Arama

Ortopedi Bilim Dalı

Güncelleme: 2 Temmuz 2012 Gösterim: 8.690 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Eylül 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ortopedi Bilim Dalı
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Tanımı
Ortopedi, orthos ve paedia kelimelerinin birleşiminden oluşmuş düzgün (orthos) çocuk (paedia) anlamına gelir. Temel olarak kas iskelet sistemini ve onun sorunlarını inceleyen cerrahi bir bilim dalıdır;
vücudun hareket sisteminin morfolojisini ve işlevini değiştiren doğumsal, sonradan edinilmiş ya da travma sonucu oluşan lezyonları incelemeye, önlemeye ve tedavi etmeye yönelik tıp uzmanlık dalıdır.
Ortopedi daha çok, insan vücudunun şekil bozuklukları ile uğraşmayı kendilerine iş edinmiş olan genel cerrahların, bu konudaki değerli çalışmalarıyla doğmuş ve gelişmiştir. Burada adı geçen şekil bozuklukları, hareket sistemiyle yani gövde ve uzuvlarla ilgili şekil bozukluklarıdır. Buna karşılık yüz, kafa ve iç organlara ait şekil bozuklukları, bu tıp dalının çalışma alanının dışında kalır. İlk bakışta çalışmaların dar bir alan içinde kaldığı zannı uyanırsa da gerçekte bu alan oldukça geniştir. Zîrâ, şekilde ve fonksiyonda bozukluklar yapan hastalık ve darbeler oldukça fazladır. Ortopediyi insan vücudunun özellikle mekanik fonksiyonları ile uğraşan bir tıp dalı olarak da tarif etmek mümkündür.
Ortopedi terimi, ilk olarak Paris Tıp Fakültesi profesörlerinden Nicolas Andry (1658-1742) tarafından kullanılmıştır. Ortopedi kelimesi düzgün, kusursuz çocuk veya düzgün, kusursuz terbiye, düzeltme anlamlarına gelen bir terimdir. Fakat zamanla hüviyetini değiştirmiş, her yaştaki insanların hareket sisteminin şekil ve fonksiyon bozuklukları ile ilgilenir hale gelmiştir. Mısır, Babil, Çin, Hint, Yunan ve Roma kalıntılarında, insan vücudundaki sakatlıkların sebep oluş ve şekilleri ile tedavileri üzerinde çalışıldığına dair kayıtlara rastlanmaktadır. Yıllar ilerledikçe ortopedi alanında da yeni gelişmeler olmuş ve ortopedi giderek daha köklü bir hâle gelmiştir. Önceden alınmış insan ve hayvan kemiklerinin çeşitli şekillerde saklanması ve lüzumunda kullanılmasını temin eden kemik bankaları ile noksanlığı plastik maddelerle telafi etmek için îmâl edilen iç sun’î uzuvlar, ortopedik cerrâhinin son zamanlarda ulaştığı yenilikler arasına girmiştir. Ortopedi dalında ihtisas yapan hekimlere “ortopedist” ismi verilmektedir.

Ortopedi Bölümü'nün İlgi Alanları
Günümüzde tıbbi yaklaşımlar ve teknolojideki gelişmeler ortopedide büyük ilerlemeler sağlamış ve çok geniş bir yelpazeyi kapsayan kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde ortopedinin özelleşmiş ilgi alanları ortaya çıkmıştır:
  • Ayak cerrahisi
  • El cerrahisi
  • Omuz cerrahisi
  • Dirsek cerrahisi
  • Omurga cerrahisi
  • Kalça cerrahisi
  • Diz cerrahisi
  • Çocuk ortopedisi
  • Artroplasti
  • Travma cerrahisi
  • Spor yaralanmaları
  • Artroskopi
  • Mikrocerrahi
  • Periferik sinir cerrahisi
  • Tümör cerrahisi
  • Doğumsal ve travmatik pleksus brakialis (koltukaltı sinir ağı) yaralanmaları
  • Beyin felci sorunlarında ortopedik tedavi
  • Romatizmal hastalıklarda ortopedik yaklaşımlar
Dalları

1. Çocuk Ortopedisi
Çocuk ortopedisi daha çok çocukların doğumsal deformiteleri, gelişimsel kalça displasisi (doğumsal kalça çıkığı), cücelik, çarpık ayak (pes ekinovarus) , boy uzatma gibi cerrahi işlemler yapar.

2. Artroplasti
Artroplasti eklem hastalıklarıyla ilgilenir. Genelde yaşla veya bir travma sonucu artritk değişikliğe uğramış eklemleri prostatik ( yapay, çelik titanyum alaşımlardan yapılmış) parçalar ile değiştirerek ekleme ağrısız bir hareket açıklığı kazandırır.

3. Ortopedik Onkoloji
Kas, kemik sistemi tümörleri ile ilgilenir.

4. El cerrahisi
El, el bileği, ön kol ve dirsek travmaları ve onun hastalıklarıyla ilgilenir.

5. Omurga Cerrahisi
Omurga travması,
tümörleri, enfeksiyonları ve skolyoz, kifoz gibi yapısal şekil bozukluklarını tedavi eder.

6. Artroskopik Cerrahi
Eklemleri açmadan küçük deliklerden kamera ile girerek tedavisini sağlar. Daha çok eklem faresi çıkarılması, ön-arka çapraz bağ cerrahisi, menisküs lezyonlarını tedavi eder.

7. Ayak - Ayak bileği Cerrahisi
Ayak-ayak bileği cerrahisi adından anlaşıldığı sorunlarıyla ilgilenir.



Derlemedir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
16 Mayıs 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ortopedi
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İnsan bedenindeki doğuştan ya da sonradan olan biçim bozukluklarını cerrahî yoluyla ya da başka yöntemlerle düzelten hekimlik dalıdır. Eskiden yalnızca çocuklardaki vücut kusurlarının düzeltilmesi konusuyla ilgiliydi. Günümüzde kemikler, kaslar, sinirler ve eklemlerdeki oluşum bozukluklarının, kaza sonucu meydana gelen bozuklukların tedavisi ve doğal biçime kavuşturulması da ortopedinin uğraş alanına girer. Ayrıca "diş-yüz" ortopedisi yüzdeki bozuklukları, dişlerin oluşumundaki bozuklukları düzelten özel bir ortopedi dalıdır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
2 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Ortopedi

Ortopedi genel cerrahinin bir dalı. Ortopedi daha çok, insan vücudunun şekil bozuklukları ile uğraşmayı kendilerine iş edinmiş olan genel cerrahların, bu konudaki değerli çalışmalarıyla doğmuş ve gelişmiştir. Burada adı geçen şekil bozuklukları, hareket sistemiyle yani gövde ve uzuvlarla ilgili şekil bozukluklarıdır. Buna karşılık yüz, kafa ve iç organlara ait şekil bozuklukları, bu tıp dalının çalışma alanının dışında kalır. İlk bakışta çalışmaların dar bir alan içinde kaldığı zannı uyanırsa da hakikatte bu alan oldukça geniştir. Zira şekilde ve fonksiyonda bozukluklar yapan hastalık ve darbeler oldukça fazladır. Ortopediyi insan vücudunun özellikle mekanik fonksiyonları ile uğraşan bir tıp dalı olarak da tarif etmek mümkündür. Ortopedi terimi, ilk olarak Paris Tıp Fakültesi profesörlerinden Nicolas Andry (1658-1742) tarafından kullanılmıştır. Ortopedi kelimesi düzgün, kusursuz çocuk veya düzgün, kusursuz terbiye, düzeltme anlamlarına gelen bir terimdir. Fakat zamanla hüviyetini değiştirmiş, her yaştaki insanların hareket sisteminin şekil ve fonksiyon bozuklukları ile ilgilenir hâle gelmiştir. Mısır, Babil, Çin, Hint, Yunan ve Roma kalıntılarında, insan vücudundaki sakatlıkların sebep oluş ve şekilleri ile tedavileri üzerinde çalışıldığına dair kayıtlara rastlanmaktadır. Yıllar ilerledikçe ortopedi alanında da yeni gelişmeler olmuş ve ortopedi giderek daha köklü bir hâle gelmiştir. Önceden alınmış insan ve hayvan kemiklerinin çeşitli şekillerde saklanması ve lüzumunda kullanılmasını temin eden kemik bankaları ile noksanlığı plastik maddelerle telafi etmek için imal edilen iç sunî uzuvlar, ortopedik cerrahinin son zamanlarda ulaştığı yenilikler arasına girdi. Ortopedi dalında ihtisas yapan hekimlere “ortopedist” ismi verilmektedir.

In science we trust.

Benzer Konular

20 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Tıp Bilimleri
19 Ocak 2008 / KENCISii Tıp Bilimleri
2 Aralık 2009 / Misafir Tıp Bilimleri
8 Temmuz 2011 / kompetankedi Taslak Konular
20 Kasım 2007 / kompetankedi Taslak Konular