Avusturya İkinci Dünya Savaşı Sonrası Deneysel Şiiri Seçkisi’ nden Espriler
BİRAZ KAFA PATLATMA
“anne, timsahlar ipek de mi yer?”
“bilmiyorum, çocuk”
TAM BİR BOYUN EĞİŞ
“Koş, koş! Karın bir şişe ile merdivenlerden düşüp yaralandı”
“aman tanrım! Yukarı mı geliyormuş yoksa aşağı mı iniyormuş”
emma polise gider ve hugo’sunun kayıp olduğunu bildirir.
polis sorar “eşinizin herhangi bir emaresi var mıydı?”
“yoktu” der emma üzülerek
“garson bey, bugün bana ne tavsiye edeceksiniz?”
“dana eti yanında pilav”
Gerhard Rühm çeviri Erhan Altan
Orman
ben derin karanlık bir testiyim :güneşli bir ikindidir yaprak
kendi kararan ruhumda :incisiz ıtırlar yayıyorum ben de
sezi dolu gözler :çiçek köklü gece yosununda
bir ışık diğerinin ardında :hışırdayan ay ipeği
sızmışlar gülümsememe : örümcekler nefes alıyor
h.c. artman çeviri Erhan Altan
h.
c.
artmann:
Poetik
eylemin
sekiz
maddelik
bildirisi (1953)
Karşı çıkılamayacak bir cümle vardır ki, o da bir kez olsun bir sözcük yazmamış veya söylememiş olan birinin de şair olabileceğidir.
Bunun için ön koşul, az veya çok poetik davranmaya duyulan istektir. Mantığa uymayan jest bile mükemmel güzellikte bir eyleme, yani şiire yükselebilir. Güzellik burada çok geniş bir hareket alanına sahip bir kavram olarak ele alınmalıdır.
1/ Poetik eylem ikinci elden temsili, yani dil, müzik veya yazı aracılığı ile her türlü iletimi ret eder.
2/ Poetik eylem salt şiir için şiirdir. O salt şiirdir ve tanınma, övgü veya eleştiri gibi yönelimlerden uzaktır.
3/ Poetik eylem belki de yalnız rastlantı sonucu kamuya ulaşır. Ama bu yüz kerede ancak bir lezzettir. Güzelliğe ve saflığa duyulan saygıdan dolayı tanınma amacıyla yapılmamalıdır, o yüreğin ve paganca alçakgönüllüğün eylemidir.
4/ Poetik eylem bilinçle doğaçlanır ve şaire gerek göstermeyen bir durum asla değildir. Yoksa böylesi bir durum farkında olmadan her aptalın başına gelebilir.
5/ Poetik eylem en soylu şekilde verilmiş pozdur, her türlü kibirden arınmış ve gönüllü bir vazgeçiş içindedir.
6/ Poetik eylemin en takdir edilecek ustaları olarak ilk elde şeytani-ağıtsal C.D. Neron’u ve her şeyden önce efendimiz felsefi insancıl Don Quijote’u sayıyoruz.
7/ Poetik eylem maddi olarak bütünüyle değersizdir ve bu nedenle en başından ******liğin mikrobunu taşımaktadır. Sadelikle yerine getirilişi tamamıyla soyludur.
8/ Gerçekleştirilmiş poetik eylem anılarımıza sinmiş ve gerçekten bizden koparılamayacak bir şekilde taşıdığımız nadir zenginliklerimizden biridir.
Çevirenler Sadık Akfırat, Erhan Altan