Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 11

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 186.893 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ağustos 2010       Mesaj #101
Avatarı yok
Yasaklı
Kendi Yaptığı Roketle Uzaya Gidecek

Sponsorlu Bağlantılar
Danimarkalı bilim adamı Peter Madsen kendi yaptığı bir roketin içinde uzaya gitmeyi hedefliyor. 30 Ağustos'ta roketi insansız olarak fırlatmayı deneyecek olan Madsen'ın projesi başarılı olursa Danimarka uzaya insan gönderen dördüncü ülke olacak. Bugüne kadar sadece Amerika, Rusya ve Çin gerçekleştirdikleri dev projelerle uzaya insan göndermeyi başarmıştı.

Toplam 5,5 milyon kişinin yaşadığı Danimarka'da devletin henüz uzaya insan göndermek gibi bir projesi yok. Ancak çocukluğundan beri uzaya gitmenin hayallerini kuran 38 yaşındaki Peder Madsen daha önce NASA'da görev yapmış olan arkadaşı Kristian von Bengtson ile birlikte iki yıldır bu konu üzerinde çalışıyor. Madsen ve Bengtson çalışmalarını nihayet tamamladıklarını ve hazırlanan özel uzay roketinin 30 Ağustos günü fırlatılacağını duyurdu. Uçuşla ilgili bilgi veren bilim adamları, ilk denemelerin Danimarka'nın Bornholm adası açıklarına kurulan bir platformdan gerçekleştirileceğini söylediler. İki yıl süren çalışmanın ardından tamamlanan 9 metre uzunluğundaki özel uzay roketi ilk fırlatmada yolcusuz olarak denenecek. Testlerin başarıyla tamamlanması halinde ise Peter Madsen Danimarka sınırları içerisinden uzaya giden ilk insan olacak.

50 Bin Euro'luk Uzay Roketi Hayırseverlerin Bağışlarıyla Tamamlanabildi


Bugüne kadar gerçekleştirilen bütün uzay projeleri ya süper devletler tarafından desteklendi yada Sir Richard Branson gibi multi milyoner işadamları tarafından finanse edildi. Ancak Peter Madsen'i uzaya götürecek proje diğerlerinden tamamen farklı. Çünkü bu projenin arkasında ne güçlü bir devlet desteği var ne de çok zengin işadamlarının finansman yardımı. Bu yüzden çalışmaları boyunca birçok maddi sıkıntıyla karşı karşıya kaldılar. Çareyi Danimarkalı hayırseverlerden yardım istemekte bulan Madsen ve Bengtson bir internet sitesi kurarak bir yandan çalışmaları hakkında bilgi vererek bağış topladı. Uzay meraklısı yüzlerce Danimarkalı kendilerine bağışta bulundu. Şu anda ihtiyaçları olan 50 bin Euro'nun tamamını toplamalarına çok az kaldı. "Normalde bu tür uzay projelerinin arkasında güçlü devletlerin olması gerektiği düşünülür. Biz bu projeyle uzayın zannedildiği kadar pahalı olmadığını göstermek istedik." diyen Peter Madsen, projeye destek veren herkese teşekkür etti. Projenin arkasındaki diğer isim olan Kristian von Benghson ise uzay turizmiyle ilgilenen firmalara seslendi ve "Eğer bizim teknolojimizle ilgilenen firmalar varsa her türlü paylaşıma açık olduğumuzu bilmelerini isteriz." dedi.

Madsen'e Göre Üç İhtimalin İkisinde Ölüm Var

Birçok Danimarkalı uzunluğu 9 metre olan bir roketin içinde uzaya gitmeyi planlayan Peter Madsen'in büyük bir delilik yapmak üzere olduğunu düşünüyor. Nitekim kendisi de yapmayı planladığı işin ne kadar tehlikeli olduğunun farkında. Ama yinede vazgeçmeye hiç niyeti yok. "Üç ihtimal var, ya kalkışta bir sorun çıkar ve ölürüm, ya inişte bir sorun çıkar ve ölürüm ya da her şey süpersonik gider ve uzayı görmüş birisi olarak geri gelirim." diyen Madsen asla vazgeçmeyeceğinin altını çizdi.
Bilim adamları 3 ila 10 yıl içerisinde insanlı bir uçuşun gerçekleşebileceğini düşünüyor. "Birkaç insan bir araya gelerek böyle büyük bir projeyi nasıl başarabilir?" yönündeki şüphelere cevap veren Madsen, 'birkaç' değil, 15-20 kişinin her gün bu iş için mesaisini harcadığını belirtti. Madsen'e göre farklı bir yöntem denedikleri ve yörüngeye değil de atmosferin hemen dışına dönüp gelecekleri için hayallerini gerçekleştirmeleri pekala mümkün.



Kaynak:Habertürk(25 Ağustos 2010 Çarşamba,11:26:34)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 19:55
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ağustos 2010       Mesaj #102
Avatarı yok
Yasaklı
Mars, 27 Ağustos'ta Gökyüzünün En Parlak Cismi Olacak

Sponsorlu Bağlantılar
Gece 00:30'da gökyüzüne bakanlar, ömürlerinde ilk ve tek olacak bir fırsatı yakalayarak Mars'ı görebilecek. Gezegen, Dünya'nın ikinci uydusu gibi görünecek. Mars'ın dünyaya bu kadar yakın gececeği bir sonraki tarih ise 2287

Dünya'yla Mars, 60 bin yıl aradan sonra yine 'çok yakın' olacak. 27 Ağustos'ta Mars, hem Dünya hem de Güneş'e en yakın konumunda olacak. Bu nedenle gezegen, Ay'dan sonra en parlak gökcismi olarak göz kamaştıracak. 27 Ağustos'ta Dünya'yla Mars'ın uzaklığı 55 milyon 758 bin km. olacak. Aynı gün Dünya, Venüs'e 260, Jüpiter'e 955 milyon km. uzaklıkta olacak. Mars ile Dünya arasındaki yakınlaşmaların son yıllardaki ortalaması 78 milyon kilometreydi.

En Son MÖ 57 Bin 617 Yılında Yaklaştı

Mars, Dünya'ya en son MÖ 57 bin 617 yılında bu kadar yaklaşmıştı. Uzmanların verdiği bilgiye göre gökyüzünde, saat 21:00 sularında güneydoğu yönünde ortaya çıkan ve gece boyunca dikkati çekecek kadar parlayan turuncu renkli bir 'yıldız' bulunuyor. Bu aslında yıldız değil, Mars. Kova Takımyıldızı'ndaki gezegen, 27-28 Ağustos gecesi, son buzul çağından bu yana Dünya'ya en yakın geçişini yapacak. Mars, 27 Ağustos'ta Dünya'ya olduğu kadar Güneş'e de en yakın konumuna gelecek. Mars, o gece gökyüzünde Ay'dan sonra en parlak gökcismi olarak göz kamaştıracak. Bilim insanları Mars'ın Dünya'dan bakılınca iki kat daha büyük ve altı kat daha parlak gözükeceğini açıkladı. İyi bir teleskoba sahip olanların Mars'ın Dünya'ya yakın geçişini izleyebileceği belirtildi. Bu arada, Türkiye'deki en büyük teleskobun bulunduğu TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, 'Gözlem Şenliği' kapsamında da katılımcıların Mars'ı yakından görme imkânı elde edeceğini söyledi. Gölbaşı, "Bir teleskop ya da el dürbünü yardımıyla gökyüzünün doğu ufkuna saat 21:00 sıralarında bakıldığında kırmızı renkte gayet güzel Mars gezegeni görülebilecek" diye konuştu.

Bakteriler Uzay'da 553 Gün Yaşadı

İngiltere'nin güney sahillerinden alınan bakteriler Uzay'da oksijensiz olarak tam 553 gün yaşadılar. Bilim insanları tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'nun(UUİ) dışına bırakılan bakteriler dünya atmosferinin dışında yaşamayı başardılar. Dünyaya geri getirilen bakteriler üzerinde şu anda Milton Kynes Üniversitesi laboratuvarında araştırma yapılıyor. Doktor Karen Olsson-Francis, bakterilerin hala büyümeye devam ettiklerini söyledi. Doktor Francis, bakterilerle ilgili yapılan çalışmanın Uzay'da astronotlar için yaşam koşullarını kolaylaştırma açısından önemli olduğunu belirtti.

Mars'ı Bir Daha Böyle Göremeyiz

27 Ağustos saat 00:30'da Mars, Dünya'ya ve Güneş'e en yakın konumda olacak. Ay'dan sonra en parlak o görünecek. Mars gezegeni, ancak 276 yıl sonra Dünya'nın bu kadar yakınına gelecek.

Kaynak: Samanyoluhaber(25 Ağustos 2010,00:59:04)

Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 19:56
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Ağustos 2010       Mesaj #103
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş Fırtınası 2012'de Vurabilir

Büyük olasılıkla 2013'ün sonlarına doğru yoğunluğu artacak Güneş fırtınaları Dünya'daki elektronik sistemleri etkileyebilir.

Amerikan medyasında yer alan ve NASA astronomlarına dayandırılan habere göre yeni bir ‘yüksek hareketlilik’ evresine girmeye başlayan Güneş, 2012’den itibaren Dünya’yı ciddi etkileyebilecek patlamalara sahne olabilir. Ancak bazı astronomlar da 11 yılda bir girilen bu 'solar maksimum' evresinin, öncekilerden daha şiddetli yaşanacağına dair kanıt bulunmadığını söylüyor.

Bu ayın başlarında Dünya'da ilginç ışık gösterilerine sebep olan güneş fırtınasının çok daha büyüğünün gelmekte olduğu uyarısında bulunan bir grup astronom, bunların 2012’de başlayıp büyük olasılıkla 2013 sonuna doğru en yoğun halini alabileceğini söylüyor.

Astronomlara göre toplam gücü 100 milyon atom bombasınınkine eşit olabilecek bu Güneş fırtınaları, son 100 yılın en şiddetlisi olabilir. Ancak bu savı “kıyamet haberinden prim yapmak için uydurulan yalan’ olarak nitelendiren astronomlarsa, bu yönde hiç bir kanıt bulunmadığı iddiasında.

Ne var ki 2006 yılından beri Güneş’teki bu hareketliliği yakından izleyen NASA, sözkonusu fırtınaların Dünya’nın tamamında, az ya da çok, güç sorunlarına yol açacağını söylüyor. ‘Kıyamet’ habercisi astronomlardan Dave Reneke’ye göre, “son 100 yılın en şiddetlisi olacak Güneş fırtınaları, özellikle havacılık şirketleri, iletişim şirketleri ve GPS sistemiyle çalışan herkes tarafından çok ciddiye alınmalı”

NASA’nın Helyofizik bölümü direktörü Dr Richard Fisher da, bu Güneş patlamalarının şu anda Dünya’da kullanılan tüm sağlık, acil durum ve milli güvenlik sistemlerini devredışı bırakacağını, bu nedenle acil önlem alınarak sistemlerin yenilenmesi gerektiğini belirtti.

‘Soğukkanlı’ tarafta yer alan astronomlardan, Avustralya İyonosferik Tahmin Dairesi yöneticisi Dr. Phil Wilkinson ise, büyük patlamaların meydana gelmesinden en az 4-5 saat önce haberdar olduklarını, sistemleri bir süre “emniyetli mod’a getirerek arızaların önüne geçileceği inancında.

Yahhoo! News’ta yer alan haberde, 1859 ve 1921 yıllarında yaşanan benzer büyüklükteki fırtınaların ardından dünya genelinde bir kaos yaşandığı, telgraf hatlarının işlemez hale geldiği belirtiliyor:

NASA'ya dayandırılan haberde, böylesi bir felaketin bugün yaşanması halinde 1 ila 2 trilyon dolar arası zarara sebep olacağı ve sistemlerin tam onarımının 4 ila 10 yıl arası bir süre alacağı iddia ediliyor.


Kaynak: Ntvmsnbc(30 Ağustos 2010 Pazartesi/TSİ:14:04)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 19:57
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Eylül 2010       Mesaj #104
Avatarı yok
Yasaklı
Buhar Banyosu Yapan Yıldız

Avrupa Uzay Ajansı'nın uzay teleskobu Herschel, "buhar banyosu" yapan dev yaşlı yıldızı gözlemledi. Bilim adamlarının uzun bir süredir çevresinin suyla kaplı olduğunu bildikleri Dünya'dan 500 ışık yılı uzaktaki CW Leonis yıldızının çevresindeki su moleküllerinin, Herschel uzay teleskobu sayesinde yıldıza çok yakın olduğu ve 700 santigrat dereceye kadar ulaştığı tesbit edildi.

Gözlemi yapan bilim adamları, Nature dergisinde yayınladıkları makalede, yakındaki yıldızlardan kaynaklanan morötesi ışınların su buharının oluşmasını sağladıklarını belirterek, yakınlardaki sıcak yıldızlardan gelen morötesi ışınların karbonmonoksitlerinin ayrışarak, ortaya çıkan oksijen atomlarının hidrojenle birleşmesi sonucu su moleküllerinin oluştuğunu kaydetti.

İlk kez ölmekte olsa da çok parlak bir yıldıza bu kadar yakın şekilde karbon ve su moleküllerini birlikte gözlemlediklerinin altını çizen araştırmacılar, karbon ve suyun Dünya'da bilinen yaşamın yapı taşı olduğunu ve morötesi ışınların tetiklediği aynı mekanizmaların Dünya'nın oluşum dönemindeki prebiyotik süreçte de önemli bir rol oynamış olabileceğini gösterdiğini belirtti.


Kaynak:Ntvmsnbc-Ajanslar(02 Eylül 2010 Perşembe/TSİ:17:01)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 19:59
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Eylül 2010       Mesaj #105
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş'e Yolculuk 'Gerçek' Olacak

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), ilk kez 1958’de gündeme gelen projeyi hayata geçirerek Güneş’e uzay aracı göndereceğini açıkladı.

“Solar Probe Plus” isimli 180 milyon dolara mal olacak proje kapsamında 2018 yılına kadar otomobil büyüklüğünde bir uydu Güneş’e gönderilecek. Güneş’in dış atmosferinde yapılacak araştırma ile uzaydaki radyasyon hakkında bilgi toplanacak, Güneş’in Dünya’ya etkileri incelenmesi bakımından önemli veriler elde edilecek. 1400 derece sıcaklığa karşı dayanabilecek şekilde geliştirilecek uydu, Güneş’e 7 milyon kilometre yaklaşabilecek. Proje, 2030 ortasına kadar Mars’a gitme hedefinde ilk adım sayılıyor.


Kaynak: Nethaber (06 Eylül 2010 Pazartesi,20:56)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:02
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Eylül 2010       Mesaj #106
Avatarı yok
Yasaklı
Bugün 13:00'te İki Göktaşı Dünyayı Teğet Geçecek

İki göktaşı, bugün saat 13:00 sularında dünyayı sıyırıp geçecek.ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) yapılan açıklamada, yeni keşfedilen iki göktaşının dünyayı sıyırıp geçeceği ve dünyaya zarar vermeyeceği bildirildi.

Göktaşlarının, NASA tarafından finanse edilen Catalina Gök Araştırmaları tarafından keşfedildiği belirtildi. Massachusetts'deki göktaşları ve kuyruklu yıldızları izleyen Küçük Gezegenler Merkezi de göktaşlarının dünyaya çarpmayacağını açıkladı.

"2010 RX30" adı verilen göktaşının 10-20 metre uzunluğunda olduğu, dünyanın 248 bin kilometre yakınından TSİ 13:00 sularında geçeceği kaydedildi.

NASA, "2010 RF12" adı verilen ikinci göktaşının da 6-14 metre büyüklüğünde olduğunu belirtti ve dünyanın 79 bin kilometre yakınından, ilkinden 11 saat sonra geçeceğini duyurdu.Göktaşlarının teleskopla izlenebileceği bildirildi.



Kaynak: İHA-Nethaber (08 Eylül 2010 Çarşamba,11:25)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:04
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Eylül 2010       Mesaj #107
Avatarı yok
Yasaklı
İki Meteor Sıyırdı Geçti

İki büyük göktaşının zararsız olduğu bildirilmiştiABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) yapılan açıklamada, yeni keşfedilen iki göktaşının dünyayı sıyırıp geçtiği açıklandı. Meteorların dünyaya zarar vermeyeceği önceden biliniyordu.

Göktaşlarının, NASA tarafından finanse edilen Catalina Gök Araştırmaları tarafından keşfedildiği belirtildi. Massachusetts'ta bulunan, göktaşları ve kuyruklu yıldızları izleyen Küçük Gezegenler Merkezi de göktaşlarının dünyaya çarpmayacağını açıklamıştı. "2010 RX30" adı verilen göktaşının 10-20 metre uzunluğunda olduğu, dünyanın 248 bin kilometre yakınından TSİ 13.00 sularında geçtiği kaydedildi.

NASA, "2010 RF12" adı verilen ikinci göktaşının da 6-14 metre büyüklüğünde olduğunu belirtti ve dünyanın 79 bin kilometre yakınından, ilkinden yaklaşık 11 saat sonra geçtiğini duyurdu. Göktaşlarının geçişi amatör astronomlarca teleskopla da izlenebildi..


Kaynak:Ntvmsnbc-Ajanslar(09 Eylül 2010 Perşembe/TSİ:10:08)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:05
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Eylül 2010       Mesaj #108
Avatarı yok
Yasaklı
Uzay İstasyonu'na Yeni Malzeme

Rus uzay aracı Progress, taşıdığı 2,5 ton ikmal malzemesiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlendi.

Itar-Tass'ın bildirdiğine göre, Moskova yakınlarındaki Uzay Uçuşları Kontrol Merkezinden yapılan açıklamada, Progress M-07M aracının, TSİ 14:58'de UUİ'nin servis modülü Yıldız ile otomatik pilot yardımıyla kenetlendiği belirtildi.Rus uzay aracının UUİ'ye yiyecek, su, yakıt, aralarında deneylerde kullanılmak üzere mantarlar ve bakterilerin de bulunduğu çeşitli malzemeler getirdiği kaydedildi.

Dünyadan 350 kilometre uzaklıkta bulunan ve 3 Rus kozmonot ile 3 Amerikalı astronota evsahipliği eden UUİ'ye son olarak temmuz ayında ikmal yapılmıştı.


Kaynak: Ntvmsnbc-Ajanslar(13 Eylül 2010 Pazartesi/TSİ:09:34)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:07
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Eylül 2010       Mesaj #109
Avatarı yok
Yasaklı
Çin İkinci İnsansız Ay Aracını Gönderiyor

Çin'in 2020'ye doğru Ay yüzeyine insan göndermeyi amaçlayan programı çerçevesinde, ikinci insansız uzay aracını bu yılın sonuna doğru göndereceği bildirildi.

Resmi basın Halkın Günlüğü'nün bildirdiğine göre, uzay programının sorumlularından Wu Weiren, Chang'e-2 uzay aracının fırlatma öncesi deneme aşamasında olduğunu belirterek, Ay'ın yörüngesine oturacak uzay aracının yıl sonuna doğru gönderileceğini kaydetti.

Büyük olasılıkla Ekim ayında gönderilecek Chang'e-2 uzaya aracı, 2020 civarında Ay'a insan gönderilmesi planları kapsamında, 2013'ten önce uzaktan kumandalı bir aracın daha (Chang'e-3) insansız füzeyle gönderilmesine hazırlık denemesini yapacak.

Çin, Ay'a ilk uzay aracını Ekim 2007'de göndermişti. ABD ve Rusya'dan sonra 2003'te uzaya insan gönderen üçüncü ülke olan Çin, Ekim 2008'de Shenzhou VII ile uzaya giden üç taykonotun uzay yürüyüşü yaptıklarında iddialı uzay programını ilan etmişti.


Kaynak: Ntvmsnbc-Ajanslar(13 Eylül 2010 Pazartesi/TSİ:09:39)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:08
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Eylül 2010       Mesaj #110
Avatarı yok
Yasaklı
Mars Uydusuna 2011'de Gidiliyor

Rusya, 2011'de Mars'ın uydularından Phobos'a göndereceği insansız uzay aracının testlerine yakında başlıyor. Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre, Rus Merkez Aerodinamik Enstitüsü, Phobos-Grunt uzay aracının Phobos'un yüzeyine ineceğini, toprak numuneleri aldıktan sonra Dünya'ya döneceğini belirtti.

Testlerin amacının, uzay aracının Dünya'ya dönüşünde iniş için daha sınırlı bir bölgeyi belirlemesini sağlamak olduğunu belirten Rus bilimadamları, insansız uzay aracında sinyal teçhizatı olmayacağından daha sınırlı bir bölgeye inmesini sağlamanın, aracı bulmayı kolaylaştıracağını kaydettiler.

İlk olarak 1999'da tasarlanan projede, uzay aracının yapımına haziran 2006'da Rus havacılık ve uzay şirketi NPO Lavochkin tarafından başlandı.

Uzay aracının kasım 2011'de uzaya fırlatılması ve 330 gün sonra Dünya'ya dönmesi öngörülüyor.


Kaynak: Ntvmsnbc-Ajanslar(14 Eylül 2010 Salı/TSİ:10:39)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:09

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış