Arama

Babil İmparatorluğu - Sayfa 2

Güncelleme: 27 Şubat 2018 Gösterim: 73.244 Cevap: 13
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
4 Aralık 2016       Mesaj #11
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Babil'in Asma Bahçeleri

Ad:  babil_asma_bahceleri.JPG
Gösterim: 186
Boyut:  45.8 KB

Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri.
Sponsorlu Bağlantılar

Babil uygarlığının başkenti olan ve bugünkü Irak’ın güneyinde yer alan Babil kentinde, kraliyet sarayındaki bahçeler gerçek anlamda “asılı” olmayıp, bir dizi zigguratın teraslarında kurulu çatı bahçeleriydi. Sulama Fırat Irmağından pompalanan suyla yapılırdı. Bahçeleri, yan efsanevi kraliçe Sammuramat ’ın (Yunanca: Semiramis, Asur kralı III. Adadnirari’nin [hd İÖ 810-783] annesi) ya da anavatanının dağlarını ve yeşilliğini özleyen Medialı karısı Amyitis’i avutmak için Kral II. Nabukadnezar’m (hd İÖ 605-562) yaptırdığı söylenir.

Klasik yazarlar Babil’in Asma Bahçeleri’ni ayrıntılı biçimde anlatmışlardır. Buna göre terasların üstü taş balkonlarla örtülmüş, balkonların tepesi de, bahçeler sulanırken teraslardan sızıntı olmaması için saz, zift, kurşun gibi çeşitli malzemelerle kaplanmıştı. Babil’in Asma Bahçeleri’nin kesin izleri bulunamamakla birlikte, Alman arkeolog Robert Koldewey Babil’deki sarayın kuzeydoğusunda oldukça garip görünüşlü temel ve tonozlar ortaya çıkardı. Tonozlardan birinde değişik görünümlü bir kuyu bulundu. Çalparalı bir zincir tulumbasına bağlı olarak kullanıldığı sanılan kuyu, belki de bir zamanlar göklere yükselen asma bahçelerin altyapısının bir bölümünü oluşturuyordu.

Kaynak: Ana Britannica

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
4 Aralık 2016       Mesaj #12
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Babil Kulesi

Ad:  babil-kulesi.JPG
Gösterim: 495
Boyut:  22.9 KB

Eski Ahit’e göre Tufan’dan bir süre sonra Şinar (Babil) ülkesinde inşa edilen yapı.
Sponsorlu Bağlantılar

Kulenin yapılışının Tekvin Kitabı’nın 11:1-9 bölümünde anlatılan destansı öyküsü, insan dillerinin birbirlerinden farklılığını açıklamaya yönelik bir girişim özelliği göstermektedir. Tekvin’e göre Babilliler görkemli bir kent ve “başı göğe değen” bir kule yaparak ün salmak istediler. Tanrı işçilerin dillerini, sonunda birbirlerini anlayamayacakları kadar karıştırarak kulenin yapımını durdurdu. Kule hiçbir zaman bitirilemedi ve halk dünyanın dört bir yanma dağıldı.

Bu efsane Babil’deki Marduk Tapınağı’nın kuzeyinde bulunan ve Babil dilinde Babilu (Tanrı Kapısı), İbranicede Babel ya da Bavel diye bilinen ziggurattan esinlenmiş olabilir. Babel ve balal (karıştırmak) sözcükleri arasındaki söyleniş benzerliği, Tekvin’in 11:9 bölümündeki söz oyununda kullanılır: “Bundan dolayı onun adına Babil dendi; çünkü Rab bütün dünyanın dilini orada karıştırdı.”

Kaynak: Ana Britannica

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
4 Aralık 2016       Mesaj #13
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Babil takvimi


12 dinsel aydan, yani Ay’ın tam 12 çevriminden oluşan ve Eski Mezopotamya’da kullanılmış olan takvim sistemi.

Yaklaşık 354 günlük bu ay yılı, zaman zaman bir artıkaym eklenmesiyle bir güneş yılma ya da mevsim yılma yakın oluyordu. İÖ y. 380’den sonra yılın ilk ayı olan Nisanu (Yunan takviminde Meton’un yaptığı çevrime benzeyen) düzenli bir eklemeler çevriminden yararlanılarak, baharın başlangıcına denk getirildi.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
5 Aralık 2016       Mesaj #14
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Babiller

Benzer Konular

29 Aralık 2016 / Misafir Tarih
9 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Taslak Konular
7 Mart 2016 / KisukE UraharA Cevaplanmış
6 Ekim 2008 / Bia Mitoloji