehlikeli hastalıklardan biri olan KİST HİDATİK adlı hastalık Echinocochus granulosus isimli parazitce meydana gelir. Bu parazit, insan vücuduna girdiğinde beyin başta olmak üzere, karaciğer, akciğer, sindirim sistemi, iskelet sistemi ve kalp gibi hayati organlarda KİST ler oluşturarak ölüme sebebiyet verir.
ECHİNOCOCHUS (KİST HASTALIĞI)
ANCYLOSTOMA CANINUM(KANCALI KURTLAR)
NECATOR AMERİCANUS
ASKARİS LUMRİCOİDES (YUVARLAK SOLUCANLAR)
TRİCHOSTRONGYLUS (KIL KURTLARI)
ENTEROBİUS VERMİCULARİS ve bunlar gibi önemli bir çok MİDE BARSAK PARAZİTLERİ' nin insana geçiş noktasının en büyüklerinden biri : çiğ ya da iyi pişmemiş et ve et ürünleri (çeşitli sakatat ürünleri, özellikle inek, koyun, keçi etleri, pişmemiş salam sosis dahil) dir.
Bu tür çiğ gıdayı tüketen kedi ve köpekler hastalığı vücudunda barındırıp insanlara bulaştırabilir hale gelmektedir. Aynı anda hayvanda da anemi olmak üzre, yavrularda ölümlerle sonuçlanabilen vakalar meydana gelmektedir.
Bu noktada hem insana hem de hayvana büyük ölçüde zararlar veren, bazen ölüme sebebiyet verebilen çiğ gıda tüketiminin önüne geçmek gerekir ki TOPLUM SAĞLIĞI korunabilsin.
Ne yazıkki ülkemizde bilinçsiz bir şekilde kedi-köpeklere verilen çiğ sakatat ve et mamülleri yüzünden birçok insan ve hayvan ciddi olarak hastalanmaktadır.
Tavuk kemikleri ve diğer kemik atıklar, hayvanların çok sevdiği bir yiyecek düşüncesiyle onlara sunulmaktadır ki bu hayvan için son derece zararlı bir olaydır.
Kedi ve köpekler bu kemikleri biz insanlardan çok daha büyük bir kuvvetle ısırıp kırdıkları için, kemik uçları çok keskin ve sivri maddeler haline geçip onların yaranlamalarına ve ölümlerine sebebiyet verebilmektedir.
Özellikle de verilen tavuk kemikleri yüzünden VETERİNER HEKİMLİKTE;
Ağız yaralanması ve iltihapları;
Farenx (yutak) iltihaplanma ve yaralanmaları;
Özefagitis(yemek borusu iltihabı),
Ekzama ve diğer deri hastalıkları,
Karaciğer Hastalıkları,
Gastritis( mide iltihabı),
Mide kanaması;
Barsak yırtılması ve iltihapları,
Mide-barsak tıkanmaları ve
İç Kanama sonucu ÖLÜM olaylarına sık rastlanmaktadır.
İnsanlar sokak hayvanlarının ne kadar sağlıklıksız şartlarda olduklarını bilmeden, verdikleri çiğ et, et ürünleri ve kemiklerle hem onların hayatlarını hem de kendi hayatlarını riske atmaktadır.
Veteriner Hekim olarak en birincil görevim, İNSAN VE TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASIDIR. Bu nedenle kesinlikle ve kesinlikle tüm hayvansever insanlara, hayvanlarını besleme konusunda, çiğ et ve kemik türü gıda unsurlarından uzak durmalarını öneriyorum.
İnsan nasıl dengeli beslenerek sağlıklı kalıyorsa, aynı kural hayvan sağlığı için de geçerlidir.






hrkN - avatarı
hrkN
Ziyaretçi
27 Aralık 2012       Mesaj #3
hrkN - avatarı
Ziyaretçi
Çiğ Et Büyük Risk Taşıyor

Çiğ etler insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Çiğ etten vücuda giren parazitler şizofreninin ortaya çıkmasının da nedeni..
etbazlibeslenme3
Çiğ etin yenilmesiyle vücuda giren parazit merkezi sinir sistemine yerleşiyor. Bu parazit şizofreninin ortaya çıkmasının da nedeni. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah İnci, çiğ etle temas edilmesi sırasında ya da çiğ etin yenilmesiyle vücuda giren “toxoplasma gondiinin”, merkezi sinir sistemine yerleşebilen bir parazit olduğunu belirterek, “Son yıllarda yapılan çalışmalarda, şizofreninin ortaya çıkışında toxoplasmosisin rolü bilimsel olarak ispatlanmıştır” dedi.
İnci, kurban kesimi ile meşgul olan kişilerin ve kurban etlerini iyi pişmemişolarak tüketenlerin büyük tehlike altında olduklarını söyledi. Çiğ etle temas edilmesi sırasında ya da çiğ etin yenilmesiyle bulaşan toxoplasmosisin merkezi sinir sistemine yerleşebilen bir parazit olduğunu belirten İnci, şu bilgileri verdi:
“Halk arasında düşüklerin nedeni olarak da bilinen bu parazit, insan dahil bütün memeli hayvanlar ve kanatlılarda görülebilir. Hastalık etkeni parazit, vücuttaki bütün hücrelere girebilir, eritrositler hariç bütün hücrelere yerleşebilir. Tercihen de sinir hücrelerinde bulunurlar. Merkezi sinir sisteminin ağır şekilde etkilenmesine yol açan bu patojen, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar da göstermiştir ki, insanlardaki bazı sinirsel hastalıkların etiyolojisinde de yer almaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, şizofreninin etiyolojisinde, toxoplasmosisin rolü bilimsel olarak ispatlanmıştır.”
Çiğ köfteye dikkat

Şizofrenik bir karakter sergileyen bireylerde “toxoplasmosis” yönünden pozitif olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu vurgulayan İnci, “Bireysel şizofreninin toplumsal boyuttaki tehlikesi de gözardı edilmemelidir. Bu nedenle, Anadolu’da geleneksel olarak tüketilen çiğ köftenin çağdaş ve bilimsel beslenmedeki yerinin sorgulanması gerektiğine inanıyor ve çağdaş Türk toplumunun beslenmesinin de çağdaş olması gerektiğini düşünüyorum. Gelişmişlik seviyesine bilgi ve bilimin ışığında ulaşmış toplumlarda olduğu gibi, bizim toplumumuzda da bu tür yanlışlardan vazgeçilmesi gerekir” diye konuştu.
sorumlusorumsuz - avatarı
sorumlusorumsuz
Ziyaretçi
27 Aralık 2012       Mesaj #4
sorumlusorumsuz - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Arkadaşlar ilk gördüğüm foruma yazmak istedim.Mangal yapıyorduk tam etleri küçük parçalara ayırdık kaşla göz arasında kardeşim sucukların 2 kücük parçasını cig cig migdeye indirmis bunun bir zararı varmıdır?




İnsan için en tehlikeli hastalıklardan biri olan KİST HİDATİK adlı hastalık Echinocochus granulosus isimli parazitce meydana gelir. Bu parazit, insan vücuduna girdiğinde beyin başta olmak üzere, karaciğer, akciğer, sindirim sistemi, iskelet sistemi ve kalp gibi hayati organlarda KİST ler oluşturarak ölüme sebebiyet verir.

aslında bende sucukları çiğ çiğ yerim ama şuana kadar birşey olmadı Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Aralık 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
miktarı ile bir orantı söz konusu mu peki?
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
28 Aralık 2012       Mesaj #6
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Çiğ etin zararları
s
kuvvzehirler s İnsan için en tehlikeli hastalıklardan biri olan KİST HİDATİK adlı hastalık Echinocochus granulosus isimli parazitce meydana gelir. Bu parazit, insan vücuduna girdiğinde beyin başta olmak üzere, karaciğer, akciğer, sindirim sistemi, iskelet sistemi ve kalp gibi hayati organlarda KİST ler oluşturarak ölüme sebebiyet verir.
ECHİNOCOCHUS (KİST HASTALIĞI)
ANCYLOSTOMA CANINUM(KANCALI KURTLAR)
NECATOR AMERİCANUS
ASKARİS LUMRİCOİDES (YUVARLAK SOLUCANLAR)
TRİCHOSTRONGYLUS (KIL KURTLARI)
ENTEROBİUS VERMİCULARİS ve bunlar gibi önemli bir çok MİDE BARSAK PARAZİTLERİ' nin insana geçiş noktasının en büyüklerinden biri : çiğ ya da iyi pişmemiş et ve et ürünleri (çeşitli sakatat ürünleri, özellikle inek, koyun, keçi etleri, pişmemiş salam sosis dahil) dir.

Bu tür çiğ gıdayı tüketen kedi ve köpekler hastalığı vücudunda barındırıp insanlara bulaştırabilir hale gelmektedir. Aynı anda hayvanda da anemi olmak üzre, yavrularda ölümlerle sonuçlanabilen vakalar meydana gelmektedir.
Bu noktada hem insana hem de hayvana büyük ölçüde zararlar veren, bazen ölüme sebebiyet verebilen çiğ gıda tüketiminin önüne geçmek gerekir ki TOPLUM SAĞLIĞI korunabilsin.
Ne yazıkki ülkemizde bilinçsiz bir şekilde kedi-köpeklere verilen çiğ sakatat ve et mamülleri yüzünden birçok insan ve hayvan ciddi olarak hastalanmaktadır.
Tavuk kemikleri ve diğer kemik atıklar, hayvanların çok sevdiği bir yiyecek düşüncesiyle onlara sunulmaktadır ki bu hayvan için son derece zararlı bir olaydır.
Kedi ve köpekler bu kemikleri biz insanlardan çok daha büyük bir kuvvetle ısırıp kırdıkları için, kemik uçları çok keskin ve sivri maddeler haline geçip onların yaranlamalarına ve ölümlerine sebebiyet verebilmektedir.
Özellikle de verilen tavuk kemikleri yüzünden VETERİNER HEKİMLİKTE;
Ağız yaralanması ve iltihapları;
Farenx (yutak) iltihaplanma ve yaralanmaları;
Özefagitis(yemek borusu iltihabı),
Ekzama ve diğer deri hastalıkları,
Karaciğer Hastalıkları,
Gastritis( mide iltihabı),
Mide kanaması;
Barsak yırtılması ve iltihapları,
Mide-barsak tıkanmaları ve
İç Kanama sonucu ÖLÜM olaylarına sık rastlanmaktadır.

İnsanlar sokak hayvanlarının ne kadar sağlıklıksız şartlarda olduklarını bilmeden, verdikleri çiğ et, et ürünleri ve kemiklerle hem onların hayatlarını hem de kendi hayatlarını riske atmaktadır.
Veteriner Hekim olarak en birincil görevim, İNSAN VE TOPLUM SAĞLIĞININ KORUNMASIDIR. Bu nedenle kesinlikle ve kesinlikle tüm hayvansever insanlara, hayvanlarını besleme konusunda, çiğ et ve kemik türü gıda unsurlarından uzak durmalarını öneriyorum.
İnsan nasıl dengeli beslenerek sağlıklı kalıyorsa, aynı kural hayvan sağlığı için de geçerlidir.

Benzer Konular

19 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
14 Ağustos 2010 / Misafir Soru-Cevap
2 Ekim 2010 / Teamoore Soru-Cevap
29 Ocak 2010 / Teamoore Soru-Cevap