Arama

Türkiye ve Türklerde Tarihteki İlkler - Sayfa 22

Güncelleme: 27 Şubat 2013 Gösterim: 78.369 Cevap: 230
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
1 Kasım 2008       Mesaj #211
CrasHofCinneT - avatarı
İLK ARŞİV
Sponsorlu Bağlantılar

Ülkemizde ilk arşiv deposu Mustafa Reşit Paşa tarafından yaptırıldı. Bu devre kadar devlet belgeleri, torba, sandık gibi dağınık yerlerde saklanırdı. Bu durumu gözönüne alan Mustafa Reşit Paşa, bugün de arşiv deposu olarak kullanılan binayı yaptırdı. İlk adı " Hazine-i Evrak " olan bu kuruluş, şimdi Başbakanlık Arşiv Genel Müdürlüğü' dür.

Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
1 Kasım 2008       Mesaj #212
CrasHofCinneT - avatarı

İLK ARKEOLOJİ MÜZESİ

Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye' de ilk arkeoloji müzesi 1846 yılında Tophane Müşiri (Mareşal) Damat Fethi Paşa
tarafından kurduruldu. Fethi Paşa'nın eski eserlere karşı duyduğu ilgi nedeniyle o zaman Harp Okulu' nun ambarı olan Aya İrini Kilisesi " müze " olarak düzenlendi. Çeşitli illerden toplanan eski eserler buraya getirildi. Bugün burası askeri müzedir.

CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
1 Kasım 2008       Mesaj #213
CrasHofCinneT - avatarı

İLK ATATÜRK ANITI

Türkiye' de ilk Atatürk anıtı, İstanbul Gülhane Parkı' nın denize yakın bölümünde 3 Ekim 1926 günü dikildi. Anıtı, Avusturyalı heykelci Krippel yaptı .
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
1 Kasım 2008       Mesaj #214
CrasHofCinneT - avatarı

AKORDEONUN İLK KULLANILIŞI

Akordeonun ülkemizde müzik aleti olarak ilk kullanılışı 20. yüzyıl başlarına rastlar. Artvin yöresinde akordeona benzeyen ve " firmargon " denilen el armonikalarının kullanışı ise oldukça eskidir. Firmargon, Alman çalgılarından " fîzarmonika " adlı enstrümanın dilimizde değiştirilmiş adıdır. 1827' de Büfe' nin geliştirdiği akordeon, günümüzde son biçimini almıştır.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
2 Kasım 2008       Mesaj #215
CrasHofCinneT - avatarı

İLK ANTOLOJİ

Ülkemizde edebiyattaki belirli özellik ve tanımlamaya uygun ilk antolojiler, Refik ve Tevfik beylerin 1865 yılında birlikte hazırladıkları " Letaif- i İnşa " (Düzyazı Örnekleri) , Ebüzziyya Tevfik' in 1878 yılında yayımladığı " Nümune- i Edebiyat-ı Osmaniye " (Osmanlı Edebiyatı Örnekleri) gibi ürünlerdir. Ancak, bu antolojilerden çok önce, 1436 yılında Ömer İbni Mezit , 13, 14 ve 15. yüzyıl başlarında yaşamış 83 ozanın 397 beytini bir araya toplayan " Mecmuatül Nezair " (Beyit Derlemeleri) adıyla bir antoloji denemesi yapmıştır. Bu eserden günümüze kalan teki, Niğde' de Ferit Faik' in özel kitaplığında bulunuyor.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
2 Kasım 2008       Mesaj #216
CrasHofCinneT - avatarı

İLK ANI EDEBİYATI

Ülkemizde ilk anı edebiyatının bağımsız bir edebiyat türü olarak nitelenmesi Tanzimat' tan sonradır . Eski Türk edebiyatında anı edebiyatının en önemli ilk örneği " Babürname '' dir. Babür Şah' ın hayat öyküsü, çocukluğundan eseri kaleme aldığı süreye kadar Doğu Türkçe' siyle duru, içten, açık bir dille bu ünlü yapıtında anlatılır. Ancak, Babürname bir anı kitabı olmaktan çok, otobiyografi tarzındadır.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
2 Kasım 2008       Mesaj #217
CrasHofCinneT - avatarı

İLK ANSİKLOPEDİ

Türklerde ilk ansiklopedi denemesini yapan kişi, Ali Suavi' dir. Kamusü'l Ulûmi vel Maarif (Eğitim ve Bilimler Ansiklopedisi) adıyla ancak 5 forma yayınlanabilmiştir. Bu ansiklopedi, Ali Suavi' nin Paris' te 1870 yılında çıkardığı Ulûm (Bilimler) gazetesinin ekiydi .
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
2 Kasım 2008       Mesaj #218
CrasHofCinneT - avatarı

İLK ANAYASA MAHKEMESİ

Türkiye' de ilk Anayasa Mahkemesi, 25 Nisan 1962 günü yürürlüğe giren 44 sayılı yasayla kuruldu. Bu mahkeme, yasalarla TBMM içtüzüklerinin Anayasa' ya uygunluğunu denetlemek için kurulmuş en büyük yargı organıdır. Bu mahkeme yoluyla, ülkemizde ilk kez yasaların Anayasa' ya uygunluklarının " yargı yoluyla denetimi " sağlanabildi. Anayasa Mahkemesi' nin kararları kesindir, verdiği kararlar, Resmi Gazete' de yayınlanır.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
2 Kasım 2008       Mesaj #219
CrasHofCinneT - avatarı

İLK ANAYASA

Türkiye' de ilk Anayasa, II. Abdülhamit zamanında 23 Aralık 1876 günü yürürlüğe giren " Kanun-i Esasi " dir. O dönem içinde kişi hak ve özgürlüklerini belirleyip yayma yolunda birtakım çabalara girişilmiş, 1808' de " Sened-i İttifak " ve 1839' da " Gülhane Hattı Hümayunu " , öbür adıyla " Tanzimat Fermanı " ilan edilmişti. Ancak her iki belge de devletin temel kuruluş ve işleyişiyle ilgili yargılara yer vermemeleri nedeniyle gerçek anlamda bir anayasa sayılmazdı.
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
2 Kasım 2008       Mesaj #220
CrasHofCinneT - avatarı

TÜRKLERİN ANADOLU' YA İLK GELİŞLERİ

Anadolu' yu alıp Türkleştirmek düşüncesi ilk kez Büyük Selçuklu İmparatorluğu döneminde gerçekleştirildi. Anadolu' da, ilk Türk yerleştirmeleri, Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey' le başlamıştır. Türklerin bölgeye tüm olarak yerleşmesi ise, yine Selçuklu hükümdarı Alpaslan' ın Bizanslıları 1071 yılında Malazgirt Ovası' nda yenmesiyle gerçekleşti. Tarihteki ilk Anadolu beyliklerinin kuruluşu da 1250 - 1358 yıllarındadır. İlk Anadolu beylikleri şunlardır: Alaiye Beyliği, Artukoğulları Beyliği, Aydınoğulları, Candaroğulları, Danişmentoğullan, Dulkadiroğulları, Ertanaoğulları, Hamitoğulları, İnançoğulları, İzmiroğulları, Karamanoğulları, Karesioğulları, Kadıburhanettinoğulları, Mengüçoğulları, Osmanoğulları, Pervaneoğulları, Ramazanoğulları, Sahipataoğulları, Saltukoğulları, Saruhanoğulları. Ancak, 1071' den çok daha önceki yüzyıllarda da Anadolu yarımadasına gelmiş, Kuman, Kıpçak, Peçenek Türkleri de vardır. Bunların bir kısmı Trakya ve Balkanlar üzerinden Anadolu' ya geçtiği gibi, Kafkasya üzerinden gelenleri de vardır.