Ziyaretçi
23 Mart 2007
Sponsorlu Bağlantılar
ANKARA (A.A) - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Ocak ayında bütçe harcamalarındaki artışta en önemli payın, yüzde 210 artış ile 'faiz ödeneği' olduğunu bildirdi.
TEPAV Mali İzleme Raporuna göre, Ocak ayı merkezi yönetim bütçesi 18,5 milyar YTL harcama, 12,4 milyar YTL gelir düzeyinde gerçekleşti. Ocak ayı bütçesi, gelirlerin geçen yıla göre düşmesi ve faiz giderlerinin dönemsel olarak yüksek düzeyde olması sonucunda 6,1 milyar YTL açık verdi. Geçen yılın aynı dönemine göre bütçe dengesi fazladan açığa dönüştü ve yüzde 400,2 oranında bir artış gösterdi.
Rapora göre harcamalar geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 59,3 oranında artarken, bu artışta en önemli pay yüzde 210 oranındaki artışla, faiz ödeneği kalemine ait.
Faiz ödemelerindeki bu artış, geçen yılın ikinci yarısından itibaren borçlanma maliyetlerinin beklentilerin oldukça üstüne gerçekleşmesinden kaynaklandı.
Rapor uyarınca, faiz dışı harcamalar Ocak ayında reel olarak ciddi bir sıçrama gösterirken, 2007 Ocak ayında faiz dışı harcamalar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,7 oranında arttı.
Ortalama enflasyonun yüzde 10 ve büyümenin yüzde 5, dolayısı ile toplamının yaklaşık yüzde 15 civarında olduğu bir ortamda faiz dışı harcamaların yüzde 23'e yakın oranda artması, harcamaların artış eğiliminin artarak devam ettiğini gösteriyor.
Artış oranına katkı çerçevesine bakıldığında, bu artışın Ocak ayında esas olarak başta personel harcamaları ile sosyal güvenlik kurumlarına yapılan transferler olmak üzere yapısal nitelik taşıyan harcamalardan kaynaklandı. Artışın yüzde 92,1'i bu iki kalemden kaynaklandı.
-BÜTÇE GELİRLERİ-
Rapora göre 2007 yılında bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında gerilerken, bu gerileme, geçen yıl Telekom nakit fazlası nedeniyle artan vergi dışı gelirlerin, bu yıl benzer bir etkinin söz konusu olmaması nedeniyle, düşmesinden kaynaklandı.
Bütçe vergi gelirlerindeki artış oranı harcamalarındaki artış oranının altında kalırken, vergi gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,3 oranında artarak enflasyon ve büyümenin altında gerçekleşti.
Ocak ayında genel yönetim bütçe dengesi 5,9 milyon YTL, merkezi yönetim bütçe dengesi ise 6,1 milyon YTL açık verirken, geçen yılın tümünde gerçekleşen düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar bütçesinin merkezi yönetim bütçesine net bazda olumlu katkısı Ocak ayında gözlemlenmedi. Bunda geniş ölçüde genel yönetimin faiz ödemelerinin ocak ayı içinde yüklü bir biçimde gerçekleşmesinin bu tür bir olumlu etkiyi bertaraf etmesi etkili oldu.

Dünyada ve Türkiye'de Ekonomi Gündemi, Güncel Haberler
ELEKTRİK ÜRETİMİ GEÇEN YIL YÜZDE 8,59 ARTTI