Arama

NASA-Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi - Sayfa 6

Güncelleme: 12 Aralık 2018 Gösterim: 36.768 Cevap: 79
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Ağustos 2017       Mesaj #51
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın Zaman Makinesi!


Ad:  ,aKik9q0dw0i_cY2plIzD0Q.jpg
Gösterim: 224
Boyut:  82.4 KB
NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini almak üzere geliştirdiği ve sahip olduğu gelişmiş kızılötesi merceklerle yıldızların geçmişteki hallerini gözlemleyebilecek olan James Webb Uzay Teleskobu için yeni bir adım daha atıldı. Teleskoplar yıldızların milyonlarca yıl önceki halini inceleyebiliyor. Bu bağlamda Yer operasyonu ve teleskop arasındaki bağlantıyı başarı ile test eden NASA, önemli bir adım daha atmış oldu.
Sponsorlu Bağlantılar

Milyarlarca dolara mal olan James Webb Teleskobu sahip olduğu teknoloji sayesinde evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan Big Bang'den (Büyük Patlama) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek. Samanyolu'nda Dünya benzeri 200 milyar gezegen olduğuna dikkat çeken bilim insanları, yeterince bilgi birikimine ve teknolojiye sahip olduklarını ve James Webb Teleskobu aracılığıyla söz konusu keşfin yakın bir zamanda gerçekleşebileceğini belirtiyor.

2018'de Huble'ın yerini alması düşünülen ve Hubble'a kıyasla uzayı daha detaylı bir biçimde inceleyebilecek olan James Webb Teleskobu'nun Dünya dışı yaşamın keşfinde de etkili olması bekleniyor. Bu bağlamda 'zaman makinesi' olarak anılan ilgili teleskop Hubble ile ulaşılamayan bölgelerin taranmasına da olanak sağlayacak. Discovery uzay mekiği aracılığıyla 1990 yılında yörüngeye gönderilen Hubble'a göre 3 kat büyük merceklere sahip olan söz konusu teleskobun Hubble'ın elde ettiği verilerden çok daha fazla veri elde etmesi bekleniyor.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (7 Ağustos 2017)

Son düzenleyen perlina; 10 Ağustos 2017 12:24
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Ağustos 2017       Mesaj #52
Avatarı yok
Yasaklı

Dünya'yı Teğet Geçecek Asteroid!


Ad:  thumbs_b_c_c43980defa564c64661593bf00168c94.jpg
Gösterim: 257
Boyut:  99.5 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Asteroid Florence / Görsel Telif Hakkı: NASA!
NASA, 4,4 kilometre çapındaki Florence asteroidinin, Dünya'nın 7 milyon kilometre yakınından, yörüngeye teğet olarak geçeceğini belirtti. İlgili asteroidin geçişi NASA'nın resmi sitesinde temsili bir GIF imajı ile yayınlandı. NASA'ya bağlı Dünya'ya Yakın Gökcisimleri Araştırma Merkezi'nde (CNEOS) görevli bilim insanları Florence'ın, özellikle boyutları baz alındığında şimdiye kadar Dünya'ya, yakın geçiş yapan asteroidler arasında daha da yakın geçiş yapabilecek nitelikte ve en büyük asteroid olduğunu belirtti. Söz konusu asteroid Dünya'ya oldukça yakın geçeceği için bilim insanları ilgili asteroidi yer radarlarıyla kaydetme imkanı elde edecek. Asteroidin Güneybalığı, Oğlak, Kova ve Yunus takımyıldızları boyunca izleyeceği rota ağustos ve eylül ayı içerisinde Yer üzerinden küçük çaplı teleskoplarla da gözlenebilecek.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (18 Ağustos 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ağustos 2017       Mesaj #53
Avatarı yok
Yasaklı

Eski NASA Çalışanından İtiraf!


Ad:  ,e6A205yVrUKTMULmKYMj4g.jpg
Gösterim: 208
Boyut:  89.2 KB
Uzaya Dünya'nın konumunu gösteren haritalar gönderen NASA'nın bu doğrultuda yaptığı çalışmalara dair 1970'li yıllarda NASA'da görevli olan Frank Drake adlı bir araştırmacıdan konuyla ilgili önemli açıklamalar geldi. İlgili açıklamada Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), Dünya dışı bir medeniyetle iletişim kurma amacıyla 4 uzay gemisinin güvertesine Dünya'nın uzaydaki konumunu gösteren haritalar yerleştirdiği belirtildi.

İlgili haritaları tasarlayan Frank Drake, Dünya dışı bir medeniyetin söz konusu haritalar aracılığıyla Dünya'nın konumunu çok rahat bir şekilde belirleyebilme olasılığının olduğunu bu bağlamda haritaları taşıyan ve sistem dışına çıkan uzay araçlarının Dünya için büyük bir tehlike oluşturabileceğini bildirdi. İngiliz fizikçi Hawking'de daha önceleri NASA çalışanı Drake ile aynı minvalde açıklamalarda bulunmuştu.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (22 Ağustos 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Eylül 2017       Mesaj #54
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'ya Ait Osiris-Rex Adlı Uzay Aracı Dünya Yörüngesinden Geçiş Yapacak!


Ad:  thumbs_b_c_5e318a79d90918b494ce03b18dd88198.jpg
Gösterim: 227
Boyut:  83.4 KB
Geçen yıl NASA tarafından 'Bennu' isimli gök taşını araştırmak için gönderilen Osiris-Rex adlı uzay aracının Dünya'nın yakınından geçeceği belirtildi. Bennu adlı gök taşına doğru hareket edecek olan uzay aracı Osiris-Rex'in, saatte 31 bin km hızla, gezegenden yaklaşık 17 bin 700 km uzaklıktan, Antarktika üzerinden geçmesi bekleniyor. Alacağı mesafe sırasında Dünya'nın yer çekimi kuvvetinden yararlanacak olan uzay aracının, gelecek yıl Bennu'ya ulaşması umuluyor.

Uzay aracı, ilgili gök taşının çevresindeki yörüngeye girerek, bir miktar kaya parçası toplamak için en iyi ve uygun bölgeyi bulmaya çalışacak. Osiris-Rex'in, yaklaşık 500 metre çapındaki Bennu adlı gök taşında yapacağı araştırmaların ardından toplayacağı örnekleri, 2023 yılına kadar Dünya'ya getirmesi bekleniyor. Dünya'nın yakınından geçişi sırasında uzay aracıyla temas kurmayı planlayan NASA, Osiris-Rex'in, herhangi bir uyduya çarpmasını önlemek adına da bazı tedbirler aldı.

Kaynak: Science / Görsel Telif Hakkı: Cape Canaveral (22 Eylül 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Ekim 2017       Mesaj #55
Avatarı yok
Yasaklı

NASA, Güneş Atmosferine Göndereceği Uzay Aracını Tanıttı!


Ad:  ,pQVqzzwaoUyZJLBrN8RiYg.jpg
Gösterim: 244
Boyut:  57.5 KB
Laurel Laboratuvarı'nda görevli NASA araştırmacıları tarafından tasarlanan Parker Solar Probe, adlı uzay aracının küçük bir otomobil büyüklüğünde olduğu ve yüksek dereceli sıcaklıklara dayanabilmesi bağlamında da karbon kompozit ısı kalkanı ile donatıldığı belirtildi.

Güneş atmosferi olarak bilinen taç kürenin nasıl ısındığına dair araştırma ve incelemelerde bulunma misyonuna sahip olan ilgili aracın 7 milyon km'lik bir mesafe ile Güneş'e en fazla yaklaşan uzay aracı olacağı ve 140 milyon km'lik bir mesafeden de Dünya'ya elde ettiği araştırma verilerini göndereceği bildirildi.

Kaynak: BBC Bilim / Science (28 Eylül 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Ekim 2017       Mesaj #56
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın Zaman Makinesi Lakaplı Uzay Teleskobu Rötar Yaptı!


Ad:  ,_4fTyZ67OEiDq9j7DGUKgw.jpg
Gösterim: 204
Boyut:  36.2 KB
James Webb Uzay Teleskobu'na Ait 6'gen Mercek!
NASA'nın yaptığı bir açıklama ile yeni uzay teleskobunun fırlatılacağı tarihin ertelendiği bildirildi. İlgili açıklamada daha önce Ekim 2018'de göreve başlayacağı açıklanan James Webb Uzay Teleskobu'nun 2019'da uzaya fırlatılacağı bilgisi yer aldı. NASA tarafından arızaya dair detaylı bir bilgi verilmezken, söz konusu rötarın teknik konularda yaşanan sorunlardan dolayı meydana geldiği belirtildi.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (30 Eylül 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Ekim 2017       Mesaj #57
Avatarı yok
Yasaklı

NASA, Sistemin Olası 9. Gezegenine Dair Açıklamada Bulundu!


Ad:  ,BUuxVvFVHk-rxJFwYGXlig.jpg
Gösterim: 205
Boyut:  26.4 KB
Güneş sisteminin detaylı incelenmesine yönelik çalışmalarda bulunan NASA, 'kayıp gezegen' olarak da anılan 9. gezegenin varlığıyla ilgili net açıklamalarda bulundu. Bu bağlamda olası kanıtlarını sunan NASA, ilgili gezegenin Dünya'ya çarpacağı yönündeki söylemleri destekleyebilecek net bir kanıta ulaşılamadığını, Dünya’dan 10 kat daha fazla bir kütleye sahip olduğunu ve Güneş’e olan uzaklığının Neptün ile Güneş arasındaki mesafeden 20 kat daha fazla olduğunu bildirdi.

NASA ile beraber 9. gezegene yönelik çalışmalarda bulunan ve robotik teleskop aracılığıyla kaydedilen uzay görüntülerini amatör gözlemcilerin kullanımına açan Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde görevli gökbilim araştırmacıları,Güneş yörüngesinde hareket ettiği düşünülen ilgili gezegenin bulunmasına yönelik bir çalışma başlatmıştı. Söz konusu çalışma bağlamında ise keşfe katkı sağlayabileceği düşünülen amatör gözlemcilere işlevsel katkıları karşılığında yeni gezegene verilecek isme karar verme hakkı sunuluyor.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (16 Ekim 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Ekim 2017       Mesaj #58
Avatarı yok
Yasaklı

NASA Araştırmacıları Yıldızlar Arası Bir Cisim Keşfetti!


Ad:  thumbs_b_c_fad0961a06703e02edb81226c33e8216.jpg
Gösterim: 158
Boyut:  35.9 KB
NASA araştırmacıları, sistemde yıldızlar arası uzaydan gelen bir cisim belirledi. Yapılan açıklamada, bilim adamlarının Hawaii'deki Pan-STARRS 1 teleskobu aracılığıyla Güneş sisteminin dışından gelen bir gök taşı ya da kuyruklu yıldız keşfettiği belirtildi.

Yıldızlar arası uzaydan gelen A/2017 U1 olarak isimlendirilen cismin 400 metre çapından daha küçük olduğu ve çok hızlı hareket ettiği bildirildi. NASA'nın Pasadena'daki İtici Güç Laboratuvarı'ndan Paul Chodas, yıldızlar arası hareket eden ve Güneş sistemine giren gök taşı ya da kuyruklu yıldızların varlığıyla ilgili teorilerin her zaman olduğunu fakat bu tür bir cismi ilk kez tespit ettiklerini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (29 Ekim 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Kasım 2017       Mesaj #59
Avatarı yok
Yasaklı

NASA'nın RAVAN Uydusu!


Dünya’ya Güneş’ten gelen enerjinin bir kısmı yeryüzüne ulaşır, bir kısmıysa uzaya geri yansır. Ayrıca Dünya’nın kendisi de uzaya enerji yayar. Yeryüzüne ulaşan ve Dünya’dan uzaya yayılan enerji arasındaki fark gezegendeki iklim değişikliklerini tahmin etmek bağlamında çok önemlidir. Dünya’nın etrafında dönen, NASA’ya ait, kısaca RAVAN olarak adlandırılan bir uydu, bu konuyla ilgili ölçümler yapıyor. 2017 Ağustos ayında yaşanan Güneş tutulmasına RAVAN uzaydan tanıklık etmişti.
Ad:  nasa_gunes_tutulmasi.png
Gösterim: 246
Boyut:  208.0 KB
Uydu RAVAN'ın Uzaydan Güneş Tutulması Gözlemi / Görsel Telif Hakkı: NASA!
Güneş tutulması, söz konusu uydu RAVAN’ın bulunduğu yörüngede tam olarak değil kısmen gözlemlendi. Ay, Güneş’in tamamını değil sadece % 80’ini gölgeliyordu ve bu durum yapılan ölçümlerin duyarlılığını test etme açısından araştırmacılara yeni bir olanak sundu. Birbirine dik biçimde konumlanmış nanotüplerden oluşan cihaz, aslında Dünya’dan uzaya yansıyan ve Dünya’dan uzaya yayılan enerji miktarını ölçmek için tasarlanmıştı.

Araştırmacılar tutulma sırasında RAVAN’ı Güneş’ten gelen enerji miktarınıölçmek amacıyla kullandı. Sonuçlar RAVAN’ın Güneş’ten Dünya’ya gelen enerji miktarındaki değişimleri başarılı bir biçimde izleyebildiğini açığa çıkardı. RAVAN, Güneş tutulmasından sonra tekrar eski misyonuna dönerek Dünya’dan uzaya yayılan enerji miktarıyla ilgili ölçümler yapmaya başladı. Araştırmacılar elde edilen veriler doğrultusunda kuramsal modelleri test ederek, iyileştirme çalışmasında bulunuyor.

Kaynak: Bilimgenç / TÜBİTAK (31 Ekim 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Kasım 2017       Mesaj #60
Avatarı yok
Yasaklı

NASA Teleskobundan Uzak Galaksi Görüntüleri!


Ad:  thumbs_b_c_fe26a133db10d1a86280ef5fd338d586.jpg
Gösterim: 183
Boyut:  86.3 KB
NASA, Hubble Uzay Teleskobu'nun "Frontier Fields" (Sınır Bölgeleri) projesi kapsamında kaydettiği uzak galaksi görüntülerinden örnek görseller yayımladı. NASA'nın kendi sitesinde yayımlanan görüntülerde, Dünya'ya olan uzaklığına göre ışıkları kırmızıdan sarıya, maviden beyaza kadar çeşitli renklerde yeryüzüne ulaşan galaksi yansımaları içinde yay biçimli çizgisel lekeler olduğu görülüyor.

Hubble uzaktaki galaksileri görüntülemeye çalışırken, "davetsiz misafir" olarak görsele asteroidlerin girmesiyle, Dünya'ya görece yakın bir mesafede olan, yaklaşık 160 milyon yıl uzaktaki asteroidlerin, milyarlarca ışık yılı ötedeki galaksilerin önüne geçmesiyle ilgili lekeler ve görüntü yanılsamaları ortaya çıktı. Bu yanılsamalar fotoğrafçılıkta "paralaks hatası" adı verilen, mercek uzak odak genişliğindeyken daha yakındaki nesnelerin biçiminde meydana gelen bozulmanın bir benzeri.

Gökyüzünün söz konusu parçasının bir tablosunu oluşturmak için Hubble, 20 ayrı pozlama yaptığı için, her seferinde fotoğrafın ayrı bir noktasında iz bırakan asteroidler kuyruklu yıldızlar gibi görünüp, algılanmakta. İzlerin düz değil yay şeklinde olmasının sebebi de Hubble'ın Dünya yörüngesinde, Dünya'nın da Güneş görüngesinde hareket etmesi. NASA'nın Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScI) ile ortaklaşa geliştirdiği Hubble Uzay Teleskobu, 1990 yılından bu yana Dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapan bir teleskop.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Görsel Telif Hakkı: NASA (6 Kasım 2017)

Benzer Konular

19 Kasım 2016 / asla_asla_deme Uzay Bilimleri
25 Ekim 2010 / KisukE UraharA Coğrafya
12 Aralık 2007 / Misafir Deniz Bilimleri
10 Haziran 2008 / kompetankedi Taslak Konular