Arama

Samsun

Güncelleme: 21 Ekim 2018 Gösterim: 28.730 Cevap: 14
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

SAMSUN

Ad:  samsun.JPG
Gösterim: 747
Boyut:  61.6 KB

Karadeniz Bölgesi’nin orta kesiminde il ve il merkezi kent.
Sponsorlu Bağlantılar
Yüzölçümü 9.579 km2 olan Samsun ili doğuda Ordu, güneydoğuda Tokat, güneyde Amasya, güneybatıda Çorum, batıda Sinop illeri, kuzeyde de Karadeniz ile çevrilidir.

Doğal yapı


İl toprakları, güney kesimde yer alan orta yükseklikteki dağlık alandan alçak düzlüklerin uzandığı Karadeniz kıyısına doğru alçalır. İlin büyük bölümünü Kuzey Anadolu Dağları engebelendirir. Kızılırmak vadisinin doğusunda Canik Dağlar), batısında ise Küre (İşfendiyar) Dağlarının doğu kesimi yer alır. İl topraklarının en yüksek noktası güneybatıda, Amasya-Çorum il sınırı yakınında 1.791 m’ye ulaşan Kunduz Dağıdır. Bu dağların özellikle Karadeniz’e bakan kuzey yamaçlarında geniş ormanlar vardır.

Samsun’daki düzlükler, Karadeniz’e kıyısı olan öteki illere göre daha geniştir. Bunların en önemlileri Çarşamba Ovası ile Bafra Ovasıdır. Yeşilırmak ve Kızılırmak’ın taşıdığı alüvyonların yığılıp birikmesiyle oluşan bu düzlükler birer delta ovasıdır. İl merkezi çevresindeki düzlükler, aralarında Mert Çayı ve Kürtün Çayının da bulunduğu çeşitli akarsuların getirdiği alüvyonlarla oluşmuştur. Bu ovaların büyük bölümleri, ilin başlıca tarım alanlarıdır.

İl topraklarından kaynaklanan suları Terme Çayı, Yeşilırmak, Abdal Çayı, Mert Çayı, Kürtün Çayı ve Kızılırmak toplar. Yeşilırmak güneydoğuda, Kızılırmak da batıda belli bir kesimde doğal sınır oluşturur.

İl sınırları içinde birçok doğal ve yapay göl vardır. Doğal göller, gideğeniyle Yeşilırmak’ın kollarından Tersakan Çayını besleyen Lâdik Gölü ve delta ovalarındaki irili ufaklı lagünlerdir. Kızılırmak deltasındaki başlıca lagünler Karaboğaz, Liman, Cernek (Gernek) ve Balık gölleri ile Uzungöl’dür. Yeşilırmak deltasındaki önemli lagünler ise Dumanlıgöl ve Akgöl ile Simenlik (Semenlik ya da Simenit) Gölüdür. Yeşilırmak üzerinde kurulan enerji amaçlı Haşan Uğurlu Barajı, sulama ve enerji amaçlı Suat Uğurlu Barajı’yla Abdal Çayı üzerinde kurulan içme, kullanma ve sanayi suyu sağlama amaçlı Çakmak Barajı ve Kızılırmak üzerindeki enerji amaçlı Altınkaya Barajı ardında suların birikmesiyle oluşan yapay göller vardır.

Fazla girinti çıkıntıya rastlanmayan Karadeniz kıyısında, Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın deltalarından oluşan iki büyük çıkıntı vardır. Bu deltaların alüvyal oluşumuna uygun olarak kıyı kesiminde doğal plajlara, yer yer de kumullara rastlanır. Kıyının ardındaki lagünlerin çevresi sazlık, bataklık ve ormanlıktır. Kızılırmak deltasının kuzeyinde Bafra Burnu, doğusunda İncir Burnu, Yeşilırmak deltasının kuzeybatısında Cıva (Civa) Burnu, doğusunda Çaltı Burnu yer alır. İlin Karadeniz kıyısı açığında ada yoktur.
Samsun ilinin güney kesiminden Kuzey Anadolu Kırık Kuşağı geçer. Bu kesimde tarih boyunca birçok deprem olmuştur.

Ekonomi


Samsun, nüfus açısından Karadeniz Bölgesi’nin en büyük ilidir. Yaklaşık yüzde 58’i kırsal kesimde yaşayan il halkı geçimini tarım ve tarıma davalı sanayi ile ticaretten sağlar. 1989’da yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler ve miktarları şöyleydi: 23.456 ton domates, 29.566 ton şeker pancarı, 199.061 ton buğday, 176.669 ton mısır, 105.180 ton dolmalık biber, 76.988 ton sivri biber, 72.541 ton hıyar, 59.868 ton kara lahana, 56.000 ton lahana, 54.844 ton patlıcan, 54.026 ton patates, 52.986 ton taze fasulye, 49.025 ton fındık, 44.350 ton arpa 42.745 ton ayçiçeği, 29.328 ton pırasa, 28.139 ton pirinç, 27.415 ton karpuz, 22.625 ton tütün ve 18.155 ton kuru fasulye. Verimli tarım alanlarının bir bölümünde de yulaf, çavdar, sarmısak, armut, şeftali, kızılcık, kiraz, ceviz, incir ve çeşitli sebzeler yetiştirilir. Aynı yıl, Türkiye’de üretilen kara lahananın yüzde 46’sı, sivri biberin yüzde 23’ü, dolmalık biberin yüzde 20’si, tane barbunya fasulyenin yüzde 18’i, pirinç ve taze fasulyenin yüzde 14’ü, lahananın yüzde ll’i, fındığın yüzde 9’u ve tütünün de yüzde 8’i Samsun ilinden elde edilmişti.

İlde hayvancılık ve balıkçılık da önem taşır. Genellikle dağlık alanlardaki yaylalarda koyun, alçak düzlüklerde sığır ve manda besiciliği ile tavukçuluk yapılır. Açık deniz balıkçılığı bir başka etkinliktir. Ayrıca ildeki akarsu ve göllerde tatlı su ürünleri avlanarak pazarlanır. İl tarımına katkıda bulunan kurumlardan Gelemen ve Karaköy tanm işletmelerinde sığırcılık, koyunculuk, tavukçuluk, tarla tarımı ve bahçe kültürleri alanlarında etkinlik gösteren birimler vardır. 1989’da il tarımında kullanılan traktör sayısı 17.460’tı.

Ulaşım olanakları gelişmiş sayılabilecek ilde, sanayi fazla gelişmemiştir. Başlıca sanayi tesisleri un, salça, süt ürünleri, çeltik, bitkisel yağ, şeker, su ürünleri işleme, sigara, yaprak tütün işleme, yem, orman ürünleri, gübre, çimento, metalürji, plastik, profil boru ve tel alanlarında etkinlik gösteren fabrika ve işletmelerdir. Küçük sanayinin önemli dallarını ise metal eşya ve makine, orman ürünleri ve gıda üretimi ile dokumacılık oluşturur. Samsun ilindeki en önemli sanayi tesisleri Etibank’a bağlı Karadeniz Bakır İşletmeleri AŞ’ye (KBİ) ait kuruluşlardır.

Yeraltı kaynakları açısından yoksul olan ilin çeşitli kesimlerinde sıcak madensuyu kaynakları ile tuğla-kiremit hammaddesi, Havza yöresinde linyit ve Vezirköprü yöresinde mermer içeren cevher yatakları vardır.

Karadeniz kıyısı ve göl kıyıları dışındaki önemli mesire alanları Çakırlar Korusu, Çamgöl ve Vezirköprü orman içi dinlenme yerleridir. Havza ve Lâdik kaplıcaları da yöre halkının ilgisini çeker. İlin doğal değerlerinden olan geyikler için Vezirköprü’de bir üretme istasyonu, sülünler için Terme’de, su kuşları için de Bafra ve Terme’de av koruma ve üretme alanları kurulmuştur.

Tarih


İlin çeşitli kesimlerinde yapılan kazı ve araştırmalar yörenin çok eski bir yerleşim alanı olduğunu göstermektedir. Tekkeköy kenti yakınlarında bulunan araç gereçler, Paleolitik Çağda (y. 2 milyon-15 bin yıl önce) yörede toplayıcılık ve avcılıkla geçinen insanların yaşadığını ortaya koymuştur. Başta İkiztepe olmak üzere birçok höyükte yapılan araştırmalar, yerleşmenin Kalkolitik Çağ (İÖ 5500-3500) ve sonrasında da sürdüğünü göstermiştir. Yöre İÖ 17. yüzyıldan İÖ 8. yüzyıla değin Kaşkaların yurduydu.

Bu yarı göçebe halk, Hititler için yüzyıllar boyunca tehlikeli bir komşu oldu. IÖ 7. yüzyılda Phokaialılar ile Miletoslular Karadeniz kıyılarında birçok ticaret kolonisi kurdular. İÖ 6. yüzyılda Perslerin denetimine giren yöre, MakedonyalIlar ile Selevkoslardan fazla etkilenmedi. İÖ 3. yüzyıl başlarında kurulan Pontus Krallığı’nın egemenliğine girdiğinde yörede, Mossynoikialılar yaşıyordu. IÖ 1. yüzyıl ortalarında Roma’ya bağlanan yöre, Pontus Polemoniacus bölgesinin sınırlan içindeydi. Bizans döneminde Armeniakon Theması’na bağlandı; 8. ve 9. yüzyıllarda birkaç kez Arapların saldırısına uğrayan yöreye Türkmenler 11. yüzyıl sonlarında geldi. Danişmendliler, BizanslIlar ve Anadolu Selçuklulan arasında el değiştiren yöre, daha sonra 13. yüzyıl başlarında kurulan Trabzon İmparatorluğunca yönetildi.

Pontoslularla Anadolu Selçukluları arasında çekişme konusu olduktan sonra 13. yüzyıl ortalannda Moğolların denetimine girdi. Bir süre Pervaneoğullan’nın, 14. yüzyıl ortalarında Eretna Beyliği’nin, daha sonra da Kadı Burhaneddin Devleti’nin egemenliğinde kaldı. 1398’de kısa süre için OsmanlIlara geçti. Timur yönetimi sırasında Taceddinoğullan, Kubadoğullan ve Candaroğullan arasında paylaşıldı. 1428’de kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı. 19. yüzyılda büyük bölümü Trabzon vilayetinin Canik sancağına bağlı olan yörenin güney kesimi Sivas vilayetinin sınırlan içindeydi. 20. yüzyıl başlannda halkın bir bölümü Rumlar ve Ermenilerden oluşuyordu. Bölgenin doğu kesiminde bağımsız bir devlet kurma amacıyla örgütlenen Rum Pontos çetelerinin etkinlikleri Kurtuluş Savaşı’nın sonuna değin sürdü. Kurtuluş Savaşı sırasında işgale uğramayan Samsun yöresi Cumhuriyet’ten sonra il yapıldı.

Kentin yapısı ve tarihsel yapılar


Miletosluların İÖ 7. yüzyılda Karadeniz kıyılarında kurduğu ticaret kolonilerinden biri de Amisos’tu. İÖ 5. yüzyılda Atmalıların ele geçirdiği yerleşme kısa süre Peiraieus adıyla anıldı. Antik Çağda önemli bir ticaret limanı olarak gelişen Amisos’u saldırılardan korumak üzere çok sağlam surlar inşa edilmişti. Bizans döneminde Amisos bir piskoposluk merkeziydi. Danişmendliler Amisos’u alamayınca çok yakında yeni bir kale inşa ettiler.

Yüzyıllarca zengin bir ticaret merkezi olarak kalan eski yerleşme (Eski Amisos), daha sonra Hıristiyan Samsun ya da Gâvur Samsun adıyla anıldı. 11. yüzyılda Cenevizlerin eline geçen Eski Amisos ile Yeni Amisos (daha sonra Müslüman Samsun) arasında canlı bir ticaret ilişkisi vardı. Sonradan Simisso ve Samisun olarak adlandırılan bu yerleşmelerin adı zamanla Samsun’a dönüştü. Eski Amisos’un yer aldığı kesimi kent halkı günümüzde Kara samsun adıyla anar. 18. yüzyılda Anadolu ile Kırım arasındaki ticarette önemli yeri olan kent, çevresinde tütün ekiminin yaygınlaşmasından sonra 19. yüzyılda ticaret merkezi olarak gelişmeye başladı.

Halkın bir bölümünü Rumların oluşturduğu kent, bu yüzyıl boyunca kıyıda batıdan doğuya doğru çizgisel olarak büyüdü. 1869’da çıkan bir yangında yok olduktan sonra, aynı yerde yeniden inşa edildi. 20. yüzyıl başlarında iskeleleriyle önemli bir ticaret merkeziydi. I. Dünya Savaşı sırasında Karadeniz’de denizyolu ulaşımının durmasından zarar gördü. 1915’te Rus donanması kenti dört kez bombaladı. Pontos çetelerinin etkinliğinin sürdüğü bir sırada, Mondros Mütarekesinden (30 Ekim 1918)

sonra Ingilizler kente bir askeri birlik çıkardılar. İtilaf Devletleri’nin Anadolu’nun doğusu ile kuzeyindeki karışıklıkların sona ermemesi durumunda bu yörelerin işgal edileceğini bildirmesi üzerine, 9. Ordu müfettişliğine atanan Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da denizyoluyla kente gelişi her yıl törenlerle anılır.

Cumhuriyet’ten sonra il merkezi yapılan kente, Yunanistan’dan gelen göçmenler yerleştirildi. Samsun-Çarşamba demiryolu 1926’da, Samsun-Sivas demiryolu ise 1932’de açıldı. Karadeniz kıyı yolunun geçtiği kent, nitelikli karayollarıyla ülkenin öteki merkezlerine bağlanır. Ankara’ya 417 km uzaklıktadır. 1957’de açılan Samsun Havaalanından tarifeli uçak seferleri yapılır. Liman tesisleri 1960’ta hizmete girmiştir.

Nüfusu 1950’de 44.019 olan, 1955’te 62.629’a, 1965’te 107.510’a, 1975’te
168.478’e ulaşan, 1985’te 240 bini, 1990’da da 303 bini aşan Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kenti, bölgenin en önemli ticaret ve hizmet merkezidir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin rektörlüğüyle başlıca birimleri kenttedir. Sağlık hizmetleri Devlet, SSK, Deri ve Tenasül Hastalıkları hastaneleri, On dokuz Mayıs Üniversitesi Hastanesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Hastanesi ile özel hastaneler ve bir askeri hastane aracılığıyla sağlanır.

Samsun kenti ile çevresi tarihsel yapı açısından zengin sayılmaz. Kentin hemen güneydoğusundaki Dündartepe höyüğünde yapılan kazılarda Kalkolitik Çağa, ilk Tunç Çağma (İÖ 3500-2000) ve Hititlere ait buluntulara rastlanmıştır. Antik Amisos kentinden günümüze ancak birkaç kalıntı ulaşmıştır. Kentteki başlıca tarihsel yapılar Kale Camisi (1314), Pazar Camisi (14. yy), Şeyh Seyyid Kudbeddin Camisi ve Türbesi, Isa Baba Camisi ve Türbesi (15. yy), Hacı Hatun Camisi (1694), Büyükcami (1884), Yalı Camisi (1894) ile Atatürk Anıtı’dır (1932).

Amisos ile il sınırları içindeki höyüklerde ele geçirilen buluntular ve yöreden derlenen etnografik yapıtlar Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenir. Kentte ayrıca Samsun Atatürk Müzesi vardır.

Samsun Belediyesi Cumhuriyet’ten önce kurulmuştur. Nüfus (1990) il, 1.158.400; kent, 303.979.
kaynak: Ana Britanica
BAKINIZ
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi
Türkiye'nin Akarsuları - Kızılırmak
Türkiye'nin Akarsuları - Yeşilırmak
Türkiye'nin Dağları - Canik Dağları
Karadeniz Bölgesi Ovaları
Son düzenleyen Safi; 21 Ekim 2018 00:50
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SAMSUN

Coğrafi Yapı


Sponsorlu Bağlantılar

Coğrafi Konum


Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz’e döküldükleri deltalar arasında yer alan Samsun ili 9,083 Km²’lik bir yüz ölçüme sahiptir. Coğrafi konum olarak 40° 50’ - 41° 51’ kuzey enlemleri , 37° 08’ ve 34° 25’ doğu boylamları arasındadır. Kuzeyinde Karadeniz’in yer aldığı ilimizin komşuları; doğusunda Ordu , batısında Sinop, güneyinde Tokat ve Amasya ,Güney batısında ise Çorum illeridir.

Samsun ili yeryüzü şekilleri bakımından üç ayrı özellik gösterir. Birincisi güneyindeki dağlık kesim, ikincisi; dağlık kesimle kıyı şeridi arasında kalan yaylalar, üçüncüsü; yaylalarla Karadeniz arasındaki kıyı ovalarıdır. Kızılırmak ve Yeşilırmak akarsularının delta alanlarında oluşmuş kıyılarında, yurdumuzun tarımsal potansiyeli en yüksek ovalarından Bafra ve Çarşamba ovaları yer almaktadır.

Jeolojik Yapı


Samsun’da genç delta ovalarında alüvyonlar bulunmakla birlikte, dik yamaçlarla ayrılmış taraçalarda eski alüvyonlar görülmektedir. Güneydeki dağlık kesime geçiş alanı neojen yaşlı, killi-kireçli tortularla kaplıdır. Kıyı dağları Kretase lavlarından oluşmuştur. Aynı dağların iç kesimlerinde killi, çakıllı tortular bulunur. İç kesimlerde Neojen tortular ve yer yer alüvyonlarla kaplı ovaların güneyinde de birinci ve ikinci zaman yaşlı ve kıvrımlı kayaçlar Kretase ve Eosen Flişlerine rastlanır. Geniş alanlarda ise volkanik oluşumlar görülmektedir. Samsun’da Eosen, Kretase ve Neojen dönemli oluşumlara sıkça rastlanmaktadır.

Yaylalar


Bölgedeki yaylalar genellikle ikinci ve üçüncü zamanda meydana gelmiştir. Karadeniz bölgesinde dağ yamaçları çok aşınmıştır. Ayrıca bölgedeki akarsular toprağı yeteri derecede parçalayarak arazide yer yer yaylalar meydana getirmiştir. Bunlar arasında en önemlileri Ladik, Havza ve Kavak yaylalarıdır.

Dağlar


Samsun ili topraklarının Karadeniz kıyıları düzlüklerle, güneye uzanan iç kesimleri ise, yükseklikleri fazla olmayan dağ sıraları ile kaplıdır. Bölge, Karadeniz kıyıları ile bu kıyılara içeriden paralel olarak uzanan yüksek dağlar arasındadır. Bu dağlar Ünye-Çarşamba kesiminde doğu-batı, Samsun-Bafra kesiminde doğu-güney, batı-kuzeybatı yönünü takip eder. Doğudan batıya doğru uzanan ve birbirinin devamı olarak görünen başlıca iki sıra dağ vardır. Bunlardan doğudakine Canik Dağları, batıdakine ise, Çangal Dağları denir.
  • Canik Dağları : Büyük bölümleri Ordu ilinde bulunan Canik Dağlarının batı uçları Samsun topraklarında bulunur. Yükseklikleri az olan bu dağ sıraları Karadeniz ile iç kesimler arasındaki ulaşıma engel olmazlar. Yüksekliği ortalama 1500 metredir.
  • Çangal Dağları: Samsun ili sınırlarının batı ucundan içeri giren Çangal Dağlarının büyük bir kısmı Sinop ili sınırları içerisindedir. Çangal dağlarının ortalama yüksekliği 1500 metredir.
  • Sıralı Dağlar: Samsun ilinin önemli yüksekliklerinden birisi olan Sıralı Dağlar Kavak ilçesinin doğusunda yer alır ve yüksekliği 1300 metredir.
  • Kocadağ: Samsun ilinin kuzey kesiminde Kavak ilçesi yakınlarında bulunan Kocadağ 1310 metre yüksekliktedir.
  • Akdağ: Samsun ilinin en yüksek dağı olan Akdağ ın yüksekliği 2062 metredir. Ladik ilçesi ve Amasya arasında bulunan Akdağ zengin orman yapısına sahiptir.
  • Kunduz Dağları: Samsun ili Vezirköprü ilçesi toprakları üzerinde bulunan Kunduz Dağlarının yüksekliği 1783 metredir. Ünlü kunduz ormanları ile birlikte anılan dağ orman ürünlerinin çokluğu ile ülke çapında bir şöhrete sahiptir.
  • Hacılar Dağı: Ankara -Samsun karayolu üzerinde,Kavak ilçesinden sonra yer alan Hacılar dağının yüksekliği 1150 metredir. Bundan sonra Mahmur dağlarını görmekteyiz.
  • Nebyan Dağları: Samsun’un kuzey batısında bulunan Koca Dağın batısında bulunan Nebyan Dağlarının yüksekliği 1224 metredir.
Bu dağlardan başka, güney doğuda; Akpınar 900 m ve Böğürtlen tepe 950 m, doğuda Büyük dağ ve Topuzlu 950 m, Sofualan ve Örencik 800 m, güney doğuda Saltuk tepesi 1150 m, Kavakta Kocaçaltepe 913 m, Mert ırmağı sağ yönünde Çadırtepe 110 m, Kürtün ırmağının sağında limana doğru uzanan Toraman tepe 125 m, yüksekliklerinde tepeler de mevcuttur.

Akarsular


  • Yeşilırmak: Yeşilırmak nehri Köse Dağlarından çıkar. Erbaa ilçesinden geçerek Çarşamba’ya ulaşan Yeşilırmak ilçeyi ortadan ikiye bölerek, Civa Burnun’dan Karadeniz’e dökülür. Üçtaşlar bölgesinde Ters akan ırmağı ile birleşir. Uzunluğu 416 km olan Yeşilırmağın akış hızı saatte 5 km, en kurak mevsimde su yüksekliği 9 metre doğu sahilinde ise 5.5 metredir.
  • Kızılırmak: Sivas’taki Kızıl Dağından doğan Kızılırmak Türkiye’nin en uzun akarsuyudur. Osmancık ilçesinden Karadeniz bölgesine giren ırmak 1151 km uzunluğundadır. Kargı civarında kuzey doğu Samsun-Sinop sınırına girer. Bafra’nın batısında kollara ayrılan ırmak Bafra Burnundan Karadeniz’e dökülür. Delice, Devrez ve Gökırmak Kızılırmak’ın önemli kollarındandır. Bafra yakınlarında yapılan ölçümlere göre en kurak zamanda genişliği 46 metre derinliği 1.30 metredir. Saniyede 21 metreküp su akıtır. Akış hızı ise saatte 4 ila 6 km arasındadır.
  • Terme Çayı: Terme çayı Kara ormandan doğar. Simenit etrafındaki sazlıkları besleyen Terme çayı ilçeyi ikiye bölerek Karadeniz’e dökülür. Genişliği 30 metre derinliği yaklaşık 1 metre olan Terme çayı çeltik tarlalarına hayat verir.
  • Diğer Akarsular: Mert Irmağı, Kürtün Çayı, Ters akan Çayı, Karaboğaz Deresi, Akçay, Uluçay, Esenli, İncesu, Hızırilyas, Ballıcaderesi ve Güdedi gibi irili ufaklı akarsular vardır.

Ovalar


  • Çarşamba Ovası: Erbaa ilçesinde geçen Yeşilırmak nehri Çarşamba ilçesine ulaştıktan sonra Civa Burnundan Karadenize dökülürken çok kıymetli alüvyonlu Çarşamba ovasını meydana getirir. Kirazlık’tan başlayan Çarşamba Ovasının yüz ölçümü 89.500 hektardır. DSİ tarafından yaptırılan su kanalları sayesinde arazinin % 70 i tarıma elverişli hale getirilmiştir. Geri kalan % 30 luk kısım ise ormanlık, sazlık ve bataklıktır. Sulama alanı 82.707 ha olup 19.031 ha ‘ının inşaatı devam etmektedir.
  • Bafra Ovası: Bafra ilçesine gelen Kızılırmak, Bafra’da çeşitli kollara ayrılır. Bafra burnundan denize dökülen Kızılırmak, ardında geniş ve alüvyonlu topraklar bırakır. 47727 hektarlık ova nın 6150 ha lık alan halihazırda sulanmaktadır. Türkiye’nin en verimli ovalarından biridir. DSİ tarafından yaptırılan sulama kanalları ile sulanan ovanın kuzey kısımları çorak arazidir. Bu yerlerde hayvancılık yapılmaktadır.

Göller


Bölgedeki göller zaman zaman değişen akarsu yataklarından meydana gelmiştir. Yörenin gölleri Bafra,Çarşamba ve Ladik ilçelerinde toplanmıştır.
  • Liman Gölü: Bafra ya 20 km uzaklıktadır. 3 km büyüklüğündeki göl bazı kollarla denize açılmıştır. Bu kolların uzunluğu bazı yerlerde 2000 metreyi bulur. Gölde kefal ve sazan balığı avcılığı yapılmaktadır. Liman gölünün güneyinde Balık gölü kuzeyinde ise Karaboğaz gölü vardır.
  • Ladik Gölü: Tersakan ırmağının kaynağını teşkil eden Ladik gölü Ladik’e 10 km uzaklıktadır. Gölde alabalık ve turna balığı bulunmaktadır. Balıkçılık yanında geniş bir sazlık alana sahip olan Ladik gölünden toplanan sazlar hasır yapımında kullanılır. Gölün uzunluğu 5 km genişliği 2 km ve yüz ölçümü 10 km2 karedir.
  • Simenit Gölü: Bu Göl Terme çayı yatağının değişmesi ile meydana gelmiştir. Terme hudutları içerisinde bulunan gölde balıkçılık yapılmaktadır. Termeye 20 km uzaklıkta bulunan göl, kanalla birbirine bağlanmış iki göl görünümümdedir. Kışın yağmur suları ile beslenen göl,fırtınalı zamanlarda zaman zaman deniz suyunu göle karışması ile dolar.
  • Diğer Göller: Bunlar,Bafra da Kızılırmak tarafından meydana getirilmiş Karagöz, Dutdibi, Çernek, Uzun göl ve Tombul gölüdür. Çarşamba’da Yeşilırmak ta Akçagöl, Akarcık, Dumanlı ve Kör ırmak adıyla bilinen gölleri oluşturmuştur.

Barajlar


  • Hasan Uğurlu Barajı (ve Hidro Elektrik Santrali): Baraj, Yeşilırmak üzerinde ve Çarşamba ve Ayvacık ilçeleri sınırlarındadır. Yapımına 1971 yılında başlanan baraja Trafik kazasında ölen merhum Samsun DSİ 7.Bölge Müdürü Hasan Uğurlu‘nun adı verilmiştir. Türkiye’nin en büyük barajlarından biri olan baraj, tamamen Türk firma ve mühendisleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Yalnızca makine ve elektrikle ilgili ekipmanlar yurtdışından getirilmiştir. Barajın 2.Ünitesi 1979 yılında, 3.Ünitesi ise 1982 yılında , 4.Ünitesi de 1983 yılında işletmeye açılmıştır.500 mw gücünde ve yılda 1217 gwH enerji üretimi yapılmaktadır. Göl hacmi 1.078,75 x106 m3 tür.Baraj yüksekliği 175 m dir
  • Suat Uğurlu Barajı (ve Hidro Elektrik Santrali): Hasan Uğurlu barajının 18 km aşağısında Yeşilırmağın Çarşamba ovasına açıldığı yerde bulunan barajın yapımına da 1971 yılında başlanılmıştır. Balohar barajı adı ile başlanan baraja daha sonra trafik kazasında Hasan Uğurlu ile hayatını kaybeden eşi Suat Uğurlu’nun adı verilmiştir. Projenin amacı enerji üretimi ve Çarşamba ovasının sulanmasıdır. Barajın 1.ve 2. Ünitesi 1979 yılı sonunda, 3. ve 4. Ünitesi de 1983 Martında işletmeye açılmıştır. 46 mw gücünde ve yıllık 273 gwH enerji üretimi yapılmaktadır. Göl hacmi 181,31 x106 m3 tür. Baraj yüksekliği 51 m dir
  • Altınkaya Barajı Ve Hidro Elektrik Santralı: Altınkaya barajı Bafra ilçe merkezinin 35 km güney batısında Kızılırmak üzerinde yer alan temelden 195 m yükseklikte , kil çekirdekli kaya dolgu tipinde bir barajdır. 700 mw gücünde yılda 1 milyar 632 milyon kwh enerji üretimi yapılmaktadır.1987 yılında su tutulmaya başlanmış olup, 1988 ocak ayınından itibaren 175 000 kwH gücündeki 4 no lu ünitede normal üretime başlanmıştır. Göl hacmi 5,763 x109 m3 tür.
  • Derbent Barajı: Derbent Altınkaya barajının 30 km mansabında olup, 33 m yüksekliğinde (talvegden) kil çekirdek kaya dolgu barajıdır. Yüzer baraj sınıfına giren Derbent barajı Bafra’ya 7 km uzaklıktadır. Sulama alanı ise 47.727 Ha.dır. Yapılan kanallarla Bafra ovası sulama amaçlıdır. 56 mw gücünde ve 257 gwH yıllık enerji üretmektedir. Göl hacmi 213 x106 m3 tür.
  • Çakmak Barajı: Zonlu toprak dolgu tipinde, içme-kullanma-sanayi suyu temini için inşa edilmiş bir barajdır. Temelden yüksekliği 57,50 m, normal su seviyesinde göl hacmi 106,50 hm3 ve gövdehacmide 2,60 hm3 tür. Barajdan verilen toplam su miktarı 4000 litre/saniye olup içme suyu için 3540 l/s su verilmekte, Samsun gübre fabrikasında 300 l/s ve Karadeniz bakır fabrikasında ise 460 l/s su kullanılmaktadır.

İklim


Samsun genellikle ılıman bir iklime sahiptir. Ancak sahil şeridi ve iç kesimlerinde iklim iki ayrı özellik gösterir. Sahil şeridinde (Merkez ilçe,Terme, Çarşamba, Bafra ,Alaçam, 19 Mayıs, Tekkeköy ve Yakakent ) Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Bunun için sahil şeridinde yazlar sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. İç kesimler (Vezirköprü, Havza, Ladik, Kavak, Asarcık ve Salıpazarı) yüksekliği 2.000 metreyi bulan Akdağ ve 1.500 metreyi bulan Canik dağlarının etkisi altında kalır. Buradaki dağların etkisinden dolayı kışlar soğuk, yağmur ve kar yağışlı, yazlar ise serin geçer. Sıcaklık ve yağış yönünden Samsun hiç bir bölgeye benzemez. Samsun’da aynı gün içerisinde havanın bir kaç kez değiştiği görülür. Bazı yıllar kış ortalarında yazdan günler yaşanır. Sahil şeridinde kar ile kaplı günlerin sayısı 2-3 günü geçmez. İç kesimlerde ise kar yağışından bazen ulaşım aksar.
  • Yıllık En Yüksek Sıcaklık 38,4 oC
  • Yıllık En Düşük Sıcaklık-2,4oC
  • Yıllık Sıcaklık Ortalaması 14,2. oC En Düşük Sıcaklık Ortalaması 10,4 oC
  • Yıllık Deniz Suyu Sıcaklığı Ortalaması 15,8oC
  • Yıllık Toplam Yağışlı Gün Sayısı 134
  • Ortalama Açık Gün sayısı 48
  • Bulutlu Gün Sayısı 238
  • Kapalı Gün Sayısı 79
  • Yıllık Toplam Yağış Miktarı 779,7 kg/yıl
  • Donlu Gün Sayısı 9
  • Ortalama Rüzgar Hızı ve yönü (m/sec.) 2.1 NNW
  • Yıllık Nispi Nem Ortalaması % 73,6
Samsun, kuzey rüzgarlarına devamlı olarak açıktır. En şiddetli esen rüzgarın yönü güney-güneybatı olup, bu rüzgarın adı Aralık ayında esen Kıble rüzgarıdır.
Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2018 03:06
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
13 Ocak 2008       Mesaj #3
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi
Samsun
Orta Karadeniz bölümünde il ve bu ilin merkezi olan kent. Doğuda Ordu, güneyde Tokat ve Amasya, batıda Çorum ve Sinop illeriyle komşudur; kuzeyde, Terme doğusundan Alaçam'ın batısına kadar, uzun bir kıyı şeridiyle Karadeniz'e açılır. Bu denize dökülen iki önemli akarsuyun (Yeşilırmak ve Kızılırmak) geniş delta ovaları ve ağızları bu il içinde kalır. Kuzey Anadolu kenar dağları, Orta Karadeniz bölümünde ve özellikle Samsun ilinde, sıranın batı ve doğudaki kesimlerine göre alçaktır. "Canik" genel adı altında tanınan bu dağlar, yine Doğu ve Batı Karadeniz bölümlerinde olduğu gibi, belli yönde uzantıya da sahip değildir.

Kızılırmak, Yeşilırmak ve kolları tarafından parçalanmış, tabanları az çok genişleyerek ova düzlükleri durumuna gelmiş yöreler, bu dağ bloklarını birbirinden ayırır. Ladik güneyinde, Samsun-Amasya sınırında yer alan Akdağ (2.058 m.) ile Vezirköprü'nün batısında, Sinop ili sınırındaki Kunduz Dağı (1.788 m.) dışında, dağların yükseklikleri her yerde 1.500, hatta 1.000 metreden azdır. Buna karşılık Samsun, alçak kıyı ovalarının bütün Karadeniz bölgesinde en geniş yer kapladığı ildir. Kızılırmak, Yeşilırmak ve Termesuyu deltaları, il alanının önemli bir bölümünü oluşturur. Yerşekillerinin gösterdiği bu özellik, iklim, doğal ve kültürel bitki örtüsü, özellikle tarımsal ürünlerin çeşitliliği ve üretim miktarlarının öteki Karadeniz kıyı illerine oranla fazla oluşu, nüfusun kalabalıklığı ve kırsal yerleşmelerin daha çok "toplu yerleşme" karakteri taşıması gibi farklılıklara neden olmuştur. Sıcaklık rejimiyle bölgenin öteki kıyı illerinden önemli bir ayrılık göstermez.

Örneğin Samsun il merkezinde yılın en soğuk ve en sıcak aylarının ortalamaları 6,9° ve 23,2°dir. Ancak yağışlar bakımından durum az çok değişir. Karadeniz kıyılarında genellikle 1.000-1.200 mm.nin üstünde kalan yıllık ortalama yağış tutarları Samsun ilinde azalır. İl, akarsular bakımından zengindir. Bu zenginlik, doğrudan doğruya Karadeniz'e dökülen küçük sulardan başka, Yeşilırmak ve Kızılırmak gibi iki önemli akarsuyun aşağı çığırlarıyla ağızlarının Samsun ilinde kalmasının sonucudur ve etkilerini özellikle tarım alanında gösterir. Yeşilırmak-Terme ve Kızılırmak delta ovaları, bütün Karadeniz bölgesinin en yoğun kırsal nüfuslanma ve verimli tarım yöreleridir. Bu durumlarıyla da güney kıyılarımızın Çukurovası'na benzerler.

Öte yandan, Kızılırmak üzerinde (Bafra ilçe merkezi yakınında) yapımına başlanan ve Çarşamba yakınında, Yeşilırmak üzerinde yapımı bitirilmiş olan Hasan Uğurlu baraj ve hidroelektrik santralleri Türkiye'nin en önemli sulama ve enerji üretimi kuruluşlarıdır. Deniz balıkçılığıyla karşılaştırılamazsa da, bu ırmaklar ve deltadaki bazı küçük göllerden balık bakımından da yararlanılır. Özellikle Kızılırmak ağzında mersinbalığı avı ve havyarcılık, ekonomiye katkısı bakımından önem taşımasa da, değişik bir gelir kaynağı olmasıyla dikkati çeker. Samsun ilinin yüzölçümü 9.579 km2dir. Nüfusu ise 1.168.574'tür. İl merkezi Samsun, Orta Karadeniz'de Yeşilırmak ve Kızılırmak deltaları arasında kalan bir koyda kurulmuştur. Kentin hemen kıyı boyunca, doğudan batıya bir şerit, hâlinde uzanan liman ve gar yöreleri, iş ve ikamet semtlerinin büyük bölümü düz ve alçaktır. Fakat geriye doğru yavaş yavaş yükselir ve 100 metreyi aşar. Cumhuriyet döneminin başlarında, 1925'te il merkezi olmuş (daha önce sancak), demiryoluna, modern yapma liman kuruluşlarına, çok düzenli karayollarına ve havalimanına kavuştuktan sonra hızla gelişip kalabalıklaşmıştır.

1935'te nüfusu 32.000 kadardı. 1997'de 400.000'i geçen nüfusuyla Karadeniz kıyılarının en büyük kenti, bu kıyıların en büyük limanı, ticaret ve endüstri merkezi hâline gelmiştir. Endüstri kuruluşlarının çoğu il merkezinde ve yakın çevresinde toplanmıştır. Bunların en önemlileri şunlardır: Azot ve sülfürik asit fabrikası, yem, tütün fabrika ve atölyeleri, gübre, bakır, metal eşyalar, sabun, deterjan, kereste, un fabrikaları, sütten mamul besinler. Tarım ürünleri oldukça çeşitlidir. Başlıcaları şunlardır: Tahılların içinde baş sırayı buğday ve mısır alır. Pirinç ve mısır daha çok kıyıda, delta ovalarında, özellikle Çarşamba, Terme ve Bafra ovalarında, buğday ve arpaysa iç kesimlerde yetiştirilir. Samsun, Türkiye'nin en önemli mısır üretimi bölgelerindendir. Baklagillerin önemli bir kısmını fasulye oluşturur.

Endüstri ürünleri içinde şekerpancarı (153.994 ton) ve tütün (22.782 ton) önemlidir. Yağ veren bitkilerden ayçiçeği ve soya üretilir. Toplam meyve üretiminde baş yeri fındık alır. Toplam sebze üretiminde en büyük payı lahana, patates, soğan, sarmısak ve pırasa alır. Samsun, hayvancılık bakımından Türkiye'nin oldukça zengin illerinden biridir. Sütü ve gücüyle köylünün çok yararlandığı bir hayvan olan manda, Samsun ilinde çok beslenir, çünkü beslenmesine elverişli geniş yörelere sahiptir. Süt üretimi 136.585 tondur. Karadeniz kıyılarının orta yerinde kurulmuş olan Samsun, ulaştırma olanakları bakımından avantajlı bir ilimizdir. Denizyolu, demiryolu, karayolu ve havayollarından tümüyle yararlanan nadir illerimizden biridir ve asıl önemlisi de bütün bu yolların başlıca düğüm yeri olmasıdır.

Çünkü Karadeniz kıyılarıyla Anadolu'nun iç kesimleri, Samsun'dan başlayan yollarla birbirine bağlanır. Samsun kenti çok eski çağlarda yerleşim merkezi olarak kurulmuş ve değişik adlarla anılmıştı. Tunç Çağında Miletliler tarafından inşa edildiği sanılmaktadır. Karadeniz kıyısında kullanışlı bir liman olduğu için önemli bir kentti. Bir süre Atinalıların egemenliğinde kaldıktan sonra Büyük İskender, kente bağımsızlığını verdi. Pers, Pontus, Roma ve Bizans imparatorluklarının egemenliği altına girdi. 9. yüzyılda İslâm orduları kenti yağmaladılar. II. Kılıç Arslan Anadolu'yu fethedince Samsun'u aldı.

Ancak kentin bir kısmı Bizansı'ın elinde kaldı. Daha sonra bir süre Cenevizlilerin eline geçti. Kentin tamamı 1425'te Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı döneminde eski önemini yitirdi; küçük bir kasaba halini aldı. 1869'da büyük bir kısmı yandı, bir Fransız mimarının plânıyla yeniden kuruldu. I. Dünya Savaşı'nda Rus donanması tarafından 4 kez topa tutuldu. Mondros Mütarekesi'yle İngilizlerin işgaline uğradı. Samsun yakın tarihinin en önemli olayı, Mustafa Kemal Paşa'nın Millî Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da buraya ayak basmasıdır. Cumhuriyet'ten sonra gelişen Samsun limanı, 1952'de demiryolunun ulaşmasıyla daha çok önem kazandı.
MsXLabs.Org &MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2018 03:09
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
2 Eylül 2008       Mesaj #4
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Mağara Turizmi
İlimiz Tekkeköy sınırları içerisinde yer almaktadır. Samsun’a 14km. ,Tekkeköy merkeze 1 km. uzaklıkta olup Paleolitik ve Kalkolitik dönem yerleşim yeridir. Bölgede ilk yaşam izlerinin görüldüğü bu mağaralar doğal olarak oluşmuş küçük mağaraların genişletilerek oyulması ile ortaya çıkmıştır.
1941 yılında Prof. Dr. Kılıç KÖKTEN başkanlığında Tahsin ÖZGÜÇ ve Nimet ÖZGÜÇ ‘ten oluşan bir heyet tarafından yapılan kazılar bir ay sürmüş , sonuçta Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ , Tunç Çağına ait buluntular ortaya çıkarılmıştır. Çınarcık ve Fındıcak vadilerinin kesiştiği yerde bulunan ve her iki vadiye de hakim olan Delikli Kaya’nın geç dönem bir Frig Kalesi olduğu bilim adamlarınca incelenmesi neticesinde tespit edilmiştir. Bu mağaralarda yaşayan Paleolitik Çağ insanı madeni tanımamış, bütün aletlerini taş, ağaç ve kemikten yapmıştır. Geçimlerini avcılık ve toplayıcılıkla sağlamışlar, taştan yontmak sureti ile yaptıkları el baltaları, mızrak uçları, kesiciler, kazıyıcılar gibi çeşitli aletleri kullanmışlardır.

Kıyı Turizmi
Atakum Sahili
4.8 Km lik sahil şeridine sahip olan Atakum Beldesi sahilinde, dinlenme ve gezi yolları, bisiklet yolu, özel plajlar, barlar, cafeler, restaurantlar, plaj voleybolu alanları, anfi tiyatro, özel spor alanları, aquaparklar, oteller, pansiyonlar, kamp alanları bulunmaktadır.

Samsun Sahilleri
Çok uzun bir sahil şeridine sahip olan Samsun'da Samsun-19 Mayıs İlçesi arasında bulunan yaklaşık 35 Km lik sahil şeridinin %90 lık bölümü denize girmeye elverişlidir. Bu alanların Atakum, Kurupelit, Atakent, Çatalçam, İncesu, Dereköy, Taflan, Erenköy, Engiz, ve Muşta yerleşim merkezlerinin tamamında özel plajlar, kamp alanları ve çeşitli büyüklüklerde konaklama alanları bulunmaktadır.
Bu sahil şeridinde Yelken, sörf, jet sky vb. alternafit su sporları yapma imkanı bulunmaktadır.

Sahil şeridinde bir çok eğlence merkezi de ziyaretçilere gece geç saatlere kadar eğlence hizmeti sağlamaktadır.

Değişik dönemlerde yerel yönetim STK nın düzenlediği festival, konser ve eğlendeler bu sahil şeridinde yapılmaktadır.

Kış Turizmi
İlçeye 7 km. mesafede bulunan “Akdağ” Dağının zirvesinde 1788 rakımlı “Uzunyazı Tepe” ile 1404 rakımlı “Yemişen Tepe” arasında kurulacak olan “Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi” arazi yapısı itibariyle çok uzun kayak pist alanlarına sahip olup, olimpik kayak alanlarına kıyasla daha elverişli konum sahiptir. Ayrıca bu alanın doğal çimle kaplı oluşu, burada yaz aylarında çim kayağının yapılmasına imkan sağlamakta ve 5 yıldan bu yana her yıl yapılagelen Yayla Şenliklerinde de çim kayağı yarışmaları düzenlenmektedir.

Kayak alanının İlçe merkezine yakın oluşu ve yolunun şimdilik stablize olup, her türlü araçla ulaşım imkanının bulunması, barınma, konaklama ve diğer ihtiyaçların karşılanmasına imkan vermektedir.

İl Özel İdare Bütçesi yatırım programına alınan kayak merkezinin hizmet binalarının yollarının ve Telesiyej gibi alt yapıların tamamlanması ile faaliyete geçecek olan “Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi” İlçemize ve Ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi (Merkez)


Samsun il merkezi Fuar Alanında bulunan Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi 19 Mayıs 1981’de ziyarete açılmıştır. Samsun yöresinde Türk Tarih Kurumu’nun yapmış olduğu kazılardan çıkan eserler ilde müze olmayışından ötürü Kastamonu Müzesi’ne gönderilmiştir. Samsun’un ulusal tarihimizdeki yerinden ötürü “Atatürk ve 19 Mayıs Müzesi” ismi altında bir müze kurulması 1956 yılında vali Turgut Başkaya tarafından Bakanlığa teklif edilmiştir. Bu arada bir inşaat temelinden çıkan eserler ile çevreden toplanan eserler Samsun Erkek Sanat Enstitüsü’nde toplanarak koruma altına alınmıştır. Başlangıçta depo niteliğindeki müzede 1 Mart 1960’da çalışmalar başlamıştır. Bunun ardından Vali Enver Saatçigil Samsun’da Atatürk Müzesi fikrini yeniden ele almış, 1967 yılında Fuar Alanı içerisindeki 19 Mayıs Galerisi “Atatürk Müzesi” olarak kullanılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiştir. Bunun ardından Fuar Alanı içerisinde Atatürk Müzesi’nin yanı başında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin yapımına 1976 yılında başlanmış ve müze altı yıl sonra ziyarete açılmıştır.

Müzede Samsun ve çevresinden toplanan arkeoloji ve etnoğrafik eserler sergilenmektedir.

Arkeoloji bölümünde İlk Tunç Çağı, Hitit, Helenistik ve Roma dönemlerine tarihlenen bronz, pişmiş toprak, kemik eserler sergilenmektedir. Bunlar arasında bronz atlet heykeli, Eski Tunç Çağına ait ameliyat edilmiş kafatasları, antik Amisos kenti buluntuları, Roma imparatoru Alexander Severus zamanında yapılmış olan Amisos Mozaiği, Aminos mezar odasından çıkan hazineler, Helenistik Çağa ait takılar bulunmaktadır. Müzenin en önemli bölümünü oluşturan Amisos mezar odasında bulunan eserler M.IV-III. yüzyıllara tarihlendirilmektedir Bu bölümde altın taç, küpe, bilezik gibi eserler dikkati çekecek güzelliktedir. Ayrıca Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemi sikkelerde bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Cumhuriyet döneminde basılmış paralar da onları tamamlamaktadır.

Müzenin etnografya bölümünde Samsun yöresine ait bindal, peşkir, cepken, saat keseleri, el yazmaları, Kuran’lar da bulunmaktadır. Yöresel kesici ve ateşli silahlar da ayrı bir vitrin içerisinde düzenlenmiştir.

Samsun il merkezi Fuar Alanında bulunan Atatürk Müzesi’nin kurulması Vali Turgut Başkaya tarafından 1956 yılında bakanlığa teklif edilmiştir. Sonraki yıllarda Vali Enver Saatçigil konuyu yeniden ele almış ve 1967 yılında Fuar sahası içerisinde yapılmış olan 19 Mayıs Galerisini “Atatürk Müzesi” olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettirmiştir. Müzenin taş ve renkli mermer binasının ön cephesine Kurtuluş Savaşı’nı temsil eden kabartma bir firiz yerleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yönetimindeki Atatürk Müzesi’nde Ankara Anıtkabir Müzesi’nden getirilen Atatürk’e ait 105 parça eserin teşhir ve tanzimi yapıldıktan sonra 1 Temmuz 1968’de fuar ile birlikte ziyarete açılmıştır.
Müzede Atatürk’e ait giysiler, silahlar, bastonlar ve yemek takımı gibi eşyalar sergilenmektedir.

Atatürk Evi ve Müzesi (Havza)
Samsun Havza ilçesinde, Medrese Mahallesi Ankara Caddesi’nde bulunan Ali Baba’nın Mesudiye Oteli, Atatürk’ün 25 Mayıs 1919’da Havza’ya gelişinde Kaymakam Fahri Bey tarafından Atatürk’e tahsis edilmiştir. Atatürk bu otelde 25 Mayıs–13 Haziran 1919 tarihleri arasında 18 gün kalarak karargâh olarak kullanmıştır.

Konak üç katlı bir yapı olup birinci katında bir orta sofa ve bunun çevresinde dört oda; ikinci katında sofaya açılan beş oda bulunmaktadır.

Atatürk’ün kalmış olduğu oda eşyaları ile birlikte korunarak “Gazi Odası” olarak ziyaret edilmiş, diğer bölümler Havza Belediyesi’nin hizmet birimleri tarafından kullanılmıştır. Samsun İl Özel İdaresi’nin maddi desteği ile Havza Kaymakamlığı evin tamirini yapmış ve ziyarete açmıştır.
Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2018 03:12
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
9 Nisan 2011       Mesaj #5
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Hasan Uğurlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali


Hasan Uğurlu Barajı, Samsun ili, Ayvacık İlçesinde, Yeşilırmak üzerinde, elektrik enerjisi üretimi amacı ile 1971-1981 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Su cebri borularla taşınmıyor, barajın yanındaki dağın içindeki tünelle taşınıp türibinlere çarptırılıyor. Dünyada bu yönüyle tektir.

Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 9.600.000 m3
Akarsu yatağından yüksekliği 175 m.
Normal su kotunda göl hacmi 1.073,75 hm3
Normal su kotunda göl alanı 22,66 km2'dir.

500 MW güç kapasitesine sahip HES (hidroelektrik santralı) yılda 1.217 GWh elektrik enerjisi üretir.

Hasan Uğurlu Barajı, Japonya Hükümetinden sağlanan kredilerle inşa edilmiştir. Baraja, inşaatın başlangıcında, 1971 yılında bir trafik kazasında hayatını kaybeden DSİ Samsun 7. Bölge Müdürü Hasan Uğurlu'nun adı verilmiştir.

Altınkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali


Altınkaya Barajı
  • Barajın yeri Samsun
  • Amacı Enerji
  • Nehir Kızılırmak
  • Başlangıç-bitiş tarihi 1980-1988
  • Gövde dolgu tipi Kaya
  • Göl hacmi 5.763 hm3
  • Göl alanı 118.31 km2
  • Yıllık içme suyu - hm3
Altınkaya Barajı, Samsun'da, Kızılırmak1980-1988 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. üzerinde, enerji üretmek amacıyla
Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 15.920.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 195,00 m., normal su kotunda göl hacmi 5.763,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 118,31 km²'dir. Baraj 700 MW güç ile yıllık 1.632 GWh'lik enerji üretmektedir.

Derbent Barajı ve Hidroelektrik Santrali

Derbent Barajı, Samsun'da, Kızılırmak üzerinde, sulama ve taşkın kontrolü amacıyla 1984-1990 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 2.500.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 33,00 m, normal su kotunda göl hacmi 213,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 16,50 km²'dir. Baraj 47.727 hektarlık bir alana sularken, 58 MW güç ile de yıllık 257 GWh'lik enerji üretmektedir.

Yeri : Samsun
Akarsu : Kızılırmak
Amaç : Sulama +Taşkın Koruma + Enerji
İnşaatın Başlama - Bitiş Yılı : 1984 - 1990
Gövde Dolgu Tipi : Kaya
Gövde Hacmi : 2500 dam3
Yükseklik (Talvegden) : 33 m. Normal Su Kotunda
Göl Hacmi : 213 hm3 Normal Su Kotunda
Göl Alanı : 16 km2
Sulama Alanı : 47727 ha
Güç : 58 MW
Yıllık Üretim : 257 GWh

Derbent Baraj Gölü ve çevresindeki ağaçlık alanlar Bafra'nın görülmeye değer köşelerindendir. Piknik yapmak ve dinlenmek amacıyla gidilecek yerler olması yanında; olta veya ağ ile balık avlamak için de uygun mekânlardır.

Alabalık tesisleri, otel, motel işletmecilikleri, ev pansiyonculuğu, göl safarileri, olta balıkçılığı ve benzeri aktiviteler, Derbent Baraj Gölü için de düşünülen ve düzenlenen turizm faliyetleridir.
Son düzenleyen Safi; 19 Ekim 2018 03:22
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Haziran 2011       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Terme

  • Koordinatlar: 41°11′N 36°56′E
  • Ülke Türkiye
  • İl Samsun
Yönetim
  • Kaymakam Fahri Meral
  • Belediye başkanı Ahmet Yirmibeşoğlu
Nüfus (2011)
  • Toplam 74,486
  • Kır 43,620
  • Şehir 30,866
Zaman dilimi
  • DAZD (+2)
  • Yaz (YSU)
  • DAYZD (+3)
Samsun iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçe toprakları kıyı ovasıyla bunu güneyden kuşatan dağlık alanları kaplar. Canik Dağları ormanlıktır. Önemli akarsuyu Terme Suyu'dur. Daha çok mısır yetiştirilir. İlçe, kıyıdan 4 km. içeride, Samsun-Trabzon kıyı yolu üzerinde kurulmuştur. Yüzölçümü 793 km2, ilçe nüfusu 77.659, merkez nüfusu 23.877 (1997).

Terme Samsun ilinin doğusunda yer alan ilçesidir. Batısında Çarşamba, doğunda Ünye, güneyinde Salıpazarı ve Akkuş ilçeleri bulunmaktadır. Nüfusu 2009(tuik) Sayımı Sonuçlarına Göre 30.069 'dir. Belediye Başkanı Ahmet Yirmibeşoğlu'dur.

Etimoloji


İlçenin eski adı TERMİSUS''tur. Şimdiki Terme Çayının eski dönemlerdeki adı Thermodon çayıdır. Bu çayın kenarında kurulmuş olan Themiskrya şehirinin varlığı bilinmektedir. İlçenin adınında bu sözcüklerden geldiği sanılmaktadır.

Tarih


Terme'nin tarihi M.Ö. 1000 yılına kadar inmektedir. Hatta eski tarihçiler M.Ö. 1200 yıllarında şimdiki Terme Çayı kıyısında efsanevi kadın savaşçılar AMAZONLAR'ın yaşamış olduklarını ileri sürmüşlerdir. Terme adının da, kıyısında Amazonların THEMİSKYRA adlı kenti kudukları THERMEDON (bu günkü Terme Çayı) dan geldiği söyleniyor.

İlçenin en eski halkının Gaska (Kaşka)lar olduğu sanılmaktadır. Gaskalar Karadeniz kıyısında yaşayan yarı göçebe ve saldırgan bir topluluktur. Hititler Samsun'a kadar yayılınca Gaskalılarıda yönetimleri altına almışlardır. Türklerin Anadolu'ya hakim olmaya başladıkları 11.yy'a kadar Terme'ye Hititler,Frigler, Medler, Persler ve Romalılar hakim olmuşlardır. 395 yılından itibaren Terme Doğu Roma (Bizans) hakimiyetine girmiştir.

I. Alaaddin Keykubat zamanında (1219-1236) Terme dahil bütün Karadeniz sahili Anadolu Selçukluları yönetimine girmiştir. Moğol istilaları nedeniyle dağılan Selçuklu İmparatorluğunun topraklarında Türk Beylikleri kurulmaya başlamıştır. Bu dönrmde Amasya, Samsun, Tokat, Sivas, Kayseri bölgesinde Eratna Beyliği kurulmuştur. 1381 yılında Kadı Burhaneddin Eratna Beyliğini ele geçirinçe Terme onun bölgesine bağlanmıştır. Bu arada yörede Canik beyliği kurulmuştur.

1398 yılında Yıldırım Beyazıt Amasya ve Karadeniz kıyısındaki bütün beylikleri OSMANLI topraklarına katmıştır. Böylece Termede aynı yıllarda Osmanlı yönetimine girdi. Terme Osmanlı döneminde Canik Mutasarrıf (Vilayet)lığının idaresinde yönetilmiştir. I. Dünya Savaşı sırasında Terme ve Miliç, Eylül 1916 yılında Rus gemileri tarafından bombalanmıştır. Terme Milli Mücadele döneminde ise Rum ve Ermeni çeteleri tarafından yakılıp-yıkılmak istenmiştir. Fakat Termenin Müslüman halkı kayıplar vermesine rağmen bu sılahlı çetelere karşı Mücadelesini başarılı şekilde yapmıştır.

Mustafa Kemal 1919 yılında Milli Mücadeleyi başlatmak için Samsuna çıktığında onu karşılayanlar arasında Termeli Hacı Fevzi Efendi de bulunuyordu.

Nüfus


İlçede merkezinde Karadeniz Bölgesine oranla hızlı bir nüfus artışı yaşanmaktadır. Belde v köyler de ise nüfus bu oaranda artmamaktadır.

2000'de 25.000
2007'de 28.000
2008'de 29.693
2009'da 30.000 geçti.

Terme Şehir merkezi nüfusuna göre Samsun İlinin üçünçü büyük ilçesidir. Termenin Beldeleri ve Köylerinin toplam nüfusu 50.000 aşmıştır. Yani İlçe olarak bünyesinde 80.000 civarında insan barındırmakta. Halkın Anadili Türkçedir.

Şive


Türkçenin Terme ilçesinde kullanılan şivesinin Batı Anadolu ağızları içindeki konumu Prof. Dr. Leyla Karahan'ın Anadolu Ağızlarının Sınıflandırılması (Türk Dil Kurumu yayınları: 630, Ankara 1996) adlı çalışmasına göre şöyledir:

3. Batı Anadolu ağızları


3.1.1. Afyonkarahisar, Eskişehir, Uşak, Nallıhan
3.1.2. Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik
3.1.3. Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla
3.1.4. Antalya

3.2. İzmit, Sakarya

3.3.1. Zonguldak, Devrek, Ereğli
3.3.2. Bartın, Çaycuma, Amasra
3.3.3. Bolu, Karabük, Ulus, Kurucaşile
3.3.4. Kastamonu

3.4.1. Göynük, Mudurnu, Kıbrıscık, Seben
3.4.2. Kızılcahamam, Beypazarı, Çamlıdere, Güdül, Ayaş
3.4.3. Çankırı, İskilip, Kargı, Bayat, Osmancık, Tosya, Boyabat

3.5.1. Sinop, Alaçam
3.5.2. Samsun, Kavak, Çarşamba, Terme
3.5.3. Ordu, Giresun, Şalpazarı

3.6.1. Ladik, Havza, Amasya, Tokat, Erbaa, Niksar, Turhal, Reşadiye, Almus
3.6.2. Zile, Artova, Sivas, Yıldızeli, Hafik, Zara, Mesudiye
3.6.3. Şebinkarahisar, Alucra, Suşehri
3.6.4. Kangal, Divriği, Gürün, Malatya, Hekimhan, Arapkir

3.7.1. Akçadağ, Darende, Doğanşehir
3.7.2. Afşin, Elbistan, Göksun, Andırın, Adana, Hatay, Tarsus, Ereğli
3.7.3. Kahramanmaraş, Gaziantep
3.7.4. Adıyaman, Halfeti, Birecik, Kilis

3.8. Ankara, Haymana, Bala, Şereflikoçhisar, Çubuk, Kırıkkale, Keskin, Kalecik, Kızılırmak, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Kayseri, Şarkışla, Gemerek

3.9. Konya, Mersin

Eğitim ve öğretim


Terme Okur-Yazar Oranı Türkiye Ortalamasının üzerindedir. Okur-Yazar Oranı %99.2'dir. Terme halkı; eğitim ve öğretime açıktır.

Belli başlı eğitim kurumları;
  1. O.M.U Terme Meslek Yüksek Okulu
  2. Terme Lisesi
  3. Evci Lisesi
  4. Sakarlı Lisesi
  5. Terme Bülent Çavuşoğlu Anadolu Lisesi
  6. Endüstri Meslek Lisesi
  7. Ticaret Meslek Lisesi
  8. Kız Meslek Lisesi
  9. İmam Hatip Lisesi
  10. Sağlık Meslek Lisiesi
23 adet İlköğretim Okulu vardır. Terme İlçe Kütüphanesi 1981 yılında hizmete açılmış olup 7500 kayıtlı kitaba sahiptir. Termedeki okullarda 18000 öğrenci öğrenim görmekte, 800'e yakın öğretmen görev yapmaktadır.

Coğrafi konumu ve iklim


Terme Karadeniz Sahil Yolu üzerinde, Çarşambaya 20 km il merkezi Samsuna 56 km. Ordu İli Ünye ilçesine ise 30 km mesafededir.

İlçenin ortasından geçen dere ilçeyi iki yakaya böler. Termede kilometre kareye düşen insan sayısı fazla ilçe dardır. Bu nedenle ilçede hergün çok kalabalık ve yoğun bir durum yaşanır. Karadenizin şirin ve güzel ilçelerinden biridir. İlçenin iklimi yoğun yağışlı bir karadeniz iklimi olduğundan bol sağnak yağışlıdır. Bu ise Tarımın elverişli bir hal almasını sağlamaktadır.

Terme'de her mevsim yağışlı tipik Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Kışlar ılıman, yazlar ise serin geçmektedir. İklime bağlı olarak doğal bitki örtüsü ormandır.

Akarsu ve gölleri


Termenin en büyük akarsuyu Terme Çayıdır. İlçenin diğer büyük Irmakları; Akçay Irmağı ve Miliç Irmağıdır. Özellikle Miliç Irmağı Tatlısu Balıkçılığı ve Su Ürünleri yönünden çok zengin bir akarsudur. Ayrıca ilçenin batısından Karaboğaz deresi akmaktadır.

İlçenin en büyük gölleri Simenit, Akgöl ve Silindir gölleridir.

Ekonomi


İlçenin ekonomisi iyi durumdadır. Ticaret çok canlıdır. Hafta Günü PAZARTESİ'dir. Terme çok eskilere dayanan bir ticaret geleneğine sahip ESNAF şehridir. Osmanlı Kaynaklarına göre Osmanlı Ülkesinden ilk defa Yurt dışına (bir Avrupa ülkesine) Fındık Terme Limanından, Termeli Tüccarlar tarafından gümrüklenip İHRAÇ edilmiştir. İlçede 12 tane Fındık 7 tane Pirinç (Çeltik) Fabrikası vardır. tüm köyler fındıkçılıkla uğraşır Bu fabrikalar Terme de yetiştirilen çeltik ve fındığı işleyen fabrikalardır.

Terme'de Yem Sanayi (BERK) ve Mısır tarımına dayalı Sanayii Tesisleri mevcuttur. Kavak yetiştiriciliği ilçede çok yaygındır. Dünyanın ikinci büyük Kavak Ormanlğı Termededir.[kaynak belirtilmeli]

FORD transit araçlarının Türkiye'deki ikinci el alım ve satım merkezidir. Buna göre de İlçede 40 aşkın Oto Galerisi bulunmaktadır.

Terme İlçesi Samsun - Sarp Karayolu üzerinde bulunmasından dolayı ilçe sınırları içersınde çok sayıda Dinlenme Tesislerı ve Yakıt İstasyonları faaliyet gösterir.

Sanayii


Terme de Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Sanayisi olmuştur. Cumuriyetin ilk yıllarında Tarıma dayalı olan sanayi daha sonraki yıllarda Tarım araclarının hazırlanması ve montajına dayalı gelişmiştir.

Fındık Patozu Makinasını İlk defa icat eden Termeli Sanayici ASLAN AKDOĞAN ve Mustafa ŞAHANE'dir. Şu anda Türkiyede üretilen Fındık Patozları Terme Sanayisinin ve sanayicilerinin el emeğidir.

Terme sanayisi Traktör Römorku üretiminde Karadenizde bir numaradir.

Terme kereste Sanayisinde Türkiyede hatırı sayılır bir konumdadır. Terme Sanayisi içersinde bir çok Mobilya Atölyesi faaliyet göstermektedir. Feniş holding bünyesine bağlı olarak imalat sanayinde üretim yapan Terme Metal Sanayi Termenin önemli kuruluşlarından biridir. Üretim sahası alüminyum profil imalatıdır.

İlçe büyük sanayi yatırımlarını çekememektedir. Sivil toplum kuruluşları etkin değil. Birkaç büyük yatırım Terme 'nin çehresini değiştirecek.

Belediye ve kentleşme


Terme altyapı sorunlarını çözmüş, temiz caddeleri ve parkları olan güzel ve sakin bir ilçedir. Terme Kanalizasyon Arıtma Tesisleri olan Karadenizdeki nadir ilçelerden birisidir.

Terme ilçesi; 1 merkez, 9 kasaba olmak üzere toplam 10 belediye teşkilatı, 44 mahalle ve 58 köyden meydana gelmektedir. Bu beldelerin Nüfus açısından en büyüğü Sakarlı Beldesidir, Köyler içersinde ise Gündoğdu Köyüdür.

Spor


Terme'de sporun her dalında yetenekli gençler bulunabilmekte. Güreş ilçenin her yerinde sevilmekde ve bu spor dalıyla çok sayıda insan ilgilenmektedir. İlçedeki Festivallerde Karakucak güreşleri vazgeçilmezdir. İlçe Türkiye genelinde hatırı sayılır Güreşçiler yetiştirmiştir.

İlçenin doğal yapısı gereği At Yetiştiriciliği ve Yarışları Meşhurdur.
FUTBOL

İlçede çok sayıda Amatör Futbol Külubları vardır. Bunların en eskisi ve köklüsü 1953 yılında kurulmuş olan TERME SPOR'dur.

Turizm


Terme'nin Yalı mahallesinden Akçay'a kadar uzanan MİLİÇ Çamlığı ve Sahilleri hem mesire yeri; hem de temiz denizi ve kumsalıyla doğal bir plajdır. Muhakkak gezip görülmesi gereken bu yer de mavi deniz, çamların yeşiliyle adeta buluşur. Miliç, Terme şehir merkezine 5 KM. mesafede ve her 10 dakikada bir kalkan servis imkânına sahiptir.

Diğer turistik alanlar


Amazonların; yerleşmiş olduğu alanlar kaynaklarda karadeniz kıyıları olarak tanımlanmaktadır. Özellikle Thermodon (Terme Çayı) kıyısında Themiskyra kentini kurmuş oldukları bilinmektedir. Bu kentin Terme ile Ünye arasında olduğu sanılmaktadır.

Sarayköyde hamam kalıntıları ve Su kemerleri vardır. Bir Rivayete göre de bu eserler Amazonlardan kalmıştır.

Çobanyatağı ve Kumcağaz Sahilleri,
Milli parklar genel müdürlüğünce "Yaban hayatı Koruma Sahası" olarak belirlenen, SİMENİT ve AKGÖL gölleri. Bu göller Doğal kanallarla birbirlerine bağlanan ve yüzlerce yabani kuş türünü bünyesinde barındıran sulak alanlardır.

Tarihi Pazar Camii. 1840'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen camii Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır.

Cuneyd-i Bağdadi Türbesi, denilen Ziyaretgah ve çevresi özellikle Cumartesi günleri dolup taşar. Türbede Kubatoğullarından Cuneyd bey adlı bir komutan yatmaktadır.

Terme Limanı ve TERSANESİ,
Karacalı köyü mezarlık Camii: Büyük bir mezarlığıniçinde ahşap bir Camiidir, Caminin duvarına kazınan bir yazıdan 1311 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Aşağı Söğütlü Camii: 19 yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Cami iki katlı ve ahşaptandır.

Belirli Günler


Gölyazi Beldesince Düzenlenen; Amazon Festivali
Kocaman Beldesince Düzenlenen; Pirinç Festivali
Köybucağında; Altın Fındık Festivali
Sakarlı Beldesince Düzenlenen; Geleneksel Hıdırellez Şenlikleri ve At Yarışları


MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 21 Ekim 2018 02:20
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Revenger - avatarı
Revenger
Ziyaretçi
9 Şubat 2012       Mesaj #7
Revenger - avatarı
Ziyaretçi

Ayvacık


Bilgiler:


-İlçe Nüfusu: 25,867 (2008)
-Köy ve Belde Nüfusu: 17365
-Yüzölçümü: 52.400 km2 km²
-Koordinatlar: 41°31′N, 35°35′E

Genel Bilgiler:


-Ülke: Türkiye
-İl: Samsun
-Posta Kodu: 55550
-Alan Kodu: 362
-Plaka: 55
-Kaymakam: Tahir Şahin
-Belediye Başkanı: Mustafa Belur

Ayvacık, Samsun ilinin bir ilçesidir. İlçe merkezinde Yeşilırmak üzerine kurulmuş Suat Uğurlu Barajı Gölü ile iki kısma ayrılmıştır. İlçenin güneyinde, Erbaa yolu boyunca Hasan Uğurlu Barajı Gölü yine ilçeyi iki parçaya ayırmaktadır.

Ulaşım:


Samsun'un Çarşamba ilçesinden güneydeki Çarşamba Şeker Fabrikası istikametindeki karayoluyla Samsun'a ve sahile, henüz yapım aşamasında olan güney yoluyla da Tokat'ın Erbaa ilçesine ve iç bölgelere bağlanmıştır.
Samsun'dan Ayvacık'a saat başı ve Çarşamba'dan Ayvacık'a her 15 dk da bir miniotobüs mevcuttur. Yine çevre köylerle ulaşım minibüs veya motorlu kayık veya feribotla yapılmaktadır. İlçeye yeni yapılan köprü ulaşımda büyük kolaylık sağlamaktadır. ZEVGAR, Eynel, Ortaköy gibi köyleri ilçeye bağlamıştır.

Ekonomi:


İlçede esas gelir kaynağı fındık, mısır ve buğday tarımı,az oranda büyük ve küçük baş hayvancılık, balıkçılıktır. Bunun yanı sıra ilçe erkekleri çoğu zaman inşaat işleri için başka şehirlerde çalışmaktadır. Ayvacık'ta bulunan Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Baraj Gölleri ilçeye harika bir doğal güzellik vermektedir. İlçe dağ sıralarının ortasında Yeşilırmak vadisinde bulunan gölüyle turistik bir cazibeye sahipse de ne yazık ki yatırım eksikliği nedeniyle bu potansiyel yeteri kadar değerlendirilememektedir.

İlçede sadece T.C Ziraat Bankası'mızın bir şubesi ve bir Vakıfbank bankomatı mevcuttur.Akbank bankomatı da mevcutttur.

Resmi Daireler:


Ayvacık, Samsun ilinin bir ilçesidir. Kaymakamlık, Belediye, Fen İşleri ve İmar Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü , İnsan Hakları Masası, Tüketici Hakları Masası, Sağlık Grup Başkanlığı, Zabıta Amirliği, Diyanet, Malmüdürlüğü, Jandarma ve Polis Karakolu mevcuttur. İlçede Tarım Kredi Kooperatifi, İcra Müdürlüğü ve Noter de bulunmaktadır.

Sağlık:


Ayvacık'ta Ayvacık Devlet Hastahanesi ve bir çok sağlık ocakları bulunmaktadır. İlçe, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastahanesi' ne bir saat, Samsun Devlet Hastahanesi'ne 45 dakika, Çarşamba Devlet Hastahanesi'ne 30 dakikalık mesafededir.

Asayiş:


İlçenin Adliye'si 2004 yılında tasarruf tedbirleri nedeniye kapatılmıştır. İlçede asayiş Jandarma tarafından Nisan 2007 tarihine kadar sağlanmış, Nisan 2007 tarihinde ise Ayvacık'ta ilk Polis Karakolu açılmıştır. Köylerde asayiş yine jandarma tarafından sağlanmaktadır.
Ayvacık, hint keneviri, odun kaçakçılığı, darp ve nadiren kız kaçırma ve cinayet haricinde herhangi bir soruna sahip değidir. İlçede yankesicilik, hırsızlık, kapkaç, politik amaçlı suç ve aylemler, yasadışı bölücü faaliyet ve gruplar yoktur. Oldukça güvenli bölgeler arasındadır.

İlçede Eğitim Öğretim Hayatı:


İlçede yeterli sayıda ilk oğretim okulumuz mevcuttur. Okul açılamayacak kadar az öğrencimiz olan bölgelerde eğitim taşımalı olarak verilmektedir. İlçe merkezinde bir adet Pansiyonlu İlk Öğretim Okulumuz ve özel bir erkek öğrenci yurdumuz ve kız öğrenci yurdumuz mevcuttur. Ayvacık Çok Proğramlı Lisemiz ve Ayvacık Anadolu Lisemiz öğrencilere lise eğitimi vermektedir.

Spor ve Kültür Hayatı:


İçede tüm etkinliklerin yapıldığı Galip Öztürk stadımız bulunmaktadır. Ayrıca Orhan Gazi Mahallemiz ilerisinde 1 adet Halı sahamız mevcut olup. Eyüp Sultan Mahallemizde de bir adet suni çim halı saha Belediyemiz tarafından yapılmaktadır. Belediyemiz veya kaymakamlığımız tarafından düzenlenen festivaller halkı bir araya getirmektedir. Ayvacıkspor ilçenin gururudur.

Gezi ve Konaklama:


Ayvacık, bakir doğası ve misafirperver halkıyla her turistin seveceği doğal bir turizm alanıdır. Trekking, offroad, bisiklet, yürüyüş, balık tutma gibi aktiviteler için oldukça müsaittir. İlçemiz günübirlik gezilerde baraj gölü çevresindeki balık ve et lokantalarımız tercih edilebilir. Lokantalarımız sıhhi ve emin bir aile ortamı sunar. Konaklama için ise Öğretmen evimiz, EÜAŞ misafirhanemiz mevcuttur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Ekim 2018 02:21
Revenger - avatarı
Revenger
Ziyaretçi
9 Şubat 2012       Mesaj #8
Revenger - avatarı
Ziyaretçi

Ladik


Bilgiler:


-İlçe Nüfusu: 17.551 (2011 TÜİK)
-Köy ve Belde Nüfusu: 9.044
-Yüzölçümü: 575 km²
-Rakım: 950 metre
-Koordinatlar: 41°31′N, 35°35′E

Genel Bilgiler:


-Ülke: Türkiye
-İl: Samsun
-Posta Kodu: 55760
-Alan Kodu: 0362
-Plaka: 55
-Kaymakam: Kadir Perçi
-Belediye Başkanı: Mehmet Karahan (MHP)

Ladik, Samsun ilinin bir ilçesi.
2000 nüfus sayımına göre merkez ilçe nüfusu 9086, ilçe genel nüfusu ise 21.997'dir. İlçe genelinde ekonomik hayat, tarım ve hayvancılık dan mürekkeptir. Yörede dışarı göç olması nedeniyle ilçenin toplam nüfusu azalmaktadır, köylerde genç iş gücü çok azalmıştır.

Tarihçe:


VI.Mithradates Eupator (M.Ö. 120-63) tarafından kraliçe “Laodike” adına kurulmuş ve kente “Laodikeia” (Laodike adına kurulmuş kent) adı verilmiştir.
Sırasıyla Mithradat Krallığı'nın, Romalıların, Doğu Roma'nın, Danişmentliler'in, Anadolu Selçukluları'nın, İlhanlılar'ın, Eretne Beyliği'nin, Kadı Burhanettin Beyliği'nin ve Osmanlıların elinde kalan Ladik 1926'da Samsun'a bağlanmadan Osmanlı'nın son dönemlerinde Sivas Vilayeti Amasya Sancağı'nın bir kazası ve 1923-1926 arasında Amasya'nın ilçesiydi.

Ekonomi


Tarım:


İlçenin en önemli geçim kaynağıdır. Tarım alet-ekipmanlarının fiyatlarının yüksek, buna karşılık ilçe çiftçisinin gelir düzeyinin düşük olması ve ferdi hareket edilmesinden dolayı günümüz tarım teknolojisinin gerisinde kalınmıştır. Yaz ve kış mevsimlerinde de yağışlı geçen iklimi, çeşitli ürünlerin yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Ancak, çiftçilerin sahip oldukları tarım arazilerinin meyilli, çok parçalı ve kıraç oluşu; bunların yanında tohumluk, toprak işleme gibi girdilerin yüksek oluşu üretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Tarlaların sulanması işlemini çiftçiler, kendi imkânlarıyla akarsular üzerine yaptıkları kanallarla sınırlı olarak yapılabilmektedir. Sadece Ahmetsaray Köyü'nde Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait bir sulama göleti bulunmaktadır.
Lâdik’te başta tahıl ürünleri olmak üzere sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Üretilen tarım ürünleri aşağıda sıralanmıştır.
Tahıl Ürünleri: Buğday, arpa, yulaf
Baklagiller: Fasulye, nohut
Sanayi Bitkileri: Şeker pancarı, misir, ayçiçeği
Yem Bitkisi: Fiğ, yonca (Üçgül)
Sebzeler: Lahana, soğan, pırasa, domates, kabak, fasulye, biber,salatalık, maydonoz, marul vb.
Meyveler: Elma, armut, erik, ayva, vişne, kiraz, şeftali, ve ceviz

Hayvancılık:


İlçenin coğrafi konumundan dolayı eğimli arazilerin geniş yer kaplaması, iklimsel faktörlerin bitkisel üretimi sınırlarken bu alanların çayır, mera, otlak olarak kullanılmasına olanak vermesi nedenleriyle koyunculuk ve sığır besiciliği önemli bir geçim kaynağı durumuna gelmiştir.
Küçükbaş hayvan yetiştiricileri yaz aylarında sürülerini yaylalara çıkarırlar. Yaz boyunca burada kalırlar.
Bireysel olarak kaz, ördek, tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları beslenildiği gibi ilçede bu alanda faaliyet gösteren bir işletme de bulunmaktadır.

İlçe merkezinde ve hemen hemen bütün köylerinde modern anlamda arıcılık yapılmaktadır.Akdağ’da bulunan kekik otu ve Lâdik Ovasında yetişen üçgül (yonca) Lâdik balına ayrı bir lezzet katar. “Akdağ balı” adıyla yurt içine ve yurt dışına satışı yapılır.

Sanayi:


Lâdik’teki Sanayileşmenin Genel Durumu İlçedeki Çimento Fabrikası dışındaki sanayi yatırımlarının hepsi KOBİ yatırımıdır. Bu işletmeler, Lâdik’in Samsun girişinde kurulan Küçük Sanayi Sitesi bünyesinde bir araya getirilmiştir. Sitede makine imalatı ( toprak işleme makineleri ), tekstil sanayi, gıda sanayi, yem sanayi, deterjan sanayi, ağaç işleri ve otomobil sanayisi (oto kaporta boya,oto lastik balans), plastik sanayi gibi birçok alanda faaliyet gösteren sanayi kuruluşları vardır.Lâdik Küçük Sanayi Sitesi , 1990
yılında tamamlanarak 21 m2’lik kapalı alanda 100 adet işyeri ile faaliyete geçmiştir.

El Sanatları:


Lâdik’te kilim dokumacılığı, hasır dokumacılığı, kaval yapımı, süpürge bağlama ,çorap ve kazak örücülüğü gibi el sanatları yapılmaktadır.
Hasır Dokumacılığı, Kamışla yapılmakta olan hasır dokumacılığı, genel olarak Ladik gölü çevresinde konuşlanmış köylerde yapılmakla birlikte daha çok Bolat ve Hamit kölerinde yapılmaktadır.
Kilim Dokumacılığı, Keçi kılından dokunan ve “çöpür” adı verilen kilimler ise mesire yerlerinde çadır yapımında kullanılır.
İç Giyim Dokumacılığı,1950’li yıllardan itibaren kilim ve çulha dokumacılığı gibi yöresel el sanatlarının yerini iç giyim dokumacılığı almıştır.Getirilen bu makinelerle evlerde atlet, fanila, pijama vb. iç giyim çamaşırları dokunulmaktadır.1970’li yıllarda 10 adet olan makine sayısı, 1980’li yıllarda 650’ye ulaştığı halde, bugün sadece 25-30 tanesi çalıştırılmaktadır.

Kültür:


Türkiye'nin diğer şehir ve kasabalarında olduğu üzere genel anlamda Anadolu kültürü hakimdir. Yöre halkının özellikle yaşlılarının giyim kuşamında bu kültürün özellikleri kendini göstermektedir. Kadınlarda, başörtüsü olarak cember ve yazma ön plana çıkarken erkeklerde, kasket ve ceket, halkın yöresel kıyafetlerini yansıtmaktadır.
İlçe içerisinde ve köylerde halen ayakta duran evlerde karadeniz kültürüne has ev mimarisi (Safranbolu ve Amasya evleri) göze çarpmaktadır. Yeni yapılan evler, bu kültürel özelliği yansıtmayan betonarma evler olmakla birlikte ilçe merkezinde, kültürel mimariyi korumaya yönelik restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.

Eğitim ve Öğretim


Okul Öncesi Eğitim:
İlçede 1 anaokulu, 5 anasınıfı vardır. Bu anasınıflarından 3'ü merkezde, 2'si ise Ahmetsaray ve Şıhlı İlköğretim Okulları bünyesindedir. Toplam öğrenci sayısı 58’dir.

İlköğretim:
Atatürk İlköğretim Okulu: İlk olarak 1938 yılında "Merkez İlkokulu" olarak açılmışken, 1981 yılında "Atatürk İlkokulu" ve 1992'de de "Atatürk İlköğretim Okulu" adını almıştır. Öğrenci sayısı 1036'dır. 100. Yıl İlköğretim Okulu: İlçenin ilk erkek mektebi olarak bilinen okulun ne zaman açıldığı bilinmemektedir. 1943 depreminde yıkılmış, 1945 yılında yeniden yaptırılmıştır. 1965 yılından 1981 yılına kadar "Akdağ İlkokulu", 1981'de "100. Yıl İlkokulu", 1997-1998 öğretim yılında ise "100. Yıl İlköğretim Okulu" adını almıştır. 406 öğrencisi ile ikili öğretim yapmaktadır. Tayyar Mehmet Paşa İlköğretim Okulu: 289 öğrenci ile ikili öğretim yapmaktadır.

Ortaöğretim:
Lâdik Akpınar Anadolu Öğretmen Lisesi: 1940 yılında "Köy Enstitüsü" olarak açılmıştır. 1953-54 Öğretim Yılında "Köy Enstitüsü" statüsü sona erdirilerek "İlk Öğretmen Okulu" yapılmış. 2001-2002 öğretim döneminde, verdiği mezun sayısı 738'dir. 380 kapasiteli erkek yatılı bir okul olup, Okula en fazla öğrenci gönderen iller Amasya, Çorum, Ordu ve Samsun'dur (Yatılı öğrencilerin yanı sıra gündüzlü öğrencileri de bulunmaktadır.) 2002 yılında Anadolu Öğretmen Liseleri arasında yapılan bilgi ve kültür yarışmasında "Türkiye Birincisi" olmuştur. Kuruluşundan itibaren 4000'i aşkın öğretmen ile pek çok yazar, ressam, müzisyen politikacı, bilim adamı ve ordu mensubunu yetiştirmiştir. II. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından ziyaret edilmiştir.

Spor:


İlçede, yayla şenlikleri esnasında, yağlı güreş, yamaç paraşütü, kış kayağı, çim kayağı, rüzgâr sörfü, yelken ve binicilik gibi sportif faaliyetler sergilenmektedir. Futbol sahası, kapalı spor salonu ve kapalı yüzme havuzu vardır.
Ladik Gölü'nde, optimist, Finn, Laser türü yelkenlilerle yelken sporu yapılabilmektedir.

İlçe'nin tarihinde yetişmiş en ünlü sporcu Şifo Mehmet olarak bilinen Mehmet Özdilek'dir. Ladikspor futbol takımının, Türk futboluna ve Türkiye A Milli Futbol takımına kazandırmış olduğu son derece değerli bir futbolcudur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Ekim 2018 02:24
Revenger - avatarı
Revenger
Ziyaretçi
11 Şubat 2012       Mesaj #9
Revenger - avatarı
Ziyaretçi

Yakakent


Bilgiler:


-İlçe Nüfusu: 9425 (2009)
-Rakım: 10 metre
-Koordinatlar: 41°29′N, 36°04′E

Genel Bilgiler:


-Ülke: Türkiye
-İl: Samsun
-Alan Kodu: 0 362
-Plaka: 55
-Kaymakam: Bilgehan Karanfil
-Belediye Başkanı: Burhan Bayrakdar

Yakakent, Samsun ilinin bir ilçesidir.
1967 yılında belediyeye kavuşurken 1991'e kadar kasaba, sonrasında ilçe olmuştur. Aynı tarihte Gümenos adı Yakakent haline dönüşmüştür. Balıkçılık ve tütün ön plandaki ekonomi unsurları olsa da yaz mevsimlerinde binlerce turist ilçeye önemli para bırakmaktadır. Aynı zamanda bir Japon şehri olan Kushimoto'nun kardeş kentidir.

Tarihçe:


Yakakent'in kuruluşu M.Ö.200 yılına dayandırılmaktadır. Bizanslıların kurduğu bu yerleşim yerinin adı zamanında 'kominos' idi. Kominos yunanca 'kafasız piskopoz' anlamına gelmektedir. Yavuz Sultan Selim, Çaldıran seferi için Trabzona doğru hareket ederken Kominos'u yerle bir etmişdir. Günümüzün Yakakent'i 1800 yılında Gerze'den gelen 3-4 aile tarafından kurulmuşdur. Sonradan buraya yerleşen Türkler adını 'Gümenez'e çevirmişlerdir. 1893-95 yıllarında gerçekleşen Rus işgalinden kaçan doğu karadenizliler ve 1922 yılında Selanik'den gelen mübadillerle Yakakent büyümüşdür. Muhtarlık 1896 yılında , Belediye teşkilatı ise 1 Mart 1963 yılında kurulmuştur. Belediye teşkilatının kurulması ile Gümenez ismi, kıyı şehri anlamına gelen 'Yakakent' olarak değiştirilmiştir. 09.05.1991 tarihinde de ilçe olmuştur.

Ulaşım:


Yakakent'in Alaçam ile bağlantısını sağlayan yolda şu anda duble yol çalışmaları devam etmektedir. Gerze'ye ulaşımı ise denize doldurma yapılarak sağlanmaya çalışılmaktadır.Çalışmalar devam etmektedir. Sinop-Türkiye.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Ekim 2018 02:25
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Ekim 2012       Mesaj #10
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
COĞRAFYA
Samsun, Orta Karadeniz bölgesinde yer alır. Yüzölçümü 9.579 km2 dir. Nüfusu ise 1.161.619dur(2007). Ordu,Tokat, Amasya ,Çorum, Sinop iliyle çevrili olup kuzeyini de Karadeniz kaplar.

Karadeniz kıyı şeridini takiben uzanan Kuzey Anadolu Dağlarının il sınırı içindeki kesimleri daha yüksektir. Kıyıdan uzaklaştıkça basık ve yuvarlak sırtlar halinde yükselen bu dağlar 1000 ile 1500mye ulaşır. Batı uç kısmıyla il içine sokulan Canik Dağları, Kunduz Dağı, Bünyan Dağı, Sıralı Dağ ve Yunt Dağı ile ilin en yüksek dağı olan Akdağ (2.082 m ) başlıca dağlarıdır.

Plato ve yaylalar fazla yüksek değildir. Yaylalar: Ladik, Havza, Vezirköprü ve Kavak ilçelerinde yer alır. Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirlerinin taşıdıkları alüvyonların yüzyıllar boyunca kıyıda birikmesi sonucu verimli Bafra ve Çarşamba ovaları oluşmuştur.

Samsun, akarsu bakımından zengindir. Türkiyenin kendi sınırları içinde denize ulaşan en uzun nehri Kızılırmak Kızıldağdan doğar. Samsunun topraklarından denize dökülür. Uzunluğu 1.182 km.. dır . Başlıca kolları Delice Suyu, Devrez Çayı, Gökırmak tır .

Köse Dağ dan doğup Canik Dağlarını geçerek Samsun il sınırına gelen Yeşilırmak Civa Burnundan denize dökülür. 468 km.uzunluğu olan Yeşilırmak ın Tozanlı Irmağı, Tokat Çayı , Kelkit ve Çekerek Suyu önemli kollarıdır. Bunların dışında Samsun topraklarından çıkarak Karadeniz e dökülen Terme Çayı, Mert Irmağı, Kürtün Deresi ve Abdal Deresi gibi akarsuları vardır. Samsun, göl bakımından da zengin bir ilimizdir.

Samsunun iklimi, sahil ve iç kesimlerde değişiklik gösterir. Sahil şeridi Karadenizin etkisinde olmasına karşın iç kesimler Akdağ ve Canik Dağları etkisi altındadır. Bir günde havanın bir kaç defa değiştiği gözlenebilir. Kıyı kesiminde kışlar ılık, ilkbahar sisli ve serin, yaz mevsimi ise genellikle kuraktır.

TARİH
Dündar Tepe höyüğünde yapılan arkeolojik araştırma ve incelemeler Kalkolotik ve Bakır Çağlarına ait bir uygarlığın yaşadığını ortaya koymuştur.Anadoluda Yunan kolonilerinin kurulduğu dönemde Samsun, Amisos adlı küçük bir yerleşme merkezi idi. Şehrin İon şehir devletlerinden Miletos ( Millet) tarafından kurulduğu kabul edilmektedir.

M.Ö.47de Romalı Sezarın kesin egemenliğine giren Samsun, bu egemenliği izleyen ve Hıristiyanlığın yayıldığı Bizans döneminde bir piskoposluk merkezi olarak siyasal tarihte ve dinler tarihinde yer alır. 1071 Malazgirt Zaferi ile Anadolu kapılarının Türklere açılmasından sonra Samsun, Anadolunun fethi ile görevli komutanlardan Melik Danişment Gazi ve onun kurduğu Beyliğin denetimi altına girmiştir .

Çelebi Sultan Mehmet eliyle 1413de Osmanlı yönetimine katılmış, 1427 yılında da Canik adıyla ilk kez haritaya geçmiştir. Samsun ve yöresinde tütün ekiminin yaygınlaşması ve buharlı gemilerin Karadenizde işlemesiyle 19.yy. da Samsun Karadenizde küçük bir iskele olma durumundan kurtuldu.

1869 yılında büyük bir yangın geçiren Samsunun hemen hemen tamamı yanarak kül oldu. Fransadan getirilen bir mimarın planına göre sokak ve caddeler boyunca evler yapıldı.Zengin bir ticaret merkezi ve şehri olduğundan kısa zamanda kalkındı.

1.Dünya Savaşından sonra parçalanan ve düşmanlar tarafından istila edilen vatanımızı kurtarmak için Gazi Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919da Samsuna ayak basarak Milli Mücadeleyi başlattı.O tarih Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmiş olup;1936 yılından beri her yıl kutlanmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 21 Ekim 2018 02:26
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.