Arama

Amino Asit Nedir?

Güncelleme: 25 Mayıs 2016 Gösterim: 43.227 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Amino asitler

Ad:  amas1.jpg
Gösterim: 1948
Boyut:  49.9 KB

Bir ya da birden çok amino grubu içeren karboksilli asitler.
Sponsorlu Bağlantılar

Birçoğunun özel adları olmakla birlikte, aminoasitler, amino grubunun yeri, karboksilden sonra gelen karbon atomları, alfa, beta, gamma harfleriyle belirlenerek, türedikleri karboksilli asidin adıyla adlandırılırlar (alfa amino propiyonik asit). Aminoasitler beyaz, kristal yapılı, suda çözünen, amfoter katılardır. Alkol ve eterde çözünmezler. Uçucu değildirler. Bütün canlılarda bulunan proteinlerin yapıtaşlarını yirmi dolayında alfa amino asiti oluşturur. (RCH [NH2] COOH) genel formülüyle gösterilen alfa aminoasitler (glisin dışında), karboksil grubunun (COOH), amino grubunun (NH2), hidrojen atomunun ve ilgili aminoasidin niteliğini belirleyen özgün bir grubun bağlandığı asimetrik bir karbon atomu içerirler; öyle ki aminoasitler birbirinin ayna olan iki ayrı biçimde olabilirler.

Her aminoasitte bir asit ve bir amino grubu bulunduğu için, aminoasitler, amit bağları aracılığıyla peptit denen uzun bir aminoasit zinciri oluşturabilirler. Peptit sentezi, protein sentezinin bir aşamasıdır. Böylece aminoasitler, hormonlara, enzimlere ve nükleik asitlere dönüşürler. Örneğin tirosin aminoasidi, tiroid bezince salgılanan tiroksine, ayrıca cilde renk veren boya maddesini oluşturan melanine dönüşür. Histidin aminoasidi, yaralı dokularca salgılanan ve vücudu koruyucu etki gösteren histamine dönüşür. Proteinler de, sindirim sırasında olduğu gibi, hidroliz yoluyla, kendilerini oluşturan aminoasitlere parçalanabilirler. Aminoasitlerden amino grubu çıkınca, azot, üre olarak idrarla vücuttan atılırken, molekülün geri kalanı, sitrik asit çevrimine girerek parçalanır ve enerji sağlar. Besin maddeleriyle vücuda giremeyen bazı aminoasitlerse, vücut içinde üretilirler. Yaşam için vazgeçilmez olup ancak besinlerden sağlanabilen sekiz doğal aminoasit vardır. Aminoasitlerin yapay sentezleri için daha çok asit türevlerinin amonyak ya da türevlerine etkisinden yararlanılır. Stenley Miller yöntemiyle, 20 kadar aminoasit sentezi gerçekleştirilebilmektedir. Bu yöntemi; hidrojen, metan gazı, su buharı ve amonyağın, serbest oksijensiz bir ortamda birkaç gün yüksek elektriksel deşarjda kalmasına dayanır. Birçok biyokimyacı, ilk canlı moleküllerin böyle oluştuğunu sanmaktadır. Besinlerin kan aracılığıyla vücuda dağıtılması nedeniyle kanda daima serbest aminoasitler bulunur. Normal olarak insan kanının bir litresinde 200 miligram aminoasit vardır. Canlı organizmaların evrimini, kanlarındaki aminoasit grupları sayısından hareketle açıklamaya çalışanlar da vardır. Kandaki aminoasit miktarının saptanması, bazı hastalıkların teşhisini de sağlar. Bu analizlere aminoasidemi denir. Aminoasidüriyse, idrardaki aminoasit miktarının fazlalığı demektir ve karaciğer yetmezliğinin belirtisidir.

MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 25 Mayıs 2016 02:59
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
21 Mart 2012       Mesaj #2
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık

Amino Asit


Proteinlerin yapı taşıdır. Bir amino asit, amino grubu (NH2) ile bir karboksil grubu (COOH) taşıyan bileşiklerdir. Çok sayıda amino asit peptid bağları ile bağlanarak proteinleri oluşturur.
Sponsorlu Bağlantılar
  • ağır iş yorgunları, profosyonel sporcular ve ağır egzersiz programı uygulayanlar için destektir.
  • amino asitler; vücudun gelişiminde büyük rol oynayan proteinlerin temel taşıdır.
  • amino asitlerin bir kısmını vücut üretemez, dışarda alınması gerekmektedir.
  • proteinin temel taşlarındandır. alanin, arjinin, asparajin, aspartik asit, sistein, glutamik asit, glisin, histidin, izolösin, lösin, lizin, metiyonin, fenilalanin, prolin, serin, treonin, triptofan, tirozin, valin.
  • bağışıklık sistemini desteklemesinin yanı sıra antioksidan etkisi ile vücuda yarar sağlamaktadır.
  • vücut geliştirme sporu ile uğraşanlar ve atlet gibi sporculara destek besin takviyesidir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 24 Mayıs 2016 19:30
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2014       Mesaj #3
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

Temel Amino Asitler ve Görevleri

Ad:  protein.jpg
Gösterim: 1457
Boyut:  25.0 KB

Metabolizma tarafından üretilemeyen ve dışardan, besinler yoluyla alınması zorunlu olan temel (esansiyel) amino asitler, metabolik olayların devamı ve spor yapan bireylerin kas yapılanmaları için olmazsa olmazdır. Temel amino asitlerin görevleri:

Valine: Çift zincirli bir amino asittir. Karaciğerden fazla nitrojenin atılmasına ve nitrojenin diğer dokulara taşınmasına yardım eder. Isoleucine ve leucine aminoasitleriyle beraber büyüme, dokuların tamiri, kan şekerinin ve enerji metabolizmasının düzenlenmesinde görev alır. Ayrıca alkolden kaynaklanan beyin hasarlarının tedavisine yardımcıdır. Spor yapan bireylerde katabolik metabolizmanın önlenmesinde etkilidir. Antrenmanlarda dayanıklılığı arttırır, sert ve şiddetli antrenmanlarda enerji kaynağı olarak kullanılır. Leucine ile birlikte acı sinyallerinin beyne geçişini engelleyen Enkafalin maddesinin salgılanmasında görev alır. Vücudun enerji deposu olan glikojenlerin üretilmesinde kullanılır.

Leucine:
Çift zincirli bir aminoasittir.Vücutta çok önemli görevleri bulunan sistein ve kreatinin oluşumunda rol oynar. Kas hücrelerine, kas gelişimi için amino asitleri; enerji ihtiyacı için glikozu götüren anabolik hormon insülinin salgısını arttırır. Böylece kan şekerinin dengelenmesine de yardımcı olur. Yaraların iyileşmesini hızlandırır ve hormon üretimine katkıda bulunur. Eksikliğinde kas proteini yıkımı yani katabolik metabolizma ortaya çıkar ve kaslar istenilen şekilde gelişmez.
Isoleucine: Çift zincirli amino asitler olan BCAA’ların üçüncüsüdür ve kaslarda bulunma oranı %14’dür. Kanda oksijen ve solunum artıklarını taşıyan hemoglobin maddesinin üretilmesine yardımcı olur. Enerji metabolizmasını düzenleyerek dayanıklılığı artırır. Spor yapan bireylerde yoğun antrenmanlardan sonra toparlanma sürecini kısaltır. Ayrıca kas proteini yıkımını engelleyerek mevcut kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur.

Thereonine:
En önemli fonksiyonu karaciğer yağlanmasını engellemektir. Kolajen proteinler ve kas dokularının yapımında görevli iki aminoasit olan glisin ve serinin sentezi için gereklidir. Bağ ve kas dokularının güçlü olması ve elastikiyeti için vücutta yeteri kadar bulunmalıdır. Antikor üretimine yardımcı olarak, immün (bağışıklık) sistemi destekler. Merkezi sinir sisteminde, kalpte ve iskelet kaslarında fazla miktarda bulunur. Eksikliğinde sinir sistemi problemleri ortaya çıkabilir. Sporcuların psikolojik durumuna pozitif etki sağlar.

Methionine:
Yağ yakımını kolaylaştırır, böylece karaciğer yağlanmasının önlenmesine yardımcı olur. Vücuttaki antioksidan seviyesini arttırır. Kaslarda enerji üretiminde kullanılan, kısa ve yoğun antremanlarda atletik performansı artıran kreatinin oluşumuna katılır. Kükürtlü bir aminoasit olan ve insülin salgısını arttıran sistein amino asidi methionine’den sentezlenir. Ayrıca kas kasılmasında etkili mineraller olan kalsiyum ve magnezyum dengesini sağlayan taurine amino asidinin yapısına katılır. Cilt, tırnak ve bağ dokunun yapısını oluştura kolajen üretimi için metiyonin gereklidir. L-Carnitine’nin yapıtaşlarındandır.

Phenylalanine:
Merkezi sinir sistemini rahatlatarak aşırı antrenman sendromunu (overtraining) engeller. İştahı kontrol ederek normalden fazla gıda tüketimini önlediği için yağlanmanın engellenmesine yardımcı olur. Daha zinde ve uyanık olmayı sağlar dolayısıyla performans artışına yardımcı olur. İlaç sanayisinde ağrı kesicilerin yapısına da eklenir. Genetik bir hastalık olan fenilketonüri (PKU) fenilalanin metabolizmasını engeller. Bu hastalığı taşıyan bireyler fenilalanin tüketiminden kesinlikler kaçınmalıdırlar. Ayrıca yüksek tansiyonu olan kişilerde tüketmemelidir.

Tryptophan:
Sinir sistemi üzerinde sakinleştirici etkisi olan, iştahı azaltan ve eksikliğinde uykusuzluğa neden olan serotonin maddesinin üretimini destekler. Böylece aşırı antrenman sendromunu önler, kilo kontrolüne destek olur ve uyku periyodunu düzenler. Yapılan çalışmalar eksikliğinde depresyon oranının artırdığını göstermiştir. Kandaki kolesterol ve trigliserit seviyesini düşüren B3 (Niasin) vitamininin sentezinde görev alır. Ayrıca ağrıya dayanıklılığı artırır ve hipofiz bezinden daha fazla büyüme hormonu salgılanmasını sağlar.

Lysine:
Bütün proteinlerin temel yapısını oluşturur. Eksikliğinde protein sentezi dolayısıyla kas gelişimi zorlaşır. C vitaminiyle birlikte L-Carnitine’i oluşturur. Böylece yağ yakımına yardımcı olur ve yorgunluğu engeller. Arginine’nin vücutta daha uzun süre dolaşmasını sağlar. Kas kasılması için en önemli mineral olan kalsiyumun emilimini arttırır. Spor yaralanmaları, sakatlıklar ve hastalıklar sonrası iyileşme sürecinde hormonların, antikorların ve enzimlerin sentezlenmesinde önemli role sahiptir.
Son düzenleyen Safi; 25 Mayıs 2016 02:14
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Aminoasitler
Proteinlerin temel yapı taşı aminoasitlerdir. Bugüne kadar belirlenmiş 20 aminoasit bulunmaktadır. Aminoasitler dallanmış yapıda hidrokarbon zincirleridir. Aminoasitler birbirlerine peptid bağlarıyla bağlanarak peptidleri oluşturur. Peptidler ise proteinleri meydana getirir.
Proteinler kaynaklarına göre farklı aminoasitleri farklı miktarlarda içerirler. İnsan vücudunda yaklaşık 20 farklı aminoasit bulunmaktadır (Tablo) veyetişkinlerde 8 çocuklarda 10 tanesi dışında organizma bunların hepsini sentezleyebilir. Sentezlenemeyen 8 aminoasite elzem aminoasitler denir ve mutlaka gıdalarla dışardan alınarak karşılanmalıdır . Bu aminoasitler lizin, alanin, valin, lösin, izolösin, metionin, threonin, triptofan ve fenilalanin’dir.Çocuklarda bunlara ek olarak arjinin ve histidinni’de sayabiliriz.
49215d1464102874 proteinler ve beslenmedeki onemi aminoasit1
Aminoasitlerin Yapısı
Aminoasit molekülleri, bir ucunda "amino grubu ( NH2 ) " diğer ucunda ise "karboksil ( COOH )" grubu taşırlar. Aminoasitlerin yan yana gelip zincirler oluşturarak proteinleri sentezlemesi, bu iki grubun aralarında kovalent veya iyonik bağ yapmasıyla gerçekleşir. İki aminoasit yan yana geldiğinde COOH ve NH2 grupları arasında bağlanma meydana gelir ve bu bağa "peptid bağı" adı verilir. Bağlanma sırasında ise bir su molekülü sebest kalır. İki aminoasidin yanlızca uç kısımlarını yani karboksil ve amino gruplarının bağlanması şu şekilde olur.
49217d1464103038 proteinler ve beslenmedeki onemi aminoasit3
Denklemde COOH birinci aminoasidin bir ucu, NH2 ise ikinci aminoasidin diğer ucunu temsil etmektedir. Bu uçlar yan yana geldiklerinde COOH grubundan bir oksijen ve NH2 grubundan bir hidrojen serbest kalır. Böylelikle serbest kalan bu atomlar aralarında bağ yaparak suyu oluşturur. İki aminoasidin yan yana gelmesiyle oluşan peptid bağına "dipeptid", üç veya daha fazla (yüzlerce ya da binlerce) aminoasidin yan yana gelmesiyle oluşan zincirdeki peptid bağlarına ise "polipeptid" adı verilir. Proteinler düz aminoasit zincirlerinden meydana gelmesine rağmen oldukça karmaşık yapılara sahiptir. Bunun nedeni ise zincirdeki bazı aminoasitlerin birbirleriyle ikinci veya üçüncü bir bağ yapmasındandır.
Aminoasitlerin net yük, çözünürlük, kimyasal reaktiflik, hidrojen bağlama gücü gibi bazı fizikokimyasal özellikleri R grubunun ( çeşitli aminoasitleri meydana getiren değişken grup)kimyasal doğasına bağlıdır. Genellikle proteinlerde büyüklük, şekil, yük, hidrojen bağlama yeteneği ve kimyasal etkileşimde farklı 20 çeşit yan zincir ( R grubu ) bulunur. Proteinler aracılığı ile yürütülen işlevlerin çok olması genelde bu 20 yapı taşının yani aminoasidin farklı sayıda ve düzende sırlanmasındadır.
Aminoasitlerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri
İyonik özellikler (Dissosiyasyon, izoelektrik nokta)
Aminoasitlerinin yapısında bulunan amino (-NH2) ve karboksil (-COOH) grupları sulu çözeltilerinin asidik, bazik ya da amfoter karakter ( bileşiğin hem asit hem de baz özelliği taşıması yani asidik ortamda baz, bazik ortamda asit gibi davranması ) kazanmalarına neden olur. Çözeltinin amfoter özellik gösterdiği pH’ya izoelektrik nokta denir ve her aminoasit için spesifik bir değerdir. Bu özelliğinden dolayı elektroforez denilen aletle kolayca birbirinden ayrılırlar ve miktarları da belirlenebilir.

Çözünürlük
Aminoasitler tuz benzeri yapıları nedeniyle kararlı, kristal yapıdadır ve genellikle suda çözünürler. Polar karakterleri nedeniyle alkollerdeki çözünürlükleri güç olup diğer organik çözücülerde de (eter vb) çözünememektedirler. Etil alkoldeki çözünürlük derecesi aminoasit çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Aminoasitlerin alkoldeki çözünürlüğünün düşük olması, aminoasitlerin polar karakterlerinden kaynaklanmaktadır.
Ortama asit ya da baz ilavesi ortamda tuz oluşumu sağlayarak çözünürlüğü artırmaktadır. Diğer aminoasitlerin ortamda bulunuşu da çözünürlüğü teşvik eder.

UV absorbsiyonu
Aminoasitlerin maksimum UV absorbsiyonunu ve floresans özelliğini farklı dalga boylarında gösterir. Proteinlerdeki yapısal değişimler, bu aminoasitler üzerinden gözlenen absorbans ve floresans değişimleri takip edilerek belirlenebilmektedir.

Optik aktivite

49219d1464103445 proteinler ve beslenmedeki onemi aminoasit5


Glisin dışındaki tüm aminoasitlerin karbon atomu asimetriktir, yani dört farklı grup bağlanmıştır. Bu da optikçe aktif olmalarına neden olur. Bunlar polarize ışığın yönünü değiştirme yeteneğinde olan maddelerdir. Yön değiştirme sola veye sağa olabilir. Doğal aminoasitler L formunda bulunur ve D-aminoasitler atipik aminoasitlerdir. Bazı bakterilerin hücre duvarları ile antibiyotiklerin yapısında bulunurlar. Polarize ışığı sağa çevirenler “+, dekstrorotary”, sola çevirenler “-, levorotary” olarak bilinirler. Doğal aminoasitlerin çoğu polarize ışığı sağa çevirir. D- amino asitlerin çoğunluğu ise vücut tarafından kullanılamaz. Bu nedenle de bunlara doğal olmayan aminoasitler de denir.

DEVAMI Proteinler ve Beslenmedeki Önemi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Mayıs 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Amino Asitler


Amino asitlerde ortak özelliklerin ve yapıların gösterimi; yan zincirler, iyonik formlar, stereo-izomerler;
Proteinlerde ortak 20 amino asidin herbirinin yapısı, üç harfli ve tek harfli kısaltmaları;
Boyut, yük, zayıf asit davranışı, kimyasal reaktivitesi, hidrojen bağı oluşturma kapasitesi ve hidrofilik ve hidrofobik tabiatı açılarından 20 amino asidin tanınması;
Amino Asitler
Amino asitler, yapılarında hem amino grubu (NH2) hem de karboksil grubu (nCOOH) içeren bileşiklerdir.
Ad:  aminoasit1.JPG
Gösterim: 1484
Boyut:  11.8 KB
Fizyolojik pH’da, amino asitlerin amino grubu proton taşır ve pozitif yüklüdür; karboksil grubundan ise proton ayrılmıştır ve negatif yüklüdür.
Ad:  aminoasit2.JPG
Gösterim: 1401
Boyut:  12.2 KB
  • Amino asitlerin yapısında bir karbon atomunun dört valansına dört farklı grup bağlanmıştır. Bu gruplardan üçü (-COOH, -NH2 ve -H) değişmez.
  • Karbon atomunun 4. valansına bağlanan R grubu ise değişerek çeşitli amino asitlerin türemesini sağlar.
  • R grubuna amino asidin yan zinciri denir. Amino asitler, amino grubunun karboksil grubuna göre bulunduğu pozisyona bağlı olarak (- alfa- ve betta- amino asit şeklinde adlandırılırlar.
Ad:  aminoasit4.JPG
Gösterim: 1545
Boyut:  15.2 KBAd:  aminoasit3.JPG
Gösterim: 1704
Boyut:  23.8 KB


D- ve L- Amino asitler



  • D- ve L- simgeleri amino asitlerin polarize ışığı sağa yada sola çevirdikleri anlamına gelmez, sadece D- ve L-gliseraldehide benzerliklerine göre amino asitlerin D ve L serisine dahil olduklarına işaret eder.
  • Doğal olanları L-serilerdir ve canlı organizmalar daima L-amino asitleri kullanırlar.
  • Bitkisel ve hayvansal proteinlerin kuruluşuna sadece L-amino asitler katılırlar.
  • D-amino asitleri ise genellikle bakterilerin hücre duvarlarında bulunurlar (D-glutamik asit vb).
  • Bazı insekt larvalarından yada krizalitlerinden elde edilen D-alanin ve yer solucanından elde edilen D-serin diğer örnekleri oluştururlar
Ad:  aminoasit5.JPG
Gösterim: 2086
Boyut:  30.5 KB


Protein yapısında yer alan 20 amino asit doğada yaygın olarak bulunur.
Ad:  aminoasit6.JPG
Gösterim: 2720
Boyut:  45.7 KB


Amino asitlerin sınıflandırılması


Ad:  aminoasit7.JPG
Gösterim: 1409
Boyut:  45.0 KB
Ad:  amas.jpg
Gösterim: 1713
Boyut:  41.9 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Mayıs 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Amino Asitler


  • Proteinlerin temel yapıtaşıdır
  • İstisnalar haricinde; tüm proteinler 20 farklı a.a. ten meydana gelir.
  • Proteinlerin içerisinde farklı sayıda ve dizide bulunan amino asitler farklı yapıda ve fonksiyonda binlerce çeşit protein oluşumuna neden olur.

Amino asitlerin Genel Yapısı


  • Bir C atomuna bağlı olarak;
  • -H,
  • Karboksil grup (-COOH)
  • Amino grup (-NH2)
  • Değişken Yan zincirler (R120) bulunmaktadır.
Ad:  aasitler1.JPG
Gösterim: 1740
Boyut:  34.3 KB

Proteinlerin Yapısına Giren Amino Asitler


Ad:  aasitler2.JPG
Gösterim: 5913
Boyut:  45.3 KB

Amino asitlerin bazı Özellikleri


Karboksil grubuna en yakın;
Ad:  aasitler3.JPG
Gösterim: 1096
Boyut:  17.0 KB
denilmektedir.
  • Tüm amino asitlerde amino grubu a-C'nuna bağlı olduğundan a-amino asit adı verilir.
  • Glisin hariç (R=-H) tüm amino asitlerin a-C'nu asimetrik C'dur.
  • Çünkü her bir a.a. de a-C atomuna bağlı -H, - COOH, -NH2 olmak üzere dört farklı grup bağlıdır.
  • Treonin ve izoleusin gibi a.a lerin iki asimetrik karbon atomu vardır ve 4 izomer şeklinde bulunurlar.
  • Bu durum amino asitlerin; Sulu çözeltilerde monokromatik ışığı kırma ve amino asitlerin üç boyutlu yapısının (konfigürasyon) anlaşılmasını sağlar.
  • Tüm amino asitler optik bakımından aktiftir.
  • Amino asitler polarimetre cihazında ışığı sağa (+; dekstrorotator) ya da sola (-; levoratotor) çevirebilir.
  • Proteinlerden izole edilen amino asitler "+" ya da "-" olabilir.
  • Amino asitler D- veya L- formunda olabilir.
Ad:  aasit7.jpg
Gösterim: 1458
Boyut:  46.8 KB
  • Gliseraldehit molekülünde asimetik C atomuna bağlı olan -OH grubu solda ise L-gliseraldehit, sağda ise D-gliseraldehit olduğunu daha önce görmüştük.
  • Amino Asitler nötral pH da genellikle dipolar iyon (Zwitterion) şeklinde bulunur.
  • Proteinlerde bunan tüm amino asitler L- konfigürasyonu gösterirler.
  • D- a.a. ler ise, bakterilerin hücre çeperinde, bazı antibiyotiklerde ve bir kısım bitkisel peptitlerde bulunurlar.
Amino Asitlerin Protonik Dengesi
  • Amino asitler, hem bir asidik (-COOH) hem de bir bazik gruba (-NH2) sahip olduklarından, amfolit bileşiklerdir.
  • Bunlar çözeltilerinde elektriksel yüklü moleküller halindedirler.
  • Amino asitler, moleküllerinin net elektriksel yüklerinin sıfır olduğu pH'da yani izoelektrik nokta pH'sında
  • Zwitterion şeklinde veya diğer bir ifade ile iki kutuplu şekilde bulunurlar.
Hidroliz edilen bu Amino asit karşımı pH 5.5'da kağıt elektroforezine tutulursa 3 ana gruba ayrılır:
1) pH 5.5. da net elektrik yükü 0 olan amino asitler (genellikle monokarboksil ve monoamino gruplu a.a.ler) Nötr a.a. lerdir.
2) Katoda yani (-) yüklü elektroda doğru göç eden a.a.ler. Bunlar birden fazla amino grubu ihtiva eden a.a.ler; Bazik a.a.lerdir.

3) Anoda yani (+) yüklü elektroda doğru göç edenler. Bunlar da birden fazla karboksil grubu bulunduran a.a.ler;Asidik a.a.lerdir.
Ad:  aasitler4.JPG
Gösterim: 1119
Boyut:  12.7 KB

Amino asitlerin Sınıflandırılması


Biyolojik durumlarına göre:
  • Eksojen a.a (Esansiyel a.a.)
  • Endojen a.a ( Esansiyel olmayan a.a.)
  • Yarı Eksojen (Yarı Esansiyel a.a.)
Esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitler
  • Amino asitlerin bazıları vücutta sentezlenebildiği halde bir kısmı da sentezlenemez.
  • Vücudun sentezleyemediği ve besinlerle dışardan alınmaları zorunlu olan amino asitlere "esansiyel amino asitler" veya "eksojen amino asitler" denir.
  • Vücutta sentezlenebilen ve dışarıdan besinlerle alınması zorunlu olmayanlara ise “esansiyel olmayan amino asitler” veya esansiyel olmayan amino asitler veya “endojen amino asitler” denir.
Ad:  aasitler5.JPG
Gösterim: 2578
Boyut:  48.1 KB

yapılarına göre:
Genelde R gruplarına göre;

  • Pozitif
  • Negatif
  • nötral polar
  • polar-olmayan
  • Nötr
  1. Düz Zincirli,
  2. Aromatik
  3. Hidroksilli
  4. Sülfürlü
  • Asidik
  • Bazik

Nötr Amino asitler

  • mono-karboksilli ve mono-amino gruplu amino asitler;
  • Glisin
  • Alanin
  • Valin
  • Leusin
  • Prolin
  • Izoleusin
Ad:  aasitler6.JPG
Gösterim: 1318
Boyut:  32.1 KB


Hidroksilli Amino Asitler (-OH)


  • Serin
  • Theoronin
  • Tirozin
Ad:  aasitler7.JPG
Gösterim: 1254
Boyut:  23.4 KB


Aromatik Amino Asitler


  • Fenilalanin
  • Tirozin
  • Triptofan
Ad:  aasitler8.JPG
Gösterim: 1344
Boyut:  24.5 KB


Sülfür Grubu İhtiva Eden Amino Asitler


  • Sistein
  • Metionin
Ad:  aasitler9.JPG
Gösterim: 1199
Boyut:  20.5 KB

Bazik amino Asitler


  • Birden Fazla amino grubuna sahip a.asitlerdir.
  • Lizin
  • Arjinin
  • Histidin
Ad:  aasitler10.JPG
Gösterim: 1191
Boyut:  25.4 KB

Asidik Amino Asitler


  • Birden Fazla karboksil grubu bulunduran a.asitlerdir
  • Aspartik Asit
  • Glutamik Asit
  • Asparajin
  • Glutamin
Ad:  aasitler11.JPG
Gösterim: 1348
Boyut:  26.7 KB

Amino asitlerin reaksiyonları


1) Alkollerle reaksiyonları:
  • A.a.lerin karboksil grupları asit varlığında alkollerle ester oluşturabilirler. Bu esterler uçucudurlar. Bu özellikleriden faydalanılarak gaz kromatograf ide (GC) ayrıştırılabilirler.
2) Peptid bağı oluştururlar
3) Nitröz asitle reaksiyonları
  • A.a.ler nitröz asitle reaksiyona girdiklerinde ortama serbest azot verilir. Bunlar kararlı olmayan diazo ürünleridir. Bu reaksiyondan faydalanarak a-amino gruplarının tayini yapılabilmektedir. Prolin ve hidroksiprolin bu reaksiyonu vermez.
4) 2,4-dinitroflorobenzen reaksiyonu
  • A.a. Tin amino grubu 2,4-dinitroflorobenzen ile reaksiyona girerek renkli 2,4-dinitrofenil türevini oluştururlar. Bu reaksiyon yardımıyla protein veya peptidlerin terminal amino asitlerin belirlenmesi gerçekleştirilebilir.
5) Ninhidrin reaksiyonu
  • A. Asitler ninhidrin ile reaksiyona girerek kendilerine özgü kiremit kırmızısı ile koyu mor rengi arasında değişen renkli kompleksler oluştururlar. Bundan faydalanılarak ampirik kalitatif tayinleri yapılabilir.
6) Metilleşme reaksiyonları
  • Amino asitlerin metilleşmesiyle oluşan türev maddeler biyolojik reaksiyonlarda metil verici kaynak olarak kullanılır
7) Dekarboksilasyon
  • A.a.lerden kuvveli bazik ortamlarda bir mol CO2 açığa çıkar. Örneğin Histidin dekarboksilasyonla Histamin'e dönüşür. Histamin alerjik reaksiyonlarda görev yapmakla birlikte hayvanlarda mide salgısını artırıcı bir hormon olarak da iş görür.
8) CO2 ile reaksiyonları
  • Bu reaksiyon sonucu karbamino grupları oluşur. Bu olay hemoglobindeki amino grupları ile CO2 arasında da oluşmakta ve CO2 in akciğerlere taşınmasında rol oynamaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 25 Mayıs 2016 04:36
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

28 Temmuz 2013 / virtuecat Kimya
30 Ekim 2016 / KisukE UraharA Kimya
29 Kasım 2012 / _Yağmur_ Kimya
3 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Kimya
3 Ağustos 2011 / Daisy-BT Kimya