Arama

Bilim Dünyası'ndan Son Haberler, Gelişmeler - Sayfa 8

Güncelleme: 4 Aralık 2016 Gösterim: 276.502 Cevap: 269
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
16 Kasım 2007       Mesaj #71
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
BİLİM ADAMLARI DÜŞÜNCE OKUMA YOLUNDA

Sponsorlu Bağlantılar
beyin

ANKARA
- Bilim adamlarının, bilinci yerinde ancak konuşamayan hastaların düşüncelerini okuma yolunda oldukları bildirildi.
New Scientist dergisinde yayımlanan habere göre, bilim adamları 8 yıl önce geçirdiği bir trafik kazası sonucunda felç olan, bilinci yerinde ancak konuşamayan bir hastanın beyninin, konuşmayla ilgili bölümüne elektrotlar yerleştirdiler.
Araştırmacılar, elektrotlar vasıtasıyla beyinin konuşma bölümünden gelen titreşimleri kaydettiler.
Bilim adamları, bundan sonraki aşamada, bu sinyalleri "bir konuşma yazılımına" dönüştürmek için çalışacaklarını belirttiler. Birkaç hafta içinde bir bilgisayarın hastanın düşüncelerini seslere dönüştürme görevini yerine getirmeye başlayacağı bildirildi.
Teknolojinin geliştirilmesinde katkısı olanlardan Joe Wright, bunu başaracaklarını umduğunu belirterek, "Karşılıklı konuşma hedefine ulaşmak isterdik ama henüz bundan çok uzağız" dedi.
Bilim adamları, bu tekniğin beyin okuma makinesiyle bir ilgisinin bulunmadığını özellikle vurguladılar. Max Planck Enstitüsü'nden Prof. John Dylan Haynes, "Bazı temel düşünceleri tercüme edebilmeye başlamamız çok heyecan verici bir şey. Ancak bir beyin okuma makinesinden henüz çok uzağız" dedi.

A.A.

evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
13 Aralık 2007       Mesaj #72
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
DOKTORA ÖĞRENCİSİNDEN "SÜPER MERCEK"

Sponsorlu Bağlantılar
super mercek

ANKARA - Selma Kasap
- Bilkent Üniversitesi doktora öğrencisi Koray Aydın, literatürdeki örnekleri arasında en iyisi olarak gösterilen ''yüksek çözünürlüklü süper mercek'' geliştirdi.
Metamalzemelerle geliştirilen süper merceklerin optik dalga boylarında kullanılmasıyla, gözle görülemeyen molekül ve virüsler mikroskoplar altında incelenebilir hale gelecek. Nanoteknoloji temelli metamalzemeler sayesinde pozitif optiğin sınırları aşılacak ve farklı dalga boylarında da üstün özelliklere sahip süper mercekler yapılacak.
Süper merceklerin üstün çözünürlüğü sayesinde nano boyutlarda elektronik entegre devreler de üretilebilecek.
Yeni teknolojinin özellikle askeri uygulamalar ve tıp teknolojisinde önemli gelişmeler yaratması bekleniyor.
Nanoteknoloji çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Bilkent Üniversitesi doktora öğrencisi Aydın, çalışmalarının 3. yılında metamalzemelerin ışığı ters yönde kırdığını deneysel olarak gözlemlediklerini dile getirerek, ''Metamalzemelerin değişik özelliklerini inceledik ve alanımızda önemli başarılara imza attık. Dünyanın en önemli optik derneklerinden olan SPIE'in optik ve fotonik alanında başarılı doktora öğrencilerine vermiş olduğu SPIE eğitim ödülünü Türkiye'den kazanan ilk araştırmacı oldum''dedi.

a.a.

The_RepLaCeMeNT - avatarı
The_RepLaCeMeNT
Ziyaretçi
22 Ocak 2008       Mesaj #73
The_RepLaCeMeNT - avatarı
Ziyaretçi
MARS'TA "YARATIK FOTOĞRAFI" İDDİASI!..



Geçilen fotoğrafları uzun süredir inceleyen uzmanlar, sanki yürüyormuş ya da bir tepeciğe oturmuş gibi görülen bir "yaratık" tespit etti. Uzay aracının Mars'tan geçtiği şaşırtıcı fotoğrafta, sanki öylesine dolşana çıplak yaratık, bir tepeceğe tırmanmış ve oturuyormuş gibi görülüyor. Sipirit'in geçtiği fotoğrafları 4 yıldır en ince ayrıntısına kadar inceleyen uzmanlar, fotoğraflardan birisinde küçük yeşil bir "yaratık"ın olduğunu farketti.
Görüntüde insan fizyonomisini de andıran "yaratık", dağlık alanda yürüyüp, tepciklerden birisindeki kayanın üzerine oturmuş gibi görünüyor. Gayet rahatmış gibi bir pozisyonda kameralara görüntüsü yasıyan "yaratık"ın kolu, iki ayağından birisinin üzerindeymiş gibi algılanıyor.
Uzun süredir fotoğrafları inceleyen uzmanlardan birisi görüntüyle ilgili olarak, "Bu fotoğraf çok şaşırtıcı. Mars'ta çıplak bir "yaratığın" gezindiğini görünce gözlerime inanamadım" dedi.
NASA'nın Mars'a gönderdiği Sipirit adlı keşif aracı şimdilerde yeni görevini sürdürüyor. Sipirit keşif aracı, 10 Haziran 2003'te gönderilmişti.

İŞTE UZAY KEŞİF ARACININ GÖNDERDİĞİ ŞOK EDİCİ KARELER:


Bilim Dünyası'ndan Son Haberler, Gelişmeler


Bilim Dünyası'ndan Son Haberler, Gelişmeler


Bilim Dünyası'ndan Son Haberler, Gelişmeler
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
4 Şubat 2008       Mesaj #74
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
ATLANTİS'İ FIRLATMAK İÇİN GERİ SAYIM BAŞLIYOR

atlantis nasa

ANKARA
- Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), perşembe uzaya göndermeyi öngördüğü Atlantis uzay mekiğini fırlatmak için bugün geri sayıma başlıyor.
Atlantis ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gidecek 7 kişilik mürettebatın da bugün Kennedy Uzay Merkezi'ne geleceğini belirten NASA yetkilileri, geçen salı uzay mekiğinde tespit edilen küçük arızanın da fırlatma işlemini etkilemesinin beklenmediğini kaydettiler.
Mekiğin fırlatılmasını daha önce birçok kez engelleyen yakıt kesme sensörlerindeki önemli arızayı giderdiklerini açıklayan NASA mühendislerinin, Atlantis'i uçuran elektronik cihazları soğutmaya yarayan radyatör hortumundaki sorunu da çözeceklerinden emin oldukları belirtiliyor.
Atlantis uzay mekiği, UUİ'ye Avrupa Uzay Ajansı'nın en önemli katkısı sayılan 13 ton ağırlığındaki ve 1,3 milyar avro değerindeki bilimsel laboratuvarı Columbus'u götürecek.
Yer çekimi dolayısıyla Dünya yüzeyinde yapılması imkansız bilimsel deneylerin yürütüleceği laboratuvar, Atlantis'in 5 Amerikalı, bir Alman ve bir Fransız mürettebatının çalışmalarıyla monte edilecek.
Ay ve ötesine gitme planları çerçevesinde UUİ'yi astronotların uzun süreli kalışları için kullanmayı amaçlayan NASA ve ortakları, istasyonun inşasını 2010'a dek tamamlamayı planlıyor.



385pxdots


haberayrinti MARS'TA ŞİMDİ DE "GÜLEN YÜZ" ŞEKLİ



mars spirit

ANKARA
- NASA'nın Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki uzay aracı Mars Explorer Spirit'in çektiği görüntülerdeki "gülen yüz" görenleri hayrete düşürüyor.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin robotu Spirit'in 10 gün önce Mars yüzeyinde "yürüyen" bir insana benzer figürü görüntülemesinin ardından, bu kez "gülen yüzü" andıran şekil, yörünge aracının bir kratere odaklanmasıyla ortaya çıktı.
Uzmanlar, bunun sadece Mars yüzey şeklinin rastlantısal bir özelliği olduğunu belirttiler.

a.a.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
8 Şubat 2008       Mesaj #75
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
UZAY MEKİĞİ ATLANTİS YOLA ÇIKTI

atlantis nasa

CAPE CANAVERAL
- Uzay mekiği Atlantis, iki aylık gecikmeden sonra Florida'daki uzay merkezinden yola çıktı.
Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gidecek 7 mürettebatıyla birlikte yola çıkan Atlantis, UUİ'ye Avrupa Uzay Ajansı'nın en önemli katkısı sayılan 13 ton ağırlığındaki ve 1,3 milyar avro değerindeki bilim laboratuvarı Columbus'u taşıyor.
Yer çekimi dolayısıyla Dünya'da yapılması mümkün olmayan deneylerin yürütüleceği laboratuvar, Atlantis'in cumartesi günü istasyona ulaşacak 5 Amerikalı, bir Alman ve bir Fransız mürettebatı tarafından monte edilecek.
385pxdots

haberayrinti BU YILIN İLK AY TUTULMASI 21 ŞUBATTA

ay tutulmasi 2

ANKARA
- Bu yıl gerçekleşecek iki ay tutulmasından ilki 21 Şubatta tam ay tutulması şeklinde meydana gelecek. Ayın bakır renge dönüşeceği bu gökyüzü şöleni Türkiye'den de izlenebilecek.
Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nden edinilen bilgiye göre, tam ay tutulması, dolunay aşamasındaki ayın tamamen kararması anlamına geliyor.
Türkiye'den de izlenebilecek olan bu muazzam gök olayı 20 Şubat'ı 21 Şubat'a bağlayan gece, Türkiye saati ile 02.36'da başlayacak. 05.01'de gerçekleşecek olan tam tutulma yaklaşık 50 dakika sürecek.
21 Şubatta gerçekleşecek tam Ay tutulması Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Avrupa kıtalarından da izlenebilecek.
Tam tutulma ile ilgili detaylı bilgiye http:rasathane.ankara.edu.tr adresinden ulaşılabilecek.

A.A.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
28 Şubat 2008       Mesaj #76
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
"GÜNEŞ SİSTEMİNDE 9. BİR GEZEGEN VAR"

gunes sistemi

TOKYO
- Japon bilim adamları güneş sisteminde keşfedilmemiş 9. bir gezegen olduğuna inanıyor.
Kobe Üniversitesi'nden araştırmacıların bu iddiaları bilgisayar simülasyonlarına dayanıyor.
Araştırmacılara göre, dünyanın 0,3-0,7 katı kütleye sahip keşfedilmemiş bir gezegenin var olma olasılığı yüksek.
Japon astronomlar, büyük çapta daha fazla araştırma yapılırsa bu gizemli gezegenin en fazla 10 yıl içinde keşfedileceğini belirtiyor.
Kobe'nin ekibinin araştırmaları "Astronomical Journal" dergisinde nisanda yayımlanacak. Güneş Sistemi'nde Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere 8 gezegenin olduğu kabul ediliyor.

a.a.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
4 Mart 2008       Mesaj #77
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
TÜRKSAT 3A FIRLATILMAYA HAZIR

turksat

ANKARA - Suat Karabıyık
- Türkiye'nin yeni nesil haberleşme uydusu TÜRKSAT 3A'nın yapımı ve tüm testleri tamamlandı. Güney Amerika'daki fırlatma rampasına taşınan uydu, fırlatma programına göre Nisan ya da Mayıs ayında uzaya gönderilecek.
AA muhabirinin Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Fransa'da Alcatel'in tesislerinde tasarlanan uydunun üretim çalışmaları sona erdi. Uydunun son testleri geçtiğimiz günlerde tamamlandı.
TÜRKSAT 3A, testlerde sağlanan başarının ardından fırlatılmaya hazır hale geldi. Uydu, Güney Amerika'daki Fransız Guyanası'ndaki fırlatma rampasına götürüldü. Fırlatma programında herhangi bir gecikme olmaması halinde uydu, Nisan ya da Mayıs ayında yörüngesine fırlatılacak.
Türkiye'nin ihtiyaçları ve pazar alanları düşünülerek tasarlanan TÜRKSAT 3A, Asya, Avrupa ve Türkiye'den yayın yapacak kuruluşların taleplerine cevap verebilecek nitelikte.
Yeni uydu, yalnızca televizyon yayınları için değil, coğrafi koşullar nedeniyle radyo-link ve kablo iletişim altyapısı mevcut olmayan bölgelere uydu terminalleri aracılığıyla telefon, internet, faks gibi çok çeşitli hizmetlerin götürülmesi için de kullanılacak.
TÜRKSAT 3A, yaklaşık 20 yıl süre ile hizmet verecek.

a.a.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
29 Nisan 2008       Mesaj #78
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
MARS'TA KURUMUŞ SICAK SU KAYNAĞI İZLERİ


mars spirit


ANKARA
- Mars'ta geçmişin ve şimdiki yaşamın izlerini aramayı uzun zamandır sürdüren bilim adamları, Kızıl Gezegen'in yörüngesinde iki yıldır dolaşan uzay aracı Mars Yörünge Fatihi'nin (Mars Reconnaissance Orbiter-MRO) gönderdiği son fotoğraflarda tespit ettiklerine inandıkları iki kurumuş sıcak su kaynağıyla umutlandılar.
Washington Post gazetesinin haberine göre, ilkel yaşamın ortaya çıkmasını sağlayabilecek koşullara sahip bu iki sıcak su kaynağından şu anda su akmıyor, ancak milyarlarca yıl önce değil, "gezegen terimlerine" göre, göreceli olarak kısa zaman önce, yani 10 milyonlarca yıl önce buralarda, sıcak su baloncukları fokurduyordu.
Mars'a yapılacak uçuşlar için uygun iniş yerlerini inceleyen NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'nden Carlton Allen, Kızıl Gezegen'de ilk kez Dünya'daki su kaynaklarına şekilleri ve ayrıntılarıyla benzer oluşumlar tespit ettiklerini belirterek, bu bulguların Mars yüzeyindeki su hikayesini tamamen farklı bağlama yerleştirdiğini kaydetti.

a.a.
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
6 Mayıs 2008       Mesaj #79
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
ÖRÜMCEKLER MORÖTESİ B IŞINI İLE İLETİŞİM KURUYOR


orumcek

ANKARA
- Örümceklerin, dişileriyle insan gözüyle görülmeyen bir tür ışık kullanarak iletişim kurdukları ortaya çıktı.
Singapurlu bilim insanlarının araştırmasında, sıçrayan örümceklerin (phintella vittata) erkeklerin dişileriyle iletişim kurarken morötesi B (ultraviyoleB-UVB) ışını kullandıkları ortaya çıkarken, dişilerin UVB ışınını nasıl sezdikleri belirlenemedi.
Morötesi A ışınlarının hayvanlar arası iletişimde sıkça kullanıldığı bilinse de, ilk kez UVB'nin kullanıldığı görülüyor.
Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmayı yapan ekip, erkek örümceklerin UVB'yi vücutlarından yansıttıklarını ortaya çıkardılar.
Singapurlu araştırmacıların deneylerinde, UVB ışını filtrelerle engellenen örümceklerin dişilerinin, karşı cinsle bu ışının engellenmediği ortamlardakilerden daha az iletişim kurduklarını gözlemlediler.
Örümceklerin karmaşık göz yapıları ve UVA alıcıları olduğu bilinse de UVB ışınını nasıl sezinledikleri konusu bilinmezliğini koruyor.


a.a
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
22 Mayıs 2008       Mesaj #80
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
NASA'DAN DİSCOVERY'NİN FIRLATILMASINA YEŞİL IŞIK



discovery uzay mekigi 8

WASHINGTON - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yük bölümünde Japon yörünge modülü Kibo ile fırlatma rampasında bekleyen uzay mekiği Discovery'nin 31 Mayısta Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gönderilmesine yeşil ışık yaktı.
Fırlatma Direktörü Mike Leinbach düzenlediği basın toplantısında, hazırlıkların çok iyi gittiğini belirterek, Discovery mekiğinin 31 Mayıs yerel saatle 17:02'de (TSİ 1 Haziran 00:02) Florida'daki Cape Canaveral yakınlarında bulunan Kennedy Uzay Merkezinden fırlatılacağını kaydetti.
UUİ'ye eklenecek son ve en büyük yörünge laboratuvarı olacak basınçlı Kibo modülünün montajı dışında Discovery astronotları, istasyonun hasar gören bir güneş anteninin rotasyon mekanizmasını onarmaya çalışacak ve klima sistemi için gerekli azot tankını değiştirecekler.
Discovery astronotlarından Michael Fossum ve Ronald Garan, tüm bu görevleri yerine getirmek için her biri en az 6,5 saat sürecek 3 uzay yürüyüşü yapacaklar.
NASA'nın Başkan yardımcısı Bill Gerstenmaier, bu yıl yapılması öngörülen 4 uçuştan bu üçüncüsü olan bu sefer sırasında yerine getirilmesi gereken görevleri son derece zor ve karmaşık olarak niteledi.


a.a

Benzer Konular

8 Ekim 2017 / Misafir Bilgisayar
28 Kasım 2016 / Hi-LaL Tıp Bilimleri
30 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
10 Kasım 2008 / Ziyaretçi Taslak Konular