Arama

Dünya Kentleri: Şanghay

Güncelleme: 13 Eylül 2012 Gösterim: 1.675 Cevap: 1
careless_WhispeR - avatarı
careless_WhispeR
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
29 Nisan 2009       Mesaj #1
careless_WhispeR - avatarı
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
Dünya Kentleri: Şanghay

Şanghay
Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.Org


800px PudongBW

Şanghay
Şanghay (Çince: 上海; pinyin: Shànghǎi, Şanghay (Yardım·bilgi) Şanğ-hay diye okunur), Çin'in en büyük kentidir. Çin'in doğu sahilinde Yangtze Nehri deltasında kurulmuştur. Oldukça kalabalık olan bu kent, ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti nin en önemli liman kentidir.
Şanghay, Doğu Çin’de Yangtze Nehri Deltası’nın kıyısında yer alan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin en büyük ve dünyanın da sekizinci en büyük şehirlerinden biridir. Yaygın olarak Çin’in modern ekonomisinin kalesi olarak görülen şehir, bu yönüyle ulusun en önemli kültürel, ticari, endüstriyel ve iletişim merkezlerinden biri olarak hizmet görür. İdari olarak Şanghay, Çin Halk Cumhuriyeti’nin eyalet statüsündeki bir belediyesidir. Bununla birlikte Şanghay, dünyanın en yoğun limanlarından biridir ve 2005’te dünyadaki en büyük kargo limanı olmuştur.
Esasında bir balıkçı kasabası olan Şanghay, Çin’in yirminci yüzyılla birlikte en önemli şehri oldu ve Çin Cumhuriyeti döneminde, popüler kültürün, entellektüel tartışmaların ve politik olayların merkeziydi. 1949’daki komünist devriminden sonra Şanghay, merkezî hükümetin ağır vergilendirmesi, yabancı yatırımın sona ermesi ve kentli unsurların tasfiyesi yüzünden canlılığını kaybetti. Daha sonra, 1992’de merkezi hükümetin Şanghay’da pazar ekonomisinin yeniden geliştirilmesi yetkisiyle beraber Çin’in ekonomik büyümesinin öncüsü olmuştur. 21. yüzyılın başındaki Şanghay için var olan bazı meseleler, şehrin artan işçi göçü, büyük gelir uçurumu ve çevresel bozulma ile başa çıkmak için mücadele gibi meselelerdir. Bu meselelere rağmen, gökdelenler ve modern yaşam tarzı, sıklıkla Çin’in şu andaki ekonomik kalkınmasının temsili olarak görülmektedir.
Mayıs ve Ekim 2010 arasında Şanghay’da Expo 2010 Dünya Fuarı toplanmış olacak. Bununla beraber Formula 1 Çin Büyük Yarışı, ilk kez 26 Eylül 2004’te Şanghay Uluslararası Pisti'nde gerçekleştirildi. Yine, küresel ısınmaya karşı yedi kıtanın tümünde dokuz farklı yerde gerçekleştirilen Live Earth (Yaşayan Dünya) konserlerinden biri, 7 Temmuz 2007’de Şanghay'da, Oriental Pearl TV Tower’da gerçekleştirildi.

http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic184255_2.gif
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
13 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Shangai (Şanghay)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Kiang-su eyaletinde, Doğu Çin Denizi yakınında, Çin'in en büyük kenti, en önemli endüstri ve ticaret limanı. Hoanghu Irmağı kıyısında (ağzına 20 km. uzaklıkta), Yangçu kolu kavşağı yakınında kurulmuştur. 11.860.000 olan nüfusuyla, dünyanın en büyük birkaç kentinden biridir. Son derece çeşitli endüstriler (demir-çelik, öteki metalurjiler, makine, gemi yapımı, kimya vb.) yer alır. Bu endüstriler, çevresindeki uydu kentlere dağılmıştır (Min Hang, Wu-Sung, Pengpu... gibi). Kent özellikle 19. yüzyılda gelişmiştir. Üniversiteler ve birçok yükseköğrenim kurumu vardır. 2 bin km2 yüzölçümüyle Çin'de özel bir yönetim bölgesi statüsüne sahiptir.
theMira

Benzer Konular

23 Haziran 2012 / AndThe_BlackSky Mimarlık
20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular