Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 26

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 188.053 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Ağustos 2011       Mesaj #251
Avatarı yok
Yasaklı
Yeni Uzay Aracı Orion

Sponsorlu Bağlantılar
Astronotları, 21 güne kadar sürebilecek uzay yolculuklarıyla asteroidlere veya Mars'ın bir uydusuna taşıyabilecek olan yeni uzay aracı,Denver kenti yakınındaki bir tesiste yeni testlere tabi tutuluyor.Orion, uzayda belirli bir hedef için tasarlanmıyor. NASA 'nın verdiği bilgilere göre araç, Uluslararası Uzay İstasyonu'na yönelik seferlerde de kullanılabilecek.

Lockheed Martin şirketi yetkilileri, Orion ile, Ay 'ın Dünya'dan görünmeyen yüzünde de keşifler yapılabileceğini belirtiyor. Bu araçla, küçük gezegenler olarak da adlandırılan asteroidlere insan indirilebilecek veya Mars 'ın bir uydusuna ulaşılarak yörüngeden, uydunun yüzeyindeki bir robot aracın astronotlar tarafından yönlendirilmesi sağlanabilecek.

Kapsülün uç kısmına, taşıyıcı roketin fırlatılması anında veya hemen öncesinde fırlatmanın iptali durumunda, astronotların bulunduğu kapsülü acilen ayırarak kurtaracak bir güvenlik sistemi eklendi.


Kaynak:Gençbilim(13 Ağustos 2011,16:05)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 22:41
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Ağustos 2011       Mesaj #252
Avatarı yok
Yasaklı
NASA Aracı Dawn, Göktaşından Veri Topluyor

Sponsorlu Bağlantılar
Vesta’nın yörüngesine geçen ay giren Dawn, 2 bin 700 kilometre mesafeden göktaşının yüzeyini ayrıntılı olarak inceliyor. Araç, göktaşının etrafında 20 gün boyunca 7 kez dönecek. Vesta’ya yaklaşacak olan Dawn’ın daha iyi fotoğraflar elde etmesi umuluyor. Kayalık göktaşının kuzey ve güney kutuplarının tamamen birbirinden farklı olduğu belirlenmişti. Dawn, Mars ile Jüpiter arasındaki asteroidler kuşağının en büyük iki cismi olan Vesta ve Ceres için 2007′de fırlatılmıştı.

Uzay aracı, 530 kilometre çapındaki Vesta’nın ardından 2015′te 950 kilometre çapındaki Ceres’e yönelecek. 2 milyar 720 milyon kilometre yol kateden Dawn, Güneş sisteminin oluşumu hakkındaki bilgilere katkı sağlayacak. Vesta, Alman gökbilimci Heinrich Wilhelm Olbers (1758–1840) tarafından 29 Mart 1807′de keşfedildi.


Kaynak:Nethaberci

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 22:41
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Ağustos 2011       Mesaj #253
Avatarı yok
Yasaklı
Evrenin En Büyük Pırlantası

Avustralya'nın Melbourne kentindeki Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nde çalışan uluslararası gökbilimci ekibi, Samanyolu galaksisindeki eski ve büyük bir yıldızın, zamanla elmastan gezegene dönüştüğünü ortaya çıkardı.

CHA'nın haberine göre, bu 'mücevher' dünya, bizim Güneş sistemimizin en büyük gezegeni Jüpiter'den daha büyük...

ABD, Avustralya, Almanya, İtalya ve İngiltere'den bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibinin tesbitlerine göre, gezegen çok yoğun bir kütleye sahip ve büyük ölçüde karbondan oluşuyor. Yoğunluğundan dolayı karbon zamanla kristalleşti ve gezegenin jeolojik yapısı elmasa dönüştü.

Ölü Bir Yıldızın Kalıntısı

Ekibin başındaki Profesör Matthew Bailes, "Gezegenin tarihi süreci ve inanılmaz yoğunluğu, bize onun geçmişi ve şu andaki durumu hakkında ipuçları veriyor" dedi. Bailes ve ekibine göre, elmas gezegen, dış tabakalarını ve gücünü kaybetmiş ölü yıldız (pulsar) PSR J1719-1438'in kalıntısı.

Elmas gezegen, PSR J1719-1438'in etrafındaki dönüşünü 2 saat 10 dakikada tamamlıyor. İki gök cismi arasındaki mesafe ise sadece 600 bin kilometre. Nötron yıldızları da denen pulsarlar, sadece 20 kilometre çapındaki bir alanda, 1 saniyede yüzlerce kez dönerek, radyasyon ışınları yayıyor.

Bu ışınların Dünya'ya ulaşması sayesinde elmas gezegen Avustralya, İngiltere ve Hawaii'deki dev teleskoplar tarafından belirlenebildi. Araştırma sonuçları bilim dergisi Science'ta yayınlandı.


Kaynak:Ntvmsnbc-Ajanslar(26 Ağustos 2011,TSİ:11:03)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 22:42
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Eylül 2011       Mesaj #254
Avatarı yok
Yasaklı
Uzaydaki Çöp Miktarı Sınırı Aşıyor

Ulusal Araştırma Konseyi tarafından hazırlanan bir raporda, uzaydaki çöp yığınının, mekiklerde ölümcül sızdırmalara yol açabileceği ya da önemli uydulara zarar verebileceği de belirtiliyor.

Kuruluş, uzaydaki çöp yığınının sınırlanması ve dev manyetik ağlar kullanılması konusunda uluslararası düzenlemeler yapılması çağırısında da bulunuyor.

Dünyanın yörüngesindeki çöp yığını, uzay mekiklerinin ek motorları, kullanılır durumda ve kullanılmaz hale gelmiş olan uydulardan oluşuyor.

Bazı bilgisayar modellemeleri, uzayda insanlara ait kirliliğin, uzayda çarpışmalar yaşanmasına neden olacak bir taşma noktasına ulaştığını gösteriyor.

Kuruluşa göre, yörüngedeki yığınlar arasında çarpışmalar olması birçok uyduya zarar verebilir ve çöp miktarını arttırabilir.

Uzaydaki çöp yığınını sınırlandırmaya yönelik uluslararası çabalar geçmiş yıllarda iki kez sekteye uğramıştı.

Çin 2007 yılında uydu vuran füze denemesinde, bir havacılık uydusunu vurmuş ve uyduyu her biri bir santimetreden büyük 150 bin parçaya ayırmıştı.

İki yıl sonra, biri kullanılır durumda biri ise işlemez halde iki uydu çarpışmış, çarpışma dolayısıyla parçalanan uydular küçük parçalar halinde geniş bir alana yayılmıştı.


Kaynak:BBC Türkçe(02 Eylül 2011,08:56)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 22:42
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Eylül 2011       Mesaj #255
Avatarı yok
Yasaklı
Mars Robotu Opportunity Yeni Su İzleri Keşfetti

Bilim insanları, kızıl gezegenin tarihinde suyun önemli bir rol oynamış olabileceğini belirtiyor.Opportunity, kraterde Mars araçlarının daha önce hiç rastlamadığı bir kaya türü ortaya çıkardı. Büyük oranda çinko içeren kaya, Dünya'da sıcak suyun bulunduğu termal bölgelerde oluşuyor. Temel olarak bazalttan oluşan bu kaya, bir çarpışma, akıntı ya da darbe sonucu başka kayalarla birleşmişe benziyor.

New York'taki Cornell Üniversitesi'nden gezegen bilimci Steve Squyres, "Bu kaya, bizim daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor. Bunun ne demek olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Belki de su, bu kayalardan bir şekilde aktı ve onları biçimlendirdi. Belki de su buharı buna sebep oldu, bilemiyoruz. Ancak içerdiği çinko seviyesi, suyun önemli bir faktör olduğunu bize gösteriyor" dedi. Squyres, Opportunity'nin kraterde bazı "tuhaf" nesneler de bulduğunu, ancak bunlar hakkında bir sonuca ulaşamadıklarını söyledi.

2004'te ikizi Opportunity ile Mars'a indirilen Spirit, geçen yıl Mayıs ayında bataryasını bitirmiş ve kuma saplanarak görevinin sonuna gelmişti. Güneş enerjisiyle hala çalışmaya devam eden Opportunity ise keşiflerini sürdürüyor. 2012'de Mars'a indirilecek olan Curiosity aracı da mikroskobik yaşam arayacak. İnce bir atmosferi olan Mars, volkan, vadi, çöl ve kutup bölgeleri içermesiyle yerküreye benziyor.


Kaynak: Gençbilim (02 Eylül 2011,11:15)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 22:42
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Eylül 2011       Mesaj #256
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş sistemini Evden Gözleyin

Ücretsiz olarak dağıtılan ve internet tarayıcısı üzerinden çalışan uygulama ile Güneş Sisteminin gerçek zamanlı ve tam kontrollü olarak izlenebilmesini sağlayan NASA, bu anlamda benzersiz bir başarıya imza attı.

Video oyun teknolojilerinde kullanılan bir kontrol sistemine sahip olan uygulama ile Güneş Sistemi üzerindeki herhangi bir noktanın üzerine gitmek mümkün kılınıyor. En önemlisi de zaman ve mekân kontrolü sağlanarak gezegenlerin, uyduların ve NASA uzay araçlarının belirlenen hızdaki hareketleri izlenebiliyor.

3 Boyutlu İzlemek İçin Gözlük Şart

Mac ve Windows kullanıcılarının kolay bir şekilde indirebildikleri “Eyes On The Solar System app” eklentisini sadece bir kere kurmanın yeterli olduğu bu çalışma Unity Web Player ile birlikte oluşturulmuş. Kurulum işleminin ardından Eyes On The Solar System adresini ziyaret ederek “Explore the Solar System” ifadesine tıklayarak Güneş Sisteminin olağanüstü ortamını anlık ve hatta 3 boyutlu yaşamak mümkün hale geliyor. Ancak uygulamayı 3 boyutlu olarak görüntülemek için 3 boyutlu gözlük takmak gerekiyor.

Uzay Boşluğunda Gezinti

Dünya başta olmak üzere birçok gezegeni ve ayı çeşitli açılardan görüntüleyebileceğimiz bu uygulama üzerinde sağlanan hareket rahatlığı ile adeta uzay boşluğunda gezintiye çıkmış oluyoruz.

Asteroidlerin ve Güneş’in de bulunduğu uygulamada, NASA tarafından hayata geçirilen bazı uzay projelerine dair bölümler de yer alıyor. Bunlardan biri ve uygulama üzerinde özenle durulanı ise Juno isimli beş yıllık Jüpiter projesi.

Uygulama ile ilgili üst düzey bir NASA yetkilisi olan Jim Green tarafından yapılan açıklamaya göre, Güneş Sistemi ve NASA görevlerine dair ortaya konan gerçek zamanlı uygulama herkesin kullanacağı bir şekilde ilk kez sunuluyor.


Kaynak:Ntvmsnbc(07 Eylül 2011,TSİ:10:27)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 22:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Eylül 2011       Mesaj #257
Avatarı yok
Yasaklı
50'den Fazla Dış Gezegen Keşfedildi

Uluslararası Astronom Ekibi, biri Dünya'nın koşullarına benzer, yakın yıldızının etrafında dönen 50'den fazla yeni Güneş-dışı gezegen (exoplanet) keşfetti.

Araştırmayı yapan ve sonuçları ABD Wyoming'deki uzak güneş sistemleri konferansında sunan Avrupa Güney Yarıküre Gözlemevi (ESO), bunun bir seferde açıklanan en fazla dış gezegen gözlemi olduğunu belirtti.

1995'te güneş sistemi dışındaki ilk gezegeni bulanlardan Cenevre Üniversitesi'nden Michael Mayor'ın yönettiği bir ekip, ESO'nun Şili'de kurulu ''Harps'' spektrograf teleskobunu kullanarak bu gözlemi yaptı.

ESO'nun Harps spektrografı 2003'ten beri güney yarı küreyi tarayarak Güneş'ten başka yıldızların etrafındaki gezegenleri keşfetmeyi hedefliyor. Bu son gözleminde keşfettiği 50'den fazla dış gezegenin içinde, kütlesi Yerküre'nin bir ila on katı büyüklüğünde olan 16 ''Süper Dünya'' bulunuyor.

Bu Süper Dünya'lardan birisinin yıldızının yaşanabilir bölgesinde bulunmasından ötürü, burada sıvı halde suyun varlığının mümkün olabileceği belirtiliyor. Böylece yaşam ve yaşamın evriminin de olası olabileceği düşünülüyor.

Gözlemle ilgili Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden (CNRS) de yapılan açıklamaya göre, bilim adamlarının bu gözlemlerinde Güneş'e benzer yıldızların yüzde 40'ından fazlasının en az bir tane Satürn'den (kütlesi Dünya'nın 3 ila 100 katı) daha hafif gezegene sahip olduklarını ortaya çıkardılar.

Avrupalı bilim adamları bu son keşifle Harps teleskobu sayesinde şimdiye dek ikisi (2007'de keşfedilen Gliese 581d ve son olarak keşfedilen HD 85512b) potansiyel yaşama ev sahipliği yapabilecek Süper Dünya olmak üzere 150 dış gezegeni tesbit ettiler.

Son keşfedilen Süper Dünya HD 85512b, Dünya'nın 3,6 katı kütleye sahip ve 36 ışık yılı (1 ışık yılı: 9,460 milyar kilometre) uzakta bulunuyor.


Kaynak:Ntvmsnbc-Ajanslar(14 Eylül 2011,TSİ:12:45)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 22:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Eylül 2011       Mesaj #258
Avatarı yok
Yasaklı
Skywalker'ın Gezegeni Bulundu!

ABD'de yayınlanan araştırmaya göre, Dünya'dan 200 ışıkyılı Kepler-16b adı verilen bu dış gezegen, iki güneşin etrafında dönüyor ve böylece iki kez gün batımı ve iki kez gün doğumu oluşuyor.

İki güneşli gezegen Yıldız Savaşları bilim kurgu filminde Tatooine adıyla çorak çöllere ve Kum Adamları diye kendine özgü canlıların yaşadığı şekilde canlandırılmasına karşın, Kepler-16b, soğuk ve gazlı bir gezegen. astronomlar, yaşamın burada var olması olasılığının bulunmadığını belirtiyorlar.

Keşifte yer alan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden Josh Carter, Kepler-16b'nin varlığının teyid edilen ilk iki güneşli gezegen örneği olduğunu belirterek, ''Üstelik, bizim güneş sistemimizin diğer gezegen sistemleri arasında sadece bir örnek olduğunu keşfediyoruz'' dedi.

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni gaz devi Jüpiter'in üçte biri bir kütleye ve yüzde 75'i kadar yarıçapına sahip Kepler-16b'nin, Satürn kadar kütle ve cüssesi bulunuyor.

İki güneşinin etrafında 229 günde dönen bu dış gezegen, yıldızlarından ortalama 104,6 milyon kilometre mesafede bulunuyor.

Kepler-16b'nin iki yıldızının da Güneş'ten daha küçük ve daha soğuk olması nedeniyle, yüzey ısısı sıfırın altında 73 ila sıfırın altında 101 santigrat derecede yer alıyor.

Amerikan Science dergisinin bugünkü sayısında yayınlanan araştırma ayrıca bugün ABD'nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole'daki 'Uzak Güneş Sistemleri' konferansında da sunulacak.


Kaynak:AA-Sciencemag(16 Eylül 2011,TSİ:09:43)
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 22:43
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Eylül 2011       Mesaj #259
Avatarı yok
Yasaklı
Altın Uzaydan mı Geldi?

İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nin araştırmacıları, Grönland'daki dört milyar yıllık kayaları inceledi.Araştırmacılar bunların dünyada oluşmuş kayalardan farklı izotoplar içerdiği sonucuna vardı.Onlara göre bu, değerli metallerin dünyaya bir meteor yağmuruyla geldiği teorisini kanıtlıyor.Bu meteor yağmuru sırasında henüz 200 milyon yaşındaydı.

Dünyanın kendi altını ve diğer ağır metalleri daha gezegenin ilk dönemlerinde çökerek merkezdeki mağmaya karışmıştı.Bu yüzden günümüzde nikah yüzükleri ve diğer ziynet eşyalarında kullanılan altının kaynağı farklı.Bu altın nötron yıldızlarının çarpışması sırasında ortaya çıkmış.Bu çarpışmaların ise evrenin gördüğü en şiddetli çarpışmalar olduğu belirtiliyor.


Kaynak:BBC Türkçe
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 22:44
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Eylül 2011       Mesaj #260
Avatarı yok
Yasaklı
Yıldız, Gezegeni Yok Etti

Büyük bölümü yok olan gezegenin, Dünya'ya Güneş'ten gelen x-ray ışınlarının 100 bin kat fazlasına maruz kaldığı bildirildi. Gözlem, NASA'nın uzaydaki Chandra x-ray uydusu ve Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu'na (ESO) ait Şili'deki VLT teleskobu ile gerçekleştirildi.

Elde edilen verilere göre, Kartal takımyıldızındaki Corot-2 yıldızından ansızın yayılan yüksek enerjili radyasyon fırtınası, yörüngesindeki Corot-2b gezegeninden saniyede 5 milyon ton maddeyi buharlaştırdı. Bilim adamları, böylesi yüksek enerjiye maruz kalan gezegenlerin kavrularak yok olacağını belirtiyor. Gezegen, Dünya'dan yaklaşık bin kat daha büyük...


Kaynak:Gençbilim
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 22:50

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış