Arama

Yıldız Nedir? (Uzay) - Sayfa 4

Güncelleme: 4 Aralık 2018 Gösterim: 48.129 Cevap: 34
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Temmuz 2018       Mesaj #31
Avatarı yok
Yasaklı

İlk Yıldızlararası Gök Cisminin Sırrı Açığa Çıktı!


Keşfedilen ilk yıldızlararası gök cismi Oumuamua'nın kuyruklu yıldız olduğu sonucuna varıldı. NASA'nın Hubble teleskobu ve gözlemevlerinden elde edilen veriler yardımıyla keşfedilen ve geçen yıl ekimden bu yana gizemini koruyan Oumuamua'nın kuyruklu yıldız olduğu belirtildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Avrupa Uzay Ajansı'ndan araştırmacılar bir kuyruğa sahip olmadığı için ilk başta asteroid olarak kabul edilen Oumuamua'nın yüksek hızının sadece Güneş, gezegenler ya da büyük asteroidlerin yer çekimiyle değil içindeki gazların salınmasının sonucunda ortaya çıktığı bilgisine ulaşıldığını açıkladı.

Oumuamua'nın haziran başından bu yana saatte 114 bin kilometre hızla hareket ettiğini belirten bilim insanları, bu kadar hızlı hareket eden bir cismin ancak bir kuyruklu yıldız olabileceğini, kuyruklu yıldızların içlerindeki gazı kullanarak hızlı hareket ettiklerini belirtti.

Kaynak: Nature (28 Haziran 2018)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Temmuz 2018       Mesaj #32
Avatarı yok
Yasaklı

Bir Yıldızın Yörüngesinde Yer Aldığı Gezegeni Yutuşu Görüntülendi!


Chandra X-Işını Teleskobu, Dünya'dan 450 ışık yılı ötedeki "RW Aur A" yıldızı çevresinde bir başka gezegen veya gök cisimiyle çapıştığı anlaşılan genç yıldızın enkazının yıldız içinde yok oluşunu görüntüledi.
Sponsorlu Bağlantılar

RW Aur A, 1937'de keşfedilmesinden bu yana parlaklığındaki değişkenlik nedeniyle gök bilimcilerin ilgisini çekiyordu. Araştırmacılar ilk yıldızın parlaklığındaki azalmanın sebebini somut olarak tespit etmeyi başardı.

Ad:  2018-Haber-7-TEMMUZ-h-855-rwaur_illg_specta-1-.jpg
Gösterim: 691
Boyut:  116.3 KB
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MIT) bağlı Kavli Astrofizik ve Uzay Araştırması Enstitüsü'nden araştırmacılar, 'Bilgisayar simülasyonları gezegenlerin genç yıldızların içine düşebileceğini gösteriyordu ancak bu durumu daha önce hiç gözlemleme olanağı bulamamıştık. Eğer X-ışını verilerini yorumlama tarzımızda bir hata yoksa ilk defa genç bir yıldızın gezegen veya gezegenleri yutuşunu kaydetmiş oluyoruz.' açıklamasını yaptı.

En az biri büyük bir yıldız olan 2 gök cisminin çarpışmasıyla oluşan kalın toz ve gaz bulutunun yıldızın parlaklığındaki azalmaya sebep olduğu düşünülüyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Görsel Telif Hakkı: NASA (19 Temmuz 2018)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Kasım 2018       Mesaj #33
Avatarı yok
Yasaklı

Nötron Yıldızı Çarpışması Sonrasında Daha Büyük Bir Nötron Yıldızı Açığa Çıktı!


Ad:  thumbs_b_c_3daa50e350bc07d7a8e97661cbcf78ee.jpg
Gösterim: 630
Boyut:  45.6 KB
17 Ağustos 2017 tarihinde kaydedilen nötron yıldızı çarpışması sonrası karadelik oluşumu yerine çok daha büyük bir nötron yıldızının ortaya çıktığı belirlendi. İlgili çarpışmanın sonrasında Lazer Interferometre Kütle Çekimi Dalga Gözlemevi (LIGO) tarafından kaydedilen külte çekim dalga frekanslarını inceleyen araştırmacılar, çarpışma sonrasında 5 saniye süren 1 kilohertzlik (kHz) sinyal tespit etti. Söz konusu sinyalin çarpışmanın ardından oluşması beklenen 3 Güneş kütlesi büyüklüğündeki karadeliğin yayması gereken en az 2 kHz şiddetindeki frekanstan çok daha düşük olduğu belirtildi. Bu bağlamda araştırmacılar, ortaya çıkan durumun oluşum aşamasındaki bir magnetardan kaynaklanabileceği sonucuna ulaştı. Yapılan gözlemler sonucunda, yoğun manyetik alan nedeniyle bir nitrojen bulutu biçimine bürünen ilgili magnetarın çarpışmanın akabindeki süreç içerisinde şekil değiştirmiş olabileceği ve kendi içerisine çökerek bir karadeliğe ya da zamanla hızla dönen bir nötron yıldızına (pulsara) dönüşebileceği ifade edildi.

Kaynak: Space / Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters (16 Kasım 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Kasım 2018       Mesaj #34
Avatarı yok
Yasaklı

Dünya'dan 184 Işık Yılı Mesafede Güneş Benzeri Bir Yıldız Keşfedildi!


Güneş benzeri yıldızları keşfetmek amacıyla uluslararası bir araştırma grubunun yaptığı çalışmalar doğrultusunda Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait uzay aracı Gaia aracılığıyla Samanyolu galaksisinde yer alan yaklaşık 17 bin yıldızın kimyasal yapısı, hareketleri ve yaşları incelendi. Yüksek çözünürlüklü spektrograf kullanılan araştırma sonucunda Güneş'e aşırı derecede benzeyen HD186302 adlı bir yıldız keşfedildi. İlgili araştırmanın diğer yıldızlar ve Güneş'in oluşumuna ışık tutması açısından kilit bir öneme sahip olduğu belirtildi.

Kaynak: Astronomy and Astrophysics (20 Kasım 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Aralık 2018       Mesaj #35
Avatarı yok
Yasaklı

Yıldızlardan Yayılan Işık Parçacıkları Hesaplandı!


Ad:  thumbs_b_c_0a48a2a863aeb6f638357c1dcbd25f32.jpg
Gösterim: 661
Boyut:  110.2 KB
Astronomların yaptıkları bir hesaplama sonucunda evrende şimdiye kadar yayılan ışık partikülleri ölçüldü. İlgili hesaplama sonrasında yıldız ve galaksilerden trilyonlarca ışık parçacığı (foton) yayıldığı belirlendi. Bilim insanları yıldızlardan yayılan söz konusu ışık partiküllerinin evrende bir nevi foton denizi oluşturduğunu ve 10 milyar yıl önce gerçekleşen yıldız oluşumlarının hala devam ettiğini belirtti.

Kaynak: Science / Görsel Telif Hakkı: NASA (4 Aralık 2018)

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
24 Mart 2016 / ThinkerBeLL Uzay Bilimleri
4 Nisan 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
24 Mart 2016 / _Yağmur_ X-Sözlük