Arama

Dünya Kentleri: Oxford

Güncelleme: 18 Mayıs 2012 Gösterim: 4.935 Cevap: 2
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
OXFORD, Londra'nın yaklaşık 80 km kuzey­batısında, Cherwell Irmağı'nın Thames Irma-ğı'na karıştığı noktada kurulmuş, gotik yapı­larıyla dikkati çeken tarihsel bir İngiliz kenti­dir. İngiltere'nin en eski üniversitesi olan Oxford Üniversitesi bu kenttedir. Ülkenin en büyük motorlu araç üretim merkezlerinden birisi olan Cowley sanayi bölgesi de Oxford'un sınırları içindedir.
Saksonlar döneminde kurulan Oxford, son­radan bir ticaret kenti ve dinsel merkez olarak önem kazandı. 12. yüzyılda üniversitenin kuruluşuyla büyük bir gelişme gösterdi. İngi­liz İç Savaşı (1642-52) sırasında kralcıların karargâhı oldu. Kral I. Charles üst üste uğradığı yenilgilerden sonra Oxford'a çekildi. Zamanla posta arabalarının konaklama yeri olan Oxford'da bu nedenle büyük hanlar yapıldı. Kent, kanal ulaşım ağı ve demiryolla­rı için de önemli bir merkez durumuna geldi.
Sponsorlu Bağlantılar
Ekonomisi 20. yüzyıla değin üniversiteye bağlı olan Oxford, günümüzde motorlu taşıt sanayisi, kâğıt üretimi ve yayıncılığın yanı sıra elektrikli aletler, bahçe gereçleri ve küçük tekne yapımı gibi çok çeşitli ekonomik etkin­liklerin yer aldığı bir sanayi kentidir. Oxford' un nüfusu 116.500'dür (1986).

Oxford Üniversitesi

Oxford Üniversitesi 12. yüzyılın sonunda Paris Üniversitesi örnek alınarak kuruldu. 1167'de çok sayıda İngiliz öğrencinin bu üniversiteden uzaklaştırılmasının Oxford'un Paris'e rakip olarak kurulmasına yol açtığı sanılmaktadır.
Oxford Üniversitesi'nde college adı verilen 30'dan fazla yüksekokul bulunur. En eskileri olan University College 1249'da kurulmuştur. 1263'te Balliol College, bir sonraki yıl ise Merton College Oxford'a katıldı. Kadınlar üniversiteye ancak 700 yılı aşkın bir süre sonra kabul edildi. 1926'da kadınlar için beş yüksekokul açıldı. Günümüzde bu yüksek­okulların çoğunda karma eğitim yapılmak­tadır.
Oxford Üniversitesi dünyanın dört bir ya­nından gelen öğrencilere burs verir. Din adamı Roger Bacon ve reformcu John Wycliffe gibi önemli bilginlerin ders verdiği Oxford Üniversitesi'nin mezunları arasında çok sayı­da değerli düşünür ve bilgin vardır. Bilim adamı Robert Boyle, şair Percy Bysshe Shel­ley ve mimar Sir Christopher Wren bunlar arasındadır.
2 milyondan fazla kitabın bulunduğu Bod­leian Kütüphanesi, İngiltere'nin en eski kü­tüphanesi olan Merton College Kütüphanesi, 1525'te yapımına başlanan katedrali ve Great Tom adı verilen çanın bulunduğu saat kulesiyle ünlü Christ Church College Oxford Üniver­sitesi'nin tarihsel yapılarından bazılarıdır. Ya­pıların çoğu güzel bahçelerle çevrilidir. 1379'da kurulmuş olan New College'da eski kentin surlarından parçalar görülür.

MsxLabs & TemelBritannica


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 18 Mayıs 2012 12:14 Sebep: Kırık Link
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Şubat 2009       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Oxford
MsXLabs.org
oxfordcoaor6
Sponsorlu Bağlantılar
Oxford, İngiltere'nin kültürel ve tarihi açıdan önemli şehirlerinden biridir. Dünyanin en köklü üniversitelerinden Oxford Üniversitesi'ne ev sahipliği yapan bu kent tam bir öğrenci şehri olma özelliğini yüzyıllardır korumaktadır. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin varlığıyla oldukça kozmopolit bir yapıya sahip olan Oxford'un yaklaşık nüfusu 140,000'dir. Tarihi 8. yüzyıla kadar uzanan şehir, Oxford Üniversitesi'nin tarihi ve görkemli kolejleri, yemyeşil parkları, mimarisi ve kültürel geçmişiyle turistler için de bir cazibe merkezidir.

Oxford Üniversitesi
Oxford Ünüversitesi dünyadaki en meşhur üniversitelerden biridir.
Önde gelen akademikler Oxford'a dünyanın her yerinden gelirler. Yeni profesörler yakın zamanda enstitülerden üniversiteye geldiler. Kaliforniya Üniversitesi, Santa barbara; Stanford Üniversitesi, Konstanz Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Hong Kong Çİn Üniversitesi, Yale Üniversitesi ve Amstedam Üniversitesi bunlara örnek olarak verilebilir.

oxfordcitybirdseyewi0

Şehir merkezi
Turistler için olağanüstü manzaralı bir yer olduğu kadar, Oxford Şehir Merkezi tüketicilerin ziyaret ettiği çekici bir yerdir.Westgate alışveriş merkezi "West Gate" de yer alır. Alıveriş merkezi ve civarında bulunan alan pekçok büyük dükkânları içerir, bunların başlıcaları Primark, Bhs, Marks & Spencer, Sainsbury's, Sports World (Eskiden Sports & Soccer) ve Game gibi meşhur yerlerdir. Ayrıca Oxford Şehir Merkezinde diğer büyük dükkânlardan olan Debenhams, HMV, McDonalds, Burger King, Boswells of oxford ve bir restaurantı olan geniş Waterstones kitap dükkânı vardır.

blackwellsta2

Blackwells Kitapları
Blackwells Kitabevi, Oxford'da turist çeken çok popüler bir yerdir. Blackwels Kitabevi tüm Avrupa'da en geniş tek odayı kitap satışları için ayırmıştır. Bu boş odanın alanı (10.000 Sq Foot) dur.

800pxnaturalhistorymusefd2
Pitt Rivers Müzesi

Diğer çekici yerler
  • Ashmolean Müzesi
  • Pitt Rivers Müzesi
  • Bodleian Kütüphanesi
  • Carfax Kulesi
  • Oxford Botanik Bahçesi
  • Sheldonian Tiyatrosu
  • Aziz Mary Kilisesi (Oxford)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Oxford
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İngiltere'de Thames Irmağı kıyısında üniversite kentidir. 8. yüzyılda bir Sakson köyü olarak kurulan Oxford, Normanlar döneminde gelişmeye, dinî yapı ve kuruluşlarıyla tanınmaya başladı. 12. yüzyıldan itibaren de dinî eğitim yapan kuruluş ve kişiler sayesinde ünü arttı. Ünlü filozof Duns Scott burada yetişti. Buradan ayrılan bazı hocalar, Cambridge'de yeni okullar açtılar. 18. yüzyıla dek İngiliz Anglikan Kilisesi'ndeki değişik dinî akımların ve bu arada 17. yüzyıldaki iç savaş döneminde kralcıların merkezi oldu. 1163'te kurulan Oxford Üniversitesi (*Bakınız: Oxford Üniversitesi (University of Oxford)), University College, Balliol College ve Merton College, kentin en eski ve önemli kuruluşlarıdır. Üniversite kitaplığı, dünyada en zengin kitaplıklardan birisidir. Kentte kendi türünde en eski bir botanik bahçesi de vardır.
Oxford Caddesi, Avrupa'nın en büyük ve en yoğun alışveriş caddesidir. İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunur. Londra'nın ilçesi Westminster'tadır. Caddedeki mağaza sayısı 548'dir.
oxfordmira

theMira

Benzer Konular

6 Kasım 2010 / KisukE UraharA Eğitim Bilimleri
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular