Arama

Dalak Nedir - Dalağın Yapısı ve Görevleri

Güncelleme: 9 Mayıs 2016 Gösterim: 12.578 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mayıs 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dalak
Ad:  Dalak.jpg
Gösterim: 2267
Boyut:  78.5 KB

Karnın sol üst köşesinde, diyaframın hemen altında, vücudun arka kısmında, omurgaya yakın bir organ.
Sponsorlu Bağlantılar

12-16 cm uzunluğunda, 6 cm eninde, 4 cm kalınlığındadır. Yaklaşık 200 gram ağırlığındadır. Dalak dokusu beyaz ve kırmızı pulpa olmak üzere iki kısımdır. Bağdokusundan yapılmış bir kapsülü vardır. Kırmızı pulpanın süngerimsi yapısı dalağın kan depolamasını sağlar. Dalak büzüldüğünde genel dolaşıma kan verir. İnsan ya da hayvan hareket ettiğinde, kanın hacmini koruyan dalaktır. Dalağın işlevleri arasında akyuvar yapımı ve alyuvar yıkımı önemli bir yer alır. Tüm omurgalılarda bulunur. Çeşitli durumlarda ameliyatla alınır, bu durum vücudun genel dengesini etkilemez.



MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 30 Nisan 2016 00:27
Heulwen - avatarı
Heulwen
VIP VIP Üye
16 Kasım 2011       Mesaj #2
Heulwen - avatarı
VIP VIP Üye
Dalak ne işe yarar, hep merak edilir ve ufak tefek işlevleri dışında tam olarak ne işe yaradığı bugüne kadar saptanamamıştır. Yeni yapılan araştırmalarda, insan vücudundaki "gözden çıkaralılabilir" organlardan biri olarak görülen dalağın, aslında kalp sağlığı açısından çok önemli olduğu anlaşıldı. Dalağın vücuttaki görevinin şimdiye dek enfeksiyonları saptamak ve hasarlı alyuvarları filtrelemekle sınırlı olduğu düşünülüyordu. Ancak yeni bir çalışma, bağışıklık sistemi ve doku yenilenmesinde görevli olan "monosit" adlı akyuvar hücrelerinin, dalakta depolandığını gösterdi. Bir kalp krizi geçirdikten sonra hayatta kalabilmemiz, kalp dokusunun iyileşmesine bağlı. Bu doku yenilenmesinde monositlere büyük iş düşüyor. Dolayısıyla, kalp krizi sonrası açısından, iyi çalışan bir dalağın oynadığı rol çok önemli.
Sağlıklı bir insan, dalağı alındığında normal olarak yaşamına devam edebiliyor. İkinci dünya savaşı gazilerinin 20 yıl boyunca izlendiği 1977 tarihli bir çalışma, herhangi bir nedenden ötürü dalakını yitirmiş olan gazilere, kalp hastalıkları ve vereme bağlı ölümlerin diğerlerinden iki kat fazla olduğunu belirtiyordu. Bunun nedeniyse yeni anlaşılabildi.

Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Dalak
48635d1462811598 lenf sistemi nedir lenf sisteminin yapisi ve gorevleri dalak
Lenfoid dokudan oluşan dalak, lenf sisteminin en büyük organıdır. Karın boşluğunun sol üst tarafında, diyaframanın altında bulunan dalak, tunica fibrosa denilen kapsülle örtülüdür. Dalak, loblardan oluşmuştur. Siyaha çalan kırmızı renkte olan dalak; 13 cm uzunluğunda, 8 cm genişliğinde, 200 gram ağırlığında, içi kanla dolu bir organdır. Sempatik sinirin uyarılmasıyla dalak kapsülü güçlü bir şekilde kasılır ve depo edilen kanı dolaşıma gönderir.
Dalağın görevleri

DEVAMI
Lenf Sistemi Nedir - Lenf Sisteminin Yapısı ve Görevleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

16 Nisan 2011 / _aSiLPreNs_ Tıp Bilimleri
7 Nisan 2017 / Misafir Tıp Bilimleri
28 Nisan 2016 / ener Biyoloji
12 Ekim 2018 / AndThe_BlackSky Biyoloji
4 Haziran 2013 / reyan Biyoloji