Arama

Yıldız Nedir? (Uzay) - Sayfa 3

Güncelleme: 4 Aralık 2018 Gösterim: 47.796 Cevap: 34
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Ağustos 2017       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı

Antares Yıldızı Detaylı Görüntülendi!


Ad:  thumbs_b_c_6d745b97f234c84510b822943d05dfc9.jpg
Gösterim: 597
Boyut:  19.7 KB
Çapı neredeyse Güneş'in 700 katı kadar olan, parlak yıldızlar arasında en net seçilebilen ve Scorpius takımyıldızında bulunan Antares (Alpha Scorpii) adlı yıldızın atmosferindeki madde hızının haritası çıkarıldı. 554 ışık yılı uzaklıkta, Güneş dışında bulunan söz konusu yıldızın madde hızını haritalayan bilim insanları, Antares'in dış atmosferinde beklenmedik türbülanslar olduğunu belirledi.
Sponsorlu Bağlantılar

Avrupa Güney Rasathanesi (ESO) ve Cerro Paranal'in Çok Büyük Teleskop Girişimölçeği (VLTI) kullanılarak Antares'in atmosferindeki gaz hareketleri doğrudan gözlendi. Yapılan gözlemler sonucunda yıllardır çözülemeyen 'Antares benzeri yıldızlar gelişimlerinin son aşamasında kütlelerini nasıl bu kadar hızlı kaybediyor?' sorusunun cevabı arandı. 2 boyutlu hız haritası oluşturulan Antares'te dalgalı ve düşük yoğunlukta gaz bulunduğunu belirleyen araştırmacılar VLTI ile ilgili yıldızın dış atmosferindeki gaz devinimlerinin ölçülebileceğini ikinci aşamada ise türbülanslı devinimlerin nedeninin açıklanabileceğini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (24 Ağustos 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Eylül 2017       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

TUG Teleskobu ile Zonklayan Yıldız Keşfedildi!


İstanbul Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ne (TUG) ait teleskopla zonklayan yıldız keşfetti. Başka bir yıldızın takibi sırasında, titreşimleriyle farkedilen yeni yıldızın türünün Delta Scuti olduğunu belirten araştırmacılar, yıldızın yüzeyinde belirgin bir şekilde gözlenen ve kalp çarpması şeklinde gerçekleşen renk değişim hareketleri sebebiyle ilgili türün 'zonklayan yıldız' olarak sınıflandırıldığını bildirdi.
Sponsorlu Bağlantılar

Delta Scuti Yıldızları!


Ad:  haber_2017_09_TELESKOPPPPPPPPPPPPP.jpg
Gösterim: 582
Boyut:  22.2 KB
Periyodik olarak 3 saat arayla parlayan yıldızın Küçük Ayı takımyıldızında yer aldığı ve sıcaklığının da 6000 Kelvin olduğu belirlendi. İç yapılarındaki kararsızlıklar nedeniyle 3 saatlik aralıklarla yarı çaplarını artırıp azaltan Delta Scuti yıldızları, dönemli bir şekilde şişme ve büzülme gösteriyorlar. Söz konusu durum anında, yıldızın büyüklüğü artarken, yoğunluğu azalıyor, sıcaklığı da büyüklüğüne paralel artıyor.

Sıcaklığın artması ise yıldızın parlaklığını önemli ölçüde artırıyor. Astronomlar ilgili parlaklığa dair artış azalış düzeninden yıldızın "zonklayan yıldız" olduğunu tespit edebiliyor. Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) yıldızlar bülteninde yayınlanmak amacıyla kabul edilen keşif çalışması doğrultusunda ilgili yıldızın daha ayrıntılı inceleneceği ve parlaklık değişimlerinin takip edileceği belirtildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / TÜBİTAK (7 Eylül 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Eylül 2017       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı

Evrendeki Yıldız Sayısı!


Ad:  soru_cevap_gokyuzu_yildiz_ts_msson_gettyimages_173544912.jpg
Gösterim: 691
Boyut:  166.5 KB
Yapay aydınlatmalardan uzak bir yerde ve bulutsuz bir gecede gökyüzüne çıplak gözle bakıldığında binlerce yıldız görülebilir. Evrende kaç tane yıldız olduğu sorusuna kesin bir cevap vermek ise oldukça zordur. Evrendeki yıldızların sayımı bir kumsaldaki kum tanelerini saymaya da benzetilebilir. Fakat kum tanelerini birer birer saymak mümkün değildir. Kumsalın yüzey alanı, kum tabakasının ortalama kalınlığı ve kum tanelerinin ortalama hacmi belirlenebilirse kum tanelerinin sayısı bu bağlamda hesaplanabilir.

Benzer şekilde, evrende kaç tane yıldız olduğunu belirleyebilmek için bazı kabul gören kriterlere ihtiyaç vardır. Örneğin evrenin gerçekte ne kadar büyük olduğu bilinmemekle beraber evrenin büyüklüğü ile ilgili elde edilen bilgiler de sınırlı. Ancak evrenin merkezinde olmadığımız, şeklini tam olarak bilmediğimiz ve hızlanarak genişlediği düşünülürse evrenin gerçekte gözlemlenenden daha büyük olduğu varsayılabilir. Bunun yanında yıldızlar uzayda homojen olarak dağılmaz. Örneğin gökadalar yıldız yoğunluğunun fazla olduğu bölgeleri temsil eder.

Gökadalardaki yıldız sayısı birbirinden farklı olsa da, bilim insanları evrendeki yıldız sayısını hesaplayabilmek için gökadaların ortalama olarak aynı sayıda yıldız içerdiğini kabul ederek ilgili hesaplarını bu kritere göre yapar. Gökadalardaki ortalama yıldız sayısını belirleyebilmek için, gökadanın toplam kütlesinin ne kadarının yıldızlardan kaynaklandığı ve ortalama bir yıldızın kütlesine eşdeğer kaç tane yıldız içerebileceği hesaplanır.

Örneğin Güneş Sistemi’nin içinde yer aldığı Samanyolu Gökadası’nda, kütlesi Güneş’inkine eşdeğer en az 100 milyar yıldız olduğu tahmin edilmektedir. Bilim insanları evrende yaklaşık 1011-1012 arası kadar galaksi olduğunu ve gökadaların aynı değerler arası yıldız içerdiğini, dolayısıyla evrende 1022-1024 tane yıldız bulunabileceğini tahmin etse de, bütün gökadaların ve yıldızların aynı büyüklükte olmadığı düşünüldüğünde bunun yaklaşık olası bir değer olduğunun unutulmaması gerekir.

Kaynak: Bilimnet (16 Eylül 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Ekim 2017       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı

Küresel Diyafram Radyo Teleskop (FAST), 2 Atarca Yıldız Keşfetti!


Ad:  thumbs_b_c_92ced0959076fcc15e640b14dd37f613.jpg
Gösterim: 520
Boyut:  103.1 KB
500 metre çapındaki Tienyen (Gök Gözü) adlı Küresel Diyafram Radyo Teleskop (FAST) aracılığıyla J1859-01 ve J1931-01 adlı iki atarca yıldız (pulsar) keşfedildi. Deneme aşamasında olan Gök Gözü adlı radyo teleskobun tespit ettiği yıldızların aynı zamanda Avustralya’da konuşlanmış bir diğer teleskop ile incelenerek doğrulandığı bildirildi.

Keşfedilen pulsarlardan diğer adıyla atarca yıldızlardan, J1859-01’in Dünya'ya yaklaşık 16 bin ışık yılı, J1931-01 adlı pulsarın da 4 bin 100 ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtildi. Tienyen (Gök Gözü) adlı radyo teleskobun 2011'de yapımına başlandığını ve 5 yıllık bir deneme sürecinden geçeceğini belirten araştırmacılar ilgili teleskobun Porto Riko'da bulunan 300 metre çapındaki Arecibo'yu geçerek dünyanın en büyük radyo teleskobu etiketini aldığını, söz konusu radyo teleskobun ölçme hızının da Arecibo'dan 10 kat daha fazla olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (10 Ekim 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Kasım 2017       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı

Süpernova Patlaması Sonrası 'Yok Olmayan' Yıldız Keşfedildi!


Süpernova patlamalarının ardından yok olmadan varlığını sürdürebilen, ölmeyen yıldız keşfedildi. California eyaletindeki Las Cumbres Gözlemevi'nde (LCO) çalışan bir grup araştırmacı, 50 yıldan uzun sürede birkaç kez patladığı halde yok olmayan bir yıldızın varlığını tespit etti. Araştırmacılar, ilk defa 2014'te keşfedilen ve "iPTF14hls" koduyla anılan süpernova patlamasının ardından sönmeye başlayan yıldızın birkaç ay sonra yeniden canlandığını gözlemledi.
Ad:  thumbs_b_c_d1a946459131c62f10c5cb5b316a4784.jpg
Gösterim: 538
Boyut:  72.9 KB
Görsel Telif Hakkı: NASA!
İlgili gözlem üzerine yıldızla alakalı tarihsel kayıtları inceleyen bilim adamları, süpernovanın olduğu yerde 1954 yılında başka bir süpernova patlaması yaşandığını ve yıldızın bu patlamanın ardından da bir şekilde varlığını koruduğunu tespit etti. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Hawaii'deki Keck Gözlemevi'nin ileri spektrometre araçlarıyla incelemeler yapan bilim adamları, patlamanın bugüne kadar gözlemlenenlerden farklı olduğunu, ilk başta hidrojen ağırlıklı çekirdeğin çökmesiyle oluşan normal süpernovalar gibi göründüğünü fakat parlama ve sönmelerin normalden 5 defa yavaş gerçekleştiğini belirtti. Konu bağlamında araştırmacılar ilgili yıldızın, dev yıldız patlamalarının işleyişiyle ilgili bilinenlerin yeniden incelenmesini gerektirdiğini düşünüyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature (9 Kasım 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Aralık 2017       Mesaj #26
Avatarı yok
Yasaklı

Patlayan Yıldızın Oluşturduğu Yankı!


Uzayda ışık aracılığıyla yankı oluşabilir. Işık toz bulutlarına çarparak yankıyı oluşturur. Hubble teleskobu 11,4 milyon ışık yılı uzaktaki bol yıldız oluşturan M82 gökadasında “ışık yankısı” olarak bilinen kozmik yankılardan birini yakaladı. İki yıllık verilerden elde edilen film, yıldızın süpernova patlamasından 3 yıl sonra yıldızlararası uzaya yayılan bir ışık kabuğunu ortaya çıkardı. “Yankılanan” ışık bir göl üzerinde genişleyen dalgalar biçiminde ilerlemektedir. SN 2014J adı verilen süpernova 21 Ocak 2014’te keşfedilmişti.
Ad:  yildiz-yanki.gif
Gösterim: 616
Boyut:  478.9 KB
Görsel Telif Hakkı: NASA / ESA and Y. Yang (Texas A&M / Weizmann Institute of Science)!
Yıldız ışığı hafif bir yankı oluşturarak Dünya’ya farklı uzaklıklardan ulaşır. Bunlardan bazıları Dünya’ya doğrudan ulaşır. Dolanan ışık buna göre daha geç gelir. Bu durumda ışık süpernova çevresinde 300 ile 1600 ışık yılı kadar uzanan devasa toz bulutundan geçerek Dünya’ya ulaşmaktadır. Gökbilimciler şimdiye kadar Samanyolu dışında oluşan bir süpernova kaynaklı 15 ışık yankısı tespit ettiler. Süpernova kaynaklı ışık yankıları ender görülür, bunları çözmek için teleskop aracılığıyla yapılmış uzun zamanlı gözlem gereklidir.

Kaynak: Hubble
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Ocak 2018       Mesaj #27
Avatarı yok
Yasaklı

Ölü Yıldızdan Yayılan Radyo Dalgaları!


Uzaktaki bir kaynaktan yayılan radyo dalgalarının tekrar eden patlamalarının, çok güçlü bir manyetik alana sahip ölü bir yıldızdan geliyor olabileceği tespit edildi.

Amerikan Astronomi Topluluğu'nun toplantısında sunulan bilgilere göre, güçlü radyo dalgalarının tekrar eden patlamalarının ya çok büyük bir karadeliğin yakınından ya da eşsiz bir güce sahip nebula içindeki bir manyetik alandan geliyor olabileceği belirtildi.

Radyo dalgalarının çok güçlü bir manyetik alandan kaynaklandığıyla ilgili bulguları, Porto Riko'daki Arecibo Gözlemevi ve Batı Virginia'daki Green Bank Teleskobu aracılığıyla McGill Üniversitesi'nden gökbilimciler açığa çıkardı.

Bazı uzmanlar ise ilgili sinyallerin Dünya dışı bir yaşam formu tarafından yayınlandığı görüşünde. Güçlü radyo dalgaları ilk kez 2007'de Avustralya'daki Parkes Radyo Teleskobu tarafından gözlenmişti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature (11 Ocak 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Nisan 2018       Mesaj #28
Avatarı yok
Yasaklı

Hubble ile En Uzak Yıldız Görüntülendi!


Ad:  ,XdOdIWorjUOqQ3iwAfrMow.jpg
Gösterim: 506
Boyut:  88.1 KB
Derin uzay gözlemleri yapan Hubble ile Dünya'dan 9 milyar ışık yılı uzaklıkta bir yıldız görüntülendi. Mavi dev yıldızın, şimdiye kadar görüntülenen en uzak yıldız olduğu belirtildi.

İlgili görūntü, NASA araştırmacıları tarafından uzayın derinliklerindeki bir süpernova patlaması incelenirken, tesadüf eseri ortaya çıkan özel bir optik etki aracılığıyla kaydedildi.

İkarus adı verilen yıldız, "kütle çekimsel mercekleme" denilen yöntemle, uzay derinliklerinde optik gözlemler yapılırken ön plandaki galaksi ve galaksi öbeklerindeki kütle çekiminin ışığı kırması ve bükmesiyle geri planda, uzakta bulunan galaksiler ve gök cisimleri için büyüteç etkisi kullanılarak keşfedildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science / Görsel Telif Hakkı: NASA (3 Nisan 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Nisan 2018       Mesaj #29
Avatarı yok
Yasaklı

Genç Yıldızların Çevresinde Bulunan Diskler!


Şili'de bulunan Çok Büyük Teleskop'a ait SPHERE adı verilen araç ile Dünya yakınındaki genç yıldızların etrafında oluşan gaz ve toz diskleri görüntülendi. İlgili görüntülerde farklı büyüklük ve şekillerdeki, bazıları parlak, bazıları karanlık veya mat halka ve katmanlardan oluşan semavi diskler gözlendi.

Dünya'ya 230 ila 550 ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtilen disklerin biçimleri göz, topaç, kurşun deliği ve hatta hamburgeri andırıyor.

Ad:  thumbs_b_c_fb7e107b8ff585b7016819074e93a86b.jpg
Gösterim: 530
Boyut:  42.7 KB
ESO'nun SPHERE adı verilen polimetrik tayfölçer aracı, olağan koşullarda çevrelerindeki genç yıldızlarının yoğun ışığı altında optik teleskoplar aracılığıyla gözlemlenemeyen gaz ve toz disklerinin görüntülenmesini sağladı.

Gökbilimciler bu grupta "T Tauris" adı verilen tipte, 10 milyon yıldan daha genç ve değişken parlaklıktaki yıldızların etrafındaki disk oluşumlarına yer verdi. Gaz, toz ve gezegenimsi parçalardan oluşan bu diskler zamanla gezegenleri ve onların uydularını oluşturuyor.

Dünya'nın içinde yer aldığı Güneş sisteminin de bundan 4,5 milyar yıl önce böyle bir disk görünümünde olduğu düşünülüyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / ESO (12 Nisan 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Haziran 2018       Mesaj #30
Avatarı yok
Yasaklı

4,6 Milyar Yıllık Yıldız Tozu Parçacıkları Keşfedildi!


Ad:  thumbs_b_c_39daa6f63352a0f9bb36e1df9c678606.jpg
Gösterim: 438
Boyut:  32.2 KB
Dünya atmosferinin üst katmanında Güneş sisteminin yapı taşları olarak görev yapan 4,6 milyar yıllık toz parçacıkları bulundu. Hawaii Üniversitesi'nden araştırmacı Hope Ishii'nin yürüttüğü çalışmada, Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) stratosferik hava taşıtıyla toplanan parçacıkların kimyasal bileşenleri Berkeley Laboratuvarı'ndaki Gelişmiş Işık Kaynağı (ALS) kullanılarak incelendi.

Yapılan inceleme sonucu bilimciler, sistemin başlangıcında ortaya çıkan kuyruklu yıldızlarda muhafaza edilmiş 4,6 milyar yaşında toz parçacıklarını tespit etmeyi başardı.

Atmosferin üst katmanlarından toplanan ilgili yıldız tozlarının metal ve sülfürlerle bezeli camsı parçacıklardan meydana geldiği belirtildi. Araştırmacılar, bu tozların incelenmesiyle sistem oluşumu ve yıldızlar ile gezegenlerin yapı taşlarına dair oldukça önemli kilit verilerin elde edileceğini belirtti.

Kaynak: Proceedings of the National Academy of Sciences / Görsel Telif Hakkı: NASA (13 Haziran 2018)

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
24 Mart 2016 / ThinkerBeLL Uzay Bilimleri
4 Nisan 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
24 Mart 2016 / _Yağmur_ X-Sözlük