Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 13

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 187.034 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Eylül 2010       Mesaj #121
Avatarı yok
Yasaklı
Yaşam koşulları açısından Dünya'ya çok benzeyen ve Güneş Sistemi'nden çok da uzak olmayan yeni bir gezegen keşfedildi

Sponsorlu Bağlantılar
Amerikalı gök bilimciler, ilk kez yaşam koşullarının oluşması açısından mükemmel koşullara sahip bir gezegenin keşfedildiğini açıkladı.

ABD Ulusal Bilim Kurumu, güneş sisteminin dışında keşfedilen ve Gliese 581g kod adı verilen gezegenin, yıldızına ne çok uzak ne de çok yakın olduğunu bildirdi. Bu nedenle yaşam koşullarının oluşması ve su için ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğunu, bu yönüyle Dünya ile benzerlik gösterdiğini açıkladı.

California Üniversitesi'nden Steven Vogt, Dünya'ya çok benzeyen bir gezegeni bu denli çabuk bulabilmiş olmalarının, evrende bu tür çok sayıda gezegenin bulunduğuna işaret ettiğini söyledi.

Kurumdan yapılan açıklamada, gezegenin Dünya'nın galaktik komşusu olduğunu, çevresinde döndüğü yıldızın, Dünya'ya 193 trilyon kilometre uzaklıkta olduğunu bildirdi. Gezegenin Dünya'ya birçok yıldızdan daha yakın mesafede bulunduğu belirtildi.

Gezegen, Dünya'nın kütlesinin üç katı büyüklükte bir kütleye sahip. Atmosferde ortalama sıcaklığın -31 ile -12 derece olduğu belirtildi.


Kaynak: Ntvmsnbc-Ajanslar(30 Eylül 2010 Perşembe/TSİ:09:30)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:19
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ekim 2010       Mesaj #122
Avatarı yok
Yasaklı
Efsane mi Gerçek mi,Anlaşılacak

Sponsorlu Bağlantılar
Neil Armstrong'un Ay'a inişinin videosu ilk kez kamuya sunulacak. Önümüzdeki hafta Sydney'de yapılacak gösterim, 1969'da gerçekleşen bu 'dünyanın en ünlü yürüyüşü'nü ilk kez halkla buluşturmuş olacak.

Radikal gazetesinin AFP'den aktardığı habere göre, astronom John Sarkissian birkaç dakika süren görüntülerin yer aldığı filmin uzun yıllar arşivde kaybolduğunu ve bulunduğunda ciddi biçimde hasar görmüş olduğunu söylüyor. Armstrong'un Ay'a ayak bastığı ilk dakikalar Avustralya'daki istasyonlarda daha önce ve net alınan sinyaller sebebiyle NASA'dan önce burada kaydedilmiş.

Kayıtların restorasyonunda çalışan tarihçi ve astronom Sarkissian bu dakikaların, Armstrong'u merdivenden inerken gösteren en kaliteli görüntüler olduğunu söylüyor. Kayıt, gelecek çarşamba Apollo 11 astronotu Buzz Aldrin'in de onur konuğu olduğu, Geographic dergisinin ödül gecesinde gösterilecek.



Kaynak: Ntvmsnbc-Ajanslar(30 Eylül 2010 Perşembe/TSİ:17:14)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:20
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ekim 2010       Mesaj #123
Avatarı yok
Yasaklı
Ulaşmak En Az 100 Bin Yıl Sürer


Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nce (NASA) 20 ışık yılı ötede keşfedilen Dünya benzeri gezegende hayat olup olmadığı tartışma konusu oldu. Uzmanlar, hayat olsa bile Gliese’ye ulaşmanın en az 100 bin yıl süreceğini düşünüyor

Avustralyalı araştırmacı Ragbir Bhathal, "Gliese 581 g" adlı gezegenin civarında iki yıl önce sinyal tespit edildiğini öne sürdü.

Dr. Bhathal, İngiliz Daily Mail Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Bu açık bir sinyaldi, lazer gibi bir şey. Bu tür uzay taramaları için özel yazılımlarımız var, bunların ayırt edilmesi gerekiyor” dedi. Şimdi bölgedeki gök cisminin dünya tarzı bir gezegen olduğunun ortaya çıkması Dr. Bhathal’ı daha da heyecanlandırıyor.

Uzmanlar, sözkonusu gezegende hayat olsa bile bugünkü teknik imkanlarla Gliese’ye ulaşmanın en az 100 bin yıl süreceğini düşünüyor.



Kaynak: Ntvmsnbc-Ajanslar( 02 Ekim 2010 Cumartesi/TSİ:14:34)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:21
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ekim 2010       Mesaj #124
Avatarı yok
Yasaklı
New York'lu baba-oğulun hazırladığı mini uzay kamerası, balonla seyahatinde ilginç görüntüler topladı

New York’ta yaşayan baba-oğul, Max ve Luke Geisshuhler, kendi yaptıkları basit bir kamera düzeneğini helyum balonla atmosferin eşiğine göndermeyi başararak etkileyici görüntüler elde ettiler.

Baba-oğul 48 santimetre çapında, helyum gazı dolu balona, içinde bir mini kamerayla GPS özellikli cep telefonu bulunan korumalı bir kutucuk iliştirmiş.

Kutunun bir ucundan dışarı bakan objektifin kaydettiği görüntüler, daha sonra yere düşen kutunun yerini GPS yoluyla bulan ikili tarafından internete konmuş. O görüntüler için aşağıdaki linke tıklayın.


Balonla seyahat eden mini uzay kamerasının, objektifine takılan ilginç görüntüler


Kaynak: Ntvmsnbc(04 Ekim 2010 Pazartesi/TSİ:17:53)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:25
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Ekim 2010       Mesaj #125
Avatarı yok
Yasaklı
'Mars'ta Yaşam' için Yarım Milyar Dolar

NASA'nın Mars'ta yaşam olup olmadığını araştırması için 450 milyon dolar ödenek ayrıldı.Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Colarodo Üniversitesi öncülüğünde Mars'ın incelenmesi ve gezegende bir zamanlar hayat olup olmadığının araştırılmasını öngören 450 milyon dolarlık çalışmayı onayladı.

NASA tarafından yapılan açıklamada, değerlendirme heyetinin, kısa adı MAVEN olan, Mars'ın atmosferi ve oluşumuyla ilgili projenin planını ve bütçesini onayladığı bildirildi.

Çalışmayı öncülük edecek üniversitenin atmosferik ve uzay fiziği laboratuvarında, gezegenin atmosferi ve Güneş ile etkileşiminin incelenmesi için gereçler elde edilecek.

Lockheed Martin şirketi tarafından inşa edileceği belirtilen uzay aracının kasım 2013'de fırlatılması planlanıyor.


Kaynak: Ntvmsnbc(06 Ekim 2010 Çarşamba/TSİ:10:07)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:25
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Ekim 2010       Mesaj #126
Avatarı yok
Yasaklı
Satürn'ün Halkaları Nereden?

Güneş Sistemi'nin altıncı gezegeni olan Satürn'ün halkalarının, geçmişte var olmuş, buzla kaplı, dev bir uydunun parçalarından oluştuğu öngörülüyor.

Satürn'ün halkalarının oluşumu, astronomi bilimindeki henüz çözüm bulamamış soruların başında geliyor. Buna ilişkin olarak yıllar içinde çeşitli teoriler öne sürülmüştü. Bunlardan ikisi bilimciler tarafından daha fazla kabul görerek öne çıkıyorlar: Küçük bir uydunun göktaşlarının çarpması sonucu zamanla parçalanarak halkaları oluşturması ya da Satürn'e çok fazla yaklaşan bir kuyruklu yıldızın gel-git etkisiyle yine parçalanarak halkaları meydana getirmesi.

Amerika Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nden gezegenbilimci Robin Canup'a göre Satürn'ün halkalarının kökeniyle ilgili çalışmalarda karşılaşılan zorlukların başında, halkasal yapının bileşimini anlamak geliyor. Güneş sistemi yarı yarıya buz ve kayadan oluşmasına karşın Satürn'ün halkaları garip bir şekilde yüzde 90-95 oranında buzdan meydana geliyor.

Bunun ötesinde halkalar oluştukları zamandan bu yana gezegenler arası tozu da bünyesine katmakta. Canup şu anki yüksek buz kütlesi oranına bakarak, başlangıçtaki halkasal yapının saf buzdan oluştuğunu düşünüyor.

Canup makalesinde de belirttiği gibi, bugüne değin geliştirilmiş olan teorilerin kaya varlığının tüm halka yapısında oldukça düşük bir yüzdeye sahip olması nedeniyle mümkün olamayacağı görüşünde. Kurduğu hipoteze göre halkaların ancak, Satürn'ün Merkür'ü aşan kütlesiyle bugünkü en büyük uydusu olan Titan boyutlarındaki bir cisim tarafından oluşturulabilmesi mümkün.

Gezegenbilimci, kayalık bir çekirdeğe ve buzdan oluşan bir mantoya sahip bu büyüklükteki bir uydunun, Güneş Sistemi'nin ilk zamanlarında Satürn'ün yörüngesine girmesiyle sürecin başladığını öne sürüyor. Güçlü gel-gitler sonucuysa buzdan mantonun büyük bölümü koparak bugünkü halkaları meydana getirmiş. Geriye kalan ve kayadan oluşan çekirdekse gezegen yüzeyine çarparak dağılmış. Geçen süre zarfında halkayı oluşturan buz kütlelerinden bir kısmı bugünkü uyduları meydana getirirken, Satürn’ün değişken sistemi bu “devşirme” uyduları dış yörüngelere doğru itmiş.

Bir çok bilimci Dr. Canup’un teorisini destekliyor. Şu sıralar Satürn yörüngesinde olan Cassini uzay aracının görevinin ileri aşamalarında halkanın kütlesine yönelik ölçümler yapmasıyla daha ileri sonuçlar elde etmek mümkün olacak.


Kaynak: Ntvmsnbc(07 Ekim 2010 Perşembe/TSİ:01:27)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:26
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Ekim 2010       Mesaj #127
Avatarı yok
Yasaklı
Güneşten Küresel Isınmaya Katkı mı?

Güneşe ait uydu verilerinin analizi, yıldız aktivitesindeki düşüş sonucu Dünya sıcaklığının da aynı oranda azalacağı görüşünün doğru olmadığını gösteriyor.

Londra İmparatorluk Akademisi’nden fizikçi Joanna Haigh rehberliğindeki ekip, 2004 ve 2007 yılları arasında, Güneş ışınlarının NASA uydusundan gelen günlük tayf ölçümlerini incelediler. Nature dergisinde yayınlanan çalışma, içinde bulunduğumuz Güneş aktivite döngüsünün düşüşe geçtiği aralığı da içine alıyor. 2001 yılında tepe noktasına ulaşan aktivite döngüsünün en düşük seviyeye indiği 2009’da, Güneş üzerindeki yoğun, manyetik aktivitelerin belirtisi olan lekeler uzun bir dönem boyunca görülememişti.

Ekip, gelen verileri Güneş üzerindeki lekelerin miktarına ve yerlerine dayanan bir bilgisayar modeli tarafından üretilen tahmini dalgaboyu verileriyle karşılaştırmış. Sonuçlar oldukça ilginç. Buna göre modele dayalı sonuçlarla uydudan gelen veriye dayalı olanlar tutarlı değil. Beklenenin tersine Güneş aktivitesindeki azalmayla doğru orantılı olarak Dünya’ya ulaşan görülebilir ışık miktarı artıyor.

Ölçümler, atmosferin en alt tabakası olan troposfere ulaşan net Güneş enerjisi miktarının, aktivitenin görece daha yoğun olduğu 2007 yılında, 2004 yılına oranla daha düşük olduğunu gösteriyor.

Bulguların ileriye dönük kesin sonuçlarıysa henüz açık değil. Haigh, ölçüm verilerinin toplandığı ve içinde bulunduğumuz Güneş enerji döngüsünün, şu an bilemediğimiz nedenlerden dolayı, önceki döngülerden farklılık göstermesinin muhtemel olduğunu belirtiyor ve ekliyor, “Bununla birlikte Güneş ışınlarının atmosfer sıcaklığı ile ozon tabakası üzerine olan etkileri hakkında bugüne kadar kurguladığımız öngörülerimiz de tamamen yanlış olabilir.”

İlerleyen zamanlarda farklı uyduların kullanılmasıyla elde edilecek yeni veriler sayesinde konuya daha fazla açıklık getirmek mümkün olabilecek. Bunun için de en azından 11 yıllık yeni bir enerji döngüsü boyunca yapılacak ölçümlere ihtiyaç duyuluyor.

Orijinal Makale


Kaynak: Ntvmsnbc(08 Ekim 2010 Cuma/TSİ:16:26)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:28
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Ekim 2010       Mesaj #128
Avatarı yok
Yasaklı
NASA, ikiz astronotlar Scott Kelly ve Mark Kelly'nin uzayda bir araya geleceklerini açıkladı

Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA) yetkilileri, Scott Kelly'nin Perşembe günü Kazakistan'daki Baykonur üssünden altı aylık bir görev için Rus Soyuz uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gittiğini, ikiz kardeşi Mark'ın da Şubat sonunda yapılacak son mekik uçuşuyla UUİ'ye gideceğini belirterek, bunun uzay ve havacılık tarihinde bir ilk olacağını kaydettiler.

46 yaşındaki ikiz kardeşler uzay istasyonunda birlikte sekiz gün geçirecek.

Scott Kelly, Perşembe günü yörüngeye üçüncü kez girdi. Mark Kelly'nin Endeavour uzay mekiğiyle yapacağı uçuş dördüncü uzay seyahati olacak.



Kaynak: AA(09 Ekim 2010 Cumartesi/TSİ:23:14)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:28
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Ekim 2010       Mesaj #129
Avatarı yok
Yasaklı
Virgin Galactic'e ait ilk 'özel mülkiyetli' uzay gemisi SpaceShipTwo, taşıyıcı uçağa bağlı olmadan ilk solo uçuşunu yaptı

Virgin Galactic'in uzay turizm füzesi olan ''SpaceShipTwo'' (Uzay Gemisi 2), dün California eyaletinde ana gemisiyle 13 bin 715 metre yüksekliğe çıkarıldı ve Mojave Çölü'nün üzerinde serbest bırakıldı.

Ana gemiyle ayrıldıktan sonra iki pilotun bulunduğu SpaceShipTwo, havaalanının pistine inmeden önce 11 dakika boyunca tek başına uçtu. Deneme uçuşu toplam 25 dakika sürdü.

Altı yolcu kapasiteli SpaceShipTwo, uzaya turist taşımadan önce sıkı denemelerden geçiriliyor.

SpaceShipTwo, şimdiye kadar ana gemi "WhiteKnightTwo" adlı taşıyıcı uçağın (Beyaz Şövalye 2) kanadına bağlı olarak iki uçuş yapmıştı.

Ünlü uçak tasarımcısı Burt Rutan tarafından yapılan SpaceShipTwo'nun uzaya yapacağı turistik gezilerin biletleri 200 bin dolar olacak. Virgin Galactic'e göre, yaklaşık 370 kadar müşteri, şimdiden uzaya seyahat etmek için toplam 50 milyon dolar depozito ödedi.

Uzaya ticari uçuşların, yapımı sürdürülen uzay alanının bulunduğu New Mexico'dan yapılması planlanıyor.


Kaynak: Ntvmsnbc-Ajanslar(11 Ekim 2010 Pazartesi/TSİ:09:49)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:29
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Ekim 2010       Mesaj #130
Avatarı yok
Yasaklı
NASA'nın sitesinde yayınlanan büyüleyici fotoğrafta meğer bir Photoshop faciası saklıymış!


NASA'nın günün astronomi fotoğrafı seçtiği ve sitesinde ön planda yayınladığı fotoğrafta PhotoShop kullanılmış olması herkesi şaşırttı.

NASA'nın UFO'ları sildiği ya da bir fenomeni sakladığı iddiaları internette hızla yayıldı. Gerçekten de fotoğraf, bariz görülür bir şekilde düzenlenmişti.Kontrast değiştirildiğinde üzeri boyanan kısım açıkça seçiliyordu.

Ancak NASA çok gecikmeden bu düzeltmenin sebebini açıkladı. Cassini fotoğrafları ard arda kırmızı, yeşil, mavi filtrelerle çekiyor. Bu kareler arasında hareket olduğu için ayarlama yapmak gerekiyor. Düzenleme işini yapan kişi de Dione'u ya da Titan'ı düzgün göstermek arasında seçim yapmak zorunda kalınca iki farklı iş yaparak birleştirmiş ve arka planı temizlemiş.


Kaynak: CHİP(12 Ekim 2010,13:30)
Son düzenleyen nötrino; 15 Şubat 2016 20:31

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış