Arama

Türkiye'nin Akarsuları - Kızılırmak

Güncelleme: 21 Ekim 2018 Gösterim: 13.500 Cevap: 4
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Ağustos 2009       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Kızılırmak

Ad:  Kızılırmak.jpg
Gösterim: 1496
Boyut:  25.4 KB

Bütün çiğin Türkiye topraklarında olan en uzun akarsu. Uzunluğu 1.355 km'dir. Antik Çağda tuzlu akarsu anlamına gelen Halys adıyla anılırdı.
Sponsorlu Bağlantılar

İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeydoğusundaki Kızıldağ’ın (3.025 m) güney yamaçlarından doğar. Önce doğu-batı doğrultusunda akarak İmranlı kasabasından geçer; bu kesimde vadisi 1.500 m'den yüksektedir. İmranlı’nın batısında derin bir vadi içine gömülmeye başlar ve Türkkeşlik köyünü geçerek Sedille Boğazına girer. Daha sonra Zara Boğazını aşar; Zara kenti önünde yatak yüksekliği 1.500 m'nin altına iner., Zara'dan sonra bütünüyle jipsli bir arazide akmaya başlar. Zara Boğazında kuzeyden gelen Oyuklu Deresini, boğazdan çıkınca güneydoğudan gelen Acısu'yu, yöredeki jips karstı göllerinin en büyüğü olan Tödürge Gölünün (Demiryurt Gölü) güneyinden geçerken de bu gölün tuzlu sularını getiren gideğeni alır Hafik'in güneyinde yüksekliği 1.400 m'nin altına iner ve güneybatıya yönelir. Bu yöneliş, Kızılırmak’ın İç Anadolu’daki büyük büklümünün başlangıcıdır.

Kızılırmak, Zara ile Hafik arasında da iki boğazdan geçer; bunlar Tödürge ve Yarhi- sar boğazlarıdır. Hafik’in güneyinde akarsuya güneydoğudan katılan Acı Irmak jipsli araziden gelir. Sivas’a yaklaşırken kentin kuzeydoğusunda 100 m derinlikteki Sivas Boğazına giren ve kentin 2 km kadar güneyinden geçen Kızılırmak’a kuzeyden Meraküm Yaylasından gelen ve Sivas kentinden geçen Tavra Suyu, güneyden de Karasu ve Ulaş Suyu olarak da bilinen Tecer Suyu karışır. Sivas yakınında Eğri-köprü ve Kesikköprü gibi tarihsel köprülerin altından geçen Kızılırmak Sivas’ın batısında güneyden Çerçi Deresini, kuzeyden de Cebir ve Kaim sularını alır. Bünyan yakınlarında terk ettiği jipsli araziden aldığı son kol, Akkışla yöresinden gelen Kestel Suyudur. Bünyan yakınlarından Gülşehir'e kadar volkanik bir arazide ilerler. Kayseri kentinin 30 km kadar yakınından geçerken bu yörenin sularını toplayan Karasu adıyla da anılan Sarımsaklı Çayını güneydoğudan alır. Bu 4cesimde eski Kayseri-Yozgat yolunun geçtiği Çökgöz Köprüsü ile eski Kayseri-Ankara yolunun geçtiği Tekgöz Köprüsü’nün altından geçer. Kayseri-Ankara demiryolu ile yeni karayolu köprüsü Kızılırmak’ı Beydeğirmeni istasyonu yakınında aşar. Irmak yatağının yüksekliği ilk kez burada 1.000 m’nin altına iner.

Avanos’ta büklümünün en güney noktasına ulaşan Kızılırmak, doğrultusunu değiştirerek önce batıya, Gülşehir’den sonra kuzeybatıya yönelir. Bu kesimde granit, siyenit, kristalin şist ve mermer ağırlıklı eski bir kütle olan Kırşehir Masifine girer ve Kırşehir’in yaklaşık 17 km güneyinden geçer. Bu arada kuzeyden, Kırşehir kentinden geçerek gelen ve Kırşehir Kılıçözü Deresi olarak da bilinen Kırşehir Çayı kolunu alır. Daha sonra dar boğazlar içinde akmaya başlar; bu boğazlardan ikisinde kurulan Hirfanlı ve Kesikköprü barajlarında doğal akışı bir ölçüde kesintiye uğrar. Kesikköprü Barajı'ndan sonra güney-kuzey doğrultusunu alır ve Kaman-Balâ yolunun geçtiği Köprüköy Köprüsü’nün altından geçer. Daha kuzeyde küçük Kapulukaya Baraj Gölü yer alır. Kırıkkale kentinin batısından ilerleyerek kuzey yönünde akmaya devam eder. Yatağının yüksekliği Yahşihan istasyonunda 670 m’ye düşer.
Ad:  Kızılırmak-2.jpg
Gösterim: 2144
Boyut:  79.1 KB
Yahşihan ile Irmak istasyonları arasında Kayseri-Ankara, Irmak ile Kalecik’in Alibeyli köyü arasında da Ankara-Zonguldak demiryolu akarsu çığırını izler. Kalecik yakınlarında Anadolu’nun bir başka önemli jipsli alanına giren Kızılırmak önce kuzeydoğuya, Hamzalı köyü yakınında da doğuya yönelir. Bu kesimde önce kuzeybatıdan Acıçay’ı, daha sonra güneyden en büyük kolu Delice Irmağını alır. Salur köyü yakınında jipsli araziyi terk eder ve Kuzey Anadolu Dağlarını boğazlarla yarmaya başlar. Uzunluğu 25 km’yi bulan Salur-Dutludere Boğazına girdikten sonra, kısa bir süre güney-kuzey doğrultusunu izler ve yatağının yüksekliği 450 m’ye iner. Osmancık’ta 15. yüzyıl sonlarında yapılmış çok kemerli Koyun Baba Köprüsü’nün altından geçtikten sonra kuzeybatıya yönelir. Devrez Çayı kavşağında doğuya dar açılı bir dönüş yaparak Kargı Ovasının güneyinden geçer ve Ada Dağı kütlesinin çevresini dolaşır. Ada Dağının güneyinde ve kuzeyinde tektonik kırık hatlarına uyarak akar. Avlağı köyü yakınında kuzeydoğuya yönelir; Gökırmak kavşağından önce yaklaşık 10 km uzunluğundaki dar Kepez Boğazına girer. Durağan yakınındaki Gökırmak kavşağında keskin bir dirsek oluşturarak güneydoğuya döner. Daha sonra gene doğuya ve kuzeydoğuya doğru akar. Bu sırada şistlerden oluşan başkalaşmış bir kütle içinde açtığı bir yarma vadi olan Şahinkaya Boğazına girer. Kepez Boğazından daha kısa olan Şahinkaya yarma vadisi, hiçbir yolun izleyemeyeceği kadar dar ve görkemlidir. Kızılırmak’ın çığırındaki son boğaz olan küçük Asar Boğazını geçerek Bafra Ovasına açıldığı kesimde Altmkaya ve Derbent barajları yapılmıştır.

Bafra Ovası, eski ve yeni alüvyonlardan oluşmuş bir delta ovasıdır. Kızılırmak bu ovada Bafra kentinin batısından geçerek Bafra Burnunda Karadeniz’e ulaşır. Ovanın deniz kenarlarında balıkçılık bakımından önem taşıyan birçok kıyı gölü vardır. Bunlardan en önemlisi Balık Gölüdür. Kızılırmak Deltasının bir başka ilginç yönü, yüksekliği 7-8 m’ye varan kıyı kumullarıdır. Yağmur ve kar sularıyla beslenen Kızılırmak’ın rejimi düzensizdir. Temmuz sonu ile ağustosta çok düşük olan su düzeyi, buharlaşmanın azalması ve sonbahar yağmurlarının başlamasıyla eylül-aralık arasında biraz yükselir. Ocakta gene azalan sular şubatta kabarmaya başlar ve nisanda en yüksek düzeye ulaşır. Mayısta da yüksek olan su düzeyi hazirandan başlayarak düşer. Kızılırmak’ın aşağı çığırındaki ölçüm istasyonunun verilerine göre ırmağın ortalama debisi 184 mYsn’dir. Gözlem süresi içinde 1.673 mV sn’ye çıkan ve 18,4 mVsn’ye kadar inen debiler de ölçülmüştür.

Eskiden bazı kesimlerinden suyolu ulaşımında yararlanılan Kızılırmak’ın aşağı çığırında Vezirköprü’nün kuzeyi ve Bafra arasında teknelerle özellikle kereste taşımacılığı yapılırdı.

MsXLabs.org & Ana Britannica
BAKINIZ Samsun

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Ekim 2018 00:54
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
20 Temmuz 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Kızılırmak



Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  kizilirmak-haritasi.jpg
Gösterim: 662
Boyut:  6.2 KB
Kızılırmak; Türkiye’nin en uzun ırmağıdır. Uzunluğu 1.355 km, akaçlama havzası 75.000 km2. Sivas’m Zara İlçesi’nin doğusunda, Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğar, önce batı, sonra güneybatıya yönelir. Sivas il merkezinin güneyinden geçer. Akdağlar’ın güneydoğu eteklerinde derin vadiler aşarak, Gemerek’in batısında Kayseri sınırlarına girer. Kayseri İli’nde bir yay çizen ırmak, Orta Anadolu Yaylası düzlüklerinde akarak kuzeybatıya yönelir. Kayseri’nin kuzeybatısında, Avanos İlçesi doğusunda Nevşehir topraklarına girer. Nevşehir İli’ni kabaca doğu-batı yönünde geçer. Kırşehir-Nevşehir arasında kısa bir sınır oluşturur. Daha sonra Kırşehir-Ankara sınırına yakın Kırşehir topraklarında akışını sürdürür. Ankara topraklarına girdikten sonra kuzeye yönelir. Ankara’nın doğusunda kuzey-güney yönünde ilerler, Kalecik İlçesi’nin doğusunda kuzeydoğuya dönerek Çankırı topraklarının güneydoğusundan geçer ve Çorum topraklarına girer. Çorum’da bir süre kuzeydoğu doğrultusunda akar, sonra kuzeye kıvrılır. Osmancık İlçesi’nde kuzeybatıya, Kargı İlçesi batısında ani bir kıvrımla doğu-kuzeydoğuya dönerek bir süre Sinop-Samsun İlleri arasında sınır çizer ve Samsun topraklarının batısında ilerler. Bafra İlçesi kuzeyinde geniş bir delta oluşturarak Karadeniz’e ulaşır.

İç Anadolu Bölgesi’nde oldukça kurak alanlarda aktığından, özellikle yaz aylarında suları çok azalır. Yer yer derin vadilerden ya da geniş düzlükler üzerinde genişleyen yatağında akar. Yağışlı dönemlerde taşkınlara yol açar. Karadeniz Bölgesi’nde suları bollaşır. Kaynak kesiminden İç Anadolu’nun ortalarına kadar kolay aşınabilen, alçıtaşlı yatakta akar. Bu nedenle, bu kesim de suları acı ve tuzludur. Aşağı çığırında, suları tatlı kollarla beslenir. (Devrez, Gökırmak vb). Kızılırmak Vadisi boyunca çok sayıda yeni kollar alır: Tecer Çayı (Sivas), Balabandere (Ankara), Çorum Çankırı il sınırları, Devrez Çayı (Çorum), Gökırmak (Sinop). vb. Akaçlama havzasının genişliği nedeniyle, fazla malzeme taşıyan ırmak, denize döküldüğü yerde Türkiye’nin en geniş deltasını oluşturur (yüzölçümü 560 km2, uzunluğu 30 km, genişliği 32 km). Deltanın batısında 200-300 m genişliğinde, 8-10 m yüksekliğinde kum tepeleri ve delta üzerinde, irili ufaklı sığ göller görülür. Balık Gölü, denizden, 1 km genişliğinde bir şeritle ayrılır. Deltanın ortasında düz bir biçimde çıkar. Yılda 45 milyon ton dolayında taşınmış materyel, delta yüzeyine yayılır ya da denize ulaşır. Üzerinde kurulu barajlardan (Hirfanlı, Kesikköprü, vb), sulama ve elektrik enerjisi eldesinde yararlanılır.


Kızılırmak Efsanesi


Ad:  samsun03_kizilirmaktabuzlar12121927.jpg
Gösterim: 902
Boyut:  30.4 KB

Kızılırmak'ın bir tarafından öbür tarafına gelin gidecekmiş. Gelin ailedeki yedi kardeşten tek kız imiş. Kızı ailesi ata bindirmiş. Kızılırmak'ın öbür tarafından gelen seymen alayı gelini alıp yola çıkmışlar. Düğün alayı Kızılırmak Köprüsü'nün üzerinden geçerken köprü seymen alayının ağırlığını çekemeyip çökmüş. Gelin ve düğün alayına katılanların çoğu ölmüş. Kurtulanlardan bazıları gelinin ailesine, bazıları ise erkeğin ailesine haber götürmüşler. Bu haberi duyup, gelinin ailesinden gelen kardeşi köprünün başında şunları söylemiş:

Yedi kardeştik de bindirdik ata
Köprünün başında oldu bir hata
Aldırdık gelini Kızılırmak'a
Ne yaptın Kızılırmak ne yaptın allı gelini
Gelini gelini de Türkmen torunu

Köprüden geçerken köprü bükülüp çöktü
Bütün seymen Kızılırmak'a düştü,
Bu hali görenin hep aklı şaştı
Ne yaptın Kızılırmak ne yaptın allı gelini
Gelini gelini de Türkmen torunu

Davulcusu kaya başı dolaşır
Seymeni koyun gibi meleşir
Damat Bey'e kara haber ulaşır
Ne yaptın Kızılırmak ne yaptın allı gelini
Gelini gelini de Türkmen torunu

Haber damat tarafına ulaşınca damat koşarak gelip, köprünün başında şunları söylemiş:

Bileydim de nazlı yare varaydım
Atının başından tutup yedektim
Düşüyorum dedikçe de sıkı sıkı tutaydım
Ne yaptın Kızılırmak ne yaptın allı gelini
Gerdanı beş karış benim yarimi

Damat bir süre sonra kendinden geçip, sersemleşir ve şunları söyler:

Avcıyı getirin de şu kartalı vursun
Dalgıcı getirin de gelini bulsun
Cerrah getirin de Damat Bey'in halinden bilsin
Ne yaptın Kızılırmak ne yaptın allı gelini
Gerdanı beş karış benim yarimi

Bir süre sonra düğün alayından ölenleri bulmak için bir çok kişi Kızılırmak boyunca dizilip ölenleri aramışlar. Bulanları köylüler kendi köylerine götürüp toprağa gömmüşler. Sonunda da bu olay günümüze kadar gelmiştir.


Kızılırmak Üzerindeki Barajlar


Nehir üzerine 8 baraj yapılmıştır. Bunlar Kayseri ilinde Sarıoğlan,Yemliha kasabasında kurulmuş olan Yamula Barajı, Ankara yakınlarındaki Kesikköprü, Hirfanlı ve Kapulukaya barajları ile nehrin Bafra Ovası'na kurulmuş Altınkaya ve Derbent barajlarıdır. Nehir üzerine son olarak Obruk Barajı yapılarak 2007 yılı içerisinde su tutumuna başlanılmıştır.

Sarıoğlan Barajı,Kayseri'de, Kesdoğan Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1991-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3.000.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 38,00 m., normal su kotunda göl hacmi 22,00 hm3, normal su kotunda göl alanı 2,65 km2'dir. Baraj 6.144 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.


Yamula Barajı,Kızılırmak Nehri üzerinde Kayseri'nin 25 km kuzeybatısında, Yemliha kasabası yakınlarında kuruludur. Yamula Barajı ve Hidroelektrik Santral Projesi, Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan, enerji ve sulama amaçlı Türkiye'nin önemli projelerinden birisidir. 27 Aralık 2003 tarihinde su tutulmaya başlanmıştır.


Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.582.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 120,00 m., normal su kotunda göl hacmi 2025,00 hm3, normal su kotunda göl alanı 85,30 km2'dir. Baraj 6.500 hektarlık bir alana sulama hizmeti verirken, 100 MW güç ile de yıllık 422 GWh'lik enerji üretimi yapmaktadır.


Kesikköprü Barajı,Ankara'nın Bala ilçesinde, Kızılırmak üzerinde, sulama ve enerji üretimi amacı ile 1959 - 1966 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak ve kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 900.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 49,10 m'dir. Normal su kotunda göl hacmi 95,00 hm3, normal su kotunda göl alanı 6,50 km2'dir. 11.860 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermekte, HES (hidroelektrik santralı) 76 MW'lik güç kapasitesi ile yılda 250 GWh elektrik enerjisi üretimi sağlamaktadır.


Hirfanlı Barajı,[Kırşehir (il)'inde, Kırşehir ile Şereflikoçhisar arasında, Kızılırmak üzerinde 1953-1959 yılları arasında inşa edilmiş kurulmuş olan, enerji üretimi ve taşkın kontrolü amaçlı bir barajdır. Kaya gövde dolgu tipi olan baraj 2.000.000 m³ gövde hacminde ve akarsu yatağından 78 metre yüksekliktedir. Normal su kotunda göl hacmi 5.980 hm³, normal su kotunda göl alanı 263,00 km²'dir. 128 MW güç kapasitesindeki HES (hidroelektrik santrali) yılda 400 GWh elektrik enerjisi üretimi sağlamaktadır.
Türkiye'nin sayılı büyük boyutlu barajlarından birisidir.


-derlemedir-

Nick_elodeon - avatarı
Nick_elodeon
Kayıtlı Üye
21 Temmuz 2016       Mesaj #3
Nick_elodeon - avatarı
Kayıtlı Üye
Kızılırmak
Ad:  Kızılırmak çeltik tarlaları.jpg
Gösterim: 5805
Boyut:  207.3 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 14 Kasım 2016 13:51
Nick_elodeon - avatarı
Nick_elodeon
Kayıtlı Üye
21 Temmuz 2016       Mesaj #4
Nick_elodeon - avatarı
Kayıtlı Üye
Kızılırmak-2 (Wikipedia)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
 
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Kasım 2016       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Kızılırmak-3.jpg
Gösterim: 1648
Boyut:  68.2 KB
Kızılırmak buz tuttu. (Sivas)
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

14 Kasım 2016 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
21 Temmuz 2016 / bi quan Türkiye Coğrafyası
19 Temmuz 2016 / bi quan Türkiye Coğrafyası
7 Eylül 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası