Arama

Thomas Edison - Tek Mesaj #1

virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
2 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi

EDİSON (Thomas Alva)

Ad:  Thomas Edison1.jpg
Gösterim: 1915
Boyut:  41.4 KB

amerikalı mucit
(Milan, Ohio, 1847 - West Orange, New Jersey, 1931).

Hollanda kökenli bir eskicinin oğlu olan Edison, 12 yaşında trenlerde gazete satıyordu. Kendisine ayrılan bir yük vagonuna, kelepir olarak satın aldığı bir baskı makinesi yerleştirerek Weekly Herald adında bir gazete çıkardı; yazı ve baskı işlemlerini tren seferdeyken gerçekleştiriyor ve gazetesini yolculara satıyordu.

1862'de Port Huron'daki telgraf dairesine girdi; 1864’te, iki telgraf metnini ters yönlerde aynı tel üzerinde aynı zamanda göndermeyi sağlayan çittkanallı telgrafı icat etti. Ardından birçok telgraf şebekesi şirketinin mühendisliğim yaptı. Zenginleşen ve daha o dönemde büyük bir ün kazanan Edison, 1876'da Orange'da (New Jersey) kendine ait Menlo Park fabrikasını kurdu. Buluşlarının çoğunu burada yaptı. Bunların en önemlisi hiç kuşkusuz, 1877'de bulduğu fonograftır. Akkor lambanın üretimini geliştirmeyi başardı, bu da ampulün halk arasında geniş bir biçimde satılmasını sağladı.

1895'ten başlayarak sinema göstericisini piyasaya sürdü; ekibinin ortaklaşa çalışması sonucunda binden çok buluşun patentini aldı. Buluşları arasında şunlar da sayılabilir: mikrotelefon (1877), dört ve altıkanallı telgraf makineleri ve fa toğraflarla devinim izlerimi yaratan bir ustalık örneği: kinetoskop (1891).

1914'e doğru, demir nikelli ve alkalili bir akümülatör geliştirdi. Bütün bu buluşları yaparken, 1883'te diyot lambasının kökeni olan "Edison etkisi"ni keşfetti. Edison, XIX. yy. sonu teknolojik gelişmeler ve pragmatizm toplumunu en iyi temsil eden kişidir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Ocak 2017 19:40