Arama

Türkiye ve Türklerde Tarihteki İlkler - Sayfa 11

Güncelleme: 27 Şubat 2013 Gösterim: 77.784 Cevap: 230
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
24 Eylül 2008       Mesaj #101
CrasHofCinneT - avatarı
İLK GRAVÜR SANATÇISI
Sponsorlu Bağlantılar

Kazıma ve oyma sanatı olan gravür, ülkemizde ilk kez grafik sanatçısı Aliye Berger tarafından yapıldı. 1906 yılında İstanbul' da doğan Berger, sanatını İngiltere' de geliştirdi ve yurda dönüşünde ürünlerini sergiledi. Daha sonra yabancı ülkelerde de çeşitli sergiler açan sanatçı, tarihçi, diplomat ve hattat olan Şakir Paşa' nın kızıdır.
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
24 Eylül 2008       Mesaj #102
CrasHofCinneT - avatarı
İLK GÜVENOYU

Sponsorlu Bağlantılar
14 Şubat 1909 tarihinde, Kâmil Paşa Kabinesi' nin düşürülmesi sırasında kullanıldı. Kâmil Paşa' nın yerine sadrazamlığa Hüseyin Hilmi Paşa getirildi. Türk siyasal tarihinde ilk kez uygulanan güvenoylamasının sonuçlan, çok önemli olayların doğmasına yol açtı. Kâmil Paşa' nın düşürülmesi, Meclis' te çok az üyesi bulunan muhalif Ahrar Fırkası' yla İttihat ve Terakki Fırkası' na karşı olanlar için büyük yenilgi olmuştu.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
24 Eylül 2008       Mesaj #103
CrasHofCinneT - avatarı

İLK GREVLER

Şubat 1872' de telgraf, Nisan 1872' de Ömerli - Yarımburgaz demiryolu ile İzmir demiryolu, Ocak 1873 ve Haziran 1875' te tersane, Ekim 1875' te de iskele işçilerinin başlattıkları grevler, Türkiye' de görülen ilk örneklerdir. İşi bırakma biçiminde ortaya çıkan bu grevlerin, siyasal hiçbir niteliği yoktu.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
24 Eylül 2008       Mesaj #104
CrasHofCinneT - avatarı

GÜREŞTE İLK DÜNYA ŞAMPİYONU

Güreş dalında ilk " dünya şampiyonu " olan güreşçimiz, Kara Ahmet' tir. 1897 yılında Avrupa' ya giden Kara Ahmet, yaptığı bütün karşılaşmaları kazandı. Fransa' da 1899' da dünya şampiyonası düzenlenmişti. Kara Ahmet' in " grekoromen " dalında katıldığı karşılaşmalar, onu, dünyanın en önemli güreşçilerini tuşla yenerek dünya güreş şampiyonluğunu elde etmesiyle son buldu. Ancak, Kara Ahmet' in sonu iyi gelmedi. Eyüp' te bir kahvede, anide kalbinden rahatsızlanan şampiyon, öldüğünde 32 yaşındaydı.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
24 Eylül 2008       Mesaj #105
CrasHofCinneT - avatarı

İLK GOLF KULÜBÜ

Türkiye' de ilk golf kulübü, 1914 yılında İstanbul' da kuruldu. İstanbul Golf Kulübü adıyla kurulan bu kulüp, günümüzde Tenis Federasyonu' na bağlıdır. Yurdumuzda ilk golf alanı da yine bu kulüp tarafından 1914 - 1918 yılları arasında Mecidiyeköy' de yapılmıştı. Bugün bu golf alanı, Büyükdere sırtlarındadır.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
24 Eylül 2008       Mesaj #106
CrasHofCinneT - avatarı

İLK GÜMRÜK OKULU

1891 yılında, gümrük memuru yetiştirmek için " Gümrük Darüttalimi " adıyla öğrenime başladı. Bu okulun amacı, kapitülasyonlar nedeniyle konulan gümrük vergilerinin istenilen biçimde uygulanmasını sağlayacak memurlar yetiştirmekti. İstenilen verim alınamadığından gümrük memurlarının bilgilerini çoğaltmak için 1909 yılında " Rüsümat Memurları Mektebi " adıyla
yeni bir okul açıldı. I. Dünya Savaşı sırasında bu okul da kapatılarak, 1912' de Gümrük Tatbikat Mektebi adıyla yeni bir okul kuruldu.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
24 Eylül 2008       Mesaj #107
CrasHofCinneT - avatarı
İLK GİZLİ DİRENME ÖRGÜTÜ

1919 yılında kurulan " Karakol Cemiyeti ", yurdumuzda ilk gizli direnme örgütü olarak kabul edilir. Örgütün Başkanı Kara Vasıf Bey, üyeler ise Kemalettin Sami Paşa, Adnan Adıvar, Hüsamettin Ertürk, Ahmet Şükrü Bey, İhsan Bey idi. Başkan Vasıf Bey, Sivas Kongresi' ne katıldı. Topluluğun tutumunu, Mustafa Kemal hoş karşılamadı. Bir süre sonra kapatılan örgütün bütün üyeleri, yeni kurulan Müdafaa-i Milliye Örgütü' ne geçtiler.
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #108
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Gözlük
15. Yüzyıl'da Voltaire'e göre cam pencerelerin, aynaların, yel değirmenlerinin ve gözlüğün icadı şaşırtıcıydı.

1286 Gözlüğün keşfi.
1280 İlk gözlük İtalya'da yapıldı.
1280 İtalyan ARMATİ gözlüğü icad etti.
Kontak lens üzerindeki ilk çalışmalar ise Leonardo da Vinci tarafından yapılmıştır.

gozlukicat 02
gozlukicat 05

gozlukicat 03
gozlukicat 04
Son düzenleyen CrasHofCinneT; 24 Eylül 2008 17:12
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
24 Eylül 2008       Mesaj #109
CrasHofCinneT - avatarı

İLK GAZOZ

Gazoz ve madensuyu, ilk kez 1890 yıllarında yurdumuza, dışarıdan getirtilip tanıtıldı. Gazoza halkın büyük ilgi gösterdiğini fark eden Niğdeli açıkgöz bir Rum işadamı olan Aleksandr Mısırlıoğlu, Fransa' ya giderek gazoz yapma haklarını satın aldı. İlk gazoz yapımevi de Karaköy' de, Aleksandr Mısırlıoğu ve 3 ortak tarafından satışa sunuldu.
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
24 Eylül 2008       Mesaj #110
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
İlk Ziraat Mühendisi Türk Kadını

Türkiye’nin ilk bayan.Ziraat Yüksek Mühen­disi Nezahat Süer’dir. 1933 yılında Ege Üni­versitesi Ziraat Fakültesi’ne giren Nezahat Süer, 1937 yılında buradan mezun oldu ve “Yüksek Ziraat Mühendisi” olarak çeşitli il­lerde 34 yıl görev yaptı.
Son düzenleyen Gabriella; 24 Eylül 2008 16:49 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi