Arama

Dünya Kentleri: Şiraz

Güncelleme: 5 Eylül 2012 Gösterim: 1.242 Cevap: 0
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
5 Eylül 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Şiraz
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Güneybatı İran'da Fars eyaletinin merkezi, sanayi ve ticaret kenti. Dokuma, çimento, şeker, gübre, altın ve gümüş elişleri, halı, mozaik gibi sanayiler, ayrıca üniversitesi, birçok tarihî cami, İranlı şair Hafız'ın türbesi. Şair Saadi'nin doğum yeri olması gibi yönleriyle ülkenin önemli kentlerinden biridir. Nüfusu 848.289.


Şiraz

MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi


Şiraz şehri, İranlılar'ın anavatanı olan Fars bölgesi'nin merkezinde bulunması, eski eserleri ve bozulmamış kent dokusuyla ayrıca çevresindeki bağlarıyla İran'ın en güzel ve en çok turist çeken şehirlerinden birisidir. Yüzyıllar boyunca bir kültür ve sanat şehri olarak bilinen Şiraz, 'İran'ın kültür başkenti' 'şairler şehri' ve 'güller şehri' gibi ünvanlara sahiptir. Türk edebiyatında, Yahya Kemal Beyatlı 'Rindlerin Ölümü' adlı şiirinde şehirden ve onun gizemli güzelliğinden bahseder.
“Hafız’ın kabri olan bahçede bir gül var.
Yeniden her gün açarmış kanayan rengiyle,
Gece, bülbül ağaran vakte kadar ağlarmış,
Eski Şiraz’ı hayal ettiren âhengiyle.
Ölüm âsude bahar ülkesidir bir rinde;
Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter.
Ve serin serviler altında kalan kabrinde
Her seher bir gül açar, her gece bir bülbül öter.”

Günümüzde Şiraz bulunduğu Fars bölgesinin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir. Çevresinde büyük ve gelişmiş bir kent olmaması nedeniyle dışarıdan çok göç alıp büyümüştür. Bir buçuk milyona yakın nüfusuyla İran'ın altıncı büyük kentidir.

Geçmişi

Şiraz'ın
Akameniş dönemine kurulduğu bilinmektedir. Sasaniler döneminde de önemli bir merkez olan şehir, 693 yılında Müslüman Araplar tarafından alınarak Bağdat'a bağlı bir vilayet oldu. Şiraz, Cengiz Han ve Timur ordularının istilalarından ve yıkımlarından zarar görmemiştir. Moğol ve Timur dönemlerinde şehir çok gelişti. Hatta o dönemlerde İslam medeniyetinin en gelişmiş şehriydi. Yine bu dönemde şehirde kültürel hayat çok ilerlemiş özellikle edebiyat ve mimarlık zirve yapmıştır. Edebiyat alanında Şeyh Sad'i Şirazi ve Hâfız bu dönemde yetişmiştir. Şirazlı mimarlar gerek İran'da gerekse diğer doğu şehirlerinde önemli eserler vermiştir.

Bu gelişmelere rağmen Şiraz, önce büyük depremlerle hasar görmüş, 17. yüzyılın sonlarında Afgan akımlarına uğramış ve şehirde 18. yüzyılda ayaklanmalar yaşanmıştır. Şehir 1750 yılında Zend hanedanı zamanında İran'ın başkenti olmuştur. Zend hükümdarlarından Kerim Han şehre önemli eserler kazandırmıştır. Kerim Han’ın yaptırdığı eserler arasında en önemlisi kraliyet alanı olarak kullanılan 'Arg-e Kerim Han' (Kerim Han kalesi)'dir. Vekil Camii de müthiş işlemeleriyle Kerim Han'ın ünvanını taşır. Ayrıca İran'ın en güzel kapalı çarşısı Şiraz'daki Vekil Pazarı'dır.

Şehir 1789'da Kaçarlar'ın hakimiyetine girdi. Şiraz'ın tarihindeki en kötü zamanını da Kaçar hanedanı zamanında yaşamıştır. Kaçarların başkenti Tahran'a taşımasıyla önemini kaybetmiş, Kerim Han'ın şehre kazandırdığı pek çok eser talan edilmiştir. Şiraz bu dönemde Buşehr limanına giden ticaret yolu üzerinde bulunması avantajıyla hiç değilse ticari önemini korusa da 1930 yılında yeni yapılan demiryolunun şehirden geçmemesi ile bu özelliğini de kaybetmiştir.

Turizm

Şehirdeki önemli tarihi eserler Şiraz'ı ikiye bölen 'Kerim Han-e Zend bulvarı'nın iki yanında bulunmakta. Ayrıca oteller, lokantalar ve alışveriş merkezleri de yine bu cadde üzerinde yer alır. Şehirde tarihi önemi olan yerlerden önemli olanları şunlardır:

  • Kerim Han Kalesi (Arg-e Kerim Han)
  • Vekil Camii
  • Şah-e Çerağ Türbesi
  • Kur’an Kapısı (Dervaz-e Kur’an)
  • Vekil Pazarı
  • Hâfıziye (Hâfız'ın kabri)
  • Sa’di’nin Türbesi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular