Arama

NASA-Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi - Sayfa 7

Güncelleme: 12 Aralık 2018 Gösterim: 36.785 Cevap: 79
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Kasım 2017       Mesaj #61
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın Meteoroloji Uydusu Uzaya Fırlatıldı!


Birleşik Kutup Uydu Sistemi (JPSS) programı kapsamında ileri teknoloji donanımlı meteoroloji uydusu, NASA tarafından uzaya gönderildi. Yapılan açıklamada, "JPSS-1" adı verilen uydunun, Delta-II roketiyle ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Hava Üssü'nden uzaya fırlatıldığı duyuruldu. JPSS-1'in fırlatmadan yaklaşık 63 dakika sonra kutup yörüngesine yerleştiği, ilgili uydunun güneş enerjisi panellerinin açıldığı ve çalışmaya başladığı bildirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

NASA'nın, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ile yürüttüğü programın ilk ürünü olan JPSS-1, atmosferde basınç, nem ve deniz yüzeyi sıcaklığı ölçümleri ile bulutlanma, okyanus rengi, deniz buzu örtüsü, volkanik kül ve yangın gözlemleri yapacak. Elde edilecek veriler, hava tahminlerinin daha hızlı ve kesin olmasını sağlayacak. NOAA Ulusal Hava Tahmini Hizmetleri Direktörü Louis W. Uccellini, acil durum ve afet yönetimlerinin, hayat kurtaracak kararlarda, giderek hava tahminlerine daha fazla güvenmek zorunda olduğuna dikkati çekerek, ileri teknolojili meteoroloji uyduları aracılığıyla afetlere neden olan atmosfer olaylarının günler öncesinden tespit edilebileceğini belirtti.

NOAA ile NASA'nın birlikte yürüttüğü JPSS programı, halen kutup yörüngesinde atmosfer gözlemleri yapan meteoroloji uydularını teknolojik bakımdan ileri seviyede yenilemeyi amaçlıyor. JPSS-1'de tamamı önceki uydulardan daha ileri teknolojiyle donatılmış 5 ayrı ölçüm aracı bulunuyor. NOAA projenin finansmanını temin ederken, NASA da ilgili uyduları teknolojik donanımları ve yer sistemleriyle tasarlayarak fırlatma işlemlerini gerçekleştiriyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (18 Kasım 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Kasım 2017       Mesaj #62
Avatarı yok
Yasaklı

NASA Astronotunun Kullandığı Saat Yıllar Sonra Bulundu!


NASA'nın Apollo 7 misyonu astronotlarından Donn Eisele'ın kullandığı kayıp kol saati 28 yıl sonra bulundu. Omega firmasının, NASA astronotlarının uzayda kullanması için özel olarak ürettiği Speedmaster Proffesional model saat, NASA'nın uzay programlarına ait hatıra eşyalarından bazılarının geçici olarak verildiği Ekvador Askeri Coğrafya Enstitüsü Müzesi'nden 1989 yılında çalınmıştı.
Sponsorlu Bağlantılar

Saatin eylül ayında açık artırma sitesi eBay üzerinden satışa çıkarıldığı tespit edilmiş, ardından ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) saate el koyarak Washington'daki Smithsonian Müzesi'ne teslim etmişti. Eisele, saati, Ay yörüngesine ulaşmayı başaran ilk insanlı uzay misyonu olan Apollo 7'nin Ekim 1968'deki yolculuğu sırasında kullanmıştı. Bunun yanında 1969 yılında Ay yüzeyine ilk kez ayak basılan Apollo 11 misyonu sırasında Ay'a ayak basan ikinci insan olan Buzz Aldrin'in kullandığı aynı marka ve model saat halen kayıp bulunuyor. Aldrin'in saati 1970 yılında Smithsonian Müzesi'ne verilirken yolda kaybedilmişti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (27 Kasım 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Aralık 2017       Mesaj #63
Avatarı yok
Yasaklı

NASA Tarafından SpaceX'in Ürettiği Geri Dönüştürülmüş Roket ve Kapsül Eş Zamanlı Kullanıldı!


SpaceX, NASA için ilk kez geri dönüştürülmüş roket ve kapsülü aynı anda yörüngeye fırlattı.Söz konusu firma tarafından geri dönüştürülen insansız Falcon roketi ve Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gönderildi.

NASA'nın UUİ'ye 2018 sevkiyatını yapması planlanan seferde ilk kez, daha önce yörüngeye fırlatılan ve geri dönüştürülen roket ile kapsül aynı anda kullanıldı. Yörüngeye ulaşan Dragon kapsülünün pazar günü itibariyle UUİ'ye kenetlenmesi bekleniyor. Gıda malzemesi ile 40 deney faresi taşıyan ilgili kapsül, daha önceleri 2015 yılında istasyona gönderilmişti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (15 Aralık 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Aralık 2017       Mesaj #64
Avatarı yok
Yasaklı

Yapay Zeka Aracılığıyla Güneş Sisteminin Benzeri Keşfedildi!


Ad:  thumbs_b_c_c8142e8fa38823a874f2964cdcf7e4b1.jpg
Gösterim: 253
Boyut:  28.4 KB
NASA ve Google, 8 gezegenden oluşan Güneş sistemi bulunduğunu bildirdi. yapılan açıklamada, ilgili keşfin NASA'nın Kepler Uzay Teleskobu'ndan Dünya'ya gönderilen sinyallerin Google'a ait yapay zekayla analiz edilmesi sonucu yapıldığı belirtildi.

"Kepler-90i" adı verilen öte-gezegenin keşfedilmesinden sonra bulunan 8 gezegenli Güneş sistemine de "Kepler 90" ismi uygun bulundu.

Yeni keşfedilen Güneş sistemi, Dünya'dan 2545 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Teksas Üniversitesi'nden gök bilimci Andrew Vanderburg, yeni keşfedilen sistemin Güneş sisteminin küçük bir versiyonu olduğuna dikkati çekerek, söz konusu sistemin iç kısmında küçük, dış kısmında ise büyük gezegenlerin yer aldığını açıkladı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (15 Aralık 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Ocak 2018       Mesaj #65
Avatarı yok
Yasaklı

NASA Hubble ile Galaksi Kümesi Görüntüledi!


Ad:  thumbs_b_c_0188aee0a2b3b32eb5574a02d2ac54ca.jpg
Gösterim: 224
Boyut:  61.3 KB
Görsel Telif Hakkı: NASA!
NASA, Hubble Uzay Teleskobu ile 3 katrilyon Güneş kütlesine sahip galaksi kümesinin görüntülerini kaydetti.

NASA tarafindan yapılan açıklamada, Dünya'dan yaklaşık 9,7 milyar ışık yılı uzakta bulunan "ACT-CLJ0102-4915" isimli kümenin Hubble Uzay Teleskobu ile evrende şimdiye kadar keşfedilen en parlak, en büyük ve en sıcak galaksi kümesi olduğu belirtildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (17 Ocak 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Nisan 2018       Mesaj #66
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın Parker Solar Probe Uzay Aracı ve Hottest Ticket Projesi!


Ad:  ,HX991gT7akay5GYcOWoGog.jpg
Gösterim: 238
Boyut:  71.6 KB
NASA, 31 Temmuz'da Güneş'e göndereceği uzay aracı Parker Solar Probe’un son hazırlıklarını tamamladı. 2024'te Güneş’e 7 milyon kilometre mesafeye kadar yaklaşması umulan uzay aracının pek çok keşif yapması bekleniyor. Bu bağlamda NASA yaptığı yeni bir açıklama ile temmuz ayında uzaya fırlatılarak şimdiye kadar Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracı unvanını kazanacak olan Parker Solar Probe isimli uzay sondası aracılığıyla gönüllüleri isimlerini Güneş'e göndermeye davet etti.

Projeye katılımın internet üzerinden ücretsiz gerçekleştirileceği ve katılımcıların adlarının uzay aracındaki bir mikroçip aracılığıyla Güneş'e gönderileceği kaydedildi "Hottest Ticket" isimli projeye katılımların, 27 Nisan 2018 tarihinde sona ereceği açıklandı.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (7 Nisan 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Mayıs 2018       Mesaj #67
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın İnsansız Uzay Aracı InSight Mars'a Gönderildi!


NASA, Mars'taki depremleri incelemek üzere yeni insansız uzay aracı InSight'ı uzaya gönderdi. NASA'nın, California'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden, Atlas V roketiyle fırlatılan InSight uzay aracı, yüksek teknoloji sismometre ile Mars'taki depremleri inceleyecek.

İlgili uzay aracının, gezegenin sıcaklığını ölçmek için daha önce hiç olmadığı kadar derine inerek yaklaşık 5 metrede incelemelerde bulunması bekleniyor. Yüzey altı araştırması yapacak olan araç, Mars'ın jeolojik gelişimine ilişkin incelemelerde bulunacak.

InSight, Mars depremlerinin oluşturduğu sismik dalgaları kullanarak gezegenin iç yapısının bir haritasını oluşturacak. Gezegenin oluşumunu araştıracak olan InSight'ın, 6 ay sonra Mars'a inmesi ve jeolojik kazılara başlaması planlanıyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (5 Mayıs 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mayıs 2018       Mesaj #68
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın Ay Projesi!


Ad:  _101753463_gettyimages-851499.jpg
Gösterim: 217
Boyut:  8.9 KB
NASA, ABD'nin uzay şirketleriyle ticari ortaklıklarını geliştirmek amacıyla Ay'a yeniden insanlı uzay aracı fırlatmayı amaçladıklarını açıkladı. NASA, ABD'nin "Ay yüzeyinde varlığını sürdürülebilir" kılmak amacıyla 2019 yılından itibaren bir dizi robotik uzay misyonu gerçekleştirecek.

İlgili misyonun sonrasında ise Ay'a insanlı uzay aracı gönderilecek. ABD, Ay'a en son 1972'de astronot göndermişti. NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, astronotlar için Ay'ın yüzeyinde, gelecek uzay keşifleri için gereken bilim ve teknoloji araçlarını kurmak temel amaç.

Washington'da bulunan NASA'nın Bilim Görevleri Müdürlüğü'nün yöneticisi, proje bağlamında yol haritalarına dair, "Gelecekte Ay'a Ticari Taşıma Hizmetleri'nin (CLPS) görevleri için uzay araçlarının inebileceği alanlarla ilgili de bilimsel veriler sağlanacak. Böylece NASA da Ay ortamını daha iyi tanıyacak." şeklnde bir açıklamada bulundu.

Kaynak: BBC Bilim / Science (25 Mayıs 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Haziran 2018       Mesaj #69
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın Yeni Keşif Misyonu!


NASA, 2024 yılında uzaya yollamayı planladığı yeni keşif uydusunu tanıttı. NASA'dan yapılan açıklamada, Yıldızlararası Haritalandırma ve İvmelenme Keşif Uydusu'nun (IMAP), NASA'nın yeni keşif misyonları arasına girdiği belirtildi.

Ad:  thumbs_b_c_2ee6a9524af78b128879d32c5a5afcb1.jpg
Gösterim: 146
Boyut:  41.4 KB
IMAP, Güneş sisteminin başka sistemlerle alışverişini sağlayan manyetik bir balon olan heliosfer tabakasında incelemeler yapacak. Güneş rüzgarları, Güneş'ten koparak uzaklaşan maddecik dalgalarının hakim olduğu heliosfer tabakasında, diğer yıldız sistemlerinden kopan materyallerle çarpışıyor. Söz konusu çarpışma, zararlı kozmik radyasyonun Güneş sistemine erişmesini engelliyor. IMAP'ın, bu çarpışan materyallerden örnekler toplayıp incelemesi planlanıyor.

NASA'nın Bilim Misyonları Direktör Yardımcısı, yeni uzay misyonu hakkında, 'Güneş, işte bu sınır bölgesinde kalkan görevi görüyor. IMAP'ın araştırması bu 'kozmik filtrenin' nasıl çalıştığını daha iyi kavrayabilmeyi sağlayacak.' değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca IMAP'ın bulgularının, sistem ötesine insanlı araçlar göndermek için de kritik bilgiler sağlayacağı belirtildi.

Kaynak: Science Daily (2 Haziran 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Ağustos 2018       Mesaj #70
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın Parker Güneş Keşif Uydusu Uzaya Gönderildi!


Ad:  thumbs_b_c_220df96d7b928a170166a8aa0186b22c.jpg
Gösterim: 135
Boyut:  66.9 KB
NASA'nın Parker Güneş Keşif Uydusu, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden uzaya fırtlatıldı. Güneş yüzeyine 6,16 milyon kilometre yaklaşacak keşif aracı, bugüne dek Güneş'e en fazla yaklaşan insan yapımı obje olacak. Uzayda saatte 690 bin kilometre hıza ulaşması beklenen uzay aracı, Güneş yüzeyine 6,16 milyon kilometre yaklaşarak solar atmosfer hakkında bilgi toplayacak.

Uzay aracı, keşif faaliyeti sırasında Güneş yörüngesinde 1370 derecelik sıcaklığa maruz kalacak. Aracın üzerinde, Güneş'in radyoaktif etkisine dayanıklı, yaklaşık 12 cm kalınlığındaki karbon kompozit ısı kalkanı ısıyı yalıtarak aracı yaklaşık 30 derecede tutacak.

Parker Güneş Kaşifi'nin, korona adı verilen milyonlarca derece sıcaklıktaki plazmadan oluşan dış halesinde yürüteceği keşif faaliyetinde 7 yıl boyunca Güneş'in çevresini 24 kez dönmesi planlanıyor. Keşif aracının, Güneş'i bugüne kadar insan yapımı herhangi bir objeden daha yakın inceleyeceği belirtiliyor.

Aracın misyonu, Güneş rüzgarının hızlanmasının, yıldızdan devamlı dışarı madde akışının ve koronadaki çok yüksek sıcaklığın gizemini çözmeye çalışmak. Kaşifin, Güneş'in aktif parçacıklarının hızlanmasının ardında yatan mekanizmanın anlaşılmasına yardım etmesi de bekleniyor. Güneş'in aktif parçacıkları, yıldızdan fırlayarak uzaklaştıklarında ışık hızının yarısından fazlasına erişiyor. Bilim adamları, aracın ısıyı kesen kalkanının görevi mümkün kılacağını belirtiyor.

Kaynak: Science / Görsel Telif Hakkı: NASA (12 Ağustos 2018)

Benzer Konular

19 Kasım 2016 / asla_asla_deme Uzay Bilimleri
25 Ekim 2010 / KisukE UraharA Coğrafya
12 Aralık 2007 / Misafir Deniz Bilimleri
10 Haziran 2008 / kompetankedi Taslak Konular