Arama

Gezegenler - Plüton - Sayfa 3

Güncelleme: 3 Ekim 2018 Gösterim: 28.352 Cevap: 24
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Nisan 2017       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı

Gizemli Gezegen Plüton'daki Sıradağlar 4 km Yüksekliğinde!


Güneş sistemimizin en uzak noktalarından biri olan cüce gezegen Plüton, yüzeyindeki çözümlenemeyen olgularıyla sırrını hep korudu. 1930’da keşfedilmesinden bu yana yıllar boyunca sırrı keşfedilemedi.Öyle ki Plüton hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olunursa konu, bilim insanlarını o nispette kendine celbediyor. Önceleri gezegen olarak tanımlanan bu ‘gizemli gezegen’ 2006’da güncellenerek cüce gezegenler sınıfına alındı.
Sponsorlu Bağlantılar

Euronews muhabiri Jeremy Wilks, konuyu uzmanları ile konuştu. O isimlerden biri de Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Elliot Sefton-Nash. Nasha’a göre, Plüton hakkında bilmemiz gereken en önemli noktalardan biri, Güneş sisteminin geri kalanına kıyasla gerçek ölçeği. Plüton’un ölçeğini ve mesafesini anlatmak için ekibimizi deniz sahiline götüren Nash, “Güneşi temsilen 30 santimetre genişliğinde bir daire çizersek Dünya’yı aynı ölçekte çizmek için yaklaşık 35 adım yürümek durumundayız. Bu, Güneş orada, 30 santimetredeyken, Dünya’nın burada yaklaşık 3 milimetre civarında olması gerektiği anlamına geliyor.Plüton’u aynı ölçekte çizseydik, 0,3 milimetre büyüklüğünde ve sahilden 1 km uzakta olmalıydık. Bu durumda 0,3 milimetrelik bir daire çizemiyorum, bu yüzden Plüton’u biraz daha büyük çizmek zorundayım. Çizdiğim daireyi Plüton olarak kabul ediyorum. En büyük uydusu Charon’dur. Charon, Plüton’un yarısı kadar büyüklüktedir. Plüton’un ayrıca Styx, Nix, Kerberos ve Hydra’dan oluşan 4 uydusu daha var. Aslında Pluton’da soğuğun ve buzulların ötesinde çok şey oluyor” şeklinde konuştu.

İnsanoğlu, Plüton’a İlk Kez 2015’te Çok Yaklaştı!


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) uzay aracı “New Horizons“ın (Yeni Ufuklar), “gizemli gezegen” olarak bilinen Plüton’a gerçekleştirdiği çok yakın mesafeli uçuşu ile cüce gezegeni ve uydularını çok yakından gördü. Uzay aracının şahit oldukları daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyordu. Jeolojik hareketliliğin olduğunu gören Bernard Schmitt ve Tanguy Bertnard gibi araştırmacılar adeta büyülenmişti. Zira Dünya ve Mars gezegenleri gibi kayalıklara sahip bir dünya görüyorlardı. Bu Jüpiter ve Satürn gibi gaz kütleleri de barındırmıyordu. Plüton çok farklıydı.

Pierre and Marie Curie Üniversitesi'nden Araştırmacı Tanguy Bertnard: “New Horizons, Plüton’a ulaşıp fotoğraf gönderdiğinde biz adeta topoğrafyaya yapışıp kaldık. Neden mi? Çünkü 4 kilometre yükseklikte dağların ve yüzeyden ortalama 3 kilometre derinde havzaların olduğunu gördük. Plüton gibi bir cüce gezegendeki anatomi farklılıkları muazzam bir durumdu”

New Horizons tarafından gönderilen 6 GB büyüklüğündeki yüksek çözünürlüklü görseller ve bilimsel ölçümler, Plüton’a dair bilmediğimiz boşlukları dolduruyor. Ekip, gönderilen verileri detaylı bir şekilde inceledikçe yüzeyin buzla kaplı olduğunu gördü. Bu arada Bernard ve Tanguy bizi Grenoble yakınlarındaki buz tutan bir göle götürdü. Plüton’da keşfedilenlerle Dünya’da görüleni karşılaştırmamız için yağan karı temizlediler.

Bernard Schmitt: “Buradaki sudan oluşan buz, Alp Dağları'ndaki tüm buzullarda olduğu gibi, sıfıra yakın seviyededir ve nispeten yumuşaktır. Su akar ve buzullar oluşur. Fakat Plüton’daki buz kaya gibidir ve eksi 230 santigrat derecedir. Buzdan sıradağlar oluşur” Plüton’daki sıradağlar buzuldandır ve bazen metan lekeli parçalar görülür. Yüzeyindeki büyük kalp şeklindeki buzulun ise azottan oluştuğu öngörülüyor. Bilim insanları, Plüton’un güçlü mevsimsel döngülerinin olduğuna ve bu durumun, yüzeydeki olağan dışı hareketliliği açıklayabileceğine inanıyor.

Tanguy Bertnard: “Ekvator bir muammadır. Erimeyen buzullar yoktur. Bir çeşit isle kaplı buzun kaynağıdır. Siyah maddeler, buzun ultraviyole ışınları ile parçalanmasından oluşur. Ekvatorun karanlık bölgeleri ile kuzeydeki daha parlak bölgeler arasında büyük bir tezat var, nitrojen buzdan meydana gelen dev buzul, Fransa büyüklüğündedir”Sputnik Planitia olarak adlandırılan buzulun yaşının, 1 milyonun altında ve gezegensel standartlara göre oldukça genç yaşta olduğu düşünülüyor. Nasıl oluştuğu ve yenilenme şekli konusunda ise net bir fikir birlikteliği yok. Sadece varsayımlar mevcut. Plüton’u anlamak, bir bütün olarak Güneş sistemini anlamamıza çok büyük katkı sağlayabilir. Bilim insanları bu konunun üzerine düşmenin elzem olduğu görüşünde.

Elliot Sefton-Nash: “Bence öncelikli olarak mineralojiyi ve yapıyı anlamak için uzay aracı göndermek harika olurdu. Tabii uzun süre izlemek gerekiyor. Çünkü biz Plüton’u yörüngesini anlık olarak gördük. Ancak eğer bir yıl boyunca mevsimsel değişimleri görebilsek bu çok daha dinamik olurdu”

Tanguy Bertnard: “Garip bir yer ve bu nedenle insan o dünyayı simüle etmek, deneyler yapmak ve nasıl bir döngü olduğunu anlamaya çalışmak istiyor. Her ne kadar Dünya gibi olmasa da Plüton’da da iklim, atmosfer ve buzullar var”

Bernard Schmitt: “Hiç kimse Güneş‘in etrafında bu kadar dinamik bir gezegen bulunacağını hayal etmezdi. Aslında sorulması gereken daha çok soru var, bununla birlikte verdiği cevaptan daha fazla soru soran bir uzay misyonu, başarılı demektir”Bundan sadece birkaç yıl öncesine kadar Plüton ve uyduları teleskoplarımızda sadece birer piksel ve Neptün gezegeninin ötesindeki kuşakta bulunan gizemli noktalardan ibaretti. Şimdilerde daha iyi biliyoruz ama çok daha fazlasını merak ediyoruz.

Kaynak: euronews

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Haziran 2017       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

Plüton'daki Buzullar!


Ad:  pluto-759.jpg
Gösterim: 260
Boyut:  40.5 KB
Bilim insanları Yeni Ufuklar uzay aracının Plüton'a dair gözlemlerini inceleyerek elde edilen görüntülerdeki kalp şekilli azot buzulunun nasıl oluştuğuyla ilgili birtakım kuramsal hesaplamalar yaptı. Değişik buzullarla kaplı olan Pluton'daki buzullar uçucu bir nitelik taşıyan azot elementini içermekte. Bu bağlamda -235 santigrad derecede süblimleşebilen yani katı halden direk gaz hale geçebilen azot elementi ince bir atmosfer şeklinde Plüton'u çevreliyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Plüton'un yakınından geçen keşif aracına ait gözlemler ise azot buzlarının Sputnik Planum adı verilen bir havzada yoğunlaştığını gösteriyor. İlgili havzadaki atmosfer ve azot gazının basıncının yüksek olması nedeniyle buradaki süblimleşme sıcaklığı havza dışındaki sıcaklıktan daha yüksek bir nitelik taşıyor. Bu özellik havza içindeki azot buzu miktarının dışındaki miktara göre fazla olmasına neden oluyor.

Plüton'da azot buzlarının yanında metan ve karbonmonoksit buzlarının da bulunduğu düşünülüyor. Araştırmacılar, azotla neredeyse eşdeğer bir uçuculuğa sahip olan karbonmonoksitin havzadaki azot buzlarının içinde saklı kaldığını, azota göre daha düşük uçucu bir özellik gösteren metanın ise Plüton yüzeyindeki sıcaklık bazında Sputnik Planum havzası dışındaki bölgelerde de bulunabildiğini belirtiyor.

Kaynak: Nature

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Mayıs 2018       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı

Cüce Gezegen Plüton'un Oluşumuyla İlgili Yeni Teori!


Ad:  thumbs_b_c_b1088d8a69a1ccd7ee21e6b1ee31d5df.jpg
Gösterim: 251
Boyut:  23.4 KB
Bilim insanları, cüce gezegen olarak kabul edilen Plüton'un milyonlarca kuyruklu yıldızın bir araya gelmesiyle oluştuğu iddiasında bulundu. Güneybatı Araştırma Enstitüsü'nden (SwRI) bilim adamları, Plüton ve 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı arasında önemli benzerlikler olduğunu belirtti.

SwRI'nın Uzay Bilimi ve Mühendislik Bölümü'nden araştırmacı bir kimyager, kimyasal bileşimi ve görüntüsü ele alındığında, Plüton'un milyonlarca kuyruklu yıldızın zaman içerisinde bir araya gelmesiyle oluştuğu sonucuna ulaştıklarını ifade etti. Trilyonlarca kuyruklu yıldıza ve gök taşına ev sahipliği yapan, Kuiper Kuşağı gezegeni Plüton'un, taş ve buz içerikli olduğu düşünülüyordu. .

Kaynak: Science Alert (24 Mayıs 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Haziran 2018       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı

Plüton'da Donmuş Metan Kumulları Tespit Edildi!


Ad:  _101837288_7f99931a-7dcb-4b07-9e67-b2dd3d3b2fb3.jpg
Gösterim: 207
Boyut:  15.7 KB
Plüton gezegeninde donmuş metandan oluşan kum tepecikleri keşfedildi. NASA'nın elde ettiği görüntüler, bu gezegenin yüzeyinde sanılandan çok daha çeşitli ve dinamik bir yapı olduğunu gösteriyor.

Plüton'un atmosfer tabakasının inceliği nedeniyle, Dünya'daki çölleri hatırlatan jeolojik yapı gökbilimcileri şaşırttı. Araştırma bulguları ise NASA'ya ait uzay aracı New Horizons'un yakaladığı görüntülere dayanıyor.

Güneş sisteminde yaklaşık 10 yıl süren tarihi bir yolculuk yapan New Horizons, 2015'te saatte 58,536 km hızla Plüton'un yakınından geçmişti. Gezegenin yüzeyindeki Sputnik Planum adı verilen buzlu düzlüğü inceleyen araştırmacılar, kumul tarlasını andıran bir görüntüyle karşılaştı.

Kum tepeleri, 5 km yükseklikte bulunan buz dağlarının yakınında oluşmuştu. Araştırmacılar kumulların donmuş metan parçacıklarından oluştuğunu, aralarında da en az 0.4 en çok 1 kilometre mesafe olduğunu belirtti. Metan parçacıklarının çapı 200-300 mikrometre yani kum taneciklerinin boyutuna yakın.

Kumulların Oluşumu!


Ad:  _101837294_94e82b42-40bc-4435-b618-a31a1e2ca27d.jpg
Gösterim: 185
Boyut:  18.8 KB
Araştırmacılar, kum taneciklerini görmelerinin mümkün olmadığını ancak basit fiziki özellikler ile atmosferin derinliğini hesaba katarak kumulları saptadıklarını kaydetti. Kumulları oluşturan rüzgarın hızını tespit ettiklerini ifade eden uzmanlar, 'kumulların oluşabilmesi için, atmosfer, rüzgarla taşınmayı mümkün kılacak kadar yoğun olmalı. Kuru tanecikleri oluşturacak ve onları yüzeyden yukarıda tutabilecek koşullar da gerekli. Ancak ilk bakışta Plüton'da bu koşulların hiçbiri yok gibiydi.' şeklinde açıklamada bulundu.

Rüzgar hızının saniyede 10 metre olduğu bölgeyi daha detaylı inceleyen araştırmacılar, ilgili hızın, taneciklerin hareket etmesi için yeterli olduğunu gözleyerek, rüzgarın kaynağını da komşu dağların aşağı yönlü hava akımı olarak belirledi.

Gaza dönüşen donmuş katı maddeciklerin koşulların oluşmasına yardım ettiği anlaşıldı. Metanın dağların üzerindeki kar örtüsünde depolandığı, içeriğinde nitrojen de olabileceği belirtildi. Gökbilimcilere göre söz konusu buluş daha fazla detayı içeriyor. Bu bağlamda Dünya'dakine benzer coğrafi özellikler, çok uzaklarda da, kendi koşulları ve yöntemleriyle oluşabilir.

Kaynak: Science / Görseller Telif Hakkı: NASA / JHUAPL / SWRI (1 Haziran 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Ekim 2018       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı

Plüton'dan Çok Uzakta Yeni Bir Cisim Keşfedildi!


Uluslararası Astronomi Birliği'ne bağlı Gezegen Merkezi'nden yapılan açıklamada, Güneş sistemi içinde Plüton'un milyarlarca mil uzağında, kendine ait yörüngesi olan bir cisim keşfedildiği belirtildi. Bilim insanları söz konusu cisme "The Goblin (Gulyabani)" adını verdiklerini belirtti. Carnegie Bilim Enstitüsü'nden uzay bilimci Scott Sheppard ilgili cisme, Güneş sisteminde var olduğuna inanılan 9. gezegen olabilecek "Planet X'i" ararken ulaştıklarını belirterek, "Bu keşifle Planet X'in gerçekten var olma ihtimali yüzde 90'a ulaştı." yorumunu yaptı. Varlığı ilk kez 1915'te Percival Lowell tarafından öngörülen Plüton'u, 1930'da Clyde Tombaugh keşfetmişti. 76 yıl boyunca Güneş sisteminin 9'uncu gezegeni olarak kabul edilen Plüton, 2006'da 'cüce gezegen' sınıfına alınmıştı.

Kaynak: Carnegie Science (2 Ekim 2018)

Benzer Konular

18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
21 Haziran 2009 / KisukE UraharA Burçlar
19 Haziran 2009 / KisukE UraharA Burçlar
19 Haziran 2009 / KisukE UraharA Burçlar