Arama

Gezegenler - Plüton - Sayfa 2

Güncelleme: 3 Ekim 2018 Gösterim: 28.087 Cevap: 24
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Temmuz 2015       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Sondan Bir Önce Plüton


Ad:  4.JPG
Gösterim: 766
Boyut:  14.2 KB
Sponsorlu Bağlantılar

5,4 milyon km uzaktan Plüton (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute).
Önce bir ışık noktası olarak görüldü. Sonra bulanık bir küreye dönüştü. Şimdi ise yüzeyinde ‘balina kuyruğunu’ andıran çıkıntısıyla koyu renkte hat olmak üzere farklı yüzey özellikleri görünmeye başladı. Bilim ekibi önceki son siyah beyaz görüntüyü üretti. Görüntü Yeni Ufuklar’ın (New Horizons) Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi (Lorri) ile elde edildi. Yeni Ufuklar yaklaşık 5 milyar km yol aldıktan sonra 14 Temmuz’da Plüton’un yakınından geçecek ve birçok veriyi Dünya'ya iletecek. NASA Genel Merkezi’nden Curt Niebur: “Plüton'un jeolojik yapısını görmeye başladık. Özellikle balina kuyruğunu andıran çıkıntıya sahip koyu alan ilgimizin artmasına yetti. Burası yüzeydeki dinamik süreçlerin geçiş alanlarından olabilir” diyor.
Ad:  3.JPG
Gösterim: 775
Boyut:  39.6 KB

Görüntüde ekvator boyunca uzanan grimsi hat (ortadaki dikdörtgen) ve onun altındaki balina kuyruklu çıkıntıya (alttaki daire) sahip koyu hat ve çokgenimsi yapı (okla gösterilen) görülüyor (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute).

Plüton'un bu görüntüsü 9 Temmuz 2015’de 5,4 milyon km uzaktan alındı. Fotoğraf piksel başına 27 km çözünürlüğe sahip. Böylece Plüton'un jeolojik özelliklerinin ilk belirtileri ortaya çıkmaya başladı. Görüntüde ekvator boyunca uzanan grimsi hat ve onun altındaki balina kuyruklu çıkıntıya sahip koyu hat görülüyor. Yeni Ufuklar Plüton’a en yakın geçişi 14 Temmuz’da gerçekleştirecek. Yaklaşık 90 saniye boyunca cüce gezegenin yüzeyini adeta tarayarak hakkında pek az bilgi sahibi olduğumuz Plüton'un bilinmeyenlerini açığa çıkaracak.

Kaynak: New Horizons (10 Temmuz 2015)

Son düzenleyen Safi; 16 Şubat 2017 00:13
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Temmuz 2015       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Cüce Gezegen Plüton'dan Yeni Görüntüler



Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  2.JPG
Gösterim: 708
Boyut:  38.4 KB
NASA'nın Plüton'a yolladığı uzay aracı New Horizons, Dünya'ya Plüton'un yeni görüntülerini yolladı.

New Horizons uzay aracı, yaklaşık 9 yıl ve 5 milyar kilometrelik yolculuk sonrası geçen hafta Güneş sisteminin en dıştaki gezegeni Plüton'un yörüngesine girmişti. Aracın Plüton sisteminde mikro asteroidlerle çarpışma olasılığı 10 binde 1 olarak açıklanmış, geçişi ilgiyle izlenmişti. New Horizons geçiş sırasında bir yandan toplam 7 bilimsel araçla Plüton'u analiz ederken diğer taraftan özel kameralarla görüntüledi. Ancak bu veri ve görüntülerin Dünya'ya ulaşması 16 ayı bulacak.

Yüzeyi Sıradağlarla Kaplı


Aracın daha önce gönderdiği fotoğrafta 2006'da cüce gezegen statüsüne indirilen Plüton'un yüzeyinde yüksekliği 3500 kilometreye kadar ulaşan sıradağlar belirlenmişti. Dağların zirvelerinin buzullarla kaplı olduğu dikkat çekmişti. 77 bin kilometre uzaklıktan çekilen ve Dünya'ya ulaşan en son fotoğrafta, daha önce belirlenen yükseltilerin kuzeybatısında başka sıradağların bulunduğu belirlendi. Bu dağların da zirvelerinin buzullarla kaplı olduğu gözlendi.

Kaynak: Ntvmsnbc / DW (23 Temmuz 2015)

Son düzenleyen Safi; 16 Şubat 2017 00:11
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Aralık 2015       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Plüton'da 1 Gün Dünya'da 6.4 Güne Eşit

Ad:  1.JPG
Gösterim: 742
Boyut:  17.5 KB

NASA, "New Horizons" uzay aracına ait "Lorri" kamerasıyla yayımladığı 10 fotoğrafla, Plüton'da bir tam günün 6.4 Dünya gününe eşit olduğunu açıkladı. "Gizemli gezegen" olarak bilinen Plüton'da bir tam günün kaç Dünya gününe eşit olduğunu kanıtlayan fotoğraflar, ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait uzay aracı "New Horizons" (Yeni Ufuklar) tarafından Dünya'ya gönderildi. Cüce gezegenin kendi etrafında tamamladığı bir turu gösteren 10 yakın çekim fotoğrafla, bir Plüton gününün 6.4 Dünya gününe eşit olduğu açıklandı.

Güneş Sistemi'ndeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan "New Horizons", 9 yıl 7 aydır görev yapıyor. "New Horizons", Plüton'a ek olarak Plüton'un uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'da da keşiflerde bulunuyor. New Horizons'ın Plüton ile ilgili gözlemlerinin şimdiye kadar sadece yüzde 20'si uydu aracılığıyla Dünya'ya indirilebildi.

Kaynak: Ntvmsnbc (25 Aralık 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 16 Şubat 2017 00:10
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mart 2016       Mesaj #14
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NASA, Plüton’daki büyük keşfi açıklayacak
Ad:  pluton1.jpg
Gösterim: 675
Boyut:  50.5 KB

NASA'nın önde gelen araştırmacılarından Dr. Alan Stern, bugün Plüton gezegeniyle ilgili çok önemli bir açıklama yapılacağını belirtti.
NASA, Plüton’daki büyük keşfi açıklayacak
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) üst düzey araştırmacılarından birisi olan Dr. Alan Stern, bugün Plüton gezegeniyle ilgili çok önemli bir açıklama yapılacağını duyurdu.
Ad:  pluton2.jpg
Gösterim: 632
Boyut:  9.9 KB
Plüton ve uydusu Charon (NASA)

Ad:  pluton3.jpg
Gösterim: 599
Boyut:  50.3 KB

Plüton’dan ilk yakın çekim fotoğraf yayınlandı

YENİ BİR CANLI TÜRÜ KEŞFEDİLMİŞ OLABİLİR
Dr. Stern, Kanada’da Alberta Üniversitesi’nde, çok yüksek çözünürlükteki Plüton gezegeni ve onun en büyük ayı olan Charon’a ait fotoğraflar eşliğinde bir konuşma yaptı. Davetlilerin büyük bir ilgiyle takip ettiklerin konuşmasında Dr. Alan Stern, NASA’nın Plüton’da yeni bir canlı türü keşfetmiş olmasının ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti.
Ad:  pluton4.jpg
Gösterim: 618
Boyut:  68.9 KB
The Guardian’da yer alan habere göre Dr. Stern, Plüton gezegeni ve uydusu Charon’da hayat izlerinin olduğunu söylerek, “Bu gezegen canlı. Havası var, atmosferinde sis var ve aktif bir jeolojik yapısı var” şeklinde konuştu.
Ad:  pluton5.jpg
Gösterim: 614
Boyut:  30.1 KB
Plüton’un engebeli ve buzla kaplı dağlarında gün batımı

‘BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRECEK’

Dr. Alan Stern, NASA’nın bugün Plüton gezegeniyle ilgili yeni bilgiler ve fotoğraflar yayınlayacağını belirterek, “NASA’nın yayınlayacağı belgeler güneş sistemiyle ilgili olarak bildiğimiz her şeyi değiştirecek. NASA Perşembe günü size açıklayacağı şeyleri burada size söylememe izin vermiyor. İnanılmaz şeyler var.” dedi.
Ad:  pluton6.jpg
Gösterim: 764
Boyut:  19.5 KB
NASA, yeni dünya Kepler-452b’yi keşfetti
Ad:  pluton7.jpg
Gösterim: 782
Boyut:  15.7 KB

NASA’DAN ART ARDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
NASA tarafından yapılacak olan açıklamanın içeriğiyle ilgili henüz her hangi bir bilgi verilmemiş olmasına rağmen, ajansın konuya verdiği özel önemi fark eden uzay bilimi meraklıları, büyük bir beklenti içine girmiş durumda.
NASA, daha önce dünyaya çok benzeyen Kepler 452b ve geçen haftalarda Mars’ta su bulunduğunun ilan edildiği açıklamalarda da benzer bir tavır sergilemişti.
Ad:  pluton8.jpg
Gösterim: 573
Boyut:  34.5 KB
Plüton ve uydusu Charon’da, New Horizons uzay aracından çekilen son fotoğraflarda, çok çeşitli arazi yapıları dikkati çekiyor.
Aynı fotoğraflarda Charon’un yüzeyinde 2500 kilometre uzunluğunda devasa bir vadi görülüyor. Plüton gezegeninde ise garip yüzey şekilleri ve 500 kilometre boyunca uzanan dağ silsileleri var.

2015 YILI TARİHE GEÇECEK

Dr. Stern ayrıca, Yeni Ufuklar uzay gemisi tarafından güneş sistemimizin bodur gezegeni ve uydusuna ait olarak gönderdiği bilgilerin şu ana kadar sadece yüzde 10’unun yüklendiğini belirterek, “2015 yılı kitaplarda çok önemli bir yıl olacak.” dedi.

Ekim 8, 2015
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2016 23:54
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #15
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Plüton
Ad:  pl1.JPG
Gösterim: 683
Boyut:  158.1 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 16 Şubat 2017 00:23
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #16
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Plüton
Ad:  pl2.JPG
Gösterim: 789
Boyut:  118.7 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #17
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Plüton
Ad:  pl4.JPG
Gösterim: 752
Boyut:  51.3 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
29 Mart 2016       Mesaj #18
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PLÜTON
Genel Bilgiler

1. Plüton Güneş sisteminin dokuzuncu yörüngesinde bulunan gezegenlerin en küçük olanıdır. Plüton Güneş etrafında elips biçiminde bir yörüngede döner.
2. Güneşe en yakın mesafesi 4.49 milyar km ve en uzak mesafesi 7.33 milyar km'dir.

DEVAMI Gezegenler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Mart 2017       Mesaj #19
Avatarı yok
Yasaklı

Plüton'da Yaşam için Gerekli Bazı Organik Maddeler Var!


Ad:  plüton.jpg
Gösterim: 491
Boyut:  51.7 KB
2006 yılında gezegen statüsünü kaybeden Plüton, geçtiğimiz yıl yakınından geçen New Horizons uzay aracı tarafından yeniden ve çok daha yakından incelendi. Birçok açıdan ve ilk kez bu kadar yakın bir şekilde Plüton'u görme fırsatı yakaladık. Cüce gezegen üzerinde çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, çekilen detaylı fotoğraflar sayesinde uzun yıllar öncesinden kalma dağları, organik maddeleri ve yüzeyin altındaki okyanus izlerini gözlemleme fırsatı yakaladı.

Plüton ile ilgili çalışmalarda bulunan Michael Summers elde edilen fotoğraflar hakkında yorumda bulundu. Summers'e göre Plüton üzerinde astro-biyolojik verilerle karşı karşıyayız. Elde edilen son verilere göre, yüzeyde bazı organik maddeler ve su mevcut ve bunlar da yaşam için gerekli olarak kabul ediliyor. Son yıllarda elde edilen verilerle birlikte acaba Plüton için bazı konularda erken mi karar verildi? sorusu önem kazanmaya başladı. Nitekim bugün Plüton'da da yaşam için gerekli organiklerden bahsediliyor.

Kaynak: Haber Uzay (2 Mart 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Mart 2017       Mesaj #20
Avatarı yok
Yasaklı

Plüton'un Yeniden Gezegen Yapılması için Kampanya Başlatıldı!


ABD'li bilim insanları Plüton'un yeniden gezegen olarak kabul edilmesi için yeni iddialar ortaya attı. Teksas'ta düzenlenen Planetary Science Conference'ta konu ile ilgili yeni argümanlar sunan bilim insanlarının bu adımı Plüton'un eski statüsüne kavuşması için kampanya başlatıldı şeklinde yorumlandı. Peki Plüton neden gezegen statüsünden çıkarılmıştı?

Ad:  pluton-neden-gezegen-statusunden-cikarildi,Rpsvf6-kPE-GIOmQ7PvKxg.jpg
Gösterim: 532
Boyut:  38.8 KB
Bilim insanları uzaydaki bir cismin gezegen olup olmayacağının belirlenmesinde büyüklükten ziyade şekil ve yüzeyinin etkili olması gerektiğinin altını çizdi ve Plüton'un bu iki kritere de uyduğunu hatırlattı. ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen International Planetary Science Conference'ta konu ile ilgili yeni argümanlar sunan bilim insanları Plüton'un yeniden gezegen statüsüne kabul edilmesi için bir kampanyanın startını da bu açıklama ile vermiş oldu.

IAU'nun Gezegen Tanımı Değersiz!


Ekip adına açıklama yapan Johns Hopkins Üniversitesi çalışanı Kirby Runyon, ekibin Uluslararası Astronomi Birliği'nin (IAU) aksine gök cisimlerinin fiziksel özellikleri ile değerlendirilmesi taraftarı olduğunun altını çizdi ve "Bir gök cisminin asıl özellikleriyle ilgileniyorsanız, IAU gezegen tanımı değersiz kalıyor" ifadelerini kullandı.

Plüton Neden Gezegenlikten Çıkarıldı!


Keşfedildiği 1930 yılından bu yana yaklaşık 76 yıl boyunca Güneş sisteminin bir gezegeni olarak kabul gören Plüton neden gezegenlikten çıkarıldı? Kuiper Kuşağı’nda keşfedilen binlerce gök cisminin o yıllarda gezegen olarak kabul edilen Plüton’dan pek bir farklı olmadığı ortaya çıktı. Mars ve Jüpiter arasında kalan bu bölgede çapı 100 kilometreden büyük en az 70 bin gökcismi olduğu varsayılıyordu. Bu bilginin ışığında Plüton'un bu bölgedeki 'cüce gezegenler'den bir farkı olup olmadığı tartışmaya açıldı.

Karar 2006'da Verildi!


2006'nın Ağustos ayında toplanan Uluslararası Astronomi Birliği, bir gök cisminin gezegen olabilmesi için 3 kritere uygun olmasını kararlaştırdı ve Plüton'un bu kriterleri tamamen karşılamadığına hükmetti. Uzaydaki bir cismin gezegen olarak kabul görüp görmeyeceğini bir standarda bağlayan Uluslararası Astronomi Birliği 3 adet kriter belirlemişti. O kriterler ise şöyle sıralandı;
  • Bir yıldızın yörüngesinde olmalıdır ve bir gezegenin uydusu durumunda olmamalıdır.
  • Sabit bir şekle sahip olabilmesini engelleyecek güçleri alt edebilecek yeterlilikte bir kütle çekimine sahip olmasını sağlayacak bir kütle ve bundan dolayı hidrostatik denge şekline sahip olmalıdır.
  • Yörüngesinin civarını temizlemiş olmalıdır.

Kaynak: Ntv Bilim (22 Mart 2017)

Benzer Konular

18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
21 Haziran 2009 / KisukE UraharA Burçlar
19 Haziran 2009 / KisukE UraharA Burçlar
19 Haziran 2009 / KisukE UraharA Burçlar