Arama

Türkiye ve Türklerde Tarihteki İlkler - Sayfa 8

Güncelleme: 27 Şubat 2013 Gösterim: 78.518 Cevap: 230
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
23 Eylül 2008       Mesaj #71
CrasHofCinneT - avatarı
İLK KADASTRO ÇALIŞMALARI
Sponsorlu Bağlantılar

1912' de yürürlüğe giren bir yasa ile başladı. Kadastro işleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü' nce yapılır. Arazi ve mülklerin yerini, sınırlarını ve değerlerini belirli bir yöntemle düzenlemek olan " kadastro " çalışmalarının,ülkemizde geç başlamasının nedeni, Osmanlı Devleti' nin çok dağınık bir yerleşme yolu seçmesindendir. Ilk kadastro yasasının uygulanmasını, savaşlar engelledi. 1925' te çıkarılan bir yasayla, kadastro örgütünün kurulması öngörüldü. 1934' te çıkarılan ilgili yasa, günümüzde kadastro işlemleri konusunda tek dayanak oldu. Tarihimizdeki ilk kadastro çalışması ise, Defter-i Hakanı Nazırı Mahmut Esat Efendi zamanında, 5 Şubat 1912 günü yürürlüğe giren " Emvâl- i Gayrimenkulenin Tahdit ve Tahriri Hakkındaki Kanun-i Muvakkata "dır .
Ülkemizdeki ilk Kadastro Yüksek Meslek Okulu da, 1911 yılında " Tapu ve Kadastro Mekteb-i Âlisi " adıyla ve bu konuda eleman yetiştirmek amacıyla İstanbul' da açıldı.
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
23 Eylül 2008       Mesaj #72
CrasHofCinneT - avatarı
İLK İLKYARDIM HASTANESİ
Sponsorlu Bağlantılar

1879 yılında İstanbul, Taksim Sıraselviler Caddesi' nde Fransız din adamları tarafından kuruldu. 1919 yılına kadar " dispanser " olarak kullanılan hastaneyi, Operatör Nazım Hamdi , " İlkyardım Hastanesi " haline getirdi. Hastane, bir süre sonra Çapa' ya, oradan da Şişli' ye taşındı. Ancak, yine bugünkü Sıraselviler Caddesi' ndeki yerine döndü.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
23 Eylül 2008       Mesaj #73
CrasHofCinneT - avatarı

İLK İPEK FABRİKASI

1838' de Bursa' da üretime başladı. Kısa süre sonra yine Bursa' da yaklaşık olarak 50 ipek fabrikası açıldı. 1851 yılında Londra Sanayi Sergisi' nde Türk koza ve ipekleri gösterilerek, ilk kez bu alanda uluslararası bir sergiye katılmış olduk. Bunu bilimsel bir yola koymak için de 1894 yılında Bursa Darülharir' i (İpekevi) açıldı.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
23 Eylül 2008       Mesaj #74
CrasHofCinneT - avatarı

TÜRKİYE' DE İLK İLAÇ

Ülkemizde ilk hazır ilâç olan " Pertev " şurubu, 1895 yılında Ethem ve Süreyya, beylerin kurduğu laboratuvarda üretildi.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
23 Eylül 2008       Mesaj #75
CrasHofCinneT - avatarı

İLK İLAÇ LABORATUVARI

1895 yılında Ethem ve Süreyya beyler kurdu. Önce İstanbul Aksaray' da, Ethem Pertev Eczanesi' nin arkasında açılan laboratuvar, daha sonra Çemberlitaş' a taşındı.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
23 Eylül 2008       Mesaj #76
CrasHofCinneT - avatarı

İLK İSTİKLAL MADALYASI

TBMM' nin 1920' de çıkardığı bir yasa ve Bakanlar Kurulu kararıyla 1923 yılında verildi. İlk İstiklal Madalyaları, TBMM üyeleri ve savaşta yararlılık gösterenler için yapıldı. O günlerdeki değeri, 3 liraydı. Kurtuluş Savaşı' nın içinde olanların şeridi kırmızı, savaş gerisindekilerin beyaz, milletvekillerinden savaşta görev alanların yarısı kırmızı, yarısı yeşil, görev almayanlarda ise yalnız yeşildi.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
23 Eylül 2008       Mesaj #77
CrasHofCinneT - avatarı
İLK İFTİHAR MADALYASI

Tarihimizde bu tür bir madalyayı, II. Abdülhamit verdi. 1886 ve 1887 yıllarında çıkarılan bu madalyalar, padişaha bağlı olanlara, salgın hastalıklarda, yangınlarda yardımı görülenlere, tarım ve sanat alanlarında başarı gösterenlere, devlete büyük emeği geçenlere verilirdi. Altın ve gümüş olarak iki çeşitti. Madalya, sahibi öldüğünde hükümete geri verilirdi.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
23 Eylül 2008       Mesaj #78
CrasHofCinneT - avatarı

TÜRKİYE'DE İLK ISLAHEVİ

Suçlu çocukları eğitip topluma yararlı kişiler olmalarını sağlamak amacıyla ülkemizde ilk ıslahevi, 1937' de Edirne' de açıldı. 1938' de Kızılcahamam' a, 1940' ta da Ankara' ya taşınan ıslahevi, bu yönde atılan ilk adım oldu.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
23 Eylül 2008       Mesaj #79
CrasHofCinneT - avatarı

İLK HİKÂYE YAZARLIĞI

Türkiye 'de ilk hikâye yazarlığı, Ahmet Mithat, Emin Nihat ve Sami Paşazade ile başlar. İlk hikâye örnekleri Ahmet Mithat' ın, 1870' te " Kıssadan Hisse, 1871' de " Müsameratname " (Gece Toplatılan), Sami Paşazade' nin 1892' de " Küçük Şeyler " adlı ürünleridir.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
23 Eylül 2008       Mesaj #80
CrasHofCinneT - avatarı

TÜRKİYE' DE İLK HUKUK ÖĞRENİMİ

1874 yılında Galatasaray Sultanisi' nde ayrı bir bölüm olarak açılan " Hukuk Mektebi " ile başlar. Bu okul, bugünkü Hukuk Fakültesi' nin çekirdeğidir. " Hukuk Mektebi "nin ilk müdürü de, Emin Bey' di. Okulun öğretim üyeleri ise şunlardı:
" Cevdet Paşa (Medeni Usul Hukuku), Münif Paşa (Hukuk Başlangıcı), Hasan Fehmi Efendi (Ticaret Hukuku), Kostaki Efendi (Ceza Usul Hukuku), Sait Bey (Roma Hukuku), İsmail Bey (Ceza Hukuku), Recai Efendi (Fransızca).
Bu okul, 1900 yılında o zaman üniversite anlamına gelen Darülfünun' un hukuk dalı niteliğini kazandı ve ilk kez fakülte oldu.