Arama

Göktaşı (Meteor) - Sayfa 2

Güncelleme: 4 Ağustos 2018 Gösterim: 21.453 Cevap: 17
ciklet - avatarı
ciklet
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2016       Mesaj #11
ciklet - avatarı
Kayıtlı Üye
bu yıl eylul ayında perseid meteor yagmurlarını, babylon olympos'tan izledim, uzay bilim ile ugrasan bir iki arkadaşla tanıştım, bir taraftan yıldızlar kayarken diğer taraftan son teknoloji olmasa'da uzayı artık optik teleskoplarla izlemenin keyfini ve fotoğraf kareleri alma şansını yakaladım, onlardan birtanesi de andromeda galaksisiydi,
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 18 Aralık 2016 03:34 Sebep: kırık resim ve kopya içerik
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Mart 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Bugünün Nadir Göktaşları Bir Zamanlar Sıradandı!


Ad:  don_davis_illustration-720x405.jpg
Gösterim: 495
Boyut:  53.6 KB
Güneş sistemimizin geçmişi, bir çarpışma geçmişidir. Dünyaları yıkan büyük çarpışmalar. Bu çarpmalar, her gün büyük göktaşları birbirine çarptığında oluşuyor ve bu göktaşlarının parçaları atmosferimize yağmur yağarcasına girebiliyor. Araştırmacılar, ilk defa, 466 milyon yıl önce meydana gelen devasa bir kazanın kayalık kalıntılarını inceledi ve yayımlanan sonuçlar, modern Dünya'nın en nadir göktaşlarının bir zamanlar sıradan olduğunu gösteriyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Çalışmanın önde gelen yazarı ve Doğal Tarih Alanı Müzesi’ndeki Meteorik Çalışmalar ve Kutup Çalışmaları Ortak Küratörü Philipp Heck, “Dünya’ya doğru göktaşı akışının bir zamanlar bugün gördüklerimizden çok farklı olduğunu keşfettik.” diyor. Yüz milyonlarca yıl geçtiğinden, göktaşlarında bir miktar farklılık bekleniyordu. Ancak bu kadar da değil.

Araştırmacılar Rusya’nın kuzeybatısındaki Lynna Nehri boyunca eski bir deniz tabanı üzerinden göktaşı lekelerini incelediler. Bu yer, 458-470 milyon yıl önceye ait tortuları ve mikroskobik meteorları korumuştu ve 467 milyon yıl öncenin belirli bir zaman periyodundan meteoritlerinin tespit edilmelerini sağladı. Heck, “Bu, zamandan bir enstantane, 100.000 yıla tekabül eden bir anın resmi.” diyor. Ekip, ilkel achronditler olarak adlandırılan göktaşlarının Dünya’nın uzay kayalarının %35’ini oluşturduğunu keşfetti. Ancak bugün, ilkel achronditler, Dünya’ya düşen göktaşlarının %0,5’inden daha azını oluşturuyor.

“Böyle derin bir değişiklik, Dünya’nın yıldız şarapnelinin asteroid kemerindeki birkaç çarpışmadan etkilenmiş olabileceğini ortaya koyuyor.’’ diye açıklıyor Heck. Günümüzde en bol miktarda göktaşı, 466 yıl önce meydana gelen bir çarpışma olayı sırasında bölünmüş olan Gefion asteroidlerinden oluşmuş parçalardan gelir (son üç milyar yıldaki en büyük çarpışmanın sonucu). Bu kırık kayaların yolu düzenli olarak Dünya’dan geçer ve bazen insanların yaşam alanına kadar iner.

Vesta!


Ad:  vesta_nasa.jpg
Gösterim: 1301
Boyut:  58.5 KB
Güneş sistemimizdeki en büyük asteroitlerden biri olan Vesta, şiddetli çarpışma geçmişini göstermektedir. Ancak bugünkü meteorlar ile uzun zaman önce olanlar arasında bazı benzerlikler var. Çalışma, Arizona’nın uzunluğu ile ilgili bir göktaşı olan Vesta’nın enkazının 467 milyon yıl önce Dünya’ya yağdığını gösterdi ve bu yağış hala devam ediyor. Geçmişteki ve günümüzdeki parçaların hepsi, milyonlarca yıl önce Vesta’nın yüzeyinde koca bir kratere sebep olmuş çarpışmanın ürünüdür.

Birçok göktaşı, çıplak gözle görülememiş olsa da, Dünya’ya bazen var olmalarının unutulmaz hatıralarını bırakır. 2013’te 19 feet genişliğindeki Chelyabinsk meteoru beklenmedik bir şekilde Dünya’nın atmosferine girdi ve patladı. Karlı Rus manzarasında uzay çakıllarından bir yağmura dönüştü ve araştırmacılara 1.300 pound’luk bir numune verdi. Bir analiz, Chelyabinsk meteorunun istikrarsız bir aile geçmişine sahip olduğunu bulmuştur. Ebeveyn asteroidleri, Chelyabinsk’i sonunda Dünya’ya gönderen son çarpışmadan önce altı darbeye maruz kalmıştı. En nihayetinde Chelyabinsk, Dünya’nın yolunu buldu.

Gökyüzünde patlayan Chelyabinsk meteoru için birden fazla hesaplama var.Ancak patlamalar tarihine bakıldığında Chelyabinsk, özellikle 65 milyon yıl önce Dünya’yı ziyaret ederek dinozorların hakimiyetine son veren 10 km genişliğindeki uzay kayasına kıyasla küçük bir meteordu. Bu çarpışma, aynı zamanda, Dünya’nın bitki ve hayvanlarının %75’ini yok etmişti. Dünya’da her gün yağan mikrometeoritlerden farklı olarak bu tehlikeye sebep olabilecek meteorler sadece 100 milyon yılda bir gezegenimize çarpıyor. Çok şükür ki zamanında böyle bir çarpışma gerçekleşmiş ve insanın yaratılışına sebep olmuş. Şimdi insanlığı yok edebilecek bir çarpışmaya daha çok zaman var.

Kaynak: Nature Astronomy (23 Şubat 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Nisan 2017       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Dünya'ya Teğet Geçecek Olan Gök Taşı!


Ad:  _95458583_c2f0caa4-a3fb-46e9-846d-bd80a6ba3f68.jpg
Gösterim: 1138
Boyut:  84.0 KB
2014 JO25 adı verilen bir gök taşı, NASA verilerine göre 19 Nisan'da Dünya'ya yakın bir noktadan geçebilir. Dünya'ya çok yakın bir noktadan geçecek olan gök taşının çapının 640 metre ila 1.4 km arasında değiştiği ve Dünya'ya uzaklığının ise 1.7 milyon kilometre olduğu belirtildi. Genel bir çerçevede, astronomi dünyasında çapı 100 metreden büyük olan cisimler 'potansiyel tehlike' olarak nitelendiriliyor. Bu bağlamda bakıldığında ilgili gök taşının potansiyel bir tehlike niteliği taşıdığı sonucuna varılabilir.

NASA'ya göre gök taşına müdahale etmek için bir zaman olmayabilir. American Geophysical Union adlı toplantıda bir NASA çalışanının ortaya attığı fikre göre ise gök taşına müdahalenin söz konusu olması için bir yol haritası edinilmeli ve bu haritaya göre hareket edilmeli. İlgili plan çerçevesinde görevi, sadece Dünya'yı tehdit eden asteroidlerin incelenmesi olan bir uzay aracı da uzay gönderilmeli ve bu uzay aracı, Dünya'ya çarpma riski olan asteroidleri durdurma kapasitesine sahip olmalı.

Kaynak: BBC / Ntv Bilim (5 Nisan 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Mayıs 2017       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

Gök Taşı Parçalarından Oluşan Koleksiyon Açık Artırma ile Satılacak!


Ad:  thumbs_b_c_edffe0e18da60d0b13d9f6fead581146.jpg
Gösterim: 1105
Boyut:  45.9 KB
Dünya ile neredeyse yaşıt olan, nadir gök taşı parçalarından oluşan bir koleksiyon Christie's Müzayede Evi tarafından açık artırmayla satışa sunuldu."Deep İmpact: Martian, Lunar and Other Rare Meteorites" (Derin Etki: Mars'tan, Ay'dan ve Diğer Nadir Gök Taşları) adını taşıyan mezatta 15 gök taşı parçası yer alacak.

Metal alaşımlı, doğal biçimli gök taşlarının 120 bin dolardan satışa çıkarılacağı belirtildi. Ay ve Mars'tan koparak Dünya'ya düşen gök taşı parçalarının dışında asteroid kökenli nadir gök taşlarının ise Dünya'dan daha yaşlı bir kaya oluşumuna sahip olduğu bildirildi.

Kaynak: Science / AA Bilim Teknoloji (3 Mayıs 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Haziran 2017       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı

Türk Araştırmacılardan Meteoritlere Dair Yasal Düzenleme Talebi!


Ad:  haber_2017_06_meteor.jpg
Gösterim: 1154
Boyut:  16.4 KB
Türkiye Meteor Takip Sistemleri adı verilen bir projeyi yürüten bilim insanları, meteoritlere dair değişik ülkelerde oldukça hassas yasalar bulunduğunu, meteoritlerin incelenme aşamasında çok dikkatli olunması gerektiğini ve Türkiye'de de meteoritlere ciddi anlamda yasa bağlamında bir düzenleme getirilmesi gerektiğini belirtti. Bulunan meteorit parçalarına itinayla yaklaşılması gerektiğini vurgulayan araştırmacılar, söz konusu parçaların incelenme aşamasında zarar görmemeleri için parçalara çıplak elle dokunmak yerine alüminyum folyo ile müdahale edilmesi gerektiğini aktardı.

Çeşitli ülkelerde uygulanan meteorlara yönelik yasa içeriğine örnekler veren bilim insanları, Japonya ve ABD'de ilgili yasa gereği meteorit hangi arazide bulunmuş ise arazi sahibinin aynı zamanda meteoritin de sahibi olduğunu, bazı ülkelerde ise bulunan meteorların ilgili ülkeye özel yasaya göre devlet müzelerine teslim edildiği ve meteoru teslim eden kişiye ödül verildiği, Hindistan gibi bazı ülkelerde de meteorun ilgili ülkenin yer araştırma birimince sahiplenildiğini bildirdi.

Ayrıca Kanada, Danimarka gibi bazı ülkelerde bulunan meteorun devletin malı sayıldığı, bundan farklı olarak Danimarka'da meteorun müzeye gitmesi durumunda ilgili meteorite ait piyasa bedelinin belirlenip ödendiği, Kanada'da ise meteor hangi arazide bulunmuşsa arazi sahibinin söz konusu meteoru sahiplenebileceği fakat buna ek olarak alınıp satılması bağlamında devlet izni gerektiği belirtildi. Araştırmacılar Türkiye'de düzenlenmesi önerilen yasa bağlamında meteorlara dair net bir kategori bulunması gerektiğini bulunan ya da bulunabilecek meteorların tabiat, kültür, maden vb kategoriler oluşturularak meteorun niteliğine göre ilgili sınıfta değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (15 Haziran 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ağustos 2017       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

Dünya'yı Teğet Geçen Gök Taşı!


Ad:  ,QiQUVGWvykujmYOUtTfzKg.jpg
Gösterim: 1131
Boyut:  60.7 KB
'2017 001' adı verilen bir gök taşının Dünya'nın yaklaşık olarak 123 bin kilometre yakınından geçip uzay boşluğunda ilerlediği bildirildi. Uzayın büyüklüğü bağlamında düşünüldüğünde ilgili gök taşının Dünya'ya yakın mesafedeki geçişinin son derece riskli ve tehlikeli olduğu belirtildi.

Bilim insanlarının söz konusu gök taşının Dünya'ya bu kadar yakından geçişini 3 gün gibi bir süreyle gecikmeli fark etmesi ise ayrı bir trajedi olarak değerlendirildi. Araştırmacılar, 25 - 80 metre büyüklüğünde olduğu tahmin edilen '2017 001'in bir kente düşmesi halinde büyük bir felaketin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (29 Temmuz 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Mayıs 2018       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı

Dünya'ya Düşen Elmas Meteorunun Kaynağı Belirlendi!


2008 yılında Dünya'nın atmosferinde parlayan ve yapısında elmas barındıran bir meteorun, Güneş sisteminin ilk dönemlerinde yok olmuş bir gezegene ait olduğu tespit edildi.

Kayanın ait olduğu "öngezegenin" milyarlarca yıl önce Merkür ya da Mars büyüklüğünde iken gerçekleşen bir çarpışma sonucu parçlandığı düşünülüyor. Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanlarına göre bu çaptaki bir elması oluşturacak basınç ancak bu büyüklükteki bir gezegende bulunabilir.

Araştırmacılar, Sudan'ın kuzeyindeki Nubian çölüne dağılan parçalar üzerinde üç farklı mikroskopla inceleme yaparak, 2008 TC3 adı verilen asteroidin mineral ve kimyasal karakteristiğini belirledi.

Bilim insanları, inceledikleri elmas içinde bulunan bazı materyallerin ancak 20 gigapascal üzerinde oluşabileceği sonucuna vardı. Bu basınç seviyesinin ise ancak "büyük bir gezegen gövdesinde" ortaya çıkabileceğini savundu. İsviçre'deki Lozan Federal Politeknik Okulu'ndan Farhang Nabiei, bu inceleme ile "ortadan kaybolmuş bu büyüklükteki bir kütleye ait ilk ikna edici delil elde edildi" şeklinde açıklamada bulundu.

Elde edilen bulguların, Güneş sistemindeki gezegenlerin, onlarca öngezegene ait kalıntılardan oluştuğu teorisini de güçlendirdiğini savunuluyor.

İlgili çarpışma sonucu oluşan meteorların, uzay kayası kategorisine girdiği ve Dünya ile çarpışan maddelerin yüzde 1'ine tekabül ettiği belirtildi. Araştırmacılar bu tip elmas meteorlarının aynı öngezegenin kalıntıları olabileceğini de düşünüyor.

Kaynak: BBC Bilim / Nature Communications (18 Nisan 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ağustos 2018       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı

Meteor İçeriğinde Elmastan Daha Sert Bir Mineral Tespit Edildi!


Sibirya'ya düşen bir meteorun içinde elmastan sert bir mineralin keşfedildiği duyuruldu. Rusya Bilim Akademisi Sibirya Bölümü Jeoloji Enstitüsü, Ural ve Novosibirsk üniversitelerinde görevli araştırmacıların incelediği meteorun, "uakitite" adı verilen, elmastan daha sert bir minerali içerdiği görüldü. Gizemli mineral hakkında daha fazla bilgi edinmek için laboratuvar çalışmalarının sürdürüldüğü belirtildi. Bilim adamları mineralin görünüşünü, "metalik parıltıya sahip, sarı ve şeffaf" olarak tanımladı. Mineralin, kübik kristaller ya da yuvarlak taneler oluşturduğu, tanelerin genellikle 5 mikrometreden daha küçük olduğu belirlendi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / DailyStar (1 Ağustos 2018)

Benzer Konular

12 Aralık 2018 / Misafir Uzay Bilimleri
15 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
12 Kasım 2016 / ThinkerBeLL Uzay Bilimleri
15 Ocak 2017 / nötrino Uzay Bilimleri